Acer Predator Triton 500 SE (2022) review: cel mai puternic laptop compact?

01.04.2022
Acer Predator Triton 500 SE (2022) review: cel mai puternic laptop compact?

Experimentele din ultimii ani în zona de laptop-uri a adus mai multă diversitate decât am văzut vreodată, în special în zona de productivitate. Există acum computere de „creație”, cu ecrane calibrate și componente puternice, dar și computere hibrid, care pot fi folosite atât la creație, cât și în gaming. Un astfel de computer este și Predator Triton 500 SE de la Acer, un model care a debutat pe piață anul trecut, care a reușit la momentul respectiv să își justifice existența. Acum, în 2022, avem primul „refresh” hardware al acestui model, și chiar dacă este foarte subțire și compact, acesta ar putea fi cel mai puternic laptop de gaming pe care l-am testat până acum.

Design-ul lui Predator Triton 500 SE nu s-a schimbat prea mult în ultimul an

Dacă nu aș ști exact ce se află la interiorul acestui computer, l-aș putea confunda cu modelul de anul trecut. Totul este aproape identic pe versiunea 2022 a lui Predator Triton 500 SE cu ceea ce am văzut în 2021. Aceasta nu este însă o strategie tocmai rea din partea Acer. Compania Apple adoptă această filosofie de design și produce un singur șasiu de laptop pentru câțiva ani buni, preferând să investească bugetul de dezvoltare și cercetare în îmbunătățirea performanțelor, decât să fie nevoită an de an să creeze noi mulaje pentru carcasă, care pot crește semnificativ costurile de producție.

Voi face însă o scurtă recapitulare pentru cei care fac acum „cunoștință” cu Predator Triton 500 SE: avem de a face cu un laptop de gaming „deghizat” într-unul de productivitate. La exterior nu vedem foarte multe elemente de design care să sugereze că avem de a face cu un laptop pentru jocuri. Poate fantele de aerisire, cu design puțin mai „angular” ar putea ieși puțin în evidență, dar culoarea argintie și logo-ul Predator discret sugerează că este un laptop „de birou”.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 front

Totul se schimbă odată ce pornești laptop-ul și auzi sunetul ascuțit pe pe care îl face atunci când apare logo-ul Predator. Tot atunci se aprinde și tastatura RGB, care dezvăluie adevărata „identitate” a lui Triton 500 SE. Din fericire, dacă nu te pasionează luminițele sau sunetul de pornire, acestea pot fi modificate sau oprite din aplicația PredatorSense din Windows.

Laptop-ul vine cu o conectică completă, de la HDMI 2.1 pentru afișarea pe un ecran 4K la 120 Hz, până la USB Type-C, USB-A, Ethernet, jack de căști și chiar cititor de carduri SD, acest laptop are de toate. De fapt, are mai multe port-uri „utile” decât noile MacBook Pro, care includ doar mufe USB-C, HDMI și card reader. Din păcate, încărcarea se face tot prin alimentare prin mufă „standard”, nu prin USB-C. Motivul este, desigur, consumul acestui laptop, alimentatorul oferind o putere de 230W, pe când standardul USB-C abia de curând a fost aprobat pentru puteri de 200W. Va mai dura o perioadă până când vom putea încărca laptop-urile de gaming pe USB.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 keyboard

Ceva ce apreciez însă la Acer este faptul că deși vorbim despre un laptop de gaming, acesta vine echipat cu un trackpad de dimensiuni mari, cu design modern, fără butoane fizice, și care include chiar și un senzor de amprentă, care face autentificarea prin Windows Hello foarte rapidă. De asemenea, faptul că trackpad-ul este realizat din sticlă asigură o senzație de utilizare „premium”, cu o aderență mai mică decât lpe alte modele.

La nivel de construcție, Predator Triton 500 SE este realizat din metal de jur-împrejur și nu „scârțâie” când îl atingi. Totuși, zona din jurul tastaturii este puțin cam subțire. Astfel, în utilizare intensă, temperatura poate fi simțită în tastatură și în jurul ei, în timp ce apăsarea cu forță medie pe carcasă arată că se flexează puțin această zonă. Probabil că acesta este compromisul pentru a putea integra toate componentele acestui laptop și o baterie imensă într-un corp atât de compact.

Configurație

  • Ecran: 16″, 2.560 x 1.600 pixeli, IPS, 240 Hz
  • Procesor: Intel Core i7-12900H (3,8 GHz, boost 5 GHz)
  • GPU: Intel Xe + NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 16 GB GDDR6
  • RAM: 32 GB LPDDR5-4800 MHz
  • Stocare: SSD 2x 2 TB NVMe PCI-Express 4.0, RAID0
  • Port-uri: 2 x Thunderbolt 4/USB 4 (USB-C), HDMI 2.1, 2 x USB 3.2 Gen 2×1 (USB-A), jack 3,5mm combo, card reader SD, Ethernet
  • Wireless: WiFi 6E, Bluetooth 5.1
  • Baterie: 99,98 Wh, alimentator 230W
  • Sunet: stereo
  • Altele: tastatură iluminată RGB, senzor de amprentă în trackpad, webcam HD
  • Greutate: 2,4 kg

Experiența de utilizare

Mi se pare că Acer făcut multe alegeri corecte atunci când a dezvoltat acest laptop. Pentru că este un model hibrid, potrivit și pentru gaming și pentru productivitate, acesta vine cu un ecran de 16” pe format 16:10, deci mai înalt decât cele obișnuite, care va fi util în special celor care lucrează cu documente sau care editează conținut foto sau video.

Pe de altă parte, faptul că are o rezoluție înaltă, 2.560 x 1.600 pixeli, asigură că tot ce este afișat pe ecran arată excelent, cu fidelitate înaltă. Dar pentru că este un computer de gaming, acest panel este și foarte rapid, unul dintre cele mai rapide de pe piață la această rezoluție: 240 Hz. Astfel, experiența de utilizare este impresioantă, chiar și atunci când stai pe Facebook și dai scroll. Totul este extrem de fluid, iar panelul IPS reușește să ofere unghiuri foarte bune de vizionare, cât și culori foarte naturale. Din păcate, fiind un panel IPS, fără local dimming, nuanțele de negru și contrastul nu sunt la un nivel foarte înalt.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 back side 2

Cei care au folosit ecrane VA cu local dimming, mini-LED sau OLED vor vedea imediat că negrul este de fapt un soi de „gri”. Totuși, majoritatea ecranelor de pe piață sunt în continuare IPS-uri, iar acesta este unul dintre cele din categoria superioară.

Tastatura este de dimensiuni normale, fără numpad, lucru care ar putea fi deranjant în anumite cazuri de productivitate, în special pentru cei care lucrează cu multe tabele în Excel. Nu există o alternativă, precum integrarea unui numpad pe trackpad, așa cum am văzut la concurență. Mulți nu vor fi însă deranjați de această omisiune, iar butoanele sunt foarte plăcute în utilizare. Au o cursă destul de mare, au feedback tactil bun și pot fi configurate în diverse culori. În afară de faptul că în jocuri intense, zona din dreapta a tastaturii se încălzește destul de mult nu am avut motive să mă plâng. Din fericire, mâna utilizatorului este de obicei în partea stângă a laptop-ului în gaming.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 side right

Acer a integrat o baterie cu capacitate de 99,98 Wh pe Predator Triton 500 SE, care se întâmplă să fie capacitatea maximă admisă la bordul unui avion pentru un dispozitiv electronic. Astfel, cele 5 ore de autonomie raportate pe profilul „power efficiency” sunt de lăudat, având în vedere faptul că avem de a face cu o configurație de top, care integrează cele mai puternice componente disponibile pe piață în acest moment. Mai poți reduce din consum prin setarea monitorului la 60 Hz, dar dacă faci ceva mai complex decât navigare pe internet și editare de documente, cele 5 ore vor scădea rapid. Acesta nu este un computer pe care să îl ții prea mult timp departe de un birou cu o priză.

Când vine vorba însă despre temperaturi, Predator Triton 500 SE nu prea poate să încalce legile fizicii. Acesta este echipat cu un sistem de răcire cu trei ventilatoare și folosește chiar și metal lichid pe procesor, pentru un transfer de căldură cât mai eficient. Din păcate, procesorul nu poate să păstreze frecvențe înalte pentru prea mult timp, atingând în full load temperaturi de până la 100 de grade. Vorbim totuși despre un Intel Core i9-12900H, un procesor cu 14 nuclee (6p+8e) și 20 de fire de execuție. Un astfel de procesor va fi greu de răcit chiar și într-un format de computer mai gros. De asemenea, avem cel mai puternic GPU mobil, NVIDIA RTX 3080 Ti cu 16 GB memorie video, care atinge în full load temperatura maximă admisă de NVIDIA: 88 de grade celsius.

Performanța este de top, cu și fără RTX

Când vine vorba despre performanță, așteptările pentru Predator Triton 500 SE erau la un nivel înalt, în special pentru că aveam experiența modelului de anul trecut, care a reușit să livreze un nivel foarte înalt de performanță în același șasiu, cu hardware-ul de top de la momentul lansării sale.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 vents

Noul procesor Intel Core i9-12900H vine cu o nouă configurație, cu 6 nulcee performante, pe arhitectură nouă, și 8 nuclee „eficiente”, similare cu ceea ce folosea Intel pe procesoarele sale de top din urmă cu câțiva ani. Doar nucleele performante primesc însă hyper threading, deci în total ai 20 de fire de execuție. În aplicații de productivitate, care sunt optimizate pentru multi-core, acestea vor fi foarte utile, însă, în gaming, unde puterea brută și cam 6-8 nuclee sunt maximum folosite de obicei, e mai important să ai un procesor cât mai rapid. Din fericire, i9-12900H le are pe toate, iar în afară de Watch Dogs Legion, care are probleme inclusiv pe cele mai performante PC-uri desktop de pe piață, toate jocurile au folosit procesorul pe la 30%, iar GPU la maximum.

Testele au fost realizate cu totul pe ultra, în două rezoluții: 1080p și 1440p. Nu am testat în rezoluții 16:10, întrucât rezultatele sunt mai ușor de comparat dacă și rezoluțiile sunt standardizate. Pentru prima dată am experimentat și cu RTX și DLSS pentru testul acestui laptop, în principal din curiozitatea de a vedea ce poate să facă un GPU mobil RTX 3080 Ti atunci când este impins la maximum. Astfel am avut jocurile setate cu RTX la maximum, iar DLSS pe setarea Balanced, întrucât aceasta oferă cel mai bun balans între performanță îmbunătățită și o calitate superioară a imaginii afișate. Pe ecranul laptop-ului de 16”, totul s-a văzut excelent, inclusiv în 1080p. Astfel, dacă nu sunteți mulțumiți de framerate-ul 1440p , puteți folosi lejer această rezoluție.

Mai mult, în majoritatea jocurilor, setările Ultra sunt „exagerate”. Acestea nu oferă întotdeauna beneficii vizuale majore, în timp ce impactul de performanță poate fi foarte mare. Astfel, chiar și pentru o configurație de top precum aceasta, aș recomanda mai degrabă un profil imediat inferior Ultra pentru cel mai bun raport între calitate grafică de top și performanță bună. Unele jocuri cu DLSS activat au reușit să dubleze framerate-ul, deci dacă jocurile pe care le jucați suportă asta, nu prea aveți multe motive să nu o faceți. În altele însă, precum Rainbow Siege Siege, rezultatele au fost similare și cu și fără DLSS. Probabil că acolo este mai degrabă o limitare a engine-ului sau altor componente. Procesorul nu are cum să fie cel care limitează, întrucât jocul a raportat utilizare de numai 30% a acestuia.

Cert este că poți juca pe acest laptop cam toate jocurile și cu și fără ray tracing la peste 60 de cadre pe secundă. Jocurile orientate către multiplayer, sau care nu sunt tocmai recente, rulează chiar și cu sute de cadre pe secundă, numai bune pentru ecranul de 240 Hz și G-Sync.

Gaming

Helios 500 SE Gaming

3DMark

Helios 500 SE Gaming 3DMark

PCMark

Helios 500 SE Gaming PCMark

Benchmarks

  • Cinebench R23: Multi-Core 13.432 Single-Core 1.801
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1: Read: 12.382 MB/s / Write: 10.011 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 Read: 4.014 MB/s / Write: 7.749 MB/s

În testele sintetice, procesorul reușește să ofere performanțe peste medie, care îl pune momentan pe treapta superioară a procesoarelor de laptop-uri. Până în acest moment nu am testat un procesor mai puternic.

Același lucru se întâmplă și cu stocarea. Avem două SSD-uri de 2 TB pe format PCI Express 4.0, care pot atinge viteze de transfer de până la 12 GB/s. această configurație este cumva definiția „overkill”-ului, întrucât sunt slabe șanse ca cineva să aibă nevoie de o viteză de transfer atât de mare în gaming sau productivitate.

Concluzii

Predator Triton 500 SE este unul dintre cele mai performante laptop-uri pe care le-am testat până acum, însă nu este un computer perfect. După cum spuneam, fizica își spune cuvântul, iar temperaturile la care acest laptop rulează, chiar și pe modul de operare turbo, care accelerează ventilatoarele la maximum, nu sunt tocmai scăzute. Totuși, acesta este un laptop căruia nu ai multe altele să îi reproșezi: vine cu cel mai puternic procesor, cel mai puternic GPU, stocare și RAM mai mult decât ai nevoie în mod normal și un ecran foarte bun și rapid.

Acer Predator Triton 500 SE 2022 turbo

Poate că următorul pas în evoluția acestor laptop-uri de gaming va fi creșterea autonomie. Dacă Intel și NVIDIA ar putea rezolva cumva consumul de energie, aceste computere ar putea deveni adevărate stații de lucru mobile. Momentan sunt doar înlocuitoare de desktop, necesitând totuși o priză în apropiere pentru orice caz de utilizare mai complex.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult