Fujitsu LifeBook U772 – ultrabook pentru mediul business

Fujitsu LifeBook U772 - ultrabook pentru mediul business
Fujitsu LifeBook U772

Fujitsu LifeBook U772 este un laptop care atrage atenţia cu uşurinţă, nu prin suprafeţe lăcuite sau ornamente cromate aplicate în exces, ci prin linii simple şi supleţea unui corp elegant, realizat din aliaj de magneziu.

Fujitsu LifeBook U772

Descriere

Chiar dacă cei de la Fujitsu îl recomandă drept un ultrabook business, LifeBook U772 nu este deloc o prezenţă monotonă, carcasa de culoare roşie fiind greu de trecut neobservată printre accesoriile în tonuri de gri şi negru ce împânzesc mediul office.

Subţire şi uşoară, carcasa din aliaj de magneziu dă totuşi impresia unei construcţii rigide şi suficient de solidă. Finisajul exterior reţine ceva urme de transpiraţie, dar se curăţă uşor şi nu arată prea rău după câteva zile de folosire. În interior găsim aceleaşi suprafeţe metalice, dar cu finisaj semi-lucios şi vopsite negru.

Ecranul de 14 inch, acomodat în carcasa potrivită mai degrabă formatului de 13 inch, este încadrat de o ramă îngustă şi protejat cu un filtru anti-reflexie. Pentru acesta, Fujitsu a ales o matrice TN cu rezoluţie 1366×768 pixeli, respectiv sursă de lumină LED.

Tastatura de tip chiclet a fost adaptată pentru a încăpea în carcasa de 15.6 mm grosime şi oferă taste cu o cursă scurtă de apăsare. Touchpad-ul are dimensiuni confortabile şi un design monolit, ce ascunde butoanele click stânga/dreapta sub suprafaţa touch. Efectul vizual este unul plăcut, însă rămâne de văzut cum afectează această decizie funcţionalitatea în ansamblu. În partea dreaptă, pe restpad, găsim un cititor de amprente ce serveşte la autentificarea în contul de utilizator Windows.

Fujitsu LifeBook U772 - tastatura chiclet

Difuzoarele sunt poziţionate sub carcasă şi vizibile prin două fante direcţionate stânga/dreapta.

Pe latura dreaptă găsim doi conectori USB 3.0, slot pentru card microSD şi ieşire HDMI. Deoarece carcasa îngustă nu permite acomodarea unui conector Ethernet LAN, acesta vine sub forma unui adaptor de mici dimensiuni, ce se inserează într-o priză specială. Pe latura stângă avem fanta de aerisire pentru procesor, conectorul de alimentare, o ieşire pentru căşti şi un conector USB 2.0.

Fujitsu LifeBook U772

Accesorii incluse

În pachetul cu accesorii găsim o staţie de andocare prevăzută cu nu mai puţin de patru conectori USB şi trei ieşiri video: DVI-D, VGA şi Display Port. Pachetul mai conţine şi două alimentatoare: unul de dimensiuni reduse pentru călătorii şi unul puţin mai voluminos pentru birou, ce are avantajul încărcării rapide a acumulatorului.
Pe suport DVD găsim un Kit Windows 7 pentru restaurarea sistemului de operare, aplicaţiile SystemLock Manager, SmartCase Logon+, respectiv suita Mobile Portofolio 2012 (conţinând drivere, manuale şi utilitare de sistem).

Specificaţii

Ecran: 14″, 1366×768, TN, filtru mat
CPU: Intel Core i5-3427U, 1,8 GHz, dual core, 3 MB cache, 2,8 GHz Turbo, 22 nm, 17 W TDP
Chipset: Intel HM77 Express
GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 350 – 1.150 MHz
GPU dedicat: fără
RAM: 4 GB DDR3, onboard
HDD: 128 GB, SSD, Micron RealSSD C400
Unitate optică: fără
Reţea: LAN, 802.11a/g/n, Bluetooth
Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, 1 x audio (headset)
Altele: card reader, webcam, cititor de amprente
Sistem de operare: Windows 7 Professional 64 bit
Baterie: 4 celule, 3150 mAh, Li-Ion
Dimensiuni: 327 x 225 x 15.6 mm
Greutate: 1,4 kg

Fujitsu LifeBook U772

Primele impresii şi confortul în utilizare

Am apreciat că inginerii Fujitsu au ales să folosească materiale de calitate şi rezistente pentru carcasa lui LifeBook U772. Avem parte de aliaj de magneziu şi aluminiu, foarte bine îmbinate şi plăcut finisate, astfel încât greutatea finală să nu depăşească 1.4 Kg. Acestea fiind spuse, construcţia suplă vine şi cu unele dezavantaje, cum ar fi gestionarea modestă a căldurii generate de componentele interne. Chiar dacă temperatura raportată pentru procesor la funcţionarea în idle este de numai 43°C, căldura generată la redarea de filme şi în timpul sesiunilor de web browsing se difuzează cu uşurinţă prin suprafeţele din aluminiu. Constat astfel că după vizionarea unui film de 3 ore laptopul este de-a dreptul incomod de sprijinit pe picioare, iar jumătatea din stânga a tastaturii şi restpad-ul devin calde la atingere. Sistemul de răcire prevăzut cu ventilator pentru circulaţia aerului nu este zgomotos la folosire normală, dar la încărcarea procesorului cu o scanare antivirus sau altă aplicaţie solicitantă ventilatorul începe să producă un vuiet ascuţit, nu tocmai plăcut pentru urechi. Temperatura maximă atinsă la încărcarea procesorului cu aplicaţia Prime 95 este de 75°C, mult sub limita de 105°C admisă pentru procesorul Intel Core i5-3427U.

Fujitsu LifeBook U772 - vedere stânga

Tastatura şi touchpad

Fujitsu LifeBook U772 vine cu o tastatură chiclet adaptată puţin pentru grosimea redusă a acestui laptop, dar altfel cât se poate de banală. Tastele au o cursă foarte scurtă la apăsare şi sunt confecţionate dintr-un plastic negru ce nu reţine urme de amprente. Butoanele sunt bine separate, dar înălţimea foarte mică a tastelor în raport cu baza din aluminiu îngreunează diferenţierea la palpare şi fac dificilă tastarea. Deşi este metalic, suportul împreună cu tastatura flexează destul de uşor, dar fără a incomoda prea mult în timpul tastării.

Touchpad-ul are dimensiuni confortabile şi sensibilitate bună. Din păcate Fujitsu a ales să nu diferenţieze butoanele de la bază, integrându-le cu suprafaţa touch. Folosirea lor este greoaie şi necesită ceva forţă la apăsare.

Ecranul

Aş fi aşteptat ceva mai mult din partea ecranului lui Fujitsu LifeBook U772, ţinând cont că preţul său nu este chiar accesibil. Din păcate inginerii Fujitsu au decis că latura multimedia nu este atât de importantă pentru un laptop de business, alegând un ecran TN mai puţin costisitor, cu rezoluţie 1366×768 pixeli. Dacă luminozitatea maximă şi contrastul sunt mulţumitoare, unghiul optim de vizibilitate pe verticală este foarte îngust, impunând orientarea atentă a ecranului. Unghiurile de vizibilitate orizontale sunt ceva mai permisive, dar nivelul de negru modest va nemulţumii amatorii de multimedia, care vor remarca cu siguranţă aspectul lăptos al scenelor mai întunecoase din filme.

Fujitsu LifeBook U772 - vedere din lateral

Difuzoare

Cele două difuzoare sunt instalate sub restpad şi orientate în lateral, pentru maximizarea efectului stereo. Din păcate efectul stereo este sigura calitate lăudabilă pentru sistemul audio încorporat, sunetul redat fiind plat, cu un volum modest şi foarte sărac în gama frecvenţelor joase.

Performanţe

Echipat cu un SSD de 128 GB produs de Micron şi procesorul Intel Core i7, Fujitsu LifeBook U772 este un laptop foarte rapid. Sistemul de operare Windows 7 Professional 64 bit se încarcă în 22 secunde, chiar dacă colecţia de aplicaţii preinstalate de Fujitsu nu este tocmai mică. Aplicaţiile se deschid foarte repede, iar în timpul folosirii nu avem de înfruntat prea mulţi timpi de aşteptare.

PCMark Vantage 64 bit – 12072 (Productivity – 16600, HDD – 42997)
PCMark 7 Basic – 4800
3DMark Vantage Entry – 10362 (GPU 11364 / CPU 8194)
3DMark Vantage Performance – 2.357 (GPU – 1907)
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 12,92 fps / 2,52 pts
WinRAR 4.00 – 2339 KB/s

Chiar dacă este un sistem ultrabook, Fujitsu LifeBook U772 nu este complet străin de lumea jocurilor pentru PC, fiind capabil să ruleze DiRT 3 la rezoluţia nativă a ecranului şi profil Low Detail, obţinând o medie de 34.5 cadre pe secundă.

Fujitsu LifeBook U772 - cu docking station

Autonomie

Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, rulat folosind profilul de sistem Power Saving şi cu luminozitatea ecranului redusă la 60%. În aceste condiţii, acumulatorul Li-Ion de 3150 mAh s-a consumat în exact 4 ore.

La navigare pe internet, folosind acelaşi profil de sistem Power Saver şi cu luminozitatea ecranului redusă la 50%, Fujitsu LifeBook U772 a cedat după 4 ore şi 52 minute.

Concluzie

Fujitsu LifeBook U772 este un ultrabook prezentabil, comod şi uşor de manevrat. Performanţele oferite sunt la un nivel foarte bun, iar staţia de andocare inclusă în pachetul cu accesorii este binevenită pentru cei care se împart între birou şi deplasări în interes de serviciu.

Autonomia bateriei este foarte bună dacă ne raportăm la greutatea de 1.4 Kg şi carcasa cu numai 15.6 mm grosime. Alimentatorul de călătorie este un alt bonus pentru cei care nu doresc să care bagaje grele, iar cititorul de amprente ne scuteşte de tastarea parolei de acces.

Ca şi laptop pentru acasă, LifeBook U772 dezamăgeşte la partea de multimedia, oferind un ecran TN potrivit mai degrabă pentru un laptop de buget şi difuzoare cu performanţe cel mult mediocre. Sistemul de răcire poate fi zgomotos uneori, deranjându-i pe cei sensibili la sunete cu frecvenţă înaltă.

Părţi pozitive

Construcţie suplă şi greutate redusă
Materiale şi finisaje de bună calitate
Performanţe excelente, încurajate şi de SSD-ul Micron

Părţi negative

Ecranul TN
Tastatura şi touchpad-ul puteau fi mai bune
Sistemul de răcire devine zgomotos în sarcină
Difuzoare integrate cu performanţe mediocre

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video