AORUS 15 review: gaming de top cu ray tracing și DLSS pe un laptop cu GeForce RTX 3070 Ti

13.04.2022
AORUS 15 review: gaming de top cu ray tracing și DLSS pe un laptop cu GeForce RTX 3070 Ti

În ultimii câțiva ani am asistat la o adevărată miniaturizare a PC-urilor de gaming. Nu doar că avem acum unități desktop de mici dimensiuni în care poți integra unele dintre cele mai puternice componente de pe piață, dar și laptop-urile au scăzut în dimensiuni semnificativ, în timp ce dispozitive handheld, precum Steam Deck, îți permit, cu mici compromisuri să joci titluri de PC oriunde. Laptop-ul de gaming AORUS 15 se încadrează în cea de-a doua categorie, oferind un corp compact și ușor, dar nu și compromisuri de performanță, acest laptop fiind echipat cu tot ceea ce ai nevoie pentru o experiență de gaming de calitate, chiar și fără o unitate mare și monitor dedicat.

AORUS 15 integrează un GeForce RTX 3070 Ti într-un corp compact

AORUS 15 pare să fie un laptop conceput în special pentru cei care au nevoie de performanță înaltă, dar și de mobilitate crescută. Asta pentru că este un computer de gaming care pare să ia în calcul și productivitatea, cel puțin până la un punct.

Vorbim despre un laptop cu ecran de 15” în diagonală, dar care este integrat într-un șasiu de dimensiuni reduse. La prima vedere, carcasa lui AORUS 15 pare să fie concepută pentru un computer cu ecran de 14”. Integrarea unui ecran mai mare este posibilă prin îngustarea la maximum a marginilor din jurul acestuia. Astfel, pe trei laturi ai doar câțiva mm de ramă, cu o zonă mai lată în partea de jos, unde se află și logo-ul AORUS. Aici găsim și o bandă cauciucată de jur împrejur, pentru a asigura o închidere a capacului fără zgomot.

AORUS 15 front

O consecință a ramei foarte subțiri este însă un soi de „anti-notch”, în partea de sus. În loc să apeleze la o soluție de genul celei folosite de Apple pe MacBook Pro, care a decupat ecranul pentru a găzdui camera web, AORUS 15 extinde puțin rama în zona de sus. Astfel, ai și o zonă confortabilă de care să prinzi ecranul atunci când îl deschizi, cât și o cameră web dedicată, în partea de sus. Soluția este una elegantă, pe care am mai văzut-o în trecut și la alți producători.

Prefer o mică excrescență de acest gen, decât decupajul în ecran, sau integrarea camerei în alte zone, mai puțin confortabile (precum sub display). Alți producători nici măcar nu oferă camere web pe anumite modele de gaming, ceea le pune în dezavantaj față de cele care reușesc să ofere webcam. Având în vedere popularizarea în ultimii doi ani a serviciilor de videoconferințe precum Zoom, Teams sau Google Meet, prezența unei camere web este necesară, indiferent de nivelul de calitate video oferit de aceasta.

AORUS 15 webcam

Gigabyte a reușit să integreze în AORUS 15 și o tastatură completă, cu tot cu numpad, care ar putea fi însă problematică pentru anumiți utilizatori, în special cei care folosesc mai multe computere pe parcursul unei zile. Pentru a găzdui toată tastatura într-un spațiu atât de mic, aceasta a trebuit să fie mutată cât mai spre marginile computerului. Astfel, fiecare tastă este aliniată cu o poziție mai spre stânga față de oricare alt laptop pe care l-am folosit în ultima vreme. Astfel, există un timp de acomodare pentru a putea scrie confortabil la acest laptop. Totuși, pentru cineva care va folosi zi de zi acest computer, nu va fi o problemă. Sentimentul este însă ciudat atunci când treci de la un computer la altul des, poziția firească a degetelor fiind puțin diferită pe AORUS 15.

Trackpad-ul este de dimensiuni normale, nici prea mare, nici prea mic. Măcar este unul modern, cu multitouch și un singur buton fizic, pe toată suprafața sa. La capitolul conectivitate avem de a face cu un port HDMI, două port-uri USB-C și un port USB-A, un jack pentru căști și chiar un port Ethernet pentru rețea pe fir. Aș fi preferat să văd încă un USB-A, pentru a putea conecta mai multe accesorii simultan, cât și un cititor de carduri pentru cei care vor folosi acest computer pentru editare foto sau video.

AORUS 15 keyboard

Totuși, având în vedere dimensiunile computerului, componentele integrate, sistemul de răcire și dimensiunea bateriei, probabil că spațiul intern nu oferă prea multe opțiuni de configurare.

Configurație AORUS 15 XE5

  • Ecran: 15,6″, 2.560 x 1.440 pixeli, IPS, 165 Hz
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8 GB GDDR6 (TDP 130W) + Intel Xe
  • Procesor: Intel Core i7-12900H (2,3 GHz, boost 4,7 GHz)
  • RAM: 16 GB DDR5-4800 MHz
  • Stocare: SSD 1 TB NVMe PCI-Express 4.0 + slot M.2 liber
  • Port-uri: 1 x Thunderbolt 4/USB 4 (USB-C), HDMI 2.1, 1 x USB 3.2 Gen 1 (USB-C), 1 x USB 3.2 Gen 1 (USB-A), jack 3,5mm combo, Ethernet
  • Wireless: WiFi 6E, Bluetooth 5.2
  • Baterie: 99,98 Wh, alimentator 240W
  • Sunet: stereo (2 x 2 W)
  • Altele: tastatură iluminată RGB, webcam HD
  • Greutate: 2,4 kg

La capitolul configurație, avem de a face cu unul dintre cele mai performante procesoare de pe piață, un Intel Core i7-12700H, echipat cu 14 nuclee fizice (6P + 8E) și 20 de fire de execuție. Acesta integrează un GPU Intel Xe, care poate fi folosit în sistemul de operare pentru a reduce consumul de energie, dar este alăturat unui GPU de gaming high-end: GeForce RTX 3070 Ti de la NVIDIA cu 8 GB GDDR6.

În funcție de cerințele jocurilor, prin intermediul Max-Q, acest GPU poate folosi mai multă sau mai puțină energie și poate să regleze nivelul total de consum al sistemului prin ajustarea consumului procesorului (Dynamic Boost 2.0). De asemenea, Max-Q poate asigura accesul la Whisper Mode 2.0, un mod care asigură un consum mai mic de energie și un nivel mai silențios de operare al sistemului de răcire prin intermediul unui sistem care folosește AI pentru a balansa puterea, consumul și zgomotul produs. Nu în ultimul rând, acesta asigură accesul la Resizable BAR, o nouă tehnologie care permite utilizarea mai eficientă a memoriei plăcii grafice.

Fiind un GPU din generația RTX 30, acesta beneficiază de un cip pe arhitectură Ampere, pe 7nm, care folosește atât nuclee CUDA, cât și nuclee Tensor din generația a treia, dar și nuclee RT din generația a doua, folosite la ray tracing în timp real în gaming și aplicații de productivitate.

AORUS 15 logos

Cei 16 GB DDR5 vor asigura performanță optimă pentru procesor, în timp ce SSD-ul de 1 TB pe interfață M.2 PCI-Express 4.0 permite încărcarea rapidă a sistemului de operare, aplicațiilor și jocurilor. Pe lângă asta, există și un slot liber, care poate fi oricând populat cu încă un SSD similar. De altfel, și memoria RAM este pe două slot-uri care pot fi populate cu memorii de capacitate mai mare.

Pentru ecranul de 15,6” cu rezoluție QHD și refresh rate la 165 Hz, acest sistem pare să fie foarte bine balansat din punct de vedere al configurației, fiind recomandat pentru a rula jocuri pe detalii înalte la framerate-uri ridicate pe această rezoluție.

Experiența de utilizare

În 2021 și 2022, laptop-urile de gaming au atins un nivel înalt al calității ecranelor, în special după ce au început să apară din ce în ce mai multe modele cu rezoluție QHD. Există în continuare opțiuni de configurare cu ecrane Full HD, chiar și la 240, 300 sau 360 Hz, însă QHD oferă un balans foarte bun între fluiditate foarte bună și fidelitate grafică ridicată. De asemenea, trebuie să luăm în considerare și faptul că panelurile IPS din ultima vreme reușesc să ofere și un nivel de negru acceptabil. În acest moment este greu să găsești ecrane mai bune pe laptop-uri de gaming.

AORUS 15 display

AORUS 15 folosește un ecran pe format 16:9, ceea ce va fi o veste bună pentru cei care doresc să folosească acest laptop în special pentru entertainment. Pe ecranele 16:10, potrivite mai degrabă pentru productivitate, unele jocuri și majoritatea clipurilor video, serialelor și filmelor, sunt afișate cu bare negre sus și jos. De altfel, pe 16:9 ai o rezoluție puțin scăzută (2.560 x 1.440 față de 2.560 x 1.600), ceea ce asigură câteva cadre pe secundă în plus, pentru că GPU-ul nu trebuie să randeze și restul de 160 de pixeli sus și jos.

Tastatura pe care o aminteam anterior, cu poziție ușor neobișnuită, are taste bine spațiate și odată ce te obișnuiești cu formatul, chiar și feedback-ul său tactil este bun. Iluminarea RGB este per tastă, iar efectul de iluminare este mai bun decât am văzut la multe alte laptop-uri din ultima perioadă. Culorile sunt cu adevărat pronunțate și există mai multe trepte de iluminare pentru a reduce consumul, sau impactul culorilor. Noaptea este de ajuns nivelul minim, dar poți vedea luminițele chiar și în lumină puternică, pe profilul cel mai înalt. S-ar putea ca font-ul folosit pentru taste să nu fie însă pe gustul tuturor. Mie mi-a amintit de cel din meniurile jocurilor din seria Crysis, dar aș fi preferat ceva mai tradițional.

AORUS 15 bottom

Ce mi-a plăcut foarte mult la AORUS 15 este faptul că laptop-ul este foarte silențios în utilizare normală. Există mai multe profiluri de funcționare care ajustează atât nivelul de performanță, cât și puterea sistemului de răcire, dar pe silențios și balansat, rareori sunt sesizabile ventilatoarele. Desigur, există un mod Turbo, care permite rularea ventilatoarelor la turație maximă. Ventilatoarele sunt neașteptat de eficiente, păstrând temperaturi scăzute, dar, desigur, sunt și zgomotoase atunci când sunt folosite în acest mod. O pereche de căști ar trebui să acopere sunetul lor, totuși.

Aproape că nu mi-a venit să cred că un laptop atât de compact poate să țină un GPU performant precum GeForce RTX 3070 Ti la temperaturi în jur de 65-70 de grade în jocuri video, atunci când este împins la maximum (pe profilul turbo). Chiar și procesorul i7-12700H, cunoscut pentru temperaturi destul de ridicate în general, beneficiază de temperaturi scăzute în gaming, înregistrând maximum 75-80 de grade (susținute). Aceste temperaturi pot crește punctual în anumite situații, sau în sarcini mai „CPU heavy”. Totuși, aceste temperaturi sunt foarte stabile în gaming și asigură că nu avem parte de prea mult throttling, și performanțele rămân timpul în limite normale.

AORUS 15 back

Bateria de 99Wh, aproape de maximum posibil pe un laptop, poate asigura 4-5 ore de utilizare pe un profil de performanță scăzut, dar cam atât. Este normal însă să vedem astfel de performanță de la un laptop de gaming. Din păcate, pe baterie, nu poți accesa toată performanța procesorului sau cipului grafic dedicat, așa cum se întâmplă pe toate laptop-urile de acest gen. Pentru gaming, este necesară conectarea laptop-ului la o priză.

Performanța lui AORUS 15 este la un nivel înalt

Pentru AORUS 15 am rulat un set de teste de gaming ceva mai complex. Am ales o selecție de titluri mai noi și mai vechi și le-am setat pe toate pe profilul de setări înalte, dar nu cel mai înalt. Majoritatea jocurilor au un profil High înainte de „Very High” și l-am folosit pe acela. Pentru cele care aveau un profil Ultra pentru cele mai înalte setări, am folosit profilul imediat de sub el, care de obicei se numește „Very High”. Am testat jocurile în acest mod în rezoluții 1080p și 1440p, dar am realizat și teste cu DLSS în titlurile care ofereau această opțiune pentru a vedea diferența de performanță. Toate testele cu DLSS sunt realizate pe profilul „balanced”.

În cele din urmă, am realizat toate testele din nou atât în 1080p, cât și în 1440p, cât și cu DLSS activ, folosind efectele de ray tracing în titlurile compatibile. Pentru ray tracing am folosit tot un profil similar cu cel al setărilor standard: Medium sau High, de la caz la caz.

Gaming

Trebuie să menționez de la început că AORUS 15 a reușit să ruleze toate jocurile din listă pe detalii înalte la peste 60 de cadre pe secundă, fără probleme. Ba chiar unele jocuri ar fi putut fi împinse mai mult, la setări Ultra sau chiar rezoluții de genul 4K. Totuși, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos, multe vor putea beneficia de pe urma ecranului QHD de refresh rate mare. Și asta înainte de a activa DLSS. Atunci când activăm această opțiune, rezultatele sunt semnificativ mai bune.

AORUS 15 Gaming native

DLSS

Dacă nu sunteți familiarizați cu DLSS, aceasta este o tehnologie de upscaling folosind tehnologia Deep Learning (de altfel, DLSS înseamnă Deep Learning Super Sampling). Practic, jocurile compatibile sunt afișate intern la o rezoluție mai mică, care consumă mai puține resurse pentru GPU, iar, folosind nucleele Tensor integrate în GPU-ul NVIDIA, un algoritm AI poate să îmbunătățească rezoluția până la cea setată pentru afișare, adăugând înapoi detalii. În anumite situații, DLSS oferă o calitate a imaginii chiar mai bună decât rezoluția nativă.

Astfel, atunci când vedeți în tabel testele cu DLSS, chiar dacă poate fi observat un aport semnificativ de performanță, diferențele de ordin grafic sunt insesizabile, atât în 1080p, cât și în 1440p. Astfel, ai parte de performanță mai bună, fără dezavantaje. Recomand utilizarea acestei tehnologii în toate jocurile în care aceasta este disponibilă.

În jocurile în care diferența între rezoluția nativă și DLSS este mică, limitarea nu vine de la GPU, ci de la CPU, jocuri precum Watch Dogs Legion, de exemplu, fiind foarte pretențioase atunci când vine vorba despre performanța procesorului. Nici măcar soluții high-end pentru PC nu sunt de ajuns pentru astfel de titluri pentru oferi performanță ridicată. Acest titlu, în special, își va atinge adevăratul potențial pe o generație viitoare de hardware, cel mai probabil.

AORUS 15 Gaming DLSS

Ray Tracing

Atunci când vine vorba despre Ray Tracing, nu sunt foarte multe jocuri care beneficiază de această tehnologie la maximum. Există diferite implementări, cu diverse grade de îmbunătățiri grafice. De exemplu, Cyberpunk 2077 are o gamă largă de efecte RT, de la reflexii în apă și diverse suprafețe, la umbre cu DLSS și până la iluminare, care asigură un nivel de realism crescut în felul în care jocul arată. Apoi, Metro Exodus Enhanced Edition este disponibil exclusiv pe hardware cu Ray Tracing, oferind unele dintre cele mai realist iluminate medii de joc de până acum, cât și reflexii impresionante și umbre foarte naturale. În Shadow of the Tomb Raider însă, doar umbrele sunt realizate cu tehnologia RT. Rezultatele sunt foarte bune, însă impactul asupra altor elemente vizuale ale jocului nu este atât de mare în acest titlu.

Spre diferență de alte soluții de pe piață, NVIDIA apelează la nuclee dedicate pentru ray tracing, care accelerează acest timp de randare realistă. Atunci când folosești ray tracing apare o scădere vizibilă de performanță, aceste efecte fiind foarte complexe. Impactul asupra performanței poate fi scăzut sau chiar anulat atunci când folosești și DLSS în combinație cu aceste efecte. Astfel, după activarea DLSS, te poți în multe cazuri bucura de performanță similară cu ceea ce primești fără RT și DLSS, fără o degradare a calității grafice, dar cu toate efectele pornite. Există situații în care DLSS poate chiar dubla performanța în jocuri (de exemplu în Cyberpunk cu RTX on).

AORUS 15 Gaming RTX

GeForce RTX 3070 Ti este într-adevăr un cip grafic de top, putând susține un nivel de performanță ridicat în cam tot ceea ce i-am pus în cale. Chiar dacă există soluții mai performante, precum GeForce RTX 3080 sau RTX 3080 Ti pentru laptop-uri, acesta mi se pare mult mai bine balansat pentru un laptop compact precum AORUS 15, și este disponibil la prețuri mai accesibile decât acele modele. Cu cipuri mai performante apar și temperaturi mai crescute, mai greu de răcit, ceea ce de obicei înseamnă și dimensiuni mai mari ale șasiului pentru a acomoda sisteme de răcire mai mari.

AORUS 15 Gaming full

3DMark

AORUS 15 3DMark

PCMark

AORUS 15 PCMark

Benchmarks

  • CineBench R23 Single-Core – 1.777
  • CineBench R23 Multi-Core – 14.306
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 7.015 MB/s / Write: 4.370 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 4.048 MB/s / Write: 4.254 MB/s

AORUS 15 reușește să impresioneze și din alte puncte de vedere. Procesorul i7 cu 20 de fire de execuție este foarte bun în special pentru aplicații multi-threaded, precum cele pentru editare video. Aici poate ajuta și cipul grafic GeForce RTX 3070 Ti, preluând multe dintre sarcini în acest tip de aplicații, în special atunci când apar efecte 3D. Totodată NVIDIA integrează în plăcile grafice RTX 30 noul său media engine, NVENC, care permite procesarea rapidă a clipurilor video. Poți reda video în rezoluție 8K în timp real, în formate H265 sau H264, de exemplu. Pentru cei care fac streaming, utilizarea codec-ului NVENC va asigura un impact minim asupra performanței în jocuri, în timp ce calitatea video care ajunge pe Twitch sau YouTube rămâne la un nivel înalt.

SSD-ul, care poate să scrie la viteză de 4 GB/s nu este cel mai rapid, dar este probabil mai mult decât au nevoie majoritatea utilizatorilor. Pentru că mai există un slot de M.2 disponibil, cei care își doresc performanță extremă pentru stocare pot să folosească chiar două SSD-uri în RAID0, pentru viteză dublă.

Concluzii

AORUS 15 este un laptop de gaming extrem de performant, care va satisface chiar și pretențiile gamerilor mai pretențioși. Cu ecran foarte rapid și componente din cea mai nouă generație, sunt puține computere portabile mai performante pe piață în acest moment. Este impresionant însă faptul că Gigabyte a reușit să creeze un sistem de răcire performant, care poate ține în frâu procesorul i7 și GPU-ul GeForce RTX 3070 Ti, pentru a menține un nivel ridicat al performanței în jocuri.

AORUS 15 back side 1

Pe lângă acestea, AORUS 15 poate fi îmbunătățit în timp, oferind două slot-uri de memorii DDR5 și două slot-uri de SSD M.2, ceva ce rareori mai vedem pe laptop-urile din ultima vreme. Singurele elemente care mi-au dat bătăi de cap au fost tastatura neobișnuită și faptul că nu există un slot de card, dar niciunul nu este un dezavantaj atât de mare încât să nu iei în considerare acest laptop atunci când cauți un model de gaming de performanță înaltă pe care să îl ții după tine oriunde.

Laptop-ul AORUS 15 a fost pus la dispoziție pentru testare de PC Garage.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult