ASUS ROG G752VSK: performanţă de top cu design familiar [REVIEW]

24.04.2017
ASUS ROG G752VSK: performanţă de top cu design familiar [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

ASUS este unul dintre producătorii de top de laptop-uri de gaming, oferind produse pentru acest segment înaintea multora dintre concurenţii de pe piaţă din prezent. Acest lucru le-a oferit întotdeauna un avantaj în termeni de design şi performanţă, însă în ultimii ani această gamă pare să fi stagnat. Diferenţele de la model la model nu sunt atât de mari la exterior, iar în interior sunt adăugate doar cele mai recente componente disponibile. G752 demonstrează acest lucru, însă confirmă încă odată că ASUS ştie ce face atunci când lansează pe piaţă laptop-uri de gaming.

Design, construcţie, ergonomie

După cum probabil v-aţi dat deja seama din primul paragraf sau din fotografiile din articol, noul ROG G752 de la ASUS nu aduce mai nimic nou în termeni de design. Acesta beneficiază de aceeaşi construcţie din metal şi plastic dur pe care am întâlnit-o şi pe modele de anul trecut, diferenţele fiind minime. Capacul este în totalitate acoperit cu aluminiu, singurele elemente distinctive fiind două zone luminate într-o nuanţă de portocaliu şi logo-ul ROG reflectiv.

Spatele laptop-ului include fantele de aerisire, care sunt de asemenea iluminate cu LED-uri roşii, însă toate port-urile de conectivitate au fost lăsate pe laterale. Avem pe partea stângă două port-uri USB 3.0, unitatea optică şi card reader-ul, iar pe partea din dreapta se regăsesc două mufe jack pentru căşti şi microfon, un port audio digital, USB Type-C 3.1, alte două USB-uri 3.0, un Mini-DisplayPort, un HDMI, mufa Ethernet şi în cele din urmă mufa pentru alimentare. Nimic nu este cu adevărat nou sau ieşit din comun, ASUS oferind de obicei pe seria de laptop-uri ROG destule port-uri de conectivitate pentru a satisface nevoile oricărui tip de utilizator. Includerea unei unităţi optice este oarecum ieşită din comun în zilele noastre, spaţiul extra putând fi folosit mai degrabă pentru adăugarea unei unităţi de stocare în plus.

Partea cu butoane a laptop-ului este deja standard pentru această gamă de produse. Construcţia laptop-ului este identică cu modelele mai vechi, cu metal pe laterale şi deasupra butoanelor şi plastic mat în jurul acestora, până la marginea de jos. Tastatura este realizată cu butoane de dimensiuni normale şi bine spaţiate. Aceasta este de tip „complet”, incluzând şi un numpad în partea dreaptă, însă oferă şi câteva butoane non-standard. Deasupra butoanelor F1-F12 se regăsesc şase taste proprietare. Primul este dedicat înregistrării şi/sau transmisiunilor de video live din jocuri, în timp ce butoanele M1-M5 pot fi folosite pentru configurarea de macro-uri sau scurtături.

În locul unde pe o tastatură normală se regăseşte Num Lock, ASUS a integrat o tastă cu logo-ul ROG, care porneşte aplicaţia de monitorizare ROG Gaming Center. Pentru accesarea Num Lock este necesară combinaţia de taste FN + Home, lucru care ar putea să îi deranjeze pe cei care folosesc des tastele numerice din dreapta. Butonul „Power” se regăseşte în partea din dreapta sus, deasupra tastaturii şi se aprinde în culoarea roşie atunci când computerul este pornit.

Trackpad-ul de pe ROG G752 a rămas de asemenea neschimbat şi în ciuda faptului că este destul de mare, tot nu a scăpat de cele două butoane din partea de jos. Acesta este compatibil cu gesturi multitouch, însă faptul că nu se apasă fizic, asemeni altor modele moderne este ciudat în 2017.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS ROG G752VSK
 • Ecran: 17.3”, IPS, Full HD, anti-glare, G-SYNC, 120 Hz
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80 GHz)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5
 • RAM: 32 GB (2x 16384MB) – DDR4
 • SSD: Samsung 256 GB NVMe M.2
 • HDD: HGST 1TB HDD @ 7200rpm
 • Sunet: 2 difuzoare + subwoofer
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, 4x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type-C, HDMI, Mini DiplayPort, card reader, 3.5 mm jacks pentru căşti şi microfon, 1 x jack S/PDIF
 • Alte dotări: 6 taste macro programabile, tastatura cu iluminare roşie
 • Acumulator:  88 Wh / 6000 mAh
 • Sistem de operare: Windows 10 (64 bit)
 • Sursa de alimentare: 19 V DC, 230 W
 • Dimensiuni: 428 x 333 x 23-51 cm (L x l x Î)
 • Greutate: 4,3 kg

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Dacă nu ai şti că hardware-ul din noul G752 este diferit faţă de cel al modelului de anul trecut, probabil că nu ţi-ai da seama în utilizarea normală. Ce iese însă imediat în evidenţă este display-ul IPS de 17”, care nu vine cu o rezoluţie foarte înaltă, păstrând deja standardul „Full HD”, însă oferă o rată de împrospătare a imaginii la 120 Hz. Acest lucru îi va bucura pe cei care se joacă shootere online sau alte titluri în care timpul de răspuns cât mai mic este foarte important. Pe deasupra, ecranul este echipat şi cu tehnologia G-SYNC, care sincronizează frecvenţa monitorului cu framerate-ul jocurilor în titlurile care nu pot atinge 120 de cadre pe secundă.

Butoanele au o cursă destul de lungă şi oferă o apăsare satisfăcătoare, asemeni butoanelor trackpad-ului. În ciuda faptului că avem de a face cu un model de trackpad depăşit, acesta este construit foarte bine şi oferă o experienţă de utilizare bună. Butoanele „extra” sunt poziţionate în aşa fel încât să nu deranjeze, deasupra tastaturii, singurul inconvenient fiind butonul „ROG” care înlocuieşte Num Lock.

Aplicaţia ROG Gaming Center oferă pe G752 doar informaţii de bază despre sistem, precum temperatura, viteza ventilatoarelor sau frecvenţa la care rulează procesorul şi placa video. De asemenea, există scurtături pentru pornirea şi oprirea luminilor, scurtături către aplicaţii precum Xsplit GameCaster şi ROG Gaming First. Pentru funcţionalitate atât de limitată, probabil că un buton dedicat acestei aplicaţii a fost o exagerare din partea ASUS, însă mai mult ca sigur că tastatura este identică şi pe modelele echipate cu procesoare care pot fi overclockate, unde accesul rapid la aplicaţia ROG Gaming Center ar avea mai mult sens.

În utilizare, ventilatoarele laptop-ului sunt permanent pornite, însă acestea sunt foarte silenţioase, zgomotul fiind perceptibil doar într-o cameră în care nu există alte zgomote. În full load, temperatura creşte, la fel şi volumul ventilatoarelor, însă în niciun moment acesta nu devine cu adevărat deranjant. În principiu, sunetul jocului în difuzoarele laptop-ului sau în căşti ar trebui să acopere zgomotul făcut de sistemul de răcire. Fiind vorba despre un sistem cu evacuare prin spate, căldura nu va deranja în timpul utilizării, ca în cazul modelelor cu evacuare în dreapta, care degajează căldura spre mouse.

Performanţă

Probabil că nu încăpea nicio urmă de îndoială când vine vorba de performanţă, însă ROG G752 a reuşit chiar să ne întreacă aşteptările. Modelul testat a reuşit să atingă în jocuri între 5 şi 30 de cadre pe secundă faţă de un alt laptop cu configuraţie similară testat la începutul acestui an, chiar dacă procesorul ci cipul grafic este acelaşi. O parte dintre jocuri ar putea însă să beneficieze de optimizări pe partea de drivere şi patch-uri, în cazul celor care încă sunt active online, însă restul cu siguranţă beneficiază de pe urma sistemului de răcire care poate susţine frecvenţele la un nivel ridicat pentru mai mult timp.

Jocurile alese pentru testare sunt aceleaşi, setările fiind ca de obicei puse pe cele mai înalte detalii. Opţiunile de anti-aliasing au fost oprite în toate titlurile, iar în cazul, lui GTA V, setările „Advanced” au fost oprite. Testarea a fost făcută atât în rezoluţia nativă a laptop-ului, 1080p, cât şi în 4K, pe acelaşi nivel de setări. În 4K pe setări Very High sau Ultra, GTX 1070 pare să nu fie de ajuns, însă cu puţin efort la configurare, multe jocuri pot să ruleze la un framerate de 60 de cadre pe secundă. Desigur, acest caz de utilizare intră în discuţie doar pentru cei care au un monitor sau televizor 4K pe care vor să afişeze imaginile de pe laptop, rezoluţia Full HD fiind mai mult decât de ajuns pentru un display de 17”.

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 55,4 FPS 38,6 FPS
BioShock: Infinite 129,56 FPS 53,23 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 62,9 FPS 22,2 FPS
Dirt: Rally 98,65 FPS 78,8 FPS
Dragon Age: Inquisition 103,3 FPS 34,8 FPS
FarCry: Primal 85 FPS 35 FPS
Gear of War 4 105,4 FPS 34,1 FPS
Grand Theft Auto V 114,1 FPS 53,16 FPS
Hitman 109,68 FPS 47,24 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 137,68 FPS 55,65 FPS
Rainbow Six: Siege 162,8 FPS 53 FPS
Rise of the Tomb Raider 111,07 FPS 37,40 FPS
The Division 84,6 FPS 32,1 FPS
Thief 100,7 FPS 34 FPS
Total War: Warhammer 75,5 FPS 39,4 FPS

Testele sintetice de performanţă subliniază din nou performanţa superioară a lui ROG G752, în proporţii similare cu testele din jocuri. Ce iese foarte mult în evidenţă este SSD-ul Samsung, care oferă viteze de citire şi de scriere foarte mari. Nici hard disk-ul nu este însă leneş, viteza de 7.200 de rotaţii pe minut fiind evidentă în vitezele de transfer înregistrate.

Test Scor
3DMark Fire Strike 13.140 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 4.094 puncte
3DMark Time Spy 5.152 puncte
3DMark Sky Diver 27.463 puncte
PCMark Creative

6.542 puncte

Cinebench R15 OpenGL: 96,49 FPS, CPU: 748 cb
WinRar 9.356 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.1519 MB/s
HDTune HDD (Read) 112,4 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.182 MB/s Write: 1.523 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 487,2 MB/s Write: 375,5 MB/s

Concluzii

În ciuda designului familiar, ROG G752 împinge performanţa unui laptop cu cip grafic GTX 1070 către noi culmi, foarte apropiat de rezultatele unui PC desktop configurat similar. Desigur, procesorul este factorul care limitează cel mai mult performanţa faţă de o soluţie non-mobilă, însă şi acesta se descurcă admirabil în toate scenariile. Noul ROG G752 de la ASUS este o soluţie excelentă atât pentru gamerii pasionaţi, cât şi pentru cei care îşi doresc o staţie de lucru în aplicaţii pretenţioase, pe care ar putea cândva să o mute cu uşurinţă. Cu siguranţă însă, acest model nu este tipul de computer pe care să îl cari în spate zi de zi spre birou.

Părţi pozitive

Performanţă de top
Port-uri de conectivitate
Ecran la 120 Hz

Părţi negative

Trackpad pe „stil vechi”
Unitate optică inutilă în zilele noastre
Butonul ROG înlocuieşte clasicul Num Lock