Apple nu permite „upgrade” de RAM sau SSD prin intermediul serviciului de reparații acasă. Va anula comenzile celor care încearcă

24.08.2022
Apple nu permite „upgrade” de RAM sau SSD prin intermediul serviciului de reparații acasă. Va anula comenzile celor care încearcă
foto: ifixit

Odată cu anunțul că va oferi componente pentru laptop-urile MacBook cu M1, utilizatorii sperau că vor putea comanda plăci de bază care să permită și upgrade-ul dispozitivelor, memoria RAM și stocarea pe SSD fiind lipite pe placa de bază. Se pare însă că Apple nu va permite acest lucru, necesitând numărul serial al computerului pentru a putea comanda piesele, și doar piesele care au fost livrate cu acesta.

Nesurprinzător, Apple continuă să fie împotriva upgrade-urilor

Cei care vor dori să își repare sau să își „upgradeze” acasă MacBook Pro-urile sau MacBook Air cu procesoare din seria M1, vor fi dezamăgiți să afle că Apple limitează componentele pe care le poți comanda. Astfel, dacă ai un MacBook Air M1 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare și dorești să comanzi o placă de bază aparent identică din punct de vedere al design-ului, care se potrivește în laptop, dar cu 16 GB RAM și 512 sau 1 TB stocare, nu vei putea face asta. Apple îți va vinde, pe baza numărului serial al computerului doar o altă placă de bază identică cu cea pe care o deții deja.

În cazul în care încerci să comanzi alte componente, necompatibile cu computerul tău, Apple va detecta acest lucru și va anula automat comanda, conform 9to5mac, care a luat legătura cu un reprezentant al companiei. Totuși, asta nu va împiedica utilizatorii să comande piese pentru un computer similar, dar cu altă configurație, dacă au acces la acel model, pentru a folosi piesele care vin apoi pentru un upgrade. Rămâne însă de văzut dacă Apple are limitări software pentru aceste cazuri, așa cum are și pentru iPhone-uri.

Prețurile pentru componente pot varia între 5$ pentru un cablu pentru conectarea bateriei la placa de bază, până la 500 de dolari pentru înlocuirea unei plăci de bază pentru cel mai scump model de MacBook Pro cu M1 Max. Totuși, pentru a comanda plăcile de bază superioare, va trebui să oferi un depozit de până la 4.000 de dolari, din care 3.500 vor fi restituiți după ce placa de bază stricată ajunge înapoi la Apple. Pentru un MacBook Air însă, nu va trebui să depui decât maximum 1400 dolari, din care 1038 sunt rambursați după operațiune, pentru o configurație cu 16 GB RAM și 2 TB stocare.

La fel ca în cazul iPhone-urilor, Apple oferă pentru 50% și toate uneltele de care ai nevoie pentru a schimba componentele în cele mai bune condiții.

sursa: 9to5mac

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult