Asus Zenbook UX301LA – cât de performant poate fi un ultrabook elegant?

20.01.2014
Asus Zenbook UX301LA - cât de performant poate fi un ultrabook elegant?

Cei ce sunt în căutarea unui ultrabook premium trebuie să ia în considerare şi Asus Zenbook UX301LA. Producătorul taiwanez a apelat la materiale precum Gorilla Glass pentru a oferi un aspect aparte acestui ultra-portabil. Pe lângă construcţia impresionantă, dispozitivul iese în evidenţă şi prin performanţe. Cu un procesor de top şi două SSD-uri în RAID, Zenbook UX301LA vrea să puncteze bine în testele specifice. Vom vedea în continuare ce oferă un ultrabook pe steroizi.

Asus Zenbook UX301 - ultrabook premium

Construcţie

Noul Asus Zenbook UX301 vine cu o variaţie a designului pe care producătorul taiwanez l-a folosit până acum pentru ultrabook-uri. Carcasa nu mai este construită integral din aluminiu. Asus a ales să folosească sticlă, atât pe capacul ecranului, cât şi în jurul tastaturii. Evident, este vorba despre Gorilla Glass 3, materialul ce protejează ecranele multor smartphone-uri. Dacă ne gândim puţin, realizăm că panoul IPS al lui Zenbook UX301LA este făcut sandviş între două straturi de Gorilla Glass.

Alegerea unui astfel de material are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Aluminiul este rece atunci când ultrabook-ul este adus de afară sau nu a fost folosit o perioadă mai lungă de timp. Vei simţi asta imediat cu podul palmei atunci când vei încerca să scrii. Sticla folosită aici se încălzeşte mai repede decât aluminiul şi este foarte plăcută la atingere pe restpad. Este posibil ca Gorilla Glass să fie responsabilă şi pentru o greutate mai redusă, producătorul folosind straturi ce par destul de subţiri.

Trebuie să menţionăm însă şi un alt aspect al folosirii sticlei pentru carcasa lui Asus Zenbook UX301LA. Capacul ecranului se murdăreşte uşor de amprente. Ele nu sunt atât de vizibile pe o carcasă din aluminiu, însă nu arată bine în jurul siglei Asus luminate. Amprentele aproape că nu sunt vizibile pe sticla din jurul tastaturii.

Asus Zenbook UX301 - Gorilla Glass 3 pe capacul ecranului

În cazul acestui ultrabook nu mai putem vorbil despre o carcasă unibody. Componentele stau într-o ramă metalică şi sunt protejate de un capac detaşabil pe faţa inferioară a portabilului. Acesta se poate desface la nevoie, însă opţiunile de upgrade sunt limitate. Memoria RAM este integrată pe placa de baza. Utilizatorul are acces la celel două unităţi de stocare SSD şi la modulul wireless.

Se poate spune că ultra-portabilul Asus UX301 are un design foarte curat atunci când este deschis. Până şi butonul de pornire este integrat în zona tastelor. Conectorii sunt amplasaţi relativ simetric pe cele două laturi şi oferă minimul necesar pentru majoritatea utilizatorilor. Mufa pentru cablul de reţea nu a avut loc, însă în pachet clienţii vor găsi o placă de reţea compactă ce se conectează la un port USB. Ne aşteptam ca mufa VGA să fi fost la rândul ei uitată, însă există şi pentru ea un adaptor în pachet.

Renunţând la designul clasic, Asus a ales să susţină cu ultrabook-ul pe rama ecranului atunci când este deschis. Sony s-a remarcat acum doi ani prin această soluţie, însă nu am apreciat-o. Cele două picioruşe de cauciuc din spate se redică atunci când ecranul este deschis. Picioruşele de pe rama acestuia sunt din plastic şi nu asigură aderenţă. Asus Zenbook UX301LA ajunge astfel să aibă doar două picioruşe ce nu pot aluneca pe birou.

Dacă ne uităm pe faţa inferioară a portabilului, observăm un şir de fante pentru ventilaţie şi două decupaje înguste pentru boxele integrate. Ele reflectă sunetele în suprafaţa pe care este amplasat ultrabook-ul Zenbook UX301LA.

Asus Zenbook UX301LA - cele două adaptoare din pachet

În pachet

Am spus mai sus că portabilul vine cu două adaptoare, unul pentru acces la Internet prin cablu şi unul pentru ieşire video VGA. Primul se conectează la un port USB, iar cel de-al doilea la conectorul mini Display Port. Fiind un laptop premium, Asus oferă pentru UX301 o husă de calitate, de tip plic. Alimentatorul este foarte compact şi are în cazul de faţă o putere de 65 W.

Tastatura

Tastatura lui Zenbook UX301 nu mai este integrată în carcasă, aşa cum eram obişnuiţi până acum la seria premium de la Asus. Butoanele nu au aceeaşi culoare ca sticla dimprejur şi sunt puse într-un suport negru. Aranjamentul lor ne este familiar. În colţul din dreapta sus avem butonul de pornire, iar tastele direcţionale sunt bine delimitate, având dimensiuni reduse. Aceasta nu este cea mai bună tastatură pe care am testat-o la un Zenbook, dar nici cea mai slabă. Butoanele au o cursă acceptabilă şi un feedback mulţumitor. Tasta Space este puţin mai zgomotoasă, însă aceasta nu este ceva anormal. Tastatura este iluminată, cu trei niveluri de intensitate.

Touchpad-ul lui Asus Zenbook UX301LA este generos şi are o textură foarte fină. Nu este foarte zgomotos la apăsare şi nici nu trebuie să apeşi prea tare pentru click. El poate fi considerat un touchpad bun în lipsa unui mouse. Scroll-ul cu două degete este acceptabil de precis. Dacă nu eşti mulţumit de el, nu uita că ecranul este sensibil la atingere.

Asus Zenbook UX301LA - tastatura şi touchpad-ul

Ecranul

Până de curând, rezoluţia maximă oferită de un portabil de top era de 1920×1080 pixeli. Ea era dispusă pe diagonale ce variau de la 11.6” la 17.3”. Am intrat însă în anul în care vom vedea mai multe portabile cu rezoluţii mult mai mari. Se încearcă copierea reţetei folosite la smartphone-uri. O rezoluţie mai mare înseamnă spaţiu mai mic între pixeli şi o imagine mai clară, cu detalii mai fine. Aceasta este însă teoria, ce se aplică excelent în cazul sistemelor de operare cu grafică scalabilă. În lista de specificaţii de mai jos veţi observa că Asus Zenbook UX301 a fost testat cu Windows 8, sistem de operare ce se laudă cu această facilitate, însă numai pentru aplicaţiile dezvoltate special pentru magazinul online al Microsoft.

Am discutat ceva mai pe larg problema rezoluţiei mari în lucrul în desktop atunci când am testat ultrabook-ul Lenovo Yoga 2 Pro. Această problemă era mai pregnantă în cazul său, rezoluţia acelui ecran de 13.3” fiind de 3200×1800 pixeli. În cazul lui Zenbook UX301LA avem dublată rezoluţia de 1280×720 pixeli. Se poate lucra decent în desktop cu creşterea fonturilor la 150%, însă mărirea nu va fi vizibilă în toate aplicaţiile. Cu alte cuvinte, rezoluţia mai mare nu este un avantaj pentru ultrabook-ul de faţă. Cel puţin nu pentru cei ce lucrează foarte mult în desktop.

Cât despre calitatea imaginii, nu prea avem ce să imputăm ecranului IPS. Culorile par bine redate, iar unghiurile de vizibilitate sunt excelente. Timpul de răspuns nu pare să fie o problemă în filme sau în jocuri. Da, am rulat şi câteva jocuri şi vom explica mai jos de ce. Luminozitatea maximă a ecranului lui Asus Zenbook UX301LA este bună şi el poate fi folosit la nevoie şi în lumină naturală. Panoul tactil este însă lucios şi reflectă lumina din spatele utilizatorului.

Asus Zenbook UX301 - ecranul cu rezoluţie de 2560x1440 pixeli

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 2560×1440, IPS, touchscreen
  • CPU: Intel Core i7-4558U, 2,8 GHz, 4 MB cache, 3,3 GHz Turbo, dual core, HT, 22 nm, 28 W TDP
  • Chipset: Intel HM87
  • GPU integrat: Intel Iris Graphics 5100, 200 – 1.200 MHz
  • GPU dedicat:
  • RAM: 8 GB DDR3, 1600 MHz
  • HDD: 2 x 256 GB SSD, RAID-0, SATA III, SanDisk
  • Unitate optică:
  • Reţea: 802.11a/b/g/n/ac
  • Conectori: 2 x USB 3.0, micro HSMI, mini DP, 1 x audio
  • Altele: Bang & Olufsen ICEpower, webcam HD
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 50,6 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 325 x 226 x 15,5 mm
  • Greutate: 1,6 kg

Dotări

Când am început să testez ultra-portabilul de faţă am observat că el se încălzeşte destul de tare în zona de deasupra tastaturii. Într-un fel, asta era de aşteptat deoarece acolo sunt amplasate componentele fierbinţi şi acolo se află sistemul de răcire. Asus UX301 s-a încălzit însă mai tare decât mă aşteptam. O aplicaţie de monitorizare a temperaturilor mi-a arătat că procesorul ajungea la o temperatură de 97-98 de grade Celsius. Nu am ştiut atunci dacă se oprea la acele valori datorită sistemului de răcire sau a frecvenţelor reduse automat.

Asus Zenbook UX301 - un profil subţire şi elegant

Inginerii de la Asus au vrut să creeze o maşinărie extrem de performantă în acest format şi au folosit un procesor cu TDP de 28 W. Procesoarele ULV folosite pentru ultrabook-uri au de obicei un TDP de 15-17 W. Cei de la Asus au forţat puţin aici limitele sistemului de răcire din carcasă. Procesorul Intel Core i7-4558U poate fi folosit cu succes şi pentru un portabil de gaming, având performanţe potrivite pentru această activitate.

Nimic nu spune mai mult „ultrabook de top” ca folosirea a două SSD-uri de 256 GB în configuraţie RAID-0. Dacă vitezele de scriere şi citire secvenţială de mai jos nu vă impresionează înseamnă că sunteţi păstori la o fermă de servere performante.  Pentru un portabil civil, aceste performanţe sunt excepţionale. Poate că 8 GB RAM nu sunt foarte mulţi în situaţia dată, însă nu vă recomand să faceţi procesare video cu Asus Zenbook UX301LA. Din lista de specificaţii mai putem sublinia prezenţa plăcii de reţea cu suport 802.11ac.

Asus UX301LA - performanţele SSD-urilor

Performanţe

Ţinând cont că procesorul din dotare nu prea are ce căuta într-o carcasă atât de subţire, ultrabook-ul oferă puseuri excelente de performanţă. Spun puseuri doarece odată atinsă o anumită temperatură, frecvenţele procesorului sunt reduse (throttling) pentru a nu afecta integritatea componentelor. Noi vă recomandăm să căutaţi versiunea cu Intel Core i7-4500U a lui Asus Zenbook UX301.

PCMark 7 – 5.836
3DMark11 – E 2.558 / P 1.350 / X 438
3DMark 2013 Fire Strike – 861
3DMark 2013 Cloud Gate – 5.721
Cinebench R11.5 – 3,46 pts / 23,59 fps

Jocuri

Nu suntem sadici şi de obicei nu testăm jocuri pe un ultrabook. Modelul de faţă vine însă cu placa video integrată Intel Iris Graphics 5100 şi am vrut să vedem dacă ea aduce sporurile de performanţă promise. Ar fi fost ilogic să rulăm titlurile la rezoluţia nativă a ecranului. Plecăm de la premiza că un utilizator va reduce setările grafice din joc până atinge un număr decent de cadre pe secundă. Aşa se face că titlurile de mai jos au fost rulate la rezoluţia de 1280×720 pixeli, pentru ca patru pixeli fizici să afişeze un pixel de imagine.

CoD Modern Warfare 3 – High, AA 2x – 35 fps
BioShock Infinite – Low – 32 fps
DiRT 3 – Medium, 2xMSAA – 36 fps

Performanţele de mai sus ne spun că noua placă video integrată de la Intel poate fi folosită pentru rularea titlurilor pretenţioase, dar cu compromisuri majore la nivel de detalii. Jucătorii de weekend se pot bucura, însă trebuie să se abţină de la folosirea rezoluţiei native a ecranului. În plus, dacă vrei să te joci pe Asus UX301LA, un suport cu ventilator este absolut necesar.

Asus Zenbook UX301 - husa oferită în pachet

Alte aspecte

De-a lungul timpului am ajuns să apreciem şi să folosim profilurile de sistem Power4Gear atunci când am avut portabile Asus în teste. De data aceasta nu le-am putut folosi. Atât în modul P4G High Performance, cât şi în cel Power Saving, frecvenţa procesorului era limitată la 800 MHz. Căutând în setările avansate, am observat că procesorul putea fi folosit la un nivel de 5%, indiferent dacă Asus Zenbook UX301 era alimentat sau nu.

Deşi am făcut modificările necesare pentru o funcţionare corectă, ele au fost resetate la prima repornire a sistemului de operare. Şi cum Windows activează automat profilurile Power4Gear la conectarea sau deconectarea cablului de alimentare, soluţia de moment a fost dezinstalarea lor. Probabil că un update de la Asus va rezolva problema. Boxele lui Zenbook UX301 se aud destul de bine pentru carcasa de 15,5 mm. Volumul nu impresionează, însă sunetul este clar.

Autonomie

Ţinând cont de problema pe care tocmai am menţionat-o, nu am putut folosi profilurile Power 4Gear pentru testele de autonomie. Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul standard Power Saver şi am redus luminozitatea ecranului la 40%.Timp de cinci ore şi 20 de minute am editat documente, am navigat pe Internet şi am ascultat muzică în fundal. Pentru testul de autonomie multimedia am folosit acelaşi profil de sistem, dar luminozitatea ecranului a fost crescută la 65%. Folosind un player video cu suport pentru decodare hardware am redat un film 1080p timp de patru ore, folosind o pereche de căşti pentru ieşirea audio. Placa de reţea wireless a fost dezactivată în acest test.

Asus Zenbook UX301 - numărul conectorilor este limitat

Preţ şi disponibilitate

Ultrabook-ul Asus Zenbook UX301LA este disponibil pe piaţa românească. Configuraţia testată, cea mai performantă din ofertă, are un preţ de aproximativ 9.500 lei. Modelul cu procesor Intel Core i5-4200U, 4 GB RAM şi SSD cu capacitate de 128 GB costă 6.400 lei.

Concluzie

Asus Zenbook UX301LA este fără îndoială unul din cele mai atractive ultrabook-uri clasice de pe piaţă. Inginerii de la Asus au construit o carcasă foarte frumoasă, cu materiale de calitate. Ea nu este perfectă, dar va atrage privirile, mai ales atunci când sigla Asus se va aprinde pe fundalul albastru, în spatele stratului de protecţie Gorilla Glass. Tastatura şi touchpad-ul nu sunt rele deloc, iar conectivitatea este specifică profilului foarte suplu al portabilului. Nu suntem fanii modului în care se deschide ecranul lui Zenbook UX301, dar el rămâne destul de stabil pe birou.

Asus Zenbook UX301 - ultrabook de top

Dacă Asus a dorit să ne impresioneze cu configuraţia acestui ultra-portabil, atunci i-a reuşit. Procesorul este poate cel mai puternic pe care l-am văzut într-o carcasă atât de subţire, iar configuraţia RAID-0 cu două SSD-uri de 256 GB este mai mult decât surprinzătoare. Pe de altă parte, sistemul de răcire nu prea face faţă unui procesor cu TDP de 28 W şi este indicat un suport cu ventilator pentru sarcini serioase.

Alături de procesor şi perechea de SSD-uri ultrabook-ul Asus UX301LA se remarcă şi prin rezoluţia ecranului. Ea nu este neapărat un avantaj, aşa cum am explicat, însă se poate lucra cu ea. Preţul portabilului este destul de prohibitiv, însă este uşor de justificat dacă ne gândim la combinaţia dintre carcasa subţire şi bine construită şi componentele extrem de performante.

Părţi pozitive

configuraţie foarte performantă
carcasă bine construită, cu materiale premium
capacitate mare de stocare, în format SSD
placă video integrată cu performanţe bune

Părţi negative

sistemul de răcire nu face faţă în sarcină
autonomie modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News