Asus M70 – primul laptop multimedia cu capacitate de 1 TB

19.06.2008
Asus M70 – primul laptop multimedia cu capacitate de 1 TB
Dotări

Dotări

Cei care urmăresc evoluţia portabilelor probabil că se întreabă sub ce formă se găsesc cei 1.000 GB în interiorul lui M70. Harddisk-urile de 1 TB sunt numai în format de 3.5” şi au 7200 RPM. Un astfel de dispozitiv nu se poate încorpora uşor într-un laptop, el afectând printre altele autonomia, nivelul de zgomot produs de portabil şi intensitatea vibraţiilor percepute de utilizator. Pe de altă parte, HDD-uri de 2.5” cu 500 GB , dar se pare că Asus a fost primul care a înghesuit două în M70.

Asus M70 – camera web rabatabilă

Modelul testat de noi, M70Sa, a fost animat de unul din cele mai puternice procesoare oferit de Asus pentru acest portabil, şi anume Intel Core 2 Duo T9300 la 2.5 GHz cu 6 MB level 2 cache. Memoria RAM montată a fost de 4 GB, însă sistemul de operare Windows Vista Premium nu rula pe 64 de biţi, astfel încât erau recunoscuţi doar 3 GB. Chipsetul în jurul căruia a fost construită placa de bază este Intel PM965 Express. Placa video separată face parte din ultima generaţie de la ATI. Este vorba de Mobility Radeon HD 3650 care dispune de o cantitate impresionantă de 1 GB de memorie RAM.

Asus M70 – touchpad-ul cu funcţii multimedia

Încadrarea lui Asus M70 în segmentul laptop-urilor multimedia este evidentă atunci când ne uităm la o serie întreagă de dotări. Începem cu ecranul care dispune de o rezoluţie de 1920×1200, numai bună pentru redarea filmelor în format 1080p. Şi pentru a face această ultimă sarcină mai uşoară, unitatea optică poate citi discuri Blu-ray. Partea legată de sunet este de asemenea bine pusă la punct. Difuzoarele menţionate mai înainte erau doar cele vizibile, laptop-ul fiind dotat cu alte două în partea din faţă, dar care sunt îndreptate în jos, şi un subwoofer pe faţa inferioară. Chipsetul de sunet HD de la Intel poate reda sunet pe 5.1 canale prin intermediul celor 3 mufe jack sau una din ele poate fi folosită ca şi ieşire digitală. Mai mult, sunetul poate fi redirecţionat prin mufa HDMI plasată pe latura din spate a laptop-ului. Nu uităm să menţionăm şi de suportul Dolby Home Theater oferit de placa de sunet.

Asus M70 – conectorii video din partea din spate

Sistemul de operare poate fi folosit în modul Media Center, în pachet fiind inclusă o telecomandă şi un receiver infraroşu. Modelul testat de noi avea încorporat un tuner TV hibrid, pentru el fiind oferite o antenă digitală şi un adaptor pentru antena analogică. Alte modele pot fi dotate doar cu tuner analog. Placa de reţea wireless vine de la Intel şi este modelul de top 4965AGN cu suport pentru standardul în curs de ratificare 802.11n. Unitatea optică de la Matshita citeşte discuri Blu-ray cu viteza de 2x şi poate fi folosită pentru inscripţionarea CD/DVD-urilor.

Vom trece în revistă pe scurt conectorii cu care este dotat Asus M70. Cele 4 porturi USB sunt plasate câte două pe latura stângă şi dreptă. Alături de unitatea optică, pe laterala stângă se mai află un cititor de card-uri 8-în-1, un port Firewire şi conectorul pentru antenă al tunerului TV. În spate se găsesc mufele plăcii de reţea şi modemului, ieşirile video VGA şi HDMI, un conector e-SATA şi o mufă specială pentru intrare video. Pentru aceasta din urmă este oferit în pachet un adaptor cu conectori Compozit şi S-Video. Pe laterala dreaptă au fost plasate mufele audio, comutatorul pentru placa de reţea wireless şi un slot Express Card. În pachet este oferit un mouse portabil cu fir Logitech V100.

Performanţe

Performanţe

Ţinând cont de specificaţiile modelului testat, experienţa cu Asus M70 era de aşteptat să fie una foarte satisfăcătoare. Combinaţia dintre procesor şi cantitatea de memorie RAM oferă o viteză de lucru foarte bună în Vista cu interfaţa Aero activată. Placa video nu este chiar recomandată pentru jocuri, dar totuşi am vrut să încercăm marea cu degetul. Pentru aceasta am rulat întâi cel mai popular benchmark video actual, 3DMark06 şi am obţinut 3289 de puncte. Scorul este comparativ cu cel obţinut de un sistem destul de actual cu placă video Nvidia GeForce 8600GT. La capitolul jocuri, sistemul s-a comportat decent. Am putut să rulăm Crysis la rezoluţia de 1280×1024, pe setări de calitate medii, la un framerate acceptabil. Tot la setări similare a rulat bine şi Need for Speed ProStreet.

Asus M70 – ecranul cu filtru Glare şi camera de 1.3 MP

La redarea unui clip video 1080p cu aplicaţia VLC Media Player, încărcarea procesorului a variat între 30 şi 40 de procente. Viteza ceva mai scăzută a harddisk-ului cu 5400 RPM nu a influenţat vizibil performanţa per ansamblu. Deoarece configuraţia de faţă este destul de gurmandă la capitolul consum, producătorul a oferit 4 moduri de lucru care să optimizeze performanţa în funcţie de activităţile utilizatorului. În modul Quiet Office şi în modul Battery Saving am fost avertizaţi că frecvenţa de lucru a procesorului va fi redusă.

Într-un regim de lucru normal, cu utilizarea unităţii optice timp de 30 de minute, navigare pe Internet şi lucru în mediul office, Asus M70 a avut o autonomie de 112 minute. Pentru un dispozitiv de asemenea dimensiuni şi cu un asemenea nivel de performanţă, acest timp este mai mult decât decent. Este foarte probabil ca în modul High Performance, în care frecvenţa procesorului nu este redusă, iar luminozitatea ecranului este menţinută la nivelul maxim, autonomia să scadă la jumătate în cazul rulării unui joc sau vizionării unui film HD.

Asus M70 – conectorii audio şi două porturi USB

Calitatea imaginii redate de ecranul de 17” este foarte bună. Nu am avut ce să-i reproşăm nici în cazul redării filmelor şi nici la rularea jocurilor. Datorită filtrului Glare amintit, nu este recomandată poziţionarea ecranului direct spre o sursă de lumină. Sistemul de boxe poartă marca Altec Lansing şi s-a comportat decent la testele de audiţie. Nu îl recomandăm însă pentru cei pretenţioşi. Aceştia au la dispoziţie atât ieşirile audio analogice, cât şi cele digitale prin jack de 3,5 mm sau port HDMI.

Tastatura nu iese în evidenţă, necesitând o mică perioadă de acomodare datorită aplasării puţin diferite a tastelor pad-ului numeric. Precizia touchpad-ului este bună, însă acesta se încăpăţânează să recunoască atingerile care se traduc prin click. În cazul conectării unui mouse se pot activa funcţiile multimedia prin atingerea colţului din dreapta sus, indicat prin cuvântul Mode. Nu de puţine ori a trebuit să repetăm atingerea deoarece nu a fost înregistrată prima dată.

Asus M70 – tastatura cu pad numeric

Laptop-ul nu este zgomotos în timpul funcţionării. Doar după mai bine de 10 minute de joacă şi în timpul testului 3Dmark06, ventilatoarele interne au crescut turaţia şi s-au făcut auzite destul de clar. De asemenea, nu am detectat o încălzire semnificativă pe nicio suprafaţă a lui M70, restpad-ul, în mod special, rămânând rece.

Concluzie

Concluzie

Asus M70 – difuzoarele de la Altec Lansing

Asus M70 este un exemplu elocvent de laptop care poate înlocui un PC de tip desktop. Cu o greutate de 3,8 kg, el îşi păstrează într-o oarecare măsură portabilitatea. Rezoluţia ecranului s-ar putea să fie prea mare pentru unii, dar pasionaţii de filme şi eventualii colecţionari de discuri video Blu-ray o vor aprecia. Pentru utilizarea de zi cu zi, M70 oferă un nivel de productivitate întâlnit doar de sisteme mai scumpe. Faptul că jucătorii ocazionali se vor putea bucura de momente de relaxare, în anumite limite de performanţă, este încă un atu al acestui laptop. Pasionaţii de jocuri însă trebuie să se uite în altă parte, capacitatea de stocare recomandându-l pe Asus M70 în primul rând pentru mediul multimedia. Preţul portabilului porneşte de la aproximativ 5.000 RON şi poate depăşi 8.000 RON în cazul unei configuraţii de top similare cu cea testată.

Construcţie

Asus este una din acele companii taiwaneze polivalente din domeniul IT care şi-a dezvoltat în timp gama de produse. Astfel, plecând de la componente pentru PC-uri şi după ce a produs componente pentru portabilele altor companii, Asus a decis că ar fi cazul să aibă propria linie de laptop-uri. În timp, producătorul a ajuns să fie prezent pe toate segmentele pieţei de PC-uri portabile şi chiar să fie iniţiatorul unui subsegment nou prin lansarea lui Eee PC.

Asus M70 – primul laptop cu capacitate de 1 TB

Prin Asus M70 compania taiwaneză lansează primul laptop din lume cu capacitate de stocare de 1 TB, aşa cum susţin ei. Pe lângă faptul că este o performanță notabilă, acest lucru subliniază diferențele din ce în ce mai mici între PC-urile desktop şi laptop-uri. Mai mult, portabilul pe care îl vom prezenta se încadrează perfect în clasa numită „desktop replacement”, oferind alături de un spaţiu de stocare generos şi o performanţă de top.

Construcţie

Asus M70 cu ecran de 17

Pentru a pretinde că poate să înlocuiască un PC de tip desktop, Asus M70 trebuia să aibă un ecran cu diagonala de 17”. Producătorul l-a dotat cu un filtru Glare care face culorile ceva mai vii, dar are dezavantajul că reflectă sursele de lumină din spatele utilizatorului. Dimensiunile de 41x30x4 cm au permis dotarea lui M70 cu o tastatură aproape integrală. Ne-a plăcut faptul că suportul ei nu se afundă în carcasă atunci când tastele sunt apăsate ceva mai ferm.

Pentru construcţia carcasei a fost folosit un plastic lucios de calitate, la capitolul finisaje şi îmbinări fiind foarte greu să găseşti lucruri de criticat. La deschiderea laptopului ies în evidenţă două plase metalice care protejează difuzoarele de sub ecran. Între ele se află o suprafaţă metalică cu butonul de pornire/oprire, LED-uri de status şi încă patru butoane. Acestea activează Media Center-ul, schimbă profilul de vizualizare al monitorului, dezactivează touchpad-ul şi schimbă profilul de lucru al sistemului în funcţie de activitatea utilizatorului atunci când este folosită bateria.

Asus M70 – plastic de calitate şi finisaje bine realizate

Deasupra ecranului, încadrată de un suport metalic, se găseşte camera web cu rezoluţie de 1.3 MP. Suportul are un rol real de protecţie deoarece camera este rabatabilă şi poate fi îndreptată atât spre utilizator cât şi spre partea din spate a ecranului. În dreapta cadrului metalic se găseşte microfonul cu efect de spaţialitate.

Touchpad-ul lui Asus M70 este aparte. Unii s-ar putea să-l considere cam mic pentru rezoluţia ecranului, însă nu aceasta îl scoate în evidenţă, ci elementele grafice gravate pe el. Butonul Mode din partea dreaptă sus activează iluminarea de sub el şi funcţiile specifice celor 10 zone ce pot fi atinse. Pe lângă lansarea Media Center-ului şi comenzile multimedia, cu ajutorul touchpad-ului mai pot fi lansate două aplicaţii la alegere şi se poate modifica luminozitatea ecranului atunci când laptop-ul nu este alimentat de la priză. Între cele două butoane de click de sub touchpad se află cititorul de amprente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News