Acer Predator Triton 500 SE review: între gaming de top și productivitate

12.07.2021
Acer Predator Triton 500 SE review: între gaming de top și productivitate

Acer este unul dintre cei mai cunoscuți producători de computere portabile din lume, având o prezență importantă pe mai toate segmentele de piață. Fie că vorbim despre laptop-uri ieftine pentru activități office, laptop-uri de gaming ieftine din gama Nitro, sau premium din gama Predator, sau chiar computere pentru creație din gama ConceptD, compania acoperă cam toate nișele posibile. Iar una dintre acestea este nișa de laptop-uri hibrid, între gaming și productivitate. Din aceasta face parte și noul Predator Triton 500 SE, un model de gaming, care încearcă să satisfacă și creatorii de conținut cu anumite capabilități specifice acestora.

Predator Triton 500 SE este un laptop de gaming care „nu se dă de gol” de la prima vedere

Faptul că Acer a încercat să împuște doi iepuri dintr-o lovitură este vizibil încă de la început. Spre diferență de alte modele din gama Predator, echipate cu multe luminițe RGB, carcase în culori închise și modele ciudate de design la exterior, noul Triton 500 SE pare să fie un model ceva mai „liniștit”. Avem de a face cu un laptop de culoare gri închis, care nu are foarte multe elemente distinctive la exterior. Ba chiar și sigla „Predator”, care este proeminentă pe capacul modelelor anterior testate de mine, este mică și elegantă, ca o insignă metalică într-un colț.

Acer Predator Triton 500 SE back side

Iar totul va continua în această direcție de aici înainte. Fiind un model din gama Triton, vorbim despre un laptop subțire, pentru un model de gaming, echipat cu un ecran de dimensiuni generoase: 15”. Dar și acesta este mai degrabă orientat către productivitate, deși este bine echipat și la capitolul „gaming”. Pe lângă frecvența de 165 Hz și rezoluția înaltă QHD, acest monitor are un raport de aspect de 16:10, oferind mai mult spațiu pe verticală. De obicei, formatele de ecran mai înalte sunt potrivite pentru computere de „lucru”, iar cei care lucrează cu materiale video, fotografii sau text vor aprecia cu siguranță spațiul în plus.

Alte elemente care mi-au atras atenția au fost însă două pe care mulți le-ar putea considera minore, însă sunt foarte importante dacă faci și altceva decât să te joci. De altfel, am criticat de-a lungul timpului cam toate computerele de gaming care au fost livrate fără un slot pentru card-uri SD. Triton 500 SE are așa ceva și include chiar și un senzor de amprentă integrat în trackpad-ul modern. Astfel, te poți autentifica în Windows printr-o simplă atingere, fără parolă sau PIN.

Acer Predator Triton 500 SE RGB

Și că tot am amintit trackpad-ul, Predator Triton 500 SE include un trackpad de dimensiuni generoase, fără butoane dedicate. Astfel, atunci când nu te joci, nu prea ai nevoie de un mouse, întrucât răspunsul trackpad-ului este aproape perfect, iar apăsarea fizică poate fi realizată pe toată suprafața.

Deși înțeleg motivul pentru care Acer nu a integrat și un numpad pe tastatură, preferând să ofere o tastatură confortabilă, cu spațiere obișnuită între taste, sunt sigur că mulți care își doresc productivitate avansată ar prefera o astfel de tastatură. Poate că în viitor, compania va lansa și modele cu ecrane mai mari și tastaturi complete, pentru experiența completă de productivitate. Desigur, asta ar afecta portabilitatea, din păcate.

Specificații

  • Ecran: 15”, 16:10 (2.560 x 1.600 pixeli), IPS, 165 Hz
  • CPU: Intel Core i9-11900H @ 2,5 GHz (boost până la 4,9 GHz, 8C/16T)
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3080, 8 GB
  • RAM: 32 GB DDR4
  • Stocare: 2 X 1 TB PCIe 4.0, Raid0
  • Sunet: stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2 x USB 3.2 Type-C, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack 3,5 mm, Ethernet
  • Acumulator: 4 celule
  • Alimentare: 230 W
  • Greutate: 2,4 kg
  • Alte dotări: tastatură iluminată (RGB, 3 zone), slot card SD
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

În utilizare, Predator Triton 500 SE poate fi atât un laptop de productivitate silențios, cât și un model de gaming tradițional

Predator Triton 500 SE încearcă să își ascundă „colții” atunci când vine vorba despre utilizarea de zi cu zi. Dacă n-ai ști că sub carcasă se află un procesor Intel de ultimă generație și un GeForce RTX 3080, cea mai performantă placă grafică de mobil, nu ți-ai da seama doar uitându-te la el. În mod obișnuit, computerul este foarte silențios, cooler-ele pornind doar în activități mai complexe, iar sunetul lor nu devine niciodată deranjant dacă nu rulezi un joc. Și, de fapt, nici în gaming nu sunt atât de zgomotoase, întrucât în mod implicit rulează pe un profil automat, care nu permite accesarea întregii performanțe. Sigur, performanța nu este slabă nici așa, dar nu cumperi un computer de top pentru a-l folosi la trei sferturi din performanță.

Acer Predator Triton 500 SE front

Apăsarea butonului Turbo pornește cele trei coolere interne la maximum și oferă acces la toată performanța disponibilă. Iar în gaming, temperaturile, chiar și în mod Turbo, ajung destul de sus, cel puțin în cazul procesorului. Intel are nevoie să aducă îmbunătățiri serioase la acest capitol, întrucât în gaming, cel puțin, procesorul Core i9-11900H stă constant la peste 90 de grade, chiar și la turație maximă a ventilatoarelor. Cipul grafic stă însă confortabil la puțin peste 70 de grade, fiind o temperatură chiar impresionantă pentru un computer portabil subțire. Se pare însă că Acer folosește un profil de performanță mai mic decât maximum posibil pentru cipul grafic, întrucât întregul sistem este alimentat de un adaptor de priză de numai 230W.

Într-un „stress test” care constă în rularea Prime95 pentru a folosi procesorul la maximum și FurMark pentru a folosi GPU la maximum, HWinfo raportează o limită de 115W pentru procesor, ceea ce mai lasă aproximativ 100W pentru GPU. Fiind vorba despre un RTX 3080, care pe PC consumă în jur de 300-350W, este destul de clar că performanța acestui cip nu va fi comparabilă cu cea a unui model desktop. Acestea sunt compromisurile de performanță pe care trebuie să le faci însă atunci când alegi un computer performant foarte portabil. Dar acesta este un caz extrem, în care ambele componente sunt împinse la maximum absolut.

În utilizare reală, adică în jocuri sau software profesional de editare video, resursele sunt folosite dinamic, după nevoi. De obicei, în jocuri, procesorul nu este niciodată împins la maximum. Oprind Prime 95, cipul grafic începe să depășească cei 100W de consum, până pe la consumul declarat de 110W, putând oferi astfel performanță mai bună în aplicații 3D.

Chiar dacă are o baterie mare, de 99Wh, aceasta nu va oferi foarte multă autonomie în gaming. Testul PCMark de gaming sugerează că poți să te joci doar pentru 1 ora și 20 de minute, cu performanță limitată de lipsa alimentării de la priză. În utilizare obișnuită, adică browsing și activități office, autonomia declarată de Acer este de 12h. În vorbim totuși de aproximativ 6-7 ore reale de utilizare mixtă. Decent pentru un computer puternic.

Acer Predator Triton 500 SE back detail

Performanța este la un nivel înalt pentru un computer atât de subțire

Este bine să știi însă că, la nevoie, poți beneficia de un procesor cu 8 nuclee și boost de până la 5 GHz pe perioade foarte scurte, care se stabilizează mai degrabă pe la 3,2 GHz atunci când nu este complet „stresat”. De asemenea, cipul grafic RTX 3080, chiar și cu un consum limitat de energie, este capabil să ruleze cele mai noi jocuri în 1080p și 1440p la calitate Ultra cu anti-aliasing la peste 60 cadre pe secundă, în cele mai multe cazuri. Și asta fără utilizarea DLSS în jocurile compatibile. Desigur, cele cu ray tracing, pot fi rulate cu toate setările „on”, dar va trebui cu siguranță ajustat puțin nivelul de detalii. De exemplu, Metro Exodus Enhanced Edition, care funcționează EXCLUSIV cu ray tracing activ, permite performanțe de peste 60 FPS în 1080p, chiar și fără DLSS.

Dar pe lângă procesor și cip grafic, am fost impresionat de performanța altor componente: cele două SSD-uri PCIe 4.0 în Raid0. Modelul pe care l-am primit la test avea un singur drive de stocare intern de 2 TB, format din două SSD-uri de top. Prima dată când am rulat testul de performanță în CrystalDiskMark am crezut că este o eroare, așa că l-am repetat, însă performanța a fost identică: 12 GB pe secundă la citire și 10 GB la scriere. Acesta este oficial cea mai rapidă stocare pe care am testat-o la Go4it până acum.

Gaming

3DMark

PCMark 10

Benchmarks

  • Cinebench R23 – 11.101
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 12.218 MB/s / Write: 10.002 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 5.868 MB/s / Write: 7.731 MB/s

Concluzii

Predator Triton 500 SE de la Acer este un computer portabil interesant, oferind destulă performanță pentru gaming și fiind potrivit pentru productivitate. Este un hibrid interesant, care poate fi configurat cu diverse componente. Modelul de față a folosit o configurație cu ecran QHD la 165 Hz, însă există și opțiuni de 4K la 120 Hz sau 1080p la 360 Hz. De asemenea, există multiple configurații de stocare și RAM. 32 GB RAM, cât oferă modelul testat este mai mult decât este necesar în majoritatea aplicațiilor și jocurilor, însă. De asemenea, cei 2 TB de stocare în Raid0 sunt cam „overkill”, însă este bine de știut că există opțiunea pentru upgrade mai târziu.

Acer Predator Triton 500 SE front lid

Pentru cei cu bugetul necesar pentru un astfel de computer, Triton 500 SE este ușor de recomandat, însă doar dacă este neapărat necesar un computer portabil. Având în vedere că prețurile plăcilor video încep să scadă, e posibil ca în curând, cei care au nevoie de un PC pentru acasă să poată să îl și cumpere la un preț decent. Și dacă aveți o afinitate pentru brandul Predator, Acer are în ofertă modelele Orion, care probabil la un preț asemănător vor oferi performanță și mai bună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult