Alertă de „downgrade”: MacBook Pro cu procesor M2 Pro are SSD mai lent decât modelul anterior cu M1 Pro

25.01.2023
Alertă de

Anul trecut, Apple s-a aflat în mijlocul unei controverse, cu noul model MacBook Air cu procesor M2. Acesta era livrat cu un design nou și un preț semnificativ mai mare decât al modelului precedent cu M1, dar, în varianta de bază, avea stocare mai lentă. Se pare însă că această inițiativă continuă, întrucât și noile modele MacBook Pro cu procesoare M2 Pro suferă de același tip de „downgrade”, cu un SSD mult mai lent decât modelul cu M1 Pro din 2021.

Modelul de bază MacBook Pro cu procesor M2 Pro are un SSD cu viteză limitată

Conform testelor realizate de 9to5mac, Apple a ales să folosească stocare mai lentă și pe modelele sale de computere profesionale. Problema afectează însă doar varianta de bază, cu stocare de 512 GB, însă diferențele între noul model și modelul anterior sunt semnificative.

Testat cu BlackMagic Disk Speed Test, MacBook Pro de 14” cu procesor M2 Pro în configurația cea mai ieftină, atinge o viteză de scriere de 2.970 MB/s și citire de 3.150 MB/s. în comparație, modelul anterior oferea 3.950 MB/s la scriere și 4.900 MB/s la citire. Vorbim despre o diferență aproape generațională. Noul model pare că atinge vitezele cele mai înalte pentru standardul PCI-Express 3.0, în timp ce modelul mai vechi are performanță similară cu cele mai lente SSD-uri pe PCI-Express 4.0.

Desigur, fiind vorba despre un MacBook, problema nu este ușor de „rezolvat”. Asta pentru că stocarea nu poate fi modificată după cumpărarea computerului. Apple nu doar a ales un SSD mai lent, ci a integrat mai puține cipuri de stocare pe placa de bază, o măsură care cu siguranță a scăzut costurile. Modelul cu M1 Pro includea patru cipuri de stocare pentru un total de 512 GB, în timp ce modelul cu M2 Pro are doar două.

macbook pro m1 pro vs m2 pro ssd
foto: 9to5mac

În realitate, probabil că diferențele de performanță nu vor fi imediat evidente în majoritatea sarcinilor de lucru, nici măcar în multe dintre cele profesionale. Poate că o secundă sau jumătate de secundă în anumite situații vor putea fi măsurate, dar, în principal, SSD-ul de pe noul MacBook Pro cu M2 Pro ar trebui să fie destul de rapid.

Modelele cu stocare mai mare, de 1 sau 2 TB nu sunt afectate de acest „downgrade”. Iar din celelalte puncte de vedere, precum puterea de procesare CPU și viteza GPU, chiar și în varianta de bază, MacBook Pro este cu siguranță mai performant decât modelul anterior.

sursa: 9to5mac

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult