Apple testează deja procesoarele M3 din gama „Pro”. Lansarea, mai aproape decât ne așteptam

15.05.2023
Apple testează deja procesoarele M3 din gama

Mark Gurman, specialistul în produse Apple de la Bloomberg, a dezvăluit în cel mai nou newsletter al său, PowerOn, că Apple deja testează procesoarele M3 și că acestea ar putea fi lansate foarte curând. Ba chiar și modelele „Pro” și „Max”, care apar de obicei mai târziu, ar putea fi deja în teste, ceea ce sugerează că sunt destul de avansate în procesul de dezvoltare. Upgrade-urile „generaționale” vor fi însă în limitele așteptărilor, conform informațiilor deja disponibile.

Noile procesoare aduc mai multe nuclee pe litografie mai mică

Gurman spune că are informații despre testarea unui computer echipat cu un procesor Apple M3 cu 12 nuclee pentru CPU și 18 nuclee pentru GPU. Acesta ar rula pe un MacBook Pro cu macOS 14, următoarea versiune majoră a sistemului de operare desktop de la Apple. Acest procesor ar fi chiar cel care se va regăsi în varianta de bază a următorului MacBook Pro de 14”, adică M2 Pro, fără toate nucleele de CPU și GPU active.

Noul model de procesor ar putea avea astfel cu 50% mai multe nuclee față de M1 Pro, anunțat în urmă cu doi ani. Acestea funcționează pe nuclee cu arhitectură similară, însă avansul tehnologic în domeniul miniaturizării ar permite integrarea mai multor astfel de componente într-un spațiu similar. Cipurile M3 ar putea fi primele procesoare de laptop construite cu procesul de litografie pe 3nm de la TSMC, după ce Apple A17 Bionic este așetptat drept primul cip comercial pentru smartphone-uri de acest gen în toamnă.

Se zvonește că Apple va crește limita de RAM de pe modelele M3 Pro de la 32 la 36 GB RAM și că atât numărul de nuclee, cât și memoria RAM va crește proporțional pe întreaga gamă M3 Pro și Max.

Apple ar putea lansa procesoarele M3 Pro la începutul anului viitor

Conform analizei lui Gurman, Apple ar putea lansa primele computere cu M3 Pro la începutul anului viitor. Laptop-urile MacBook Pro cu M2 Pro și M2 Max abia au fost lansate la începutul acestui an, după mai bine de un an de la debutul variantelor cu M1. Se pare că Apple dorește să vină cu astfel de upgrade-uri anual, la fel ca pe telefoane. Totuși, diferența relativ mică de performanță între generația M1 și M2 a dus la puține upgrade-uri de la un an la altul, fapt care a dus la o scădere de 40% de la an la an a vânzărilor de computere Mac la începutul acestui an.

De altfel, în această vară sunt așteptate câteva produse noi, precum noul MacBook Air de 15”, care ar putea fi echipat cu procesorul M2, nu cu noul M3. Astfel, cei care cumpără modelele cu M2 ar putea simți că iau ceva deja depășit, dacă următoarea generație de procesoare apare la scurt timp după. Desigur, Apple ar putea lansa procesoarele M3 „non-Pro” în această vară, la un an de la lansarea M2 din 2022.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult