Huawei pregătește un laptop cu procesor Kirin pe arhitectură ARM

28.12.2020
Huawei pregătește un laptop cu procesor Kirin pe arhitectură ARM

Laptop-urile Huawei din gama MateBook s-au dovedit a fi alternative performante la dispozitivele similare vândute de alte companii. Desigur, acestea sunt bazate pe hardware de PC tradițional, compania fiind limitată în alegerea de componente de oferta Intel și AMD de procesoare. La fel ca Apple, însă, Huawei se gândește la o tranziție pe arhitectura ARM chiar și pe această gamă de produse, iar primul laptop al companiei cu procesor Kirin pare să fie foarte aproape, conform noilor informații.

Deja există fotografii cu un laptop Huawei cu procesor Kirin

O fotografie în care apare o cutie a unui laptop și eticheta de pe aceasta, care dezvăluie configurația hardware, a apărut pe internet în China. Faptul că vorbim despre un laptop de 14” cu 8 GB RAM și SSD de 512 GB nu este nimic ieșit din comun. Majoritatea laptop-urilor de „office” au astfel de configurații. Iar faptul că are o greutate de 2,25 kg nu îl recomandă drept un computer ultra portabil.

Totuși, un detaliu este foarte interesant: faptul că folosește un chipset Kirin 990. Este vorba despre procesorul pe care compania l-a folosit pe seriile de smartphone-uri Mate 30 și P40, care este încă unul dintre cele mai performante de pe piață, fiind totodată echipat și cu un modem 5G integrat.

Laptop-ul, care se numește Qingyun L410, pare să fie o versiune mai ieftină a laptop-ului office MateBook 14, un computer office tradițional. Acesta rulează Deepin OS 20, o distribuție de Linux dezvoltată de Huawei. Fiind însă bazat pe Linux, o eventulă tranziție la Harmony OS în varianta desktop nu ar fi tocmai grea.

Iar faptul că are deja un procesor echipat cu modem 5G ar putea să asigure și conectivitate 5G, fără a fi dependent de un router Wi-Fi sau un hotspot de pe telefon pentru a se conecta la internet.

Rămâne de văzut când va fi anunțat oficial acest laptop și cât va costa odată ce ajunge în magazinele din China. Cel mai probabil însă, acesta nu va ajunge foarte curând pe piața internațională. Întrucât Huawei nu poate produce chipset-uri Kirin în fabricile TSMC, compania dispune de stocuri limitate de componente. Este posibil să vedem o lansare în ediție limitată pentru început, urmând ca Huawei să încerce în următoarea perioadă să își rezolve problemele cu autoritățile din SUA, sau să își deschidă mai repede propria fabrică de procesoare, care să nu folosească tehnologii americane.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult