Exynos 2200, anunțat oficial. Vine cu suport ray-tracing și un GPU bazat pe arhitectura AMD RDNA 2

18.01.2022
Exynos 2200, anunțat oficial. Vine cu suport ray-tracing și un GPU bazat pe arhitectura AMD RDNA 2

Exynos 2200 este primul rezultat al colaborării dintre Samsung și AMD, vizând augmentarea capabilităților 3D pentru următoarea generație de jocuri Android. Succesor pentru modelul Exynos 2100 lansat anul trecut, noul chipset folosește procesul de fabricație 4nm EUV și vine echipat cu nuclee de procesare de înaltă performanță, bazate pe arhitectura Armv9.

Țintind pe partea de CPU un nivel de performanță comparabil chipsetului Snapdragon 8 Gen 1, Samsung a selectat pentru Exynos 2200 o configurație foarte asemănătoare, având tot Cortex-X2 în rolul principal. Alte trei nuclee Cortex-A710 țintesc un bun echilibru între performanță și eficiență la folosirea aplicațiilor uzuale. Configurația de tip octa-core este completată cu 4 nuclee Cortex-A510, optimizate pentru eficiență. Păstrând suspansul față de controversele legate de posibile probleme cu funcționarea noului chipset, Samsung nu a comunicat și frecvențele de funcționare, principalul indiciu după care am putea determina dacă Exynos 2200 este într-adevăr competitiv față de rivalul Snapdragon.

Totuși, situația este ceva mai complexă decât ar lăsa să se vadă un simplă listă cu frecvențele nominale de funcționare, Exynos 2200 venind și cu o tehnologie numită AMIGO (advanced multi-IP governor). În esență un procesor dedicat responsabil cu monitorizarea și optimizarea în timp real a performanțelor, acesta evaluează în mod inteligent aspecte precum nivelul combinat de încărcare pe CPU și GPU, țintind cel mai bun raport între performanță, temperaturi și conservarea autonomiei bateriei.

Samsung Exynos 2200 – principalele specificații:

  • Bazat pe tehnologia de fabricație EUV de 4 nanometri (nm).
  • CPU Octa-Core cu 1 procesor ARM Cortex-X2 de înaltă performanță, 3 procesoare ARM A710 cu performanțe optimizate și 4 procesoare ARM A510 de 2,2 GHz optimizate pentru eficiență
  • GPU Samsung Xclipse 920, arhitectură AMD RDNA 2, cu tehnologie Ray Tracing (RT) și variable rate shading (VRS)
  • NPU + DSP integrat
  • Memorie UFS 3.1, LPDDR5
  • Procesor de securitate integrat (iSE), tehnologie de criptare inline accelerată prin hardware, pentru datele stocate pe suport UFS și DRAM
  • Suportă camere foto de până la 200 MP, cameră duală 64 MP+ 32 MP
  • Redare 8K 60fps, HEVC pe 10 biți (H.265), 30fps cu encodare VP9 pe 10 biți, encodare AV1 până la 8K: 30fps cu HEVC pe 10 biți (H.265), VP9
  • Suportă ecrane până la 4K/WQUXGA la o rată de refresh la 120 Hz, QHD+ la 144 Hz
  • Conectivitate 5G NR Sub-6GHz 5,1 Gbps (DL) / 2,55 Gbps (UL), 5G NR mmWave 7,35 Gbps (DL) / 3,67 Gbps (UL), LTE Cat.24 8CA 3Gbps (DL) / Cat.22 4CA 422 Mbps (UL)
  • Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 (802.11ax), GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo

Probabil, cel mai puternic atu în favoarea lui Exynos 2200, este nou GPU Samsung Xclipse 920. Dezvoltat împreună cu AMD prin adaptarea arhitecturii RDNA 2, noul GPU promite să aducă în jocurile de Android același nivel de calitate grafică întâlnit deja pe console de jocuri și platforma PC. Poate mai importantă decât accelerarea harware a efectelor de iluminare bazate pe tehnologia ray tracing, este însă tehnologia VRS (variable rate shading). Responsabilă ajustarea inteligentă a detaliilor, tehnologia dezvoltată de AMD permite obținerea unui framerate mai bun în jocuri fără a degrada calitatea percepută a imaginii.

Un alt domeniu în care Exynos 2200 face progrese majore este accelerarea funcțiilor AI bazate pe algoritmi de procesare neurală, noul NPU dublând performanțele soluției anterioare.

În ce privește conectivitatea 5G, Exynos 2200 suportă atât conexiuni în banda de 6GHz și alternativa mmWave, mai rapidă dar cu rază de acoperire mai mică. Totodată, este suportat și standardul E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), permițând combinarea semnalului 4G și 5G pentru obținerea unei conexiuni mai stabile, la viteze de până la 10Gbps.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult