Huawei anunţă MatePad Pro şi MateBook D: tablete şi laptop-uri de productivitate

25.11.2019
Huawei anunţă MatePad Pro şi MateBook D: tablete şi laptop-uri de productivitate

Huawei a anunţat mult aşteptata tabletă MatePad Pro, o tabletă cu Android pentru productivitate, cât şi o nouă serie de laptop-uri MateBook D, din gama mai ieftină, echipată cu hardware nou şi care vine în două variante: cu Linux şi cu Windows. Noile dispozitive au fost momentan confirmate pentru piaţa din China, însă având în vedere lansările din trecut, anumite variante vor ajunge şi pe pieţele din vest în următoarele câteva luni.

MatePad Pro: o tabletă pentru productivitate

Primele imagini neoficiale MatePad Pro sugerau deja că Huawei se pregăteşte de lansarea unui competitior serios pentru modelele Apple iPad Pro şi Samsung Galaxy Tab S6. Spre diferenţă de Apple şi Samsung însă, Huawei a decis să folosească un artificiu de design similar cu cel al unor telefoane din portofoliul său: a perforat ecranul în colţul din stânga-sus pentru a integra o cameră frontală. Astfel, marginile tabletei sunt mult mai mici, oferind un raport ecran-corp de 90%.

MatePad Pro vine echipată cu un ecran de 10,8” cu rezoluţie 2K (2.560 x 1.600 pixeli) şi are la bază cel mai puternic chipset HiSilicon disponibil: Kirin 990, acelaşi pe care l-am întâlnit şi pe dispozitivele Huawei Mate 30. Tableta vine şi cu 6 GB memorie RAM şi 128 GB stocare standard şi este compatibilă cu stylus-ul M-Pen, care are un vârf cu 4.096 de puncte de presiune. Există de asemenea şi o variantă cu 8 GB RAM şi 256 GB stocare. La fel ca în cazul iPad Pro, stylus-ul poate fi ataşat magnetic de marginea tabletei.

La capitolul fotografie avem o cameră frontală de 8 megapixeli integrată în ecran şi o cameră principală pe partea din spate de 13 megapixeli. Nu ne putem aştepta la performanţă comparabilă cu cea a smartphone-urilor Huawei. MatePad Pro vine însă cu un acumulator mare, de 7.256 mAh, cu posibilitatea de încărcare rapidă la 40W, încărcare wireless la 15W şi încărcare wireless reversibilă la 7,5W.

Există de asemenea o tastatură de tip „folio”, similară cu cea de la iPad Pro, care se ataşează magnetic pe spatele tabletei pentru productivitate.

La capitolul software, MatePad Pro rulează EMUI 10, bazat pe Android 10, dar fără Google Mobile Services. Tableta foloseşte şi un software proprietar pentru conectarea la un computer şi utilizarea funcţiilor sale de pe ecranul acestuia, asemeni funcţionalităţii DeX de pe dispozitivele Saamsung mai recente.

Modelul MatePad Pro de bază porneşte de la 3.299 yuan, adică 425 euro, în varianta Wi-Fi, în timp ce variantele cu conectivitate 4G pornesc de la 3.800 yuan (490 euro) pentru aceeaşi configuraţie 6+128 GB şi ajung la 4.500 yuan (580 euro) pentru versiunea 8+256 GB. Pre-comenzile pentru Huawei MatePad Pro încep pe 12 decembrie, iar o versiune 5G va fi lansată cândva în 2020.

MateBook D: laptop ultraportabil cu hardware AMD

Huawei a lansat o nouă generaţie de laptop-uri MateBook D alături de MatePad Pro. Acestea vin în configuraţii cu ecran de 14 sau 15” şi au la bază o platformă hardware AMD. În trecut, compania a folosit procesoare Intel.

Noile laptop-uri folosesc noul AMD Ryzen 5 3500U, o variantă „ultraportabilă” de procesor cu cip grafic Radeon Vega 8. Ambele variante pot fi configurate cu soluţii de stocare SSD + HDD, care pot fi upgradate şi acasă. Acestea nu sunt integrate şi nu folosesc conectori proprietari (precum Apple, de exemplu). Utilizatorii îşi pot alege fie variante cu Windows, fie cu Linux, după bunul plac. Varianta de bază vine cu 8 GB memorie RAM, SSD de 256 GB şi HDD de 1 TB.

Desigur, preţul acestui laptop este mai mult decât interesant. Huawei cere pentru configuraţia de bază cu ecran de 14” doar 3.700 yuan, cu doar puţin mai mult decât în cazul tabletei MatePad Pro. Aceste laptop-uri vor ajunge cu siguranţă şi în Europa, mai ales acum, când acestea pot fi din nou echipate cu Windows, întrucât autorităţile americane au garantat deja licenţa Microsoft pentru a livra software către Huawei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult