Acer ConceptD 5 review: un laptop subţire şi uşor pentru design grafic

18.10.2019
Acer ConceptD 5 review: un laptop subţire şi uşor pentru design grafic

Acer are o nouă serie de computere începând de la începutul anului 2019: se numeşte ConceptD şi este dedicată profesioniştilor din mediul creativ. Aceste computere sunt special realizate pentru prelucrarea fotografiilor în Photoshop, editarea de conţinut video în Premiere şi multe altele. Modelul ConceptD 5 este unul dintre puţinele laptop-uri creative cu adevărat portabile pe platforma Windows, fiind echipat atât cu hardware puternic, cât şi cu un ecran bine calibrat, dar este livrat şi într-un format compact, fiind unul dintre puţinele computere de pe piaţă care oferă totul în acelaşi pachet.

Prezentare

Modelul ConceptD 5 nu este un laptop 100% nou dacă ne legăm strict de exteriorul lui. Acesta este construit pe un şasiu foarte similar cu cel al Acer Swift 5, un alt ultraportabil de productivitate al companiei, însă componentele de la interior sunt cu totul diferite. Acesta este construit folosind o carcasă din magneziu de culoare albă integral, plăcută atingerii. Motivul pentru care din ce în ce mai mulţi producători încep să adopte magneziul în detrimentul aluminiului este desigur portabilitatea, iar ConceptD 5 excelează la acest capitol.

Avem de a face cu un laptop uşor şi subţire, în ciuda faptului că scopul lui este să ofere performanţa necesară creatorilor care lucrează în design grafic. Cu toate că adoptă un format compact, acest model nu renunţă la conectivitate. Vorbim despre trei port-uri USB Type-A, un USB Type-C, port HDMI, jack pentru căşti şi desigur un cititor pentru carduri SD, făcând transferul de fotografii sau clipuri video de pe un aparat foto foarte simplu.

Ecranul de 15,6” vine cu o ramă subţire de culoare albă, ceva ce nu întâlnim foarte des, iar panoul 4K este calibrat din fabrică pentru a oferi cele mai naturale culori, compatibile cu mai multe standarde profesionale: 100% Adobe RGB şi validare PANTONE, cu un Delta E

În cele din urmă, avem o tastatură destul de normală de la Acer, cu un trackpad multitouch de suprafaţă medie, nici foarte mare, nici prea mic, iar sub tastatură, în partea din dreapta, există şi un senzor de amprentă. Aceste trei elemente sunt similare cu cele de pe Swift 5, cu menţiunea că folosesc o iluminare de culoare galbenă, care s epotriveşte cu culoarea înscrisurilor de pe taste.

Pentru că vorbim despre un laptop ultraportabil, acesta vine la pachet şi cu un încărcător de dimensiuni mici, foarte uşor, care nu „atârnă” greu într-un ghiozdan sau o geantă mai mare pe lângă laptop. Poţi astfel să pleci la drum cu laptop-ul fără griji.

Specificaţii

  • Ecran: 15,6”, 4K UHD(3.840 x 2.160 pixeli), calibrat din fabrică
  • CPU: Intel Core i7-8750G @ 3,1 GHz (4C/8T)
  • GPU: AMD Radeon RX Vega M GL integrat
  • RAM: 8 GB DDR4 
  • SSD: Western Digital 512 TB NVMe 
  • Sunet: stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 3 x USB 3.0 Gen2 Type-A, , 1 x USB 3.1 Type-C, 1 x HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm combo
  • Alte dotări: tastatură iluminată în culoarea galben, senzor de amprentă
  • Baterie: 3.220 mAh (4 celule)
  • Alimentare: 90W
  • Greutate: 1,5 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Impresii

ConceptD este un laptop pentru cei din mediul creativ, însă cum noi la Go4it ne ocupăm mai mult cu scrisul, am folosit acest model ca laptop de lucru pe perioada testării. În principiu, lucrăm cu suita Microsoft Office, dar şi cu alte aplicaţii mai „grele” precum Photoshop sau Adobe Premiere, la nevoie, atunci când avem de editat o fotografie sau clip video de unboxing sau hands on.

Când vine vorba despre lucru normal la un birou, ConceptD se descurcă foarte bine. În teorie, asta ar trebui să putem spune despre orice model de laptop, indiferent de preţ şi configuraţie, însă adevărul este că asta nu se întâmplă de fiecare dată.

În primul rând, display-ul de pe ConceptD este unul dintre cele mai bune pe care le-am folosit în ultima vreme atunci când vine vorba despre calitatea imaginii. Încă nu am folosit niciun laptop cu ecran OLED, însă ecranul de pe ConceptD 5 se apropie foarte mult de experienţa de utilizare a unui panou care poate afişa un negru aproape perfect. Desigur, unii ar putea întreba de ce ai avea nevoie de un ecran 4K pe un laptop, însă dacă luăm în calcul că acest laptop este făcut pentru cei care efectiv lucrează cu fotografii de rezoluţie mare, sau chiar clipuri video, este necesar să poţi vedea detaliile fără să dai zoom sau să te apropii foarte mult de ecran.

Pentru că are o rezoluţie mare, şi densitatea pixelilor este foarte înaltă, deci chiar dacă te apropii, nu vei vedea spaţiul dintre pixeli aşa cum se întâmplă cu un ecran Full HD, de exemplu. Desigur, un ecran 4K consumă mai multă energie atunci când laptop-ul este folosit pe baterie, aşa că recomandăm scăderea rezoluţiei la Full HD dacă autonomia este mai importantă decât calitatea imaginii în momentul respectiv. Nefiind un computer pentru gaming, refresh rate-ul de 60 Hz este potrivit, însă se simte lipsa unui touchscreen, având în vedere că laptop-ul este realizat pentru design grafic.

Desigur, forma şi carcasa nu sunt realizate în acest sens, ecranul putând fi deschis doar la 180 de grade, adică plat pe o masă. Pentru transformarea într-un 2-in-1 ar fi fost necesară alegerea unui model de bază Switch, dar asta ar fi însemnat şi alt design interior, care nu ar fi permis integrarea unor componente la fel de performante şi răcirea necesară acestora. Lipsa unui touchscreen înseamnă însă că avem de a face cu un ecran mat, care nu reflectă lumina, întrucât cele cu touchscreen folosesc sticlă pentru protecţie.

Este însă interesant faptul că poate fi folosit la un birou alături de alte monitoare de rezoluţie înaltă. Port-ul HDMI 2.0 permite ataşarea unui monitor 4K, în timp ce port-ul USB-C poate să asigure conectivitate la încă un monitor de rezoluţie înaltă, chiar mai înaltă de 4K, fiind compatibil cu standardul DisplayPort 1.2. Poţi astfel avea un setup de birou cu monitoare, tastatură şi mouse conectate prin USB-C printr-un hub, la care să te conectezi rapid, iar când pleci, poţi lua toate proiectele cu tine pe un computer foarte compact.

Totuşi utilizarea laptop-ului departe de o priză nu este de foarte mare durată. Vorbim despre două ore, maximum 4, în funcţie de modul de utilizare şi profilul de putere ales. Motivul este o combinaţie de ecran de rezoluţie înaltă, alături de componente puternice. ConceptD 5 este echipat cu un procesor Intel Kaby Lake-G, adică un Intel Core i7 de generaţia a opta cu un GPU integrat produse de AMD: RX Vega M GL. Acesta nu este în niciun caz un GPU de gaming, însă poate fi folosit atât pentru rularea unor jocuri mai modeste, cât şi pentru accelerarea unor funcţii în aplicaţiile profesionale.

Cu siguranţă cei care lucrează cu aplicaţii de proiectare CAD vor aprecia prezenţa unui GPU de acest gen. Desigur, laptop-ul se încălzeşte destul de mult în utilizare „serioasă”, însă coolerul său nu este tocmai zgomotos, ceea ce este un lucru de luat în seamă având în vedere că este un computer de lucru, care va fi folosit cel mai des într-un birou cu alte persoane în jur.

Performanţă

Când vine vorba despre performanţă, testele demonstrează exact ceea ce sugerează şi Acer în descrierea produsului. Avem de a face cu un laptop potrivit pentru editare grafică şi editare foto, deci potrivit pentru Photoshop, Lightroom şi Illustrator, însă nu tocmai potrivit pentru Premiere Pro sau After Effects. Procesorul este un Core i7, într-adevăr, însă este un quad-core cu hyper-threading, mai slab decât un Core i7 mai recent, însă mai puternic decât ceea ce se găseşte pe cele mai ieftine modele MacBook Pro, de exemplu, care folosesc Core i5 la bază. De asemenea, cipul grafic nu este potrivit pentru realizarea de efecte 3D în After Effects, însă este mai puternic decât ceea ce oferă Intel de obicei pe modelele sale portabile, deci va ajuta mai mult în aplicaţiile care pot folosi asta. Testul 3DMark sugerează că nu avem de a face cu un computer de gaming, sub nicio formă.

Pe de altă parte, Acer a echipat acest model cu un SSD foarte puternic. Avem de a face cu un SSD PCI-express x4 pe format M.2, cu un slot M.2 liber în configuraţia testată de noi. Acest model poate fi configurat din fabrică cu două SSD-uri în RAID0. Având în vedere că modelul pe care l-am testat oferă viteze de 2,3 GB/s deja, modelul cu SSD-uri configurate în RAID cu siguranţă ar putea ajunge la limitele slot-ului PCIe x4.

Benchmarks

  • PCMark 8 – 5.337
  • 3DMark Time Spy – 2.137
  • Cinebench R20 – 1.246
  • WinRar – 8.934 KB/s
  • CrystalDiskMark Seq Q32T1: Read – 2.980 MB/s / Write: 2.382 MB/s
  • CrystalDiskMark 4KiB Q8T8: Read – 1.102 MB/s / Write: 968 MB/s

Concluzii

ConceptD 5 a reuşit să îşi atingă obiectivele, din punctul meu de vedere. Este un laptop bine construit, cu componente performante şi un corp subţire şi uşor. Are şi mici dezavantaje precum autonomia scăzută şi lipsa unui touchscreen, însă şi multe alte avantaje, precum ecranul 4K mat, spaţiu pentru 2 SSD-uri şi un cooler foarte silenţios.

Cei care au nevoie de un computer pentru lucru la birou, probabil că ar trebui să se orienteze către „fratele” său de productivitate, Swift 5, în timp ce utilizatorii de Photoshop şi Lightroom cu siguranţă vor aprecia acest model mai mult.

 

Părţi pozitive

Ecran 4K excelent
Procesor şi cip grafic peste medie pentru ultraportabile
Port-uri de conectivitate potrivite
Uşor şi compact

Părţi negative

Autonomia este trasă în jos de ecranul 4K şi de componentele puternice
Senzorul de amprentă putea fi mai rapid

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult