ASUS ROG STRIX SCAR II review: un laptop de gaming „premium” uşor de recomandat

11.08.2018
ASUS ROG STRIX SCAR II review: un laptop de gaming „premium” uşor de recomandat
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

ASUS are o ofertă vastă de laptop-uri de gaming din gama ROG, însă cele cu adevărat speciale sunt modelele „Strix”, care vin de obicei cu design diferit şi cu o serie de îmbunătăţiri. Noul ASUS ROG Strix SCAR II este un computer contstruit special pentru fanii shooterelor online, ASUS promiţând că fiecare element în parte a fost gândit special pentru gaming. Acesta este foarte similar cu modelul HERO II (orientat către fanii MOBA), hardware-ul celor două modele fiind identice, diferenţa între ele fiind făcută doar prin design.

Construcţie, design, ergonomie

ROG Strix SCAR II este un laptop care încă de la primul contact demonstrează că este foarte bine construit. Vorbim despre o combinaţie de plastic dur care nu se îndoaie în partea de jos şi metal pe capacul display-ului. Majoritatea elementelor exterioare sunt decorate într-un fel sau altul, fie cu un model de aluminiu şlefuit, fie cu un model de camuflaj în jurul tastelor. Din punct de vedere estetic, acesta este clar un computer portabil pentru gaming, însă nu este tocmai exagerat, precum alte modele de pe piaţă.

Asta cel puţin până când este pornit. Imediat ce butonul power este apăsat, logo-ul ROG de pe spate, tastatura şi o bandă luminoasă pe laterala de jos încep să lumineze în toate culorile curcubeului. Din fericire, aceste luminiţe pot fi configurate sau dezactivate complet, deci cei care nu apreciază efectul de „pom de Crăciun” au opţiuni.

Tastatura beneficiază de butoane mari şi bine spaţiate, cu o cursă foarte adâncă pentru un laptop. Aceste butoane vor fi cu siguranţă apreciate de către gameri, însă sunt puţin mai greu de folosit în activităţi de redactare de texte, forma tastaturii nefiind tocmai standard. În ciuda faptului că există şi un numpad, ceva foarte util pentru utilizatorii interesaţi de productivitate, faptul că butoanele cu săgeţi se intersectează cu numpad-ul poate duce la multe greşeli. Pe modelul SCAR II testat, butoanele WASD sunt transparente complet, cu inscripţiile negre, întimp ce restul butoanelor sunt negre, cu transparenţă doar pe laterale şi inscripţii albe. În cazul modelului HERO II, tastele QWER sunt transparente.

Din păcate, ASUS nu s-a gândit să ofere şi un trackpad utilizabil în 2018 pe ROG Strix SCAR II. Acesta este de dimensiuni reduse faţă de ceea ce găsim acum în piaţă şi beneficiază de butoane fizice. Apăsarea fizică pe trackpad nu are nicio funcţie, iar experienţa de utilizare este destul de neplăcută pentru oricine a folosit un laptop în ultimii 3-4 ani. Din fericire, funcţia principală a acestui laptop este rularea de jocuri, care nu este comodă decât cu un mouse, deci trackpad-ul dezamăgitor nu va afecta experienţa de joc.

Alte câteva lucruri interesante la capitolul design ar fi faptul că display-ul are margini foarte subţire pe laterale şi sus, dar are o ramă groasă în partea de jos. Aici a fost amplasată şi camera web, lucru care ar putea fi neplăcut pentru cei care vor să facă şi streaming. Degetele utilizatorului vor fi în prim plan în timpul jocului, întrucât aceasta este amplasată foarte jos. Asta si faptul că webcam-ul oferă o calitate slabă a imaginii va asigura faptul că foarte puţini utilizatori vor folosi această componentă integrată.

La capitolul conectivitate însă, ASUS şi-a făcut foarte bine temele. Avem de a face cu trei port-uri USB 3.0 (două pe stânga şi unul pe dreapta), un USB 3.1 Type-C, un HDMI 2.0, un mini-DisplayPort, Ethernet, jack audio combo şi un cititor de carduri SD. Singurul lucru care ar fi putut completa oferta de conectivitate ar fi fost un port Thunderbolt, pentru cei care ar fi dorit să conecteze o placă video externă mai puternică decât cea disponibilă deja.

Un dezavantaj al design-ului compact este faptul că laptop-ul nu oferă acces uşor la componentele interne. Pentru upgrade-ul unităţilor de stocare asu a memoriei RAM este necesară dezasamblarea completă a capacului de jos.

Specificaţii

 • Nume: ASUS ROG STRIX SCAR II GL504G
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, mat, 144 Hz, 3ms
 • CPU: Intel Core i7-8750H (6-core/12-threads, 2,20-4.10 GHz, 9 MB cache)
 • GPU: Intel UHD 630 + NVIDIA GTX 1060 6 GB
 • RAM: 32 GB DDR4 (2.666 MHz)
 • SSD: Toshiba 256 GB M.2
 • HDD: Seagate BarraCuda 1 TB, 7.200 rpm
 • Sunet: stereo, 2 x 3.5 W
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac (2×2 Wave 2), Bluetooth 5, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1 x USB 3.1 Gen 2, 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, HDM 2.0, mini DisplayPort 1.2, 1 x 3.5 mm jack combo, slot SD
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (RGB pe 4 zone)
 • Acumulator: 66 Wh
 • Greutate: 2,4 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

 

Experienţa de utilizare, software, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare şi software

ROG Strix SCAR II s-a dovedit a fi un computer extrem de capabil, oferind câteva surprize în plus faţă de ceea ce suntem obişnuiţi de la alte laptop-uri de gaming. În primul rând, acesta vine cu un slot de card SD, ceva ce în ultima vreme am văzut din ce în ce mai rar. Acest lucru înseamnă că utilizatorii care folosesc camere foto vor putea să folosească laptop-ul pentru editarea de clipuri video sau de fotografii fără să apeleze la un card reader separat. Având în vedere specificaţiile tehnice ale acestui model, cu siguranţă mulţi utilizatori din mediul creativ ar putea să ia în calcul un asemenea computer portabil.

Display-ul Full HD beneficiază de un panou IPS destul de rapid, cu timp de răspuns de 3 milisecunde. Acestea alături de rata de împrospătare de 144 Hz asigură o experienţă de gaming foarte plăcută tot timpul. Evident, un monitor de laptop nu va fi la fel de rapid precum unul cu specificaţii similare de PC, care oferă timp de răspuns de 1 milisecundă, însă în utilizare foarte puţini utilizatori ar putea să îşi dea seama de această diferenţă. De altfel, ASUS prezintă acest laptop ca unul dedicat jocurilor eSports, deci probabil că nu ar fi încearcat să îl împingă către această piaţă dacă performanţa nu ar fi acolo.

Display-ul nu este însă tocmai cel mai bine calibrat, culorile fiind puţin cam saturate faţă de unele naturale. Acest lucru nu va deranja gamerii, însă va da bătăi de cap celor care ar dori să editeze foto şi video la nivel profesionist. Pentru editarea unor draft-uri, fără corecţie de culoare excesivă, este posibil ca acest monitor să îşi facă treaba foarte bine.

Majoritatea funcţiilor mai speciale ale lui SCAR II sunt controlate de ROG Control Center. Fiind însă vorba despre un laptop de gaming ceva mai compact, nu avem de a face cu opţiuni de overclocking sau alte astfel de setări avansate. Avem însă control pentru luminiţele RGB, putând fi configurate individual logo-ul ROG de pe capac, cele patru zone ale tastaturii şi bara de jos (aici se crează un gradient între două culori alese de utilizator). Am fi preferat personalizarea fiecărei taste, însă ASUS a inclus destule efecte plăcute din punct de vedere vizual. Aplicaţia AURA de configrare este simplă şi intuitivă, faţă de alte aplicaţii ASUS din trecut, iar tot de aici poate fi configurată sincronizarea între culorile laptop-ului şi ale altor accesorii cu RGB compatibile cu sistemul de iluminare AURA.

Din păcate, aplicaţia AURA ne-a dat câteva bătăi de cap. Uneori aceasta refuză să pornească, chiar şi după o resetare completă a sistemului de operare, iar modificările de culori nu apar uneori decât după un restart complet al computerului. 

Tot din Gaming Center poate fi configurată viteza ventilatoarelor, opţiune care afectează direct şi performanţa. Există setarea normală, setarea silenţioasă şi setarea Overboost. Recomandăm overboost pentru orice activitate mai complexă, inclusiv jocuri, pentru a asigura maximul posibil de performanţă. Toate testele au fost realizate folosind cea mai înaltă setare a ventilatoarelor.

Nivelul de zgomot este destul de ridicat atunci când ventilatoarele sunt la turaţie maximă, însă performanţa oferită nu este de lepădat, fiind un compromis bun.

Performanţă

În ciuda dimensiunilor sale destul de reduse pentru un laptop de gaming, modelul STRIX SCAR II a reuşit să ne impresioneze. Nu are doar unul dintre cele mai puternice procesoare mobile de pe piaţă, un Core i7-8750H cu şase nuclee şi 12 fire de excuţie, ci beneficiază şi de o placă video potrivită şi bine răcită. Acest GTX 1060 cu 6 GB memorie nu iese din tiparele laptop-urilor de gaming orientate către jocuri Full HD, însă demonstrează că în multe situaţii se împacă foarte bine cu monitorul la 144 Hz.

De fapt, în jocurile pentru care este realizat acest laptop, precum CS:GO şi Overwatch, acesta poate cu siguranţă depăşi framerate-ul de 144 FPS. Singurul lucru care lipseşte din pachetul SCAR II este funcţia G-SYNC, care ar putea ajuta mult în eliminarea latenţei în jocurile mai pretenţioase.

Pentru testare am folosit vechea selecţie de jocuri pe care o avem de aproximativ doi ani, cu toate setările la cele mai înalte valori şi cu antialiasing dezactivat.

Şi mai plăcut impresionaţi am fost însă de faptul că avem de a face cu o combinaţie de SSD pentru sistemul de operare şi aplicaţiile importante şi HDD pentru stocarea de jocuri. Spre diferenţă de alţi producători, care încearcă să facă economie atunci când construiesc computere de gaming, ASUS a ales să integreze un HDD la 7.200 de rotaţii pe minut, fiind astfel mult mai rapid decât concurenţa. Astfel, jocurile instalate pe acest HDD se încarcă mai repede.

Test Scor
PCMark Creative 4.009 puncte
Cinebench R15 GPU: 101,08 FPS, CPU: 1.217 cb
WinRar 13.602 KB/s
HDTune SSD (Read) 490,9 MB/s
HDTune SSD (Read) 234,2 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 2.496,4 MB/s Write: 1.131,5 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 880,9 MB/s Write: 629,4 MB/s

Concluzii

ROG Strix SCAR II este un laptop de gaming interesant şi este probabil cel mai atractiv din punct de vedere al performanţei şi design-ului din oferta ASUS. Desigur, acesta nu este laptop-ul de gaming perfect, suferind de pe urma câtorva neajunsuri. Cu un Thunderbolt 3, un trackpad „modern” şi un webcam mai bun şi mai bine poziţionat, acesta ar fi putut fi primul laptop căruia nu avem ce să îi reproşăm… în afară de luminiţele stridente.

 

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună asigurată de un sistem de răcire competent
Design nu foarte „ţipător”
Are slot SD şi multe port-uri de conectivitate
Display-ul la 144 Hz oferă un timp de răspuns greu de egalat pe un laptop

Părţi negative

Webcam slab şi amplasat într-o poziţie ciudată
Nu are port Thunderbolt 3
Trackpad-ul nu este potrivit pentru productivitate în 2018
Nu oferă acces la stocare şi RAM pentru upgrade