Apple anunță noile MacBook Pro de 14 și 16″ cu procesoare M1 Pro/Max și ecrane HDR cu „notch”

18.10.2021
Apple anunță noile MacBook Pro de 14 și 16

Apple a anunțat noua generație MacBook Pro, echipată cu noile procesoare Apple Silicon M1 Pro și M1 Max. Acestea sunt complet diferite față de generațiile anterioare, având un design nou, componente interne complet diferite, port-uri de conectivitate multiple, încărcare rapidă și ecrane HDR pe tehnologie mini-LED. Desigur, nu puteau fi produse Apple dacă nu făceau ceva ieșit din comun, așa că Apple aduce „notch-ul”, pe care îl știm de pe iPhone încă din 2017 și pe laptop-uri.

Procesoarele M1 Pro și M1 Max sunt extrem de puternice și eficiente

Înainte de a discuta despre noile laptop-uri, Apple a decis să vorbească despre noile sale procesoare high-end, care promit performanță de top atât în comparație cu generațiile precedente MacBook, cât și în comparație cu alte laptop-uri profesionale de pe piață.

M1 Pro este un cip semnificativ mai mare decât modelul M1 lansat în urmă cu un an. Acesta beneficiază de o arhitectură pe 5nm și găzduiește 33,7 miliarde de tranzistori. Acesta integrează un GPU cu 16 nuclee, capabil să ofere o putere de 5,2 TFLOPS, până la 32 GB memorie integrată și lățime de bandă de 200 GB/s pentru aceasta. Față de M1 standard, acest model oferă suport pentru două ecrane externe, include Secure Enclave pentru stocarea datelor biometrice și un procesor neural cu 16 nuclee.

MacBook Pro M1 Pro overview

În comparație, M1 Max este un upgrade semnificativ pe partea de procesare grafică. Folosește același CPU cu 8 nuclee de performanță și 2 nuclee eficiente (pentru un total de 10 nuclee), dar introduce un GPU de două ori mai puternic, cu 32 de nuclee. M1 Max beneficiază de până la 64 GB memorie RAM unificată, și lățime de bandă de până la 400 GB/s. Având atât de multă putere grafică, acesta oferă suport pentru până la 4 ecrane externe și conține 57 miliarde de tranzistori.

MacBook Pro m1 max overview

Ambele beneficiază de encoder ProRes integrat prin cipul dedicat Media Engine, pentru procesare de fișiere video și compatibilitate cu port-uri Thunderbolt 4.

Apple se laudă cu performanță de 2 ori mai mare decât cel mai performant model MacBook Pro de 16” cu Intel Core i9. În termeni de procesare grafică, modelul cu M1 Pro este de 2,5 ori mai rapid, iar M1 Max de 4 ori mai rapid decât modelul echipat cu Radeon RX 5600M.

Există însă și câteva variații ale acestor cipuri: există un M1 Pro cu CPU cu 8 nuclee și GPU cu 14 nuclee, M1 Pro cu CPU cu 10 nuclee și GPU cu 16 nuclee, cât și un M1 Max cu CPU cu 10 nuclee și GPU cu 24 nuclee. Toate au același procesor neural cu 16 nuclee.

MacBook Pro 14 și 16″ vin cu un design nou, reimaginat

Modelele MacBook Pro sunt acum livrate în două noi variante: cu ecran de 14” și de 16”. În timp ce dimensiunile sunt cu siguranță diferite, în termeni de performanță, cele două variante nu sunt atât de diferite, întrucât cel de 14” poate de asemenea să fie echipat cu un procesor M1 Max.

MacBook Pro 14 front

Vorbim despre o carcasă din aluminiu cu forme rotunjite la bază și suporți din cauciuc mai mari decât în trecut, probabil pentru o aerisire mai eficientă. Sistemul de răcire de la interior folosește două ventilatoare, dar Apple spune că acestea vor porni doar în situații extreme, în majoritatea timpului de utilizare al laptop-ului fiind oprite.

Modelul de 14” măsoară doar 15,5 mm în grosime, iar cel de 16” 16,8 mm. Greutatea este însă destul de diferită: 1,5 kg, față de 2,1 kg. Ambele modele au însă pe laterale aceleași port-uri. Pe stânga avem un nou port MagSafe de încărcare, care promite și încărcare rapidă (30 de minute pentru 50% autonomie), două port-uri Thunderbolt 4 și un jack de 3,5mm amplificat, iar pe partea din dreapta se regăsesc un cititor de card-uri SD, încă un port Thunderbolt 4 și un port HDMI.

MacBook Pro ports magsafe

Tastatura renunță la Touch Bar-ul OLED din partea de sus și se întoarce la butoanele de funcții clasice, în timp ce întreaga zonă a tastelor este acum de culoare neagră, Apple justificând acest artificiu de design prin contrastul care se produce atunci când tastele sunt iluminate, fiind mai ușor de văzut și pe întuneric și în lumină puternică. Desigur, trackpad-urile de dimensiuni mari sunt încă prezente pe aceste modele.

În cele din urmă avem display-urile Liquid Retina XDR, probabil cele mai controversate aspecte ale acestor laptop-uri. Se pare că acestea sunt puțin mai înalte decât în trecut, iar pentru a nu face o zonă foarte groasă în partea de sus, Apple a decupat centrul ecranelor pentru a găzdui camera Facetime HD cu rezoluție 1080p. Chiar dacă aici avem un notch, nu există și Face ID sau recunoaștere facială. Având în vedere că pe macOS acolo apare tot timpul bara de status, iar în aplicațiile full screen zona aceea va deveni neagră, notch-ul nu ar trebui să deranjeze foarte mult în utilizare.

MacBook Pro keyboard

Ecranele sunt însă echipate cu cele mai noi tehnologii: folosesc panel-uri mini-LED compatibile cu HDR, pot atinge 1.000 nits luminozitate standard și un maximum de 1.600 în HDR și au rezoluții 3K cu densitate mai mare a pixelilor decât în trecut. Și pe lângă toate acestea, MacBook Pro-urile noi beneficiază și de ProMotion, tehnologia de refresh rate variabil care a debutat de curând pe iPhone 13 Pro. Acestea pot modifica dinamic frecvența ecranelor, până la un maximum de 120 Hz.

Apple a vorbit și despre componenta audio, oferind un sistem de redare cu 4 difuzoare, două tweeter-e și patru woofer-e, cât și un sistem avansat de microfoane „de studio”. Sistemul audio poate reda sunet surround cu virtualizare spațială. Apple spune că SSD-urile, care vor putea fi configurate cu până la 8 TB stocare, beneficiază de viteze de 7,4 GB/s, deci probabil că folosesc cipuri NVMe pe PCI Express 4.0.

Autonomia este de 17 ore de redare video pentru modelul de 14″ și 21 de ore pentru cel de 16″. Apple a vorbit despre faptul că pe editare foto în Lightroom, utilizatorii vor beneficia de dublul autonomiei de pe modelele anterioare, în timp ce în compilare de cod pentru programatori, vor primi de patru ori mai multă autonomie. Nu în ultimul rând, Apple a promis că performanța va rămâne la fel atât pe baterie, cât și în priză, spre diferență de alte computere concurente.

Când se lansează și cât costă noile MacBook Pro

Laptop-urile intră la comandă astăzi, 18 octombrie și vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare.

Modelul MacBook Pro cu ecran de 14” pornește de la un preț de 2.249 euro, într-o configurație cu 8 nuclee CPU și 14 nuclee GPU. Modelul cu cip M1 Pro „complet” costă cu 270 euro în plus, în timp ce upgrade-ul la M1 Max costă 500, respectiv 730 euro.

MacBook Pro lineup

Configurația de bază include SSD 512 GB și 16 GB memorie RAM. Upgrade la 32 GB RAM costă 460 euro, iar un upgrade la 64 GB RAM pe M1 Max alți 640 euro, pe lângă prețul procesorului. Stocarea costă 230 euro pentru 1 TB, 690 euro pentru 2 TB și poate ajunge la 2.760 euro pentru 8 TB.

Varianta cu procesor 8-core vine cu un încărcător de 67W, în timp ce toate celelalte vin cu un adaptor de priză de 96W.

MacBook Pro cu ecran de 16” pornește de la 2.749 euro pentru varianta de bază  cu M1 Pro, 10 nuclee pentru CPU și 16 nuclee pentru GPU, cu 16 GB RAM și 512 GB stocare. Modelul de bază cu M1 Max, cu GPU cu 32 nuclee costă 3.849 euro, cu 32 GB RAM și 1 TB SSD. Prețurile pentru upgrade-uri sunt la fel ca în cazul modelului de 14”. Încărcătorul modelului de 16” are putere de 140W.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult