IDC şi Gartner: primul trimestru din 2013 a fost dezastruos pentru producătorii de PC-uri

11.04.2013
IDC şi Gartner: primul trimestru din 2013 a fost dezastruos pentru producătorii de PC-uri

Un nou trimestru s-a încheiat recent, iar cifrele vânzărilor de PC-uri în această perioadă, centralizate atât de IDC cât şi de Gartner, înfăţişează un tablou din ce în ce mai sumbru pentru producătorii de calculatoare. Mai mult, IDC a afirmat că acesta este cel mai mare declin de la an la an pe care l-a înregistrat în cei 20 de ani de activitate.

Singurul producător care se poate felicita pentru strategiile bune de vânzare este Lenovo, dar realizarea lor este o doar stagnare la nivel global şi creşterea vânzărilor pe pieţe importante precum cea din Statele Unite,c are au ajutat compania să îşi menţină locul secund. Pentru industria PC în ansamblu şi restul producătorilor, primul trimestru din 2013 a fost unul foarte dificil.

Conform IDC, vânzările totale de PC, incluzându-se aici staţiile de lucru profesionale, sistemele desktop, laptopurile şi netbook-urile, au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 13,9%. În afară de Lenovo, toate companiile din Top 5 au înregistrat scăderi importante, mergând în cazul Acer până la un dezastruos – 31,3%.

Conform Gartner, scăderea este de numai 11,2%, peisajul din Top 5 arătând similar, cu o staţionare pentru Lenovo şi o scădere majoră pentru Acer.

Dacă această tendinţă descrescătoare va continua şi în trimestrul următor, Windows 8 va fi pus în neplăcuta poziţie de a fi singurul sistem de operare Microsoft a cărui lansare a fost însoţită de o scădere a vânzărilor de PC-uri. Evident, vina nu este doar a reticenţei cu care au fost primite schimbările aduse de Windows 8, ci şi a climatului economic în derivă şi orientarea consumatorilor către tablete şi telefoane mobile. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News