Lenovo Legion Y520: un laptop de gaming pentru bugete limitate [REVIEW]

04.05.2017
Lenovo Legion Y520: un laptop de gaming pentru bugete limitate [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie, specificaţii tehnice

Primul model din seria de laptop-uri de gaming Lenovo Legion pe care avem ocazia să îl testăm este noul Y520. Acesta este cel mai accesibil dintre toate, însă poate fi configurat cu componente de top, care să ofere performanţe ridicate atât în jocuri video, cât şi în aplicaţii avansate de productivitate. Acest model vine cu un design nou şi este echipat cu cipuri grafice din generaţia GTX 10, cât şi cu procesoare Kaby Lake de la Intel, fiind la nivelul concurenţilor din piaţă la nivel hardware.

Construcţie, design, ergonomie

Lenovo Legion Y520 este un laptop constuit în totalitate din plastic, însă acest lucru lucrează în avantajul său. Culoarea neagră este predominantă la exterior, capacul display-ului fiind decorat cu o textură care imită fibra de carbon, foarte plăcută atingerii. Singura altă culoare prezentă pe Y520 este roşul, care poate fi observat pe butoanele tastaturii şi în jurul trackpad-ului. În partea din spate se regăsesc fantele de aerisire, iar sub display, în ambele laterale sunt poziţionate cele două difuzoare stereo.

Tastatura de pe Y520 este o combinaţie între modelul standard Lenovo şi o tastatură orientată către gameri, oferind butoane cu forma clasică pentru laptop-urile IdeaPad şi ThinkPad, însă cu un aranjament nou, foarte ciudat pentru cei care doresc să folosească acest laptop şi pentru productivitate. Tastele sunt destul de mari şi oferă o cursă mai lungă decât pe laptop-urile obişnuite, însă butoanele de navigaţie  (home, end, page up şi page down) au fost mutate pe săgeţi ca funcţii speciale, accesibile cu butonul FN. Deasupra săgeţilor a fost poziţionat numpad-ul, o poziţie incomodă pentru cei obişnuiţi să îl folosească pe o tastatură normală, care nici nu beneficiază de o tastă Enter secundară. Lângă butonul CTRL din dreapta, a fost adăugată o nouă tastă proprietară care înregistrează conţinutul afişat pe ecran în format video, funcţie utilă gamerilor. Tastatura este iluminată în culoarea roşie, oferind două setări de intensitate a luminozităţii.

În cele din urmă, trackpad-ul este de dimensiuni mici şi vine cu butoane dedicate. Acesta nu este mecanic, deci nu se apasă direct, însă suprafaţa sa este foarte plăcută atingerii. De fapt, întregul laptop se simte bine la atingere, zona din jurul tastaturii fiind realizată dintr-un plastic mat şi solid. Din păcate, în utilizare în altceva decât jocuri, formatul neobişnuit al tastaturii va duce la probleme în utilizare, din cauza poziţionării ciudate a unor butoane uzuale.

Fiind realizat din plastic, laptop-ul este destul de uşor pentru a fi cărat într-o geantă sau ghiozdan zi de zi şi beneficiază de un design destul de serios pentru a putea fi scos în public fără să atragă priviri nedorite, asemeni altor laptop-uri de gaming.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Lenovo Legion Y520
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050, 4 GB GDDR5
 • RAM: 8 GB (1x 8GB) – DDR4, 2133MHz
 • SSD: Samsung 128 GB NVMe M.2
 • HDD: Seagate 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: stereo 2 x 2 W Harman with Dolby Audio Premium
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0 Type-C, HDMI, card reader, 2 x 3.5 mm jack (căşti şi microfon)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu)
 • Acumulator:  4 ore de utilizare
 • Greutate: 2,4 kg
 • Dimensiuni: 380 x 265 x 25.8 mm (L x l x Î)
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Lenovo a încercat să construiască un sistem balansat din punct de vedere al performanţei, oferind cel mai puternic procesor Kaby Lake fără overclocking pentru laptop-uri, alături de un SSD foarte rapid, un HDD de 1 TB şi un cip grafic de medie, potrivit pentru majoritatea jocurilor de pe piaţă pe detalii înalte şi foarte înalte. Desigur, cu atât de multă putere la bord, mulţi utilizatori ar fi înclinaţi să cumpere acest model şi pentru alte funcţii precum editare video sau foto, lucru care este posibil pe acest model, însă nu într-un mod foarte confortabil.

Tastatura este principalul vinovat pentru problemele în utilizare, profesioniştii preferând cu siguranţă să folosească acest laptop alături de o tastatură Bluetooth sau pe USB pentru a evita momentele neplăcute. Numpad-ul din partea dreaptă a tastaturii include alte funcţii atunci când tasta Num Lock este dezactivată. Butonul „7” porneşte aplicaţia Lenovo Nerve Sense, butoanele 8, 9 şi / sunt folosite pentru controlul redării multimedia, în timp ce 1, 2, 3, – şi . sunt folosite pentru funcţiile Insert, PrtSc, Break, Pause şi Delete. În zona cu litere, tasta backspace este uşor confundată cu Delete, acestea fiind poziţionate una sub cealaltă, în timp ce butonul pentru înregistrare video poate fi apăsat din greşeală în orice moment, întrucât poate fi confundată uşor cu CTRL.

Lenovo a integrat două ventilatoare în carcasa lui Legion Y520, lucru uşor de auzit în orice moment. Pe profilul de performanţă, ventilatoarele funcţionează aproape permanent, chiar şi atunci când laptopul nu pare să facă mare lucru. În jocuri însă, sunetul atinge un nivel care ar putea fi considerat deranjant de unii, însă sunetul din difuzoare sau o pereche de căşti ar trebui să acopere cu uşurinţă zgomotul proodus de sistemul de răcire.

În cele din urmă, trackpad-ul ar putea fi deranant pentru cei care doresc să lucreze în deplasare şi nu au posibilitatea să folosească un mouse, întrucât suprafaţa acestuia este foarte mică, iar cele două butoane sunt poziţionate în partea de jos. Acesta a fost designul trackpad-urilor încă de la începuturi, însă în ultimii 10 ani majoritatea producătorilor de laptop-uri au făcut tranziţia către modele mecanice, care se apasă direct pe suprafaţa tactilă, fără alte butoane în plus, cu suprafeţe mai mari.

La capitolul software, Lenovo include ceva bloatware din fabrică, precum antivirusul McAfee, însă din fericire, restul sunt mai uşor de evitat. De exemplu, la prima pornire, laptop-ul invită utilizatorii să îşi aleagă ce software doresc instalat dintr-o listă aleasă de producător, însă acest mesaj poate fi cu uşurinţă ignorat. Alte aplicaţii proprietare integrate din fabrică sunt Lenovo Nerve Sense, care oferă control pentru sistemul de răcire, pentru reţea şi acces la înregistrările video realizate cu butonul dedicat şi Lenovo Settings, o aplicaţie care centralizează setările din Windows într-o aplicaţie proprietară. Niciuna dintre acestea nu este esenţială, putând fi dezinstalate fără regrete de un utilizator avansat. Multe dintre aceste setări au şi scurtături de taste pe butoanele F1-F12, funcţii accesibile cu ajutorul tastei FN.

 

Performanţă

Lenovo Levion Y520 este totuşi în primul rând un laptop de gaming, iar designul şi construcţia nu ar însemna mare lucru dacă acesta nu ar putea să ruleze cele mai populare jocuri video ale momentului. În timp ce titluri competitive precum Counter-Strike Global Offensive, DOTA 2, League of Legends sau Overwatch nu vor avea probleme în a rula pe acest sistem, chiar şi pe setări înalte, testele noastre se concentrează pe jocuri mai avansate, care pot pune în dificultate şi sistemele high-end ale momentului.

Am folosit clasica selecţie de jocuri formată din Ashes of the Singularity, BioShock Infinite, Deus Ex: Mankind Divided, Dirt: Rally, Dragon Age: Inquisition, FarCry Primal, Gears of War 4, Grand Theft Auto V, Gears of War 4, Hitman, Middle-Earth: Shadow of Mordor, Hitman, Rainbow Six: Siege, Rise of the Tomb Raider, The Division, Thief şi Total War: Warhammer. Toate acestea au fost setate pe profilurile cele mai înalte de setări grafice, cu opţiunile anti-aliasing oprite şi am decis să folosim doar rezoluţia Full HD pentru testare, întrucât cipul grafic GTX 1050 este un model mid-range de la NVIDIA, orientat către această rezoluţie.

Joc 1080p
Ashes of the Singularity 22,2 FPS
BioShock Infinite 65,57 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 20,1 FPS
Dirt Rally 58,29 FPS
Dragon Age: Inquisition 36,6 FPS
Far Cry Primal 33 FPS
Gears of War 4 41,2 FPS
Grand Theft Auto V 62,1 FPS
Hitman 34,12 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 48,61 FPS
Rainbow Six: Siege 67 FPS
Rise of the Tomb Raider 36,14 FPS
The Division 29,8 FPS
Thief 42,9 FPS
Total War: Warhammer 37,5 FPS

Rezultatele au fost conform aşteptărilor, multe dintre jocuri oferind performanţă decentă pe aceste setări. Desigur, testele sunt realizate pe setările cele mai înalte pentru a putea oferi un termen de comparaţie faţă de alte laptop-uri, indiferent de configuraţie, însă pentru acest model, majoritatea jocurilor vor rula la cel puţin 60 de cadre pe secundă pe profilele Medium sau High (în funcţie de titlu). Indiferent ce joc doriţi să jucaţi pe Lenovo Legion Y520, cu siguranţă puteţi găsi un balans între setări grafice avansate şi rezoluţie pentru a avea o experienţă de joc de calitate.

Când vine vorba despre testele sintetice, Y520 nu oferă surprize foarte mari. Am mai testat acest model de procesor în trecut în alte laptop-uri, iar performanţele par a fi similare. Se pare că decizia de a folosi un SSD de tip NVMe aduce de la sine nişte viteze de transfer uluitoare pentru un laptop din gama mai ieftină. Din păcate însă, capacitatea de doar 128 GB pe acest model şi de maximum 256 GB din fabrică nu îl recomandă pentru instalarea de jocuri. Probabil că cel mai mult acesta va fi folosit de către utilizatori pentru instalarea aplicaţiilor mai pretenţioase, pe lângă sistemul de operare.

Test Scor
3DMark Fire Strike 5.517 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 1.239 puncte
3DMark Time Spy 1.812 puncte
3DMark Sky Diver 16.001 puncte
PCMark Creative 4.608 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 84,7 FPS, CPU 605 cb
WinRar 6.931 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.513,6 MB/s
HDTune HDD (Read) 107,8 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.003 MB/s Write: 828 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 515 MB/s Write: 171,8 MB/s

Concluzii

Lenovo Legion Y520 este un laptop de gaming de bază foarte bine pus la punct, însă pare să fie puţin cam mult orientat către gaming, ignorând nevoile celor care ar putea cumpăra acest model pentru o utilizare mixtă. Cel mai mare dezavantaj al său rămâne tastatura, restul componentelor oferind performanţă normală pentru gama de preţ în care este încardat. De asemenea, nivelul de zgomot poate fi deranjant pentru o parte dintre utilizatori, însă avantajul este că sistemul nu se supraîncinge în utilizare, lucru care îi va bucura pe cei care îl vor folosi pentru sesiuni de gaming foarte lungi sau randarea de clipuri video. 

Acest model se găseşte în ofertele magazinelor de specialitate din România la preţuri cuprinste între 3.300 şi 5.000 de lei, în funcţie de configuraţie. Nu am găsit modelul testat în aceeaşi configuraţie listat online, însă o configuraţie similară cu SSD de 256 GB costă 4.300 lei.

Părţi pozitive

Design simplu
Preţ bun
Bun atât pentru jocuri, cât şi pentru editare video
Performanţe înalte

Părţi negative

Sistem de răcire zgomotos
Tastatură non-standard
Trackpad mic