Dell XPS 13 Plus review: Ultraportabil superb, puternic, dar „fierbinte”

26.09.2022
Dell XPS 13 Plus review: Ultraportabil superb, puternic, dar „fierbinte”

Dell a lansat în acest an, spre surprinderea multor fani, o ediție Plus a excelentului său laptop XPS 13. După cum sugerează numele, această versiune vine cu caracteristici tehnice mai avansate și este implicit mai scumpă. Justifică, însă, plusurile aduse diferența de câteva sute de dolari? Vom afla răspunsul în acest review.

Dell XPS 13 este unul dintre cele mai apreciate laptopuri ultraportabile de pe piață. Cu ediția Plus, Dell a inclus cât de multă putere a putut într-un laptop cu diagonala ecranului de 13”.

Dispozitivul, testat de mine în ediția Platinum, vine cu un design minimalist. Laptopul este realizat din aluminiu și atrage imediat atenția prin numărul redus de porturi. Dell XPS Plus vine cu doar două porturi Thunderbolt 4 USB-C. Însă ținând cont de publicul căruia acest dispozitiv se adresează, acesta nu este obligatoriu ceva negativ.

XPS 13 Plus nu este un înlocuitor de desktop sau un model cu care echipezi angajații obișnuiți, ci un dispozitiv ușor și cu dimensiuni reduse gândit pentru directori, oameni de afaceri sau antreprenori care își petrec mare parte din cariere în deplasări și conferințe. Utilizatorii nu trebuie să cumpere imediat adaptoare deoarece în cutie sunt incluse două: de la USB-C la USB-A 3.0 și de la USB-C la jack audio de 3.5 mm.

Tastatura și toată partea frontală sunt realizate din plastic și sticlă gri. Touchpad-ul este integrat în suportul pentru palme și trebuie să ghicești unde se află deoarece nu este marcat în niciun fel. Nu există o adâncitură sau alt indiciu despre locul în care se află. Cu timpul înveți zona în care este ascuns. Aș fi preferat ca Dell să introducă niște inscripții discrete sau LED-uri pentru a arăta exact unde este acest element.

Într-un mod similar sunt ascunse tastele F și butonul Power. Din fericire, însă, tastele F sunt iluminate permanent și sunt dispuse într-o bară de butoane capacitive. Prin apăsarea tastei Fn utilizatorul are acces la mai multe funcții, precum: reglarea volumului, un buton pentru captură de ecran sau pentru tăierea microfonului. Nu există un răspuns din partea acestor taste atunci când sunt apăsate, așa că uneori te întrebi dacă au preluat sau nu comanda dată. Un sistem de vibrații ar fi fost, cu siguranță, apreciat de mulți utilizatori.

Citește și: Motorola Edge 30 Neo review: mid-range colorat pentru fanii telefoanelor compacte

Butonul Power, situat în dreapta celui Backspace, include un senzor de amprentă. Nici acesta nu este marcat așa că atunci când deschizi laptopul prima dată stai puțin să te întrebi unde se află.

Tastatura este edge-to-edge, comodă, iar tastele, cu dimensiuni generoase, fără spații între ele, au o cursă decentă, de 1 mm. Poți scrie rapid și fără greșeli. Tastele sunt iluminate, dar intensitatea fluxului luminos nu este satisfăcătoare pentru mine. LED-urile de sub acestea nu sunt la fel de puternice ca cele din bara de butoane capacitive.

Laptopul este foarte bine construit, balamaua este fermă, iar senzația generală este de produs premium. Trebuie precizat faptul că produsul este 100% reciclabil.

Un display excelent, dar cu rată de refresh modestă

Dell XPS 13 vine cu un display, non-tactil, care oferă rezoluție de 1.920 x 1.200 pixeli și aspect 16:10. Folosirea acestui ecran este o plăcere. Unghiurile de vizualizare sunt largi, culorile sunt vii, reproduse fidel, luminozitatea este ridicată, iar marginile foarte înguste te ajută să te concentrezi la ceea ce privești pe display. Din păcate, însă, rata de refresh este de doar 60 Hz, un nivel care nu prea mai este acceptabil pe dispozitive high-end în 2022. Cei care doresc o rezoluție mai mare pot opta pentru versiunile de 3.456 x 2.160 pixeli sau 3.840 x 2.400. Acestea vin, însă, tot cu refresh rate de 60 Hz.

O caracteristică interesantă la acest capitol este tehnologia Eyesafe de la Dell, care reduce volumul de lumină albastră, dăunătoare, emis de display.

Impresionante sunt, de asemenea, difuzoarele. Două sunt poziționate discret pe lateral, în baza dispozitivului. Sunetele sunt redate fidel la toate înălțimile, iar basul este satisfăcător. Ajută faptul că XPS 13 Plus are două difuzoare suplimentare mici ascunse sub tastatură și orientate în sus. Dell a inclus pe dispozitiv și o aplicație, MaxxAudio Pro, pentru personalizarea în detaliu a sunetului.

Camera laptopului este integrată în marginea de sus a display-ului. Cum era de așteptat la un dispozitiv care țintește mediul de afaceri, unde aplicațiile precum Zoom sau Skype sunt folosite mult, senzorul oferă performanțe bune, deși rezoluția maximă este de doar 720p.

Performanțe excelente

Dell XPS 13 Plus vine cu procesor Intel Core i7 de generația a 12-a, 16 GB memorie RAM, grafică Intel Iris Xe și capacitate de stocare internă de 512 GB pe SSD. Performanțele sunt excelente, chiar și în unele jocuri destul de complexe. Am rulat pe dispozitiv World of Tanks Blitz cu toate setările la nivel maxim, cu rezultate excelente.

În PC Mark 10 Productivity Test Suite, cel mai relevant test pentru acest model, Dell XPS 13 Plus a obținut un scor de 5.411. Este depășit, pe segmentul lui, doar de Lenovo IdeeaPad Slim 7 Carbon, cu 5.936. În Geekbench, modelul testat a obținut un scor multicore de 10.621 și unul single core de 1.797. Prin comparație, MacBook Air M2 are următoarele rezultate: multicore – 8.965, single core – 1.911. După cum se vede, Dell XPS 13 Plus se află la vârful clasamentului celor mai performante laptopuri ultraportabile de pe piață.

Din păcate, însă, atunci când sunt rulate aplicații mai pretențioase sau după sesiuni mai lungi de gaming, laptopul se încălzește destul de puternic. Asta în ciuda faptului că Dell susține că a inclus pe dispozitiv un sistem de răcire îmbunătățit, cu ventilatoare mai mari care asigură un flux de aer cu 55% mai ridicat.

Uneori laptopul s-a supraîncălzit doar cu browser-ul Chrome pornit, cu 24 de tab-uri deschise. Celor care doresc să folosească dispozitivul pentru perioade mai lung pentru sarcini intensive le recomand folosirea unui coolpad pentru a nu „topi” componentele interne.

Autonomie mediocră

Acesta este un capitol la care Dell XPS 13 Plus nu excelează, iar autonomia mediocră are, cu siguranță, legătură cu problemele cu supraîncălzirea. Căldura suprasolicită acumulatorul. Este greu să depășești patru-cinci ore de utilizare într-un scenariu de productivitate.

Autonomia redusă acutizează problema lipsei porturilor. Laptopul va petrece mult timp conectat la încărcător așa că rămâi cu un singur port USB-C cu care trebuie să te descurci pentru toate celelalte necesități.

Caracteristici tehnice pe scurt:
Sistem de operare: Windows 11 Pro, versiunea 21H2
Display: 13,4”, rezoluție de 1.920 x 1.200 pixeli, rată de refresh de 60 Hz
Procesor: Intel Core i7-1260P, de generația a 12-a
RAM: 16 GB (LPDDR5, 5.200 MHz)
Grafică: Intel Iris Xe
Capacitate de stocare internă: 512 GB (M.2, Gen 4 PCIe)
Cameră: rezoluție 720p, suport pentru Windows Hello
Porturi: 2 x Thunderbolt 4 (USB Type-C cu DisplayPort și Power Delivery)
Baterie: 55 Wh, trei celule, încărcare rapidă la 60 W
Dimensiuni și greutate: 295,3 x 199,04 x 15,95 mm / 1,27 kg

Concluzie

Dell XPS 13 Plus este un laptop solid construit și care oferă performanțe extraordinare. E un computer foarte frumos, care pare venit din viitor, ușor și ultraportabil.

Însă producătorul a inclus componente foarte puternice într-un spațiu redus, iar din această cauză au fost necesare compromisuri. Problemele cu autonomia și supraîncălzirea fac acest model greu de recomandat la prețul de peste 10.000 de lei pe care îl are. Cred că fanii XPS 13 ar trebui să opteze, în acest an, pentru versiunea de bază a laptopului sau să se uite la alternative, inclusiv la MacBook Air cu cip M2, semnificativ mai ieftin și cu performanțe grafice mai bune.

În opinia mea, XPS 13 Plus este mai degrabă un produs experimental, care se adresează fanilor înfocați ai seriei și clienților din categoria early adopter.

Părţi pozitive

- Design superb, bazat pe materiale premium
- Performanțe ridicate
- Este ușor și are dimensiuni reduse
- Display de calitate, prietenos cu ochii
- Sunet de calitate ridicată

Părţi negative

- Autonomie mediocră
- Se supraîncălzește
- Touchpad greu de folosit
- Este foarte scump
- Porturi puține

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult