Asus UX21 – foarte aproape de ultra-portabilul perfect

11.11.2011
Asus UX21 - foarte aproape de ultra-portabilul perfect

Premiu de performanţăÎn urmă cu câţiva ani, Intel crea un nou segment pe piaţa portabilelor prin introducerea unui nou tip de procesoare. Acestea înercau să ofere ceea ce alte laptopuri nu reuşiseră până atunci: o combinaţie excelentă între portabilitate şi autonomie. Din nefericire, netbook-urilor le lipsea un al treilea factor care să le facă perfecte: performanţa.

Suntem în anul 2011 şi Intel are pe rampa de lansare un nou tip de procesoare. În jurul lor, producătorii de PC-uri ar trebui să construiască un nou tip de laptopuri. Ultrabook-urile vor reprezenta, în viziunea Intel, combinaţia perfectă între portabilitate, performanţe, autonomie şi preţ atractiv. În continuare vă vom prezenta primul ultrabook din România, Asus Zenbook UX21 şi vom încerca să vedem dacă Asus şi Intel ne-au oferit laptopul perfect.

Asus UX21 şi UX31 - primele ultrabook-uri din seria Zenbook

O scurtă lecţie de istorie

Îmi pare rău pentru AMD, însă Intel domină piaţa procesoarelor pentru laptopuri. Gigantul nu este la prima încercare de-a oferi utilizatorilor laptopuri subţiri, uşoare, performante şi cu o autonomie mare. Seriile „thin & light” lansate în ultimii doi ani încă au reprezentanţi demni de luat în seamă pe piaţă. Intel a vrut însă şi mai mult şi a încercat să-i convingă pe producători că le poate oferi un procesor extraordinar pentru laptopuri pe măsură. Aşa a fost creat conceptul de ultrabook şi Intel ne-a lăsat cu gura căscată când a prezentat un laptop incredibil de subţire.

De-a lungul timpului, au existat mai multe încercări de-a crea ceva foarte subţire, portabil şi uşor. Sony a fost foarte prolific la acest capitol şi a venit întâi cu VAIO X. Din păcate, acesta era doar un netbook într-un pachet subţire şi uşor. Actualul Sony VAIO Z pare că-şi merită titlul de primul ultrabook, însă are o problemă majoră: preţul foarte mare. Pentru Intel, un ultrabook trebuie să coste în jur de 1.000 $.

Unde-şi găseşte locul MacBook Air în toată această poveste? Dacă aş vrea să fiu răutăcios, aş spune că el este un Mac, nu un PC şi nu comparăm mere cu pere. Pe de altă parte, nu pot să nu recunosc faptul că nebunia laptopurilor subţiri, uşoare şi performante a fost iniţiată de Apple. Şi oricât de mult îmi displace s-o spun, Asus UX21 îşi găseşte sursa de inspiraţie în laptopurile de la Apple.

Asus Zenbook UX21 - husa inclusă în pachet

Excelent construit

Asus Zenbook UX21 are carcasa construită din aluminiu. Spatele ecranului vine într-o nuanţă mai închisă decât baza şi se remarcă printr-o textură cu cercuri concentrice. Privit din profil, dispozitivul este incredibil de subţire. Cei care au văzut însă un MacBook Air de 11.6″ până acum nu vor fi surprinşi. Pe marginea restpad-ului, grosimea laptopului este de 3 mm. Baza are în capătul opus doar 9 mm grosime. Din păcate, Asus specifică o grosime totală de 17 mm, deoarece trebuie să includă ecranul şi picioruşele din cauciuc.

Asus UX21 poate părea o idee mai gros decât MacBook Air, însă este doar o problemă de perspectivă. Apple specifică aceeaşi grosime pentru ultra-portabilul său de 11.6″. La greutate, cele două sunt din nou umăr la umăr. Conform fişei tehnice, Zenbook UX21 cântăreşte 1,1 kg, cu doar 20 g mai mult decât produsul creat în Cupertino.

Dacă priveşti cu atenţie din profil, vei observa că ultrabook-ul de la Asus este foarte subţire doar pe marginile restpad-ului. Sub touchpad, grosimea sa creşte semnificativ şi nu este greu de înţeles de ce. Toate componentele se găsesc pe o placă de 3-4 cm lăţime amplasată la baza ecranului. Restul spaţiului din carcasă este ocupat de foarte necesara baterie Li-polimer de 35 Wh.

Asus UX21 şi UX31 au 17 mm grosime

Tastatura

Tastatura lui Asus UX21 este nouă. Butoanele sunt generoase, bine separate şi au aceeaşi culoare cu cea a carcasei. Nici nu se pune problema ca suportul tastaturii să flexeze. Am apreciat tastele direcţionale separate şi uşor de găsit fără contact vizual. Din păcate, există o mică problemă cu butonul de pornire. Pentru a păstra unitatea designului, el a fost integrat în tastatură, în colţul din dreapta sus.

Deşi are un LED alb pe el, care ar trebui să te ajute să-l diferenţiezi de butonul Delete, mi s-a întâmplat de mai multe ori să-l apăs accidental. Am răsuflat uşurat deoarece designerii de la Asus s-au gândit la asta. În Windows, la apăsarea accidentală a butonului de pornire eşti întâmpinat cu un meniu mare care te întreabă dacă vrei să opreşti PC-ul, să-l pui în modul Sleep sau pur şi simplu să fie ignorată acea apăsare.

Touchpad-ul ultra-portabilului este foarte mare în comparaţie cu dimensiunile dispozitivului. Cele două butoane de la bază sunt integrate, iar întreaga suprafaţă poate fi apăsată. Materialul din care este construit touchpad-ul are o textură fină şi este uşor lucios.

Asus UX21 - tastatură chiclet aerisită

Ecranul

V-aţi fi mirat dacă Asus UX21 venea cu un ecran cu filtru mat? Eu da. Producătorul a fost nevoit să reducă puţin din costuri pentru a se încadra în gama de preţuri impusă de Intel. Se zvonea iniţial că un ultrabook va costa semnificativ mai mult de 1.000 $, iar Intel a fost nevoit să reducă din preţul procesorului pentru a compensa costurile de producţie.

Revenind la ecran, Asus spune că este primul cu o luminozitate de 450 cd/mp care a fost introdus într-un laptop. În practică, asta înseamnă că luminozitatea maximă a ecranului este excelentă pentru utilizatorul care lucrează într-un mediu cu lumină naturală puternică. Ar trebui să fie greu să lucrezi cu un ecran cu filtru lucios, afară, în soare puternic, însă cu Asus UX21 se poate.

Unghiurile de vizibilitate nu sunt mai mari decât în cazul altor portabile, iar calitatea imaginii este puţin peste medie. Nu pot să spun c-am observat un efect de ghosting deranjant. Ecranul lui Asus UX21 se deschide uşor cu o singură mână până când ajunge la un unghi de aproape 90 de grade. În acel moment este necesar să susţinem baza cu cealaltă mână.

Asus UX21 - ecranul luminos, cu filtru lucios

Specificaţii

  • Ecran: 11.6″, 1366×768, filtru lucios, 450 cd/mp
  • CPU: Intel Core i7-2677M, 1,8 GHz, dual core, HT, 4 MB cache, 2,9 GHz Turbo, 17 W TDP
  • Chipset: Intel QS67 Express
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 350-1.200 MHz
  • RAM: 4 GB DDR3, 1.333 MHz, memorie fixă
  • HDD: 128 GB, SSD, A-Data MX11
  • Reţea: LAN (prin adaptor), 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, microHDMI, mini3DMark Vantage Entry VGA
  • Altele: webcam, microfon
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Baterie: 4 celule, 4.800 mAh, 35 Wh
  • Dimensiuni: 299 x 196 x 3-17 mm
  • Greutate: 1,1 kg

Performanţe

Asus UX21 este un ultra-portabil incredibil de performant! Rămâi uimit dacă stai să te gândeşti câtă putere de procesare poate să aibă un dispozitiv atât de mic, subţire şi uşor. În lista de mai sus vedeţi specificaţiile procesorului de top cu care poate fi motorizat Zenbook UX21. Cine s-ar fi gândit acum doi ani că poţi să integrezi într-o carcasă de 9 mm un procesor care să ajungă la aproape 3 GHz în Turbo Mode?

Este drept că procesorul lui UX21 nu este quad core, iar frecvenţa de bază este mai mică de 2 GHz, însă pentru un ultra-portabil el este mai mult decât suficient. Mai mult, unitatea de stocare este de tip SSD. Şi aici, modelul oferit de Asus nu este cel mai performant de pe piaţă, însă tot este de câteva ori mai rapid decât un HDD obişnuit. Acesta din urmă nici nu ar fi avut loc în carcasă. SSD-ul A-Data are dimensiunile unui modul de memorie.

PCMark Vantage 64 bit – 9.572
PCMark Vantage 64 bit Productivity / HDD – 15.273 / 26.273
PCMark 7 – 3.352
3DMark06 – 3.314
3DMark Vantage Entry – 7.353 (GPU – 7.431 / CPU – 7.127)
3DMark Vantage Performance – 1.421 (GPU – 1.125)
Cinebench R11.5 OpenGL / CPU – 7,87 fps / 2,14 pts

Aş fi vrut să compar performanţele lui Asus UX21 cu cele ale noului Sony VAIO Z, însă nu l-am primit încă la teste. Îl voi compara însă cu versiunea anterioară a ultra-portabilului de top de la Sony. În PCMark Vantage 64 bit, VAIO Z obţine un scor general cu 12% mai bun deoarece vine cu placă video dedicată. La testul de productivitate însă, Asus UX21 obţine performanţe cu aproape 40% mai mari.

Dacă dimensiunea ecranului nu este neapărat o problemă, Asus Zenbook UX21 poate fi folosit pentru editare video sau foto. Spaţiul de stocare va fi o problemă, însă nu degeaba a fost laptopul dotat cu un port USB 3.0.

Asus UX21 în stânga, UX31 în dreapta

Sistemul de răcire

La un astfel de laptop, subţire şi foarte performant, răcirea componentelor este o problemă. Asus a avut de furcă cu procesorul Intel Core i7, în ciuda faptului că acesta are doar 17 W TDP. Singurele fante vizibile sunt ascunse de balamaua ecranului. Cele două zone laterale de pe faţa inferioară sunt rezervate pentru difuzoare.

Se pare că aerul pentru răcirea lui Asus UX21 este preluat şi evacuat prin fantele de la baza ecranului. Ventilatorul din dotare începe să lucreze serios atunci când sistemul este pus la treabă şi zgomotul devine sesizabil. Din păcate, nu toată căldura este preluată de fluxul de aer. O mare parte este preluată de carcasă. Nu am avut un termometru cu laser pentru a măsura cât de mult se încinge, dar în timpul testelor de performanţă cu greu am putut ţine mâna cinci secunde pe carcasă în zona procesorului.

O altă zonă care devine fierbinte în timpul testului este marginea subţire de deasupra tastaturii. În cazul în care doriţi să faceţi prelucrare video cu Asus UX21, vă recomand să folosiţi un suport de laptop, eventual dotat cu un ventilator. Senzorii de temperatură ai sistemului ne-au informat că procesorul poate atinge până la 93 grade Celsius, dar stă în mod normal în intervalul 50-60 grade. Când este alimentat de la baterie şi se lucrează în mediul office, Zenbook UX21 poate fi ţinut pe picioare.

Instant On

Acesta este numele funcţiei oferită de Asus pentru UX21. Ea este inclusă de Super Hybrid Engine II, sistemul asigură managementul consumului de curent. Instant On se doreşte a fi o combinaţie între modul Sleep şi cel Hibernate. Cu Instant On, laptopul poate sta până la o săptămână în stand-by, utilizatorul putând accesa sistemul de operare în câteva secunde. Chiar şi în cazul unei opriri complete, Windows 7 se încarcă în mai puţin de 30 s. SSD-ul din carcasă are rol important pentru obţinerea acestor performanţe. Timpul de stand-by este direct proporţional cu nivelul de încărcare al bateriei.

Conectorii

La fel ca MacBook Air 11.6″, noul ultrabook de la Asus are minimul necesar de conectori. Două porturi USB ar trebui să fie suficiente. Pentru acest laptop este recomandat să cumpăraţi un mouse wireless Bluetooth pentru a evita blocarea unui port USB cu un receiver. În pachet se găsesc două adaptoare. Unul din ele se conectează la portul USB şi oferă un conector RJ-45 pentru reţea. Cel de-al doilea face trecerea de la mufa miniVGA la cea VGA obişnuită.

Asus UX21 - adaptoarele din pachet

Autonomie

Poate veţi spune că un ultra-portabil precum Asus UX21 ar trebui să ofere o autonomie mare. Aş fi de acord cu asta dacă n-aş fi conştient de performanţele sistemului şi de dimensiunile carcasei. Bateria lui Asus UX21 are doar patru celule şi 4.800 mAh, iar autonomia este limitată.

Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul de sistem Power4Gear Quiet Office şi luminozitatea ecranului am ţinut-o la 65%. În timpul testului am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Bateria s-a consumat în trei ore şi 35 de minute.

Pentru testul multimedia am folosit profilul Power4Gear Entertainment şi am crescut luminozitatea ecranului la 75%. Autonomia oferită de Asus Zenbook UX21 a fost de trei ore.

Sistemul audio

Pentru sistemul audio al acestui ultrabook, Asus a apelat la inginerii de la Bang & Olufsen. Difuzoarele integrate sunt mici şi fantele prin care sunetul iese sunt şi mai mici, însă calitatea audio este nesperat de bună. Nu vă faceţi iluzii. Volumul nu este destul de puternic pentru o cameră medie, dar sunetul este clar.

Alte aspecte

Tastatura lui Asus UX21 are un profil foarte îngust, în ton cu designul laptopului. Butoanele au o cursă scurtă, dar oferă un feedback decent la apăsare. Eu scriu destul de repede fără să privesc tastatura şi am avut mici probleme cu ea. Datorită vitezei de tastare, laptopului nu înregistra câte o literă din când în când. Nu am avut probleme când am tastat ceva mai lent.

În pachet, Asus UX21 este livrat cu o husă de protecţie de tip plic, foarte bine construită. Adaptoarele menţionate mai sus vin şi ele în huse din acelaşi material. Încărcătorul laptopului este foarte compact. Lui UX21 îi lipseşte LED-ul pentru activitatea HDD-ului. Cel care indică starea plăcii de reţea wireless este integrat în butonul cu care poate fi activată sau dezactivată placa.

Asus UX21 - conţinutul pachetului

Asus Zenbook UX31

Laptopul Asus UX31 este versiunea de 13.3″ a modelului de faţă. Diferenţele din punct de vedere al construcţiei şi designului sunt minime. Pe una din laturile lui UX31 s-a găsit loc pentru un cititor de carduri. Tastatura este puţin mai mare, iar touchpad-ul este mat. De asemenea, rezoluţia ecranului este de 1600×900 pixeli. La fel ca UX21, modelul 13.3″ poate fi dotat cu procesor Intel Core i5-2557M sau Core i7-2677M şi un SSD de 128 GB sau 256 GB.

Grosimea lui Asus UX31 este tot de 17 mm în punctul maxim, însă în carcasă a fost loc pentru o baterie mai mare. Aceasta poate oferi o autonomie de cinci ore în mediul office. Modelul de 13.3″ cântăreşte 1,3 kg.

Preţuri şi disponibilitate

Asus Zenbook UX21 şi UX31 vor fi disponibile în România începând de săptămâna viitoare în mai multe versiuni. Modelul de 11.6″ cu procesor Intel Core i5-2467M la 1,6 GHz şi SSD de 128 GB va costa 4.300 lei cu TVA. Modelul testat de noi va avea un preţ de 4.900 lei. Asus UX31 va fi disponibil în patru versiuni, cu procesoarele Intel Core i5-2557M la 1,7 GHz şi Core i7-2677M şi SSD de 128 GB sau 256 GB. Preţurile vor varia între 4.600 lei şi 5.800 lei, TVA inclus.

Concluzie

Lansarea ultrabook-urilor pe piaţa internaţională poate fi considerată un succes. Intel a reuşit să creeze un nou segment de portabile foarte atractive. Ele sunt subţiri, uşoare, performante şi oferă o autonomie bună, cel puţin în versiunea de 13.3″. Mi-ar fi plăcut să spun că Asus UX21 este un ultra-portabil perfect, însă există câteva reţineri. Autonomia putea fi mai mare, iar sistemul de răcire mai eficient. Modelul de 13.3″, Zenbook UX31 stă mai bine la capitolul autonomie şi se apropie şi foarte mult de ultra-portabilul ideal.

Asus UX21 şi UX31 vor intra pe piaţa românească

Din perspectiva preţului, noile modele Asus Zenbook stau bine. Cel mai accesibil UX21 are în ţara noastră un preţ similar cu al MacBook-ului Air de 11.6″, însă oferă de două ori mai multă memorie RAM şi capacitate de stocare.

Până acum, un ultra-portabil ultra-performant găseai foarte greu şi trebuia să te aştepţi la un preţ care să depăşească uşor 10.000 lei. Asus UX21 şi UX31 au schimbat lucrurile. Ele vin cu preţuri de două ori mai mici şi cu performanţe incredibile pentru dimensiunile carcasei.

Plusuri şi minusuri:

[+] construcţie excelentă
[+] foarte uşor
[+] performanţe impresionante
[+] stocare pe SSD
[+] raport bun preţ/performanţă
[+] pornire rapidă Instant On
[+] difuzoare de calitate
[-] sistemul de răcire face faţă cu greu în sarcină

Urmărește Go4IT.ro pe Google News