Dell prezintă Concept Luna, un design pentru laptopuri complet modulare, fără șuruburi

16.12.2022
Dell prezintă Concept Luna, un design pentru laptopuri complet modulare, fără șuruburi

Dell, unul dintre giganții industriei de PC-uri, face un pas îndrăzneț într-o direcție opusă celei urmate de rivali precum Lenovo sau Apple. Concept Luna este un design pentru laptopuri complet modulare, fără șuruburi, care pot fi asamblate și dezasamblate în câteva secunde.

Chiar în timp ce piața de PC-uri trece prin una din cele mai abrupte scăderi a vânzărilor, Dell face pași într-o direcție riscantă, care i-ar putea diminua profiturile realizate. Însă dacă reușește, planul ar putea fideliza o categorie numeroasă de consumatori, care doresc să-și poată repara/îmbunătăți în regie proprie laptopul achiziționat, fără a se lovi de tot felul de piedici și tarife exorbitante cerute de companii precum Apple.

Demonstrat într-un clip YouTube, Concept Luna este un design complet modular, care permite dezasamblarea unui laptop în mai puțin de un minut, aproape până la ultima componentă.

Astfel, carcasa din aluminiu apare ca o cochilie în care poți fixa componentele modulare ca într-un puzzle, un singur instrument de forma unui șurubelnițe fiind de ajuns pentru clipsarea/declipsarea oricărei componente.

Operațiuni precum înlocuirea ecranului sau a acumulatorului intern pot fi realizate în câteva secunde, fără să forțezi dezlipirea unor adezivi puternici sau să fii oprit de șuruburi nestandard, pentru care doar producătorul deține șurubelnița potrivită. În plus nu există conectori tip panglică sau alte elemente care să fie deteriorate în operațiunea de dezasamblare.

De exemplu, piesele modulare au toate coduri QR, ceea ce ar permite, teoretic, configurarea personalizată a fiecărui laptop în funcție de cerințele cumpărătorului. Totodată, upgrade-ul va putea fi realizat de acasă, comandând de pe internet un alt modul compatibil.

Chiar dacă încă nu este un produs real, Concept Luna arată că Dell pune mai mult accent pe sustenabilitate și protejarea mediului înconjurător. Simplificând intervențiile pentru reparații, Dell face posibilă extinderea duratei de viață pentru viitoarele generații de laptopuri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult