Lenovo Legion Y520: un laptop de gaming pentru bugete limitate [REVIEW]

04.05.2017
Lenovo Legion Y520: un laptop de gaming pentru bugete limitate [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie, specificaţii tehnice

Primul model din seria de laptop-uri de gaming Lenovo Legion pe care avem ocazia să îl testăm este noul Y520. Acesta este cel mai accesibil dintre toate, însă poate fi configurat cu componente de top, care să ofere performanţe ridicate atât în jocuri video, cât şi în aplicaţii avansate de productivitate. Acest model vine cu un design nou şi este echipat cu cipuri grafice din generaţia GTX 10, cât şi cu procesoare Kaby Lake de la Intel, fiind la nivelul concurenţilor din piaţă la nivel hardware.

Construcţie, design, ergonomie

Lenovo Legion Y520 este un laptop constuit în totalitate din plastic, însă acest lucru lucrează în avantajul său. Culoarea neagră este predominantă la exterior, capacul display-ului fiind decorat cu o textură care imită fibra de carbon, foarte plăcută atingerii. Singura altă culoare prezentă pe Y520 este roşul, care poate fi observat pe butoanele tastaturii şi în jurul trackpad-ului. În partea din spate se regăsesc fantele de aerisire, iar sub display, în ambele laterale sunt poziţionate cele două difuzoare stereo.

Tastatura de pe Y520 este o combinaţie între modelul standard Lenovo şi o tastatură orientată către gameri, oferind butoane cu forma clasică pentru laptop-urile IdeaPad şi ThinkPad, însă cu un aranjament nou, foarte ciudat pentru cei care doresc să folosească acest laptop şi pentru productivitate. Tastele sunt destul de mari şi oferă o cursă mai lungă decât pe laptop-urile obişnuite, însă butoanele de navigaţie  (home, end, page up şi page down) au fost mutate pe săgeţi ca funcţii speciale, accesibile cu butonul FN. Deasupra săgeţilor a fost poziţionat numpad-ul, o poziţie incomodă pentru cei obişnuiţi să îl folosească pe o tastatură normală, care nici nu beneficiază de o tastă Enter secundară. Lângă butonul CTRL din dreapta, a fost adăugată o nouă tastă proprietară care înregistrează conţinutul afişat pe ecran în format video, funcţie utilă gamerilor. Tastatura este iluminată în culoarea roşie, oferind două setări de intensitate a luminozităţii.

În cele din urmă, trackpad-ul este de dimensiuni mici şi vine cu butoane dedicate. Acesta nu este mecanic, deci nu se apasă direct, însă suprafaţa sa este foarte plăcută atingerii. De fapt, întregul laptop se simte bine la atingere, zona din jurul tastaturii fiind realizată dintr-un plastic mat şi solid. Din păcate, în utilizare în altceva decât jocuri, formatul neobişnuit al tastaturii va duce la probleme în utilizare, din cauza poziţionării ciudate a unor butoane uzuale.

Fiind realizat din plastic, laptop-ul este destul de uşor pentru a fi cărat într-o geantă sau ghiozdan zi de zi şi beneficiază de un design destul de serios pentru a putea fi scos în public fără să atragă priviri nedorite, asemeni altor laptop-uri de gaming.

Specificaţii tehnice

  • Nume: Lenovo Legion Y520
  • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
  • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050, 4 GB GDDR5
  • RAM: 8 GB (1x 8GB) – DDR4, 2133MHz
  • SSD: Samsung 128 GB NVMe M.2
  • HDD: Seagate 1TB HDD @ 5400rpm
  • Sunet: stereo 2 x 2 W Harman with Dolby Audio Premium
  • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0 Type-C, HDMI, card reader, 2 x 3.5 mm jack (căşti şi microfon)
  • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu)
  • Acumulator:  4 ore de utilizare
  • Greutate: 2,4 kg
  • Dimensiuni: 380 x 265 x 25.8 mm (L x l x Î)
  • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Părţi pozitive

Design simplu
Preţ bun
Bun atât pentru jocuri, cât şi pentru editare video
Performanţe înalte

Părţi negative

Sistem de răcire zgomotos
Tastatură non-standard
Trackpad mic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult