Apple renunță la cel mai subțire și ușor MacBook pe care l-a produs vreodată

03.06.2023
Apple renunță la cel mai subțire și ușor MacBook pe care l-a produs vreodată

Cel mai subțire și ma ușor laptop de la Apple rămâne complet fără suport din partea companiei. Modelul MacBook cu ecran de 12” a fost lansat original în 2015 și a primit un singur refresh de hardware. Acesta era bazat pe procesoarele Intel Core M și a fost „faimos” pentru faptul că a renunțat complet la port-urile de conectivitate, oferind doar un singur USB-C și un jack de căști.

MacBook-ul cu ecran de 12″ a influențat evoluția laptop-urilor Apple din 2015 până în prezent

Acum că MacBook-ul de 12” intră pe lista de produse „vintage” de la Apple, alături de modelele MacBook Pro din 2015 și 2016, și MacBook Air 2015, Apple ar putea să înceapă să refuze reparațiile în cazul în care nu mai are piese pe stoc. În teorie, compania va furniza în continuare reparații atât timp cât poate să le realizeze, însă promite că va înlocui doar baterii.

Mai este un singur pas înainte ca reparațiile să fie refuzate complet la un centru autorizat Apple: ca acest model să fie trecut pe lista de dispozitive „depășite” (obsolete).

MacBook-ul de 12” dorea să înlocuiască în ofertă modelele MacBook „standard” care erau tradițional construite din plastic. Acesta era, de asemenea, și primul model de laptop Apple care a fost livrat cu tastatura Butterfly, care s-a dovedit a fi foarte nepopulară printre fanii companiei. Practic, acest model ar putea fi considerat un eșec din mai multe puncte de vedere, însă a fost și modelul care a dictat următoarele modele de laptop-uri de la Apple.

Anul următor, Apple a lansat primele modele MacBook Pro cu touchbar și tastatură Butterfly, dar și primele care renunțau la port-urile de conectivitate diverse în favoarea port-urilor USB-C. Modelele de bază aveau doar două USB-uri, în timp ce variantele superioare aveau câte patru, adică două pe fiecare parte. Totuși, la momentul respectiv USB-C nu era atât de popular, iar fiecare accesoriu necesita adaptarea printr-un „dongle” sau a unui hub USB-C.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult