Apple dorește să dezvolte „OLED hibrid” pentru tabletele iPad și laptop-uri MacBook

13.10.2022
Apple dorește să dezvolte „OLED hibrid” pentru tabletele iPad și laptop-uri MacBook

Apple adoptă destul de greu noi tehnologii la nivel hardware, iar ecranele OLED sunt cele pe care utilizatorii săi le așteaptă cu sufletul la gură și pe alte dispozitive în afară de iPhone. Chiar dacă toate modelele noi de telefoane Apple sunt bazate pe ecrane OLED de mai bine de doi ani deja, iar primele modele OLED împlinesc deja cinci ani, tabletele, laptop-urile și computerele desktop ale sale nu au încă astfel de ecrane. Se pare însă că Apple lucrează la acest lucru, încercând alături de partenerii săi să creeze un nou tip de panel „OLED hibrid”.

Panelurile OLED din prezent nu se ridică la standardele Apple

Conform publicației Digitimes Asia, Apple lucrează alături de furnizorii săi pentru a crea un nou tip de panel OLED, care să beneficieze de avantajele panelurilor OLED rigide, dar și de cele ale modelelor flexibile. În prezent, compania folosește OLED flexibil pe iPhone, dar acestea au anumite limitări la dimensiuni mai mari. Se pare că panelurile se pot „șifona” dacă diagonala depășește o anumită diagonală, motiv pentru care sunt bune doar pentru smartphone-uri, nu și pentru dispozitive semnificativ mai mari.

În același timp, panelurile OLED rigide nu au această problemă, însă sunt prea fragile pentru a fi folosite pe tablete sau laptop-uri. Pentru a face tranziția la OLED pe laptop-uri, iPad și iMac, Apple dorește să creeze noi paneluri OLED flexibile fără risc de „șifonare”.

Nu este clar însă ce fel de paneluri folosesc companiile concurente, care integrează deja ecrane OLED pe tablete și laptop-uri și de ce Apple nu dorește să cumpere aceste componente pentru utilizare în produsele lor. Recent, compania a adoptat pe laptop-uri și iPad Pro-ul de 12,9” ecrane Mini-LED cu multe zone de iluminare, însă aceasta este doar o soluție de compromis, în lipsa unor paneluri OLED care să se încadreze în cerințele companiei.

Se pare însă că un iPad cu OLED ar putea veni cel mai devreme în 2023, probabil modelul cu ecran imens, de 14”, iPad „Max”, zvonit în urmă cu câteva luni. Totuși, având în vedere că astfel de noi tehnologii ar putea fi amânate din cauza problemelor descoperite în dezvoltare, este posibil ca termenul să se prelungească până în 2026.

sursa: Digitimes, via Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult