Lenovo anunță ThinkPad X1 Fold, primul laptop cu ecran pliabil

30.09.2020
Lenovo anunță ThinkPad X1 Fold, primul laptop cu ecran pliabil

ThinkPad X1 Fold este primul laptop cu ecran pliabil disponibil comercial, Lenovo oferind noul produs la prețul de 2499 dolari.

Expus prima dată în luna ianuarie, la expoziția CES 2020, noul portabil Lenovo e ieșit din stadiul de prototip și poate fi comandat la un preț comparabil mini-tabletei Galaxy Fold, cumpărătorii alegându-se cu și mai mult spațiu de afișare și întreaga putere a unui laptop cu Windows 10.

ThinkPad X1 Fold este un ecran de 13” care se pliază la jumătate

Etichetat cu lejeritate drept laptop, noul produs Lenovo poate fi descris ceva mai bine ca o tabletă de 13 inch, care se pliază pentru transport. Însă hardware-ul folosit este în mod decisiv unul de laptop, producătorul optând pentru platforma Intel Lakefield, susținută cu 8GB memorie RAM și un set comprehensiv de dotări: SSD de 1TB, slot pentru cartelă SIM și modem 5G, două porturi USB-C și acumulator de 50Whr, totul într-o carcasă de 1.1Kg.

În mod cert, prea greu și voluminos pentru a trece ca o tabletă veritabilă, laptopul ThinkPad X1 Fold plusează însă cu 8.5-10 ore de autonomie și puterea noului procesor Core i5-L16G7. Organizat într-o configurație cu 5 nuclee + HyperThreading, acesta are o frecvență de 1.4GHz în modul low-power și 3GHz cu Turbo Boost, oferind un bun compromis între putere și eficiență. Însă fără îndoială, principalul element de atracție este ecranul OLED cu rezoluție 2048×1536 pixeli, calibrat conform standardului de culoare DCI-P3 și capabil să atingă o luminozitate maximă de 300 nits.

Intenționat în primul rând pentru interacțiune touch, ThinkPad X1 Fold poate fi utilizat în modul „tabletă” cu ecranul complet extins, sau parțial pliat pentru a lua forma aproximativă a unui laptop, unde jumătatea inferioară a ecranului redă o tastatură și touchpad virtual. Desigur, Lenovo pune la dispoziție și o tastatură fizică, aceasta putând fi așezată peste jumătatea de ecran rămasă la partea de jos, sau direct pe masa de birou. În schimb, ecranul de 13 inch poate fi folosit atât în modul full-scren, cât și emulând două ecrane lipite, fiecare jumătate afișând câte o aplicație diferită.

În practică, versatilitatea noului portabil depinde foarte mult și de suportul acordat de Microsoft prin optimizarea interfeței Windows 10, actuala versiune de OS fiind încă departe de idealul dorit.

La fel ca și alte dispozitive cu ecran pliabil, ThinkPad X1 Fold probabil că impune unele măsuri de precauție pentru protejarea ecranului OLED, lăsat vulnerabil fără protecția unei bariere rigide. Probabil că tehnologia se va îmbunătății, în timp. Deocamdată, costul de achiziție prohibitiv este doar prima dintre provocările pe care entuziaștii dispozitivelor cu ecran pliabil trebuie să o accepte, a doua fiind incertitudinea fiabilității nedovedite în timp, acoperită doar parțial de condițiile mai relaxate de acordare a garanției.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult