Intel a lansat cipurile grafice ARC A-Series pentru laptop-uri. Versiunile desktop vin la vară

31.03.2022
Intel a lansat cipurile grafice ARC A-Series pentru laptop-uri. Versiunile desktop vin la vară

Intel a anunțat oficial primele sale plăci video dedicate din ultimii 20 de ani, începând cu seria de cipuri A care va debuta mai întâi pe laptop-uri. Plăcile video pentru desktop vor fi lansate abia la vară, alături de întregul set de instrucțiuni software, care va permite îmbunătățiri de performanță în jocuri compatibile. Intel Arc A-Series (A de la Alchemist), va integra trei cipuri diferite pe baza cărora vom vedea cel puțin cinci soluții grafice pentru gaming pe laptop-uri, în prima fază.

Intel Arc A-Series include trei cipuri: A3, A5 și A7

Intel a promis o lansare în primul trimestru din 2022, iar compania a făcut anunțul cu doar două zile înainte ca acesta să se termine. La fel ca în cazul procesoarelor sale, Intel delimitează trei game, cu trei ținte de preț și performanță. Avem astfel în cadrul A-Series Mobile Graphics trei niveluri de performanță: Intel Arc 3, cipul care va aduce pe piață această serie, cu performanță de bază, Intel Arc 5, cu performanță de medie și Intel Arc 7, soluția pentru high-end.

Aceste trei cipuri vor fi folosite pentru a oferi, inițial pe laptop-uri, cinci plăci grafice diferite.

intel arc tiers

Intel A370M va fi cipul grafic din gama low-end cu performanță mai mare, oferind 8 nuclee Xe și 8 unități ray tracing, cu 4 GB memorie GDDR6. Modelul Intel A350 va folosi câte șase nuclee Xe și unități ray tracing, tot cu 4 GB memorie RAM. Aceste cipuri vor putea fi configurate cu TDP între 25 și 35W, deci se vor găsi, cel mai probabil în laptop-uri ușoare și subțiri, cu consum redus de energie.

Intel promite pentru A370M performanță îmbunătățită față de cipurile Iris Xe integrate în generația a 12-a de procesoare Core pentru laptop-uri, însă nu extrem de bună. Ținta pentru acest cip este gaming în rezoluție 1080p pe setări medii la 60 de cadre pe secundă sau peste 90 FPS în jocuri eSports. Chiar dacă cipul A370M va folosi inclusiv XMX AI Engine, echivalentul Tensor Cores de pe plăcile grafice RTX, care permite utilizare XeSS, soluția concurentă cu DLSS pentru creșterea rezoluției prin procesare AI, această funcție nu va fi disponibilă decât la vară.

De altfel, restul seriei Intel Arc de laptop-uri se lansează tot atunci, alături de primele soluții desktop.

Arc este prima serie de plăci video cu encoding AV1

Intel Arc 5 va fi folosit pentru un GPU de medie, A550M, cu 16 nuclee Xe și 16 unități de ray tracing cu 8 GB memorie GDDR6, adică va oferi performanță și memorie dublă față de Intel Arc 3 A370M. Desigur, Intel Arc 7, cipul cel mai performant, va permite dublarea performanței lui Arc 5 și performanță de 4 ori mai mare decât A370M. Modelul A770M va folosi câte 32 nuclee și unități RT, cu 16 GB RAM, în timp ce va exista și o versiune care intră între acesta și Arc 5: A730M cu 24 de nuclee/unități RT și 12 GB RAM.

intel arc av1

În timp ce performanța RT și nucleele sunt foarte importante în gaming, toate plăcile grafice Intel Arc vor include același media engine. Acesta este folosit în aplicații de editare video și streaming pentru a face encoding și decoding de formate video moderne în timp real, inclusiv noul AV1. Aceasta este o premieră în zona PC, întrucât niciun alt GPU sau CPU nu poate face encoding în timp real pe acest codec. Practic, dacă va exista și suport pentru AV1 pe Twitch sau YouTube, vei putea folosi aceeași bandă pentru a transmite material live la calitate mult mai înaltă.

Media Engine poate fi folosit și la Hyper Encode, care combină puterea procesorului Intel cu cea a cipului grafic Arc pentru îmbunătățiri de până la 60% în randarea de materiale video.

Primii parteneri Intel, care lansează o laptop-uri cu plăci video Intel Arc A3 sunt Samsung, ASUS, Lenovo, HP și Acer. Prima placă grafică desktop se va lansa la vară și se va numi Intel ARC Limited Edition, probabil o versiune în stilul „founders edition” construită de Intel. Cu siguranță, alți parteneri vor aduce de asemenea soluții bazate pe aceste cipuri pe piață, separat.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult