Acer Predator Triton 300 SE (2022) review: un refresh pentru gaming și productivitate

05.07.2022
Acer Predator Triton 300 SE (2022) review: un refresh pentru gaming și productivitate

Anul trecut, Acer a început să extindă gama de computere portabile de gaming Predator și către alte tipuri de utilizatori. Modelele SE sunt o combinație între computere de gaming și cele de productivitate, oferind în continuare hardware puternic, capabil să ruleze cele mai noi jocuri de PC, însă cu o serie de particularități care ar putea face treaba mai ușoară celor care au un singur computer pentru tot. Noul Predator Triton 300 SE este aproape identic la exterior cu predecesorul său, dar se bucură de îmbunătățiri la aproape toate capitolele.

Design-ul nu s-a schimbat foarte mult, în ciuda îmbunătățirilor aduse noului Predator Triton 300 SE

Design-ul exterior este probabil cel mai puțin schimbat între cele două generații de Predator Triton 300 SE. Modelul de anul trecut a demonstrat că laptop-urile Predator de la Acer pot avea și un design mai „prietenos” cu mediul office, cu o carcasă din aluminiu argintiu și fără prea multe elemente care să iasă prea mult în evidență. Noul model continuă în această direcție și mută logo-ul de pe capac de pe colț pe centru, în timp ce adoptă un nou format pentru ecran, ceea ce schimbă puțin forma întregului computer.

Acer Predator Triton 300 SE back side

Ecranul lui Predator Triton 300 SE din 2022 este pe format 16:10, ceea ce asigură mai mult spațiu pe verticală pentru activități de productivitate. Fiind un laptop, asta înseamnă că întregul computer este acum puțin mai mare din această cauză, dar nu cu mult. Cam toate elementele sunt în rest la fel, de la tastatură, la trackpad și până la poziția webcam-ului din partea de sus. Ecranul are margini foarte subțiri pe trei dintre laturi, cu o „bărbie” în partea de jos, unde sunt găzduite componentele electronice.

Chiar dacă nu este tocmai un „ultrabook”, Triton 300 SE este un computer mic și relativ subțire. ASUS G14 este în continuare un computer mai compact, dar este clar că cele două dispozitive fac parte din aceeași clasă de produse.

Acer Predator Triton 300 SE front side

Pe laterale, modelul Acer dispune de port-uri precum USB-A 2 și 3, HDMI 2.1, un jack de 3,5mm și un Thunderbolt cu mufă USB-C, dar lipsește un slot de card SD sau microSD, din păcate. Pentru un computer care promovează capabilități de productivitate, un astfel de cititor este important. Din fericire, există un senzor de amprentă, integrat în colțul trackpad-ului, pentru autentificare rapidă în Windows prin intermediul sistemului Hello. Aș fi preferat integrarea acestui senzor în butonul power.

Având la interior componente de gaming performante, Predator Triton 300 SE este surprinzător de ușor, oferind chiar senzația că este relativ gol pe interior. Totuși, în carcasa sa sunt găzduite un sistem de răcire cu două ventilatoare și o baterie de dimensiuni mari. Spațiul extra pare să fie folosit pentru a permite o circulație mai eficientă a aerului prin carcasă.

Ecranul este unul dintre cele mai mari upgrade-uri

Față de generația de anul trecut, primul upgrade evident este, desigur, ecranul. Predator Triton 300 SE folosește un ecran IPS de 14” cu rezoluție QHD pe format 16:10, adică 2.560 x 1.600 pixeli. La aceste dimensiuni, rezoluția este poate chiar prea mare, fiind greu de folosit fără opțiuni de scaling în Windows. Eu am găsit că scaling-ul la 150% este potrivit pentru dimensiuni, totul fiind extrem de bine definit. Este foarte plăcut de citit pe această setare, iar dimensiunea textului este confortabilă pe această valoare. Windows 11 recomandă 200%, dar taote elementele devin prea mari pe acea setare, iar avantajul rezoluției, care asigură mai mult spațiu pe ecran, dispare.

Acer Predator Triton 300 SE screen

Fiind însă un ecran pentru gaming, acesta este însă foarte rapid. Pe lângă rezoluția foarte înaltă, acesta poate funcționa atât la 60, cât și la 165 Hz. Chiar dacă specificațiile nu sugerează că ar fi vorba despre un ecran foarte special, acesta mi s-a părut mai luminos decât media din piață, ceea ce e întotdeauna important pentru un computer portabil pe care îl folosești și la muncă. Nu îi lipsește nici compatibilitatea HD, dar n-aș spune că este un ecran tocmai potrivit pentru filme sau seriale. În primul rând pentru că este de dimensiuni reduse, apoi pentru că HDR-ul necesită contrast mai mare decât poate oferi un IPS fără local dimming.

Predator Triton 300 SE este un concurent pentru MacBook Pro, cu opțiunea de gaming

Predator Triton 300 SE pare să fie mai degrabă similar cu un MacBook Pro decât cu alte computere de gaming portabile de pe piață. Atât design-ul, similar cu cel de la Apple, cel puțin cromatic, cât și formatul 16:10 sugerează că aceasta este intenția Acer: să atragă publicul care are nevoie de un computer de muncă pe care să se mai și joace în timpul liber. Întrucât pe macOS nu sunt foarte multe jocuri, cei care vor o soluție completă ar putea avea acum una.

Acer Predator Triton 300 SE keyboard

Iar la nivel de configurație, Predator Triton 300 SE nu face multe compromisuri: vine cu un procesor Intel Core i7-12700H, 16 GB memorie RAM (DDR5), un SSD de 1 TB pe format PCI-Express 4.0 și un GPU NVIDIA RTX 3060. Practic, ai tot ceea ce este necesar pentru a rula jocuri video pe setări înalte, dar poți să și editezi clipuri video sau să lucrezi în aplicații complexe precum cele pentru CAD.

Dacă vrei și performanță pe baterie, computerul nu va rezista mai mult de 3-4 ore, ceea ce nu este tocmai rău, având în vedere configurația puternică. Totuși, nici pe profilurile economice nu va performa cu mult mai bine. Totuși vorbim despre un laptop care la bază este construit pentru gaming.

Acer Predator Triton 300 SE bottom

Tastatura este bine spațiată, ba chiar mai aerisită decât pe alte modele de la Acer, însă butoanele de sus pentru funcții sunt întotdeauna active. Astfel, combinații Alt+F4 nu funcționează decât dacă ai și butonul Fn apăsat. Nu de multe ori am oprit complet Wi-Fi-ul, apăsând pe F2 pentru a redenumi un fișier. Nu am găsit o opțiune în aplicația Predator Sense care să schimbe acest comportament.

Tot faptul că este un computer de gaming, echipat ca atare, este și motivul pentru care acest model poate fi foarte zgomotos, dar poate rula și foarte fierbinte. Modul Turbo, care asigură că nu există limite artificiale pe componente și care ține ventilatoarele la maximum poate fi puțin cam mult pentru utilizare normală, însă va asigura cea mai înaltă performanță și cel mai mare zgomot. Totuși, recomandarea mea ar fi utilizarea pe modul extreme în majoritatea situațiilor, care reprezintă un balans între performanță și zgomot, și modul „silent” în utilizarea normală în rest. Testele de performanță au fost realizate, desigur, folosind profilul Turbo.

Procesorul aduce un aport important de performanță față de generația anterioară

Când vine vorba despre performanță în gaming, noul model Triton 300 SE vine cu avantaje tangibile față de generația anterioară. Chiar și cu același GPU, RTX 3060, putem vedea un aport de performanță în multe dintre titluri, care erau anterior limitate de CPU. Asta pentru că noul i7-12700H vine atât cu nuclee de generație mai nouă, pe 10nm, cu performanță îmbunătățită pe baza noului design, cât și cu o serie de nuclee secundare eficiente, care ajută la sarcini multi-thread.

Acer Predator Triton 300 SE detail keyboard

Testele au fost realizate în 1080p și 1440p în mod 16:9, chiar dacă ecranul afișează 16:10 pe penultimul profil de setări pentru fiecare joc în parte. La jocurile care au cel mai înalt profil numit Ultra am folosit Very High, în timp ce în jocurile care folosesc Very High ca denumire pentru setări maxime, am folosit High.

Pentru jocurile cu grafică avansată, 1080p ar fi opțiunea cea mai bună pentru a beneficia mai mult de pe urma ecranului la 165 Hz, în timp ce în 1440p te poți bucura de definiția în plus adusă imaginii datorită rezoluției înalte. Totuși, majoritatea titlurilor, în afară de unele cu adevărat pretențioase, precum Cyberpunk, Metro Exodus Enhanced și Red Dead Redemption 2 nu au putut depăși 60 FPS pe aceste setări în rezoluție înaltă. Cu puține ajustări la nivelul setărilor și folosirea DLSS, chiar și aceste titluri pot rula la framerate-uri înalte. De fapt, toate titlurile care beneficiază de tehnici de upscaling pot rula mai bine de atât, aceste rezultate fiind doar performanța de bază pe setări High/Very High pentru aceste rezoluții.

Gaming

acer gaming

3DMark

acer 3dmark

PCMark

acer pcmark

Benchmarks

  • Cinebench R23 – Single-Core: 1.744 / Multi-Core: 13.912
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 6.518 MB/s / Write: 4.997 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 2.487 MB/s / Write: 4.866 MB/s

Am avut o surpriză plăcută să văd faptul că Acer a folosit un SSD foarte performant pe acest model, după ce în ultima perioadă am văzut mai multe companii întorcându-se la modele PCI-Express 3.0, cu viteze mai mici.

Concluzii

Predator Triton 300 SE este un hibrid bun între un laptop de productivitate și unul de gaming, însă nu excelează la niciuna dintre aceste categorii. Oferă însă o opțiune în plus pentru cei care au nevoie de un computer pe care să îl folosească pentru tot. Un slot de card și un GPU mai puternic ar fi rezolvat toate problemele, însă ar fi necesitat probabil și o răcire mai performantă, întrucât acum, computerul este cam la limită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult