ASUS ROG Flow X13 review: procesor Ryzen de top într-un ultraportabil de gaming

24.03.2021
ASUS ROG Flow X13 review: procesor Ryzen de top într-un ultraportabil de gaming

Dacă în urmă cu doar câțiva ani aveai nevoie de un laptop gros și greu pentru a putea rula jocuri video, în ultima perioadă aceste computere au mai „slăbit”, devenind foarte asemănătoare cu cele de productivitate. ASUS a început să facă eforturi în această direcție cu seria ROG Zephyrus, însă abia acum, cu noul Flox X13, oferă un adevărat hibrid între un computer portabil de productivitate și unul de gaming. Iar totul este posibil datorită noilor componente din generația nouă, precum procesorul AMD Ryzen 9 care stă la baza acestui model.

ROG Flow 13 arată ca un ultraportabil

ASUS ROG Flow X13 este un laptop la limita între două cazuri de utilizare. Pe de-o parte, acesta poartă logo-ul ROG (Republic of Gamers), brandul de gaming al producătorului taiwanez, deci avem de a face cu un computer realizat special pentru a rula jocuri video în condiții cât mai bune. Apoi, avem o formă foarte compactă, cu un display pe format 16:10, de 13”, și posibilitatea de a roti ecranul la 360 de grade pentru a-l folosi în mod tabletă. În cele din urmă, greutatea redusă și încărcătorul foarte compact și ușor recomandă acest computer pentru utilizare oricând și oriunde și nu doar pentru gaming.

Practic, avem de a face cu primul ultrabook ultraperformant, care nu este echipat deloc cu componente tradiționale pentru această clasă de produs. În carcasa subțire sunt „ascunse” un procesor Ryzen 9 5980HS, practic modelul de top al seriei noi de procesoare de la AMD, alături de 32 GB memorie RAM, un GPU NVIDIA GTX 1650 și un SSD rapid, de 1 TB. Peste toate acestea, avem și un ecran 4K de 13” cu o densitate a pixelilor foarte mare, echipat și cu o suprafață tactilă.

ROG Flow X13 front

Și chiar dacă avem de a face cu un computer compact, nu au fost făcute compromisuri la capitolul construcție. Avem o carcasă metalică texturată pe capacul ecranului, un corp rigid, de asemenea din metal, cât și o zonă texturată în partea de sub tastatură. Ecranul este acoperit cu sticlă lucioasă, ceva ce nu este obligatoriu un avantaj, întrucât poți primi reflexii de lumină nedorite în utilizare, însă este necesar pentru a asigura buna funcționare a suprafeței tactile. Spre diferență de alte modele ASUS ROG din ultima perioadă, acest model vine și cu un webcam.

Cu ce nu prea vine este o selecție de port-uri de conectivitate foarte completă, cel puțin nu fără un accesoriu foarte important. Avem pe laterale un port HDMI, un USB Type-A, cât și două port-uri USB Type-C. Butonul de Power cu senzor de amprentă integrat este pe laterala din dreapta, iar pe partea din stânga avem port-ul de expansiune XG Mobile, proprietar ASUS și construit pentru acest model. Acest port GX integrează unul dintre cele două port-uri USB-C, cât și o interfață PCI-Express 8X, care face legătura cu un accesoriu extern: o placă grafică RTX din seria 30.

ROG Flow X13 keyboard

Nu am avut la dispoziție pentru testare acest accesoriu, însă există în două variante, cu cip grafic RTX 3080 sau 3070. Placa externă poate să alimenteze întregul laptop, deci nu este necesară conectarea adaptorului din cutie pe un alt port USB-C. Pe carcasa accesoriului apar și alte patru mufe USB-A, un port Ethernet, cititor pentru carduri SD și port-uri HDMI și DisplayPort. Acest dispozitiv este clar gândit să stea pe birou în așteptarea laptop-ului, însă mufa proprietară și prețul la fel de mare precum cel al computerului va ține probabil mulți posibili clienți departe de el. Nu există nicio garanție că vor fi lansate alte modele de plăci video în viitor pe mufa proprietară XG Mobile, pentru un eventual upgrade, iar prețul accesoriului este comparabil cu prețul unui RTX 3080 desktop la prețurile „umflate” de criza de plăci grafice din piață.

Un computer performant pe care îl poți lua după tine oriunde

Chiar dacă vorbim despre un computer de gaming, ROG Flow X13 semănă mai mult cu unul de productivitate. Nu doar culoarea neagră îl face un model mai sobru, ci și faptul că tastatura are doar iluminare de culoare albă, fără luminițe RGB. Iar ecranul 4K este clar nepotrivit pentru jocuri în această rezoluție, având în vedere că avem de a face cu un cip grafic de medie din generația anterioară. Acesta este mai degrabă un computer compact de creație, care poate rula și jocuri la setări maxime doar dacă folosești acel accesoriu XG Mobile.

ROG Flow X13 XG

Am fost plăcut impresionat de faptul că acest model este un laptop de gaming silențios, în ciuda faptului că nu există foarte mult spațiu pentru răcire la interior. Unul dintre motivele pentru care acest model nu face foarte mult zgomot este utilizarea procesorului Ryzen 9, construit pe 7nm. Chiar dacă este un model cu 8 nuclee de performanță înaltă, acesta nu se încinge foarte tare pe profilul de utilizare obișnuit. Desigur, pe modul Turbo, modul dedicat în principal pentru jocuri, cooler-ele pornesc mai tare, dar nu aduc un nivel de zgomot foarte înalt.

Faptul că ai la dispoziție un procesor octa-core atât de puternic la îndemână oriunde poate să asigure posibilitatea de a edita clipuri video sau fotografii de oriunde, timpi de export foarte mici și gaming la performanță înaltă atunci când este necesar. De altfel, procesorul este atât de puternic, încât în majoritatea jocurilor pe care le-am rulat, limitarea a fost placa grafică integrată, în majoritatea titlurilor procesorul fiind utilizat la 15-20% din capacitatea sa maximă.

ROG Flow X13 front side

Totuși, este important de menționat că fiind un laptop de dimensiuni mici, carcasa este folosită pentru disiparea căldurii. Probabil acesta este și motivul principal pentru care metalul a fost folosit pentru carcasă, în partea de deasupra tastaturii fiind făcut un transfer de căldură foarte eficient. Ba chiar recomandarea ASUS în gaming este întoarcerea laptop-ului în mod „cort”, și utilizarea unei tastaturi separate și a unui mouse sau a unui gamepad, pentru o răcire mai eficientă. Așa am și realizat testele de performanță, de altfel.

Totuși, dacă alegeți să folosiți perifericele incluse în laptop, nu veți avea o experiență slabă. Tastatura are taste bine spațiate și chiar dacă este integrată pe un computer de 13”, toate butoanele sunt la locul lor, iar cursa este destul de mare cât să ofere un răspuns tactil satisfăcător și precis. Trackpad-ul este cam mic, dar este unul de calitate, cu o suprafață care alunecă ușor. Din păcate, nu era spațiu fizic pentru unul mai mare. Atunci când computerul este pus în poziția „cort” sau tabletă, tastatura și trackpad-ul sunt dezactivate.

ROG Flow X13 semi

În timp ce pot înțelege nevoia unui procesor puternic și a unui cip grafic dedicat pe un computer de gaming, nu pot înțelege nevoia unui ecran 4K la o diagonală de 13”. Sigur, calitatea lui este foarte bună și culorile sunt bine calibrate, dar nu doar că diferența față de un ecran 1080p la această dimensiune este minimă de la o distanță obișnuită de utilizare, însă rezoluția crescută pune eforturi în plus asupra sistemului: cipul grafic integrat în procesor, un model Vega, funcționează mai intens pentru afișarea elementelor din sistemul de operare, în timp ce panelul 4K consumă mai multă energie decât unul de rezoluție mai mică, având de patru ori mai mulți pixeli de aprins.

La capitolul autonomie, pentru dimensiunile și performanța sa, ASUS ROG Flow X13 stă destul de bine, mai ales că are un atu pe care nu l-am întâlnit la multe computere de acest gen. ASUS spune că poate să redea 10 ore de video la o singură încărcare, dar realitatea din teren este că poate fi folosit pe un profil „Battery Saver” în jur de 3-4 ore. Avantajul este însă că vine cu un adaptor de priză pe USB-C la 100W, destul de compact pentru a fi cărat alături de laptop într-o geantă sau ghiozdan fără să adauge prea mult volum sau greutate. Acest adaptor este și unul de tip „rapid”, care încarcă jumătate din capacitate în doar 30 de minute și durează puțin peste o oră pentru o încărcare completă.

ROG Flow X13 logo

ROG Flow X13 oferă performanță peste așteptări

Chiar dacă nu am avut la dispoziție accesoriul XG Mobile, am realizat că ASUS ROG Flow X13 este perfect capabil să ruleze și jocuri, dar trebuie să îți limitezi așteptările conform configurației hardware. Pentru că GeForce GTX 1650 era o placă grafică de medie chiar și atunci când era nou-nouță, am ales să rulez testele pe acest model în rezoluție Full HD (atenție 1920 x 1080, pe format 16:9, nu pe rezoluția 16:10 1920 x 1200) cu profilul de setări „medium/normal” pentru fiecare titlu în parte.

Fiind vorba în principal de jocuri AAA, performanțele sunt destul de bune, iar pe un ecran atât de mic diferențele între diverse profiluri de detalii nu sunt imediat evidente. Aș putea chiar spune că multe dintre jocuri ar putea fi rulate și pe setări low sau în 1280 x 720 și nu s-ar vedea foarte rău pe un ecran de 13”. Totuși, jocurile orientate spre multiplayer, precum For Honor și Rainbow Six Siege au rulat la framerate-uri de este 100 de cadre pe secundă, mai mult și decât poate să afișeze ecranul de 60 Hz de pe computer.

ROG Flow X13 side right

În timp ce performanța cipului grafic nu impresionează în mod special, ASUS gândind acest model pentru a fi folosit în gaming cu XG Mobile și un RTX 3070 sau 3080, procesorul Ryzen 9 5980HS este capabil să ofere performanța necesară acestor cipuri high-end, fără să devină un bottleneck. Practic, poți avea cu tine peste tot, fără eforturi prea mari, un computer cu cel mai puternic procesor mobil disponibil. Iar atunci când ajung acasă, poți avea un sistem foarte performant atât în gaming, cât și în aplicații profesionale. Testul Cinebench dezvăluie că acest model oferă o performanță comparabilă cu cea a unui Ryzen 7 3700X în variantă desktop, care este de asemenea un procesor octa-core cu 16 fire de execuție, încă foarte performant și capabil să ofere performanță înaltă în orice caz de utilizare.

Gaming

3DMark

Benchmark

  • PCMark 8 – 7.003
  • Cinebench R20 – 4.637
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 2.467 MB/s / Write: 1.982 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 1.745 MB/s / Write: 1.921 MB/s

 

Concluzii

ROG Flow X13 de la ASUS pare să fie un fel de test pentru acest tip de computer hibrid care poate fi folosit în multe feluri: fie ca un laptop tradițional pentru productivitate, fie ca un computer performant pentru creație, ca un computer de gaming, cât și în mod tabletă, pentru consum de conținut. Platforma Ryzen de la AMD demonstrează astfel că este extrem de versatilă și că pariul AMD pe arhitectura pe 7nm a fost unul de succes.

Acest model este disponibil doar cu procesoare Ryzen 9, dar și doar cu ecrane 4K. Paneluri la rezoluție mai mică ar fi fost o idee mai bună, care ar fi ajutat la minimizarea unor dezavantaje ale acestui computer, precum autonomia destul de mică. Apoi, poate că măcar o mufă USB Type-A în plus ar fi ajutat destul de mult, întrucât una singură pe un computer de gaming sau productivitate este prea puțin. În cele din urmă, prețul este foarte ridicat, iar faptul că pentru a debloca performanța reală a computerului pe partea de procesare grafică este necesară cumpărarea unui accesoriu la fel de scump precum întregul Flow X13, nu ajută.

ROG Flow X13 trackpad

Rămâne de văzut dacă acest model va fi primit bine de către clienți, sau dacă va rămâne doar un experiment în portofoliul ASUS. Succesul ar însemna dezvoltarea platformei XG Mobile în mai multe direcții, cât și realizarea mai multor configurații de computere ultra portabile de performanță înaltă, poate chiar și la prețuri mai accesibile.

Părţi pozitive

+ Procesor de top pe un computer ultra portabil
+ Design compact din materiale premium
+ Ecran foarte bun pe format 16:10
+ Tastatură bine spațiată
+ Posibilitatea de a atașa placa video externă XG Mobile

Părţi negative

- Puține port-uri de conectivitate
- Ecranul 4K nu are mult sens pe o diagonală de 13"
- Port-ul XG Mobile este disponibil doar pe acest model

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult