AMD anunță Ryzen 7040 prima serie de procesoare X86 prevăzută cu accelerator AI

05.01.2023
AMD anunță Ryzen 7040 prima serie de procesoare X86 prevăzută cu accelerator AI

Cuprinzând mai multe modele de procesoare pentru sisteme laptop, familia de procesoare AMD Ryzen 7040 introduce în premieră pentru platforma x86 un co-procesor AI pentru accelerarea algoritmilor de procesare neurală. Potrivit AMD, acceleratorul AI este semnificativ mai rapid decât cel regăsit la chipseturile Apple M1 Pro pentru MacOS, scurtând timpii de procesare ai efectelor video și audio în soluții de editare, totodată îmbunătățind experiența de gaming prin eliberarea procesorului de sistem de acele sarcini care pot fi trecute prin Ryzen AI engine.

Prezent într-o formă sau alta pe majoritatea smartphone-urilor, acceleratorul AI sau NPU (Neural Processing Unit) are un rol esențial pentru optimizarea calității pozelor livrate de camera foto, aplicarea efectelor de imagine și buna funcționare a aplicațiilor care integrează diverse funcții bazate pe algoritmi de inteligență artificială. Un bun exemplu ar fi serviciile de asistență prin comandă vocală, care pot returna răspunsuri mai rapid și oferi capabilități suplimentare, dacă dispozitivul folosit include accelerator NPU.

Aparent, foarte optimist cu privire la inovația adusă de AMD, șeful diviziei hardware a Microsoft, Panos Panay, susține că ”AI-ul este pe cale să reinventeze modul cum interacționezi cu dispozitivele Windows”, făcând posibile noi capabilități care pur și simplu nu ar fi putut exista fără suport hardware dedicat.

Revenind la noua serie Ryzen 7040, aceasta vine în trei versiuni cu consum TDP de 15W, 28W și 35W, oferind până la 16 nuclee de procesare cu HyperThreading. La fel ca versiunile pentru desktop, acestea sunt toate nuclee P-core, AMD respingând strategia bazată pe nuclee asimetrice adoptată de Intel pentru „optimizarea” consumului de energie. Spre deosebire de procesoarele Ryzen 7000 pentru PC, seria 7040 schimbă designul bazat pe CCD-uri cu unul de tip monolit, toate funcțiile procesorului fiind găzduite pe un singur cip. Deși mai costisitoare, soluția are avantajul eficienței sporite pe partea eficienței consumului de energie, permițând atingerea unor performanțe mai mari sub constrângerile de temperatură și consum impuse de sistemele laptop.

Realizată folosind procesul de fabricație pe 4nm EUV oferit de TSMC, seria de procesoare Ryzen 7045 „Dragon Range” va putea fi întâlnite pe noi modele de laptopuri ce vor fi anunțate începând cu luna martie 2023.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult