ASUS ZenBook 3 UX390U: un ultraportabil performant cu design „de milioane” [REVIEW]

28.12.2016
ASUS ZenBook 3 UX390U: un ultraportabil performant cu design „de milioane” [REVIEW]
Construcţie,design şi specificaţii tehnice

Este greu să găseşti pe piaţă în zilele noastre un computer ultraportabil cu performanţă ridicată. În timp ce majoritatea producătorilor de dispozitive ultrabook au adoptat procesoarele Core M de la Intel, cu putere de calcul limitată, însă care pot fi integrate fără o soluţie de răcire activă, ASUS a ales pentru ZenBook 3 să rămână la clasicele Core i5 şi i7 în versiuni Ultra-Low Voltage, păstrând însă dimensiunile extrem de reduse. Rezultatul este însă unul dintre cele mai mici laptop-uri performante, care vine însă cu un preţ pe măsura designului.

Construcţie şi design

La prima vedere cam oricine ar fi tentat să compare noul ASUS ZenBook 3 cu un MacBook de la Apple, însă adevărul este că atunci când ajungi să creezi laptop-uri atât de mici, sunt foarte puţine lucruri care pot fi făcute diferit. Cu toate acestea, ASUS a păstrat multe dintre elementele de design pe care ne-am obişnuit să le găsim pe laptop-urile ZenBook din ultimii câţiva ani, fiind destul de evident că vorbim despre un laptop al companiei taiwaneze de la o simplă privire rapidă.

ZenBook 3 este un laptop realizat integral din aluminiu. În afară de protecţia pentru ecran, care este din sticlă, întregul laptop este acoperit cu aluminiu de culoare bleumarin şi accente de culoare aurie. Astfel, marginile, logo-ul ASUS de pe capac şi marcajele de pe taste ies în evidenţă mai mult decât în cazul unui laptop obişnuit, însă combinaţia de culori aleasă pentru modelul testat este foarte elegantă.

Având în vedere dimensiunile extrem de scăzute ale acestui model, tastatura standard de pe seria ZenBook a trebuit să sufere câteva modificări, butoanele fiind acum de tipul ultra-low profile, însă în continuare rămâne retroiluminată şi vine cu un layout de dimensiuni normale. Tot dimensiunile reduse asigură o densitate mare acestui dispozitiv, lucru care îl face foarte plăcut la atingere şi care asigură că laptop-ul nu scârţâie din nico parte şi nici nu pare gol pe interior. Probabil dezavantajul cel mai mare al deciziei de a realiza un computer atât de compact este însă dispariţia port-urilor de conectivitate, acesta beneficiind doar de un jack audio pentru căşti pe partea stângă şi de un conector USB Type-C pentru conectarea de accesorii, care este folosit şi pentru încărcare.

Specificaţii tehnice

  • Nume model: UX390U
  • Ecran: 12,5”, 1920 x 1080 pixeli (glossy)
  • CPU: Core i7-7500U @  2,7 GHz
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • RAM: 16 GB DDR4
  • Stocare: SSD 512 GB Toshiba NVMe PCIe, conector M.2
  • Reţea: 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 1x USB-C, jack audio combo 3.5 mm
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro 64 bit
  • Dimensiuni: 296 x 192,2 x 11,9 mm
  • Greutate: 900 g
  • Altele: tastatură iluminată, webcam VGA, difuzoare stereo, senzor de amprentă 

Părţi pozitive

Design excelent
Realizat din materiale de calitate
Performanţă ridicată pentru un ultrabook
Foarte uşor de cărat în orice tip de geantă

Părţi negative

Puţine port-uri pentru accesorii
Autonomie de medie
Preţ foarte mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult