ASUS ROG STRIX SCAR II review: un laptop de gaming „premium” uşor de recomandat

11.08.2018
ASUS ROG STRIX SCAR II review: un laptop de gaming „premium” uşor de recomandat
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

ASUS are o ofertă vastă de laptop-uri de gaming din gama ROG, însă cele cu adevărat speciale sunt modelele „Strix”, care vin de obicei cu design diferit şi cu o serie de îmbunătăţiri. Noul ASUS ROG Strix SCAR II este un computer contstruit special pentru fanii shooterelor online, ASUS promiţând că fiecare element în parte a fost gândit special pentru gaming. Acesta este foarte similar cu modelul HERO II (orientat către fanii MOBA), hardware-ul celor două modele fiind identice, diferenţa între ele fiind făcută doar prin design.

Construcţie, design, ergonomie

ROG Strix SCAR II este un laptop care încă de la primul contact demonstrează că este foarte bine construit. Vorbim despre o combinaţie de plastic dur care nu se îndoaie în partea de jos şi metal pe capacul display-ului. Majoritatea elementelor exterioare sunt decorate într-un fel sau altul, fie cu un model de aluminiu şlefuit, fie cu un model de camuflaj în jurul tastelor. Din punct de vedere estetic, acesta este clar un computer portabil pentru gaming, însă nu este tocmai exagerat, precum alte modele de pe piaţă.

Asta cel puţin până când este pornit. Imediat ce butonul power este apăsat, logo-ul ROG de pe spate, tastatura şi o bandă luminoasă pe laterala de jos încep să lumineze în toate culorile curcubeului. Din fericire, aceste luminiţe pot fi configurate sau dezactivate complet, deci cei care nu apreciază efectul de „pom de Crăciun” au opţiuni.

Tastatura beneficiază de butoane mari şi bine spaţiate, cu o cursă foarte adâncă pentru un laptop. Aceste butoane vor fi cu siguranţă apreciate de către gameri, însă sunt puţin mai greu de folosit în activităţi de redactare de texte, forma tastaturii nefiind tocmai standard. În ciuda faptului că există şi un numpad, ceva foarte util pentru utilizatorii interesaţi de productivitate, faptul că butoanele cu săgeţi se intersectează cu numpad-ul poate duce la multe greşeli. Pe modelul SCAR II testat, butoanele WASD sunt transparente complet, cu inscripţiile negre, întimp ce restul butoanelor sunt negre, cu transparenţă doar pe laterale şi inscripţii albe. În cazul modelului HERO II, tastele QWER sunt transparente.

Din păcate, ASUS nu s-a gândit să ofere şi un trackpad utilizabil în 2018 pe ROG Strix SCAR II. Acesta este de dimensiuni reduse faţă de ceea ce găsim acum în piaţă şi beneficiază de butoane fizice. Apăsarea fizică pe trackpad nu are nicio funcţie, iar experienţa de utilizare este destul de neplăcută pentru oricine a folosit un laptop în ultimii 3-4 ani. Din fericire, funcţia principală a acestui laptop este rularea de jocuri, care nu este comodă decât cu un mouse, deci trackpad-ul dezamăgitor nu va afecta experienţa de joc.

Alte câteva lucruri interesante la capitolul design ar fi faptul că display-ul are margini foarte subţire pe laterale şi sus, dar are o ramă groasă în partea de jos. Aici a fost amplasată şi camera web, lucru care ar putea fi neplăcut pentru cei care vor să facă şi streaming. Degetele utilizatorului vor fi în prim plan în timpul jocului, întrucât aceasta este amplasată foarte jos. Asta si faptul că webcam-ul oferă o calitate slabă a imaginii va asigura faptul că foarte puţini utilizatori vor folosi această componentă integrată.

La capitolul conectivitate însă, ASUS şi-a făcut foarte bine temele. Avem de a face cu trei port-uri USB 3.0 (două pe stânga şi unul pe dreapta), un USB 3.1 Type-C, un HDMI 2.0, un mini-DisplayPort, Ethernet, jack audio combo şi un cititor de carduri SD. Singurul lucru care ar fi putut completa oferta de conectivitate ar fi fost un port Thunderbolt, pentru cei care ar fi dorit să conecteze o placă video externă mai puternică decât cea disponibilă deja.

Un dezavantaj al design-ului compact este faptul că laptop-ul nu oferă acces uşor la componentele interne. Pentru upgrade-ul unităţilor de stocare asu a memoriei RAM este necesară dezasamblarea completă a capacului de jos.

Specificaţii

 • Nume: ASUS ROG STRIX SCAR II GL504G
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, mat, 144 Hz, 3ms
 • CPU: Intel Core i7-8750H (6-core/12-threads, 2,20-4.10 GHz, 9 MB cache)
 • GPU: Intel UHD 630 + NVIDIA GTX 1060 6 GB
 • RAM: 32 GB DDR4 (2.666 MHz)
 • SSD: Toshiba 256 GB M.2
 • HDD: Seagate BarraCuda 1 TB, 7.200 rpm
 • Sunet: stereo, 2 x 3.5 W
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac (2×2 Wave 2), Bluetooth 5, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1 x USB 3.1 Gen 2, 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, HDM 2.0, mini DisplayPort 1.2, 1 x 3.5 mm jack combo, slot SD
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (RGB pe 4 zone)
 • Acumulator: 66 Wh
 • Greutate: 2,4 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

 

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună asigurată de un sistem de răcire competent
Design nu foarte „ţipător”
Are slot SD şi multe port-uri de conectivitate
Display-ul la 144 Hz oferă un timp de răspuns greu de egalat pe un laptop

Părţi negative

Webcam slab şi amplasat într-o poziţie ciudată
Nu are port Thunderbolt 3
Trackpad-ul nu este potrivit pentru productivitate în 2018
Nu oferă acces la stocare şi RAM pentru upgrade

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video