ASUS anunță ZenBook 17 Fold OLED: primul său laptop cu ecran pliabil

06.01.2022
ASUS anunță ZenBook 17 Fold OLED: primul său laptop cu ecran pliabil

Smartphone-urile au fost dispozitivele care au dat startul tehnologiei de ecran pliabil în piață, însă adopția lor la scară largă ar putea veni mai degrabă pe alte categorii de dispozitive. ASUS crede că viitorul pliabilelor ar putea fi în laptop-uri care pot fi folosite în mod hibrid, fie pe birou, fie în deplasare, cu un ecran mare, care poate fi adaptat nevoilor în orice moment. Laptop-ul cu ecran pliabil de la ASUS se numește ZenBook 17 Fold OLED și va fi lansat cândva în cursul anului 2022.

ZenBook 17 Fold va putea fi folosit atât în mod desktop, cât și în mod laptop

ZenBook 17 Fold nu este foarte diferit față de ceea ce am văzut anul trecut de la Lenovo, care venea cu un laptop pliabil, dar care oferea un ecran semnificativ mai mic. Față de cei 13” de pe laptop-ul concurent, ASUS vine cu o diagonală de 17” pe format 4:3 și rezoluție 2.5k, care se transformă în două ecrane de 12,5” în diagonală cu rezoluție 1080p, atunci când este pliat și folosit în modul laptop.

Atunci când folosești laptop-ul la un birou, poți beneficia de întregul ecran și de rezoluția înaltă, iar tastatura poate fi stocată magnetic pe partea din spate atunci când este transportat. De altfel, cu ajutorul magneților, tastatura stă lipită de ecran atunci când vrei să scrii ceva în modul portabil.

Configurația este una de top, cu procesor Intel Core i7 din seria 12, cele mai noi standarde de conectivitate Wi-Fi și Bluetooth (6E și 5.2), sunet realizat în parteneriat cu harman/kardon și suport pentru Dolby Atmos, stocare pe format M.2 PCI-Express 4.0 de 1 TB și 16 GB memorie DDR5. Cu o baterie mare, de 75 Wh, nu mai rămâne mult spațiu la interior pentru diverse port-uri de conectivitate. Avem parte doar de un USB-C cu suport pentru Thunderbolt 4 și un jack de 3,5mm pentru căști.

Chiar dacă vorbim despre un laptop cu un ecran mare, de 17”, acesta cântărește doar 1,7 kg atunci când este folosit pe cont propriu, fără o tastatură. Alături de tastatura ErgoSense, care vine în pachet, acesta cântărește 2 kg. Tastatura pare să integreze propria baterie și un port USB-C prin care poate fi încărcată separat. Conectivitatea cu laptop-ul se face wireless.

Chiar dacă nu folosește un ecran pliabil de la Samsung, care ar putea fi scump și care probabil că nu există încă în aceste dimensiuni, nici utilizarea unui panel de la producătorul chinez BOE nu garantează faptul că acest laptop va fi ieftin. De fapt, ASUS nu vorbește încă despre preț, însă cu siguranță ne putem aștepta la unul din gama „premium”, având în vedere faptul că vorbim despre o categorie nouă de produse și despre o configurație totuși foarte performantă.

sursa: AnandTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult