Lenovo ThinkPad Yoga – versiunea business a ultrabook-ului cu ecran rabatabil

29.03.2014
Lenovo ThinkPad Yoga - versiunea business a ultrabook-ului cu ecran rabatabil

În încercarea de-a oferi portabile cu utilizări multiple, cei de la Lenovo au lansat modelele Yoga. Acestea îşi pot roti ecranul în jurul balamalelor şi se pot transforma pe rând în dispozitive de prezentare sau tablete. Primul model cu care am avut de-a face a fost Yoga 2 Pro, un ultrabook cu rezoluţie de 3200×1800 pixeli. În continuare vă vom prezenta însă versiunea serioasă a acestui tip de ultra-portabile. Este vorba despre Lenovo ThinkPad Yoga, un laptop/tabletă/stand pentru segmentul business.

Lenovo ThinkPad Yoga - versiunea business a ultrabook-ului multifuncţional

Construcţie

De la primul contact ştii că ai de-a face cu un model ThinkPad. Carcasa se simte foarte solidă în mână şi suprafeţele lucioase sunt limitate doar la rama ecranului. Carcasa este construită dintr-un aliaj de magneziu, fiind finisată fin. Cele două balamale ale ecranului sunt protejate de elemente metalice. Am apreciat faptul că ecranul poate să stea în aproape orice poziţie fără să tremure. Rezistenţa la rotire este aceeaşi în orice unghi, însă nu se poate spune că ThinkPad Yoga este greu de transformat într-o tabletă. Pentru formatul său, ultrabook-ul are o balama foarte solidă.

Dacă portabilul poate să fie folosit cu tastatura îndreptată spre birou, atunci trebuie să te asiguri că butoanele nu pot fi apăsate accidental. Aceeaşi problemă trebuie rezolvată şi atunci când Lenovo ThinkPad Yoga este folosit în modul tabletă. Producătorul a rezolvat-o mai bine decât în cazul lui Yoga 2 Pro. Acolo am avut de-a face cu butoane subţiri pe tastatură, ce afectau experienţa de lucru. În cazul de faţă, Lenovo a introdus o tastatură specială. Tehnologia se numeşte Lift ‘n’ Lock. Rama ce înconjoară butoanele tastaturii se ridică la nivelul carcasei şi blochează butoanele atunci când ecranul este rotit cu mai mult de 180 de grade. Tastele sunt blocate în mod efectiv şi nu pot fi apăsate. De asemenea, touchpad-ul şi TrackPoint-ul sunt dezactivate.

Lenovo ThinkPad Yoga - balamalele robuste

Pentru utilizare în modul tabletă, ultrabook-ul ThinkPad Yoga are un panou tactil ce recunoaşte cel mult 10 atingeri simultane. Unele modele vin cu digitizer şi stilus integrat în carcasă. De asemenea, la baza ecranului se află un buton fizic pentru accesarea Start Menu. Deasupra ecranului găsim o cameră web şi două microfoane. Laptopul are două LED-uri roşii de stare, amplasate în i-ul siglelor ThinkPad de pe capacul ecranului şi restpad. Ele indică doar dacă portabilul este pornit sau în sleep mode. Nu există LED pentru activitatea HDD-ului.

În ciuda faptului că laturile lui Lenovo ThinkPad Yoga nu sunt foarte aglomerate, numărul porturilor este relativ limitat. Pe latura stângă avem un port USB 3.0 cu funcţie de încărcare şi un jack audio pentru headset. Pe latura din dreapta găsim un al doilea port USB 3.0, o ieşire video mini HDMI şi un cititor de carduri SD. Ar trebui menţionat faptul că mufa încărcătorului, aflată pe latura stângă, are dimensiuni similare cu cea USB. Cele două nu permit conectarea mufei celeilalte, însă asta nu te opreşte să le mai confunzi din când în când.

Lenovo ThinkPad Yoga - faţa inferioară

Difuzoarele sunt amplasate deasupra tastaturii, pe latura cu balamalele ecranului. Această soluţie este potrivită pentru toate modurile de utilizare ale lui Lenovo ThinkPad Yoga. Sistemul de răcire preia aerul prin fante de pe faţa inferioară şi îl evacuează printr-o fantă amplasată între balamale. Din nou, această soluţie a fost aleasă pentru diversele moduri în care poate fi ţinut ultra-portabilul. Butonul de pornire se găseşte pe latura din dreapta, pentru a fi accesibil chiar şi în modul tabletă. Alături de el găsim butoanele pentru volum şi blocarea rotirii ecranului.

Tastatura

Ultrabook-ul Lenovo ThinkPad Yoga are tastatură bună. Aşa cum am spus mai sus, ea vine cu un sistem automat de blocare a butoanelor atunci când ecranul a fost rotit mai mult de 180 de grade. Tastele au o cursă bună, însă nu la fel de lungă ca la modelele ThinkPad T. Se poate tasta suficient de repede şi precis, în funcţie de îndemânarea utilizatorului. Tastele sunt iluminate cu două niveluri de intensitate şi sunt rezistente la vărsarea accidentală a unui pahar cu apă.

Lenovo ThinkPad Yoga - o tastatură excelentă

Touchpad-ul ultra-portabilului este unul dintre cele mai bune pe care le-am testat vreodată, în mod special pentru că se apasă integral foarte uşor şi precis. Indiferent de punctul în care apeşi, rezistenţa este uniformă. Cele trei butoane ce pot fi utilizate cu TrackPoint-ul sunt indicate pe latura superioară cu două dungi roşii şi câteva protuberanţe. Singura problemă pe care o putem menţiona la touchpad este lipsa unui buton, fizic sau sofware, pentru dezactivare. Întâmplător, touchpad-ul este bine amplasat şi nu l-am atins din greşeală în timp ce tastam. Mi-ar fi plăcut să am însă un posibilitatea de-al bloca atunci când lucrez cu un mouse.

Ecranul

Modelul testat aici a venit cu un ecran IPS cu rezoluţie de 1366×768 pixeli. Deşi poate fi considerată mică, ea este acceptabilă pentru diagonala de 12.5” a ecranului. Modelele de pe piaţa românească au ecrane cu rezoluţie full HD, ce nu poate fi folosită bine fără mărirea fonturilor în desktop. Ecranul de faţă a avut o singură problemă: este lucios datorită panoului tactil Gorilla Glass. Altfel, unghiurile de vizibilitate sunt bune, contrastul este mare, iar luminozitatea maximă este acceptabilă pentru lucru în lumină naturală. Deşi are o diagonală de 12.5”, laptopul este construit pe formatul de 13.3”, rama din jurul ecranului fiind groasă pentru modul tabletă.

Lenovo ThinkPad Yoga - o tabletă puţin mai groasă

Specificaţii

  • Ecran: 12.5”, 1366×768, IPS, Gorilla Glass, tactil, lucios, 300 cd/mp
  • CPU: Intel Core i5-4200U, 1,6 GHz, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, dual core, HT, 15 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4400
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB DDR3, 1600 MHz
  • HDD: 1 TB, 5400 RPM, 16 MB cache, slim (7 mm) / 16 GB SSD cache (SanDisk U110)
  • Unitate optică:
  • Reţea: 802.11n (dual band, 2×2), Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 3.0, mini HDMI, 1 x audio (headset)
  • Altele: webcam HD, slot SD, conector OneLink
  • Sistem de operare: Windows 8.1 64 bit
  • Baterie: 47 Wh
  • Dimensiuni: 316 x 221 x 19 mm
  • Greutate: 1,57 kg

Dotări

Lenovo ThinkPad Yoga vine cu o platformă Haswell cu un procesor ULV Intel Core i5, pe care l-am mai testat şi în alte ipostaze. Configuraţia de aici dispune de 4 GB RAM, însă utilizatorii pot să cumpere un mode cu capacitate dublă. Din nefericire, performanţele sistemului sunt afectate de soluţia de stocare. Laptopul primit la test a venit cu un HDD cu capacitate de 1 TB. Aceasta este o veste bună pentru cei ce au nevoie să stocheze cât mai multe date. Folosirea unui SSD mSATA cu capacitate de 16 GB pe post de memorie cache ajută, însă nu foarte mult. În plus, cu profilul standard de protecţie, HDD-ul se opreşte în cazul unor şocuri uşoare. Această oprire se simte la rularea filmelor, câteva cadre fiind afişate prost.

Se observă modul în care rama este adusă la nivelul tastelor

Performanţe

Mă aşteptam ca acest ultra-portabil să se mişte foarte bine, însă configuraţia cu stocare pe HDD nu a fost cea mai bună soluţie. Din fericire, în ţara noastră Lenovo ThinkPad Yoga este vândut doar cu stocare pe SSD. Ultrabook-ul nu a stat prost la capitolul performanţe, punctând destul de bine în testele sintetice. Problemele observate au fost la intrarea şi ieşirea din stand-by sau la pornirea unor aplicaţii, momente în care prezenţa unui HDD se face simţită. Am apreciat faptul că sistemul de răcire face faţă foarte bine în sarcină, ventilatorul fiind doar uşor sesizabil la turaţie mare.

La fel ca majoritatea ultrabook-urilor de pe piaţă, ThinkPad Yoga poate fi folosit chiar şi pentru sarcini puţin mai dificile. În funcţie de nevoi, pot fi editate fotografii sau clipuri scurte, puterea de calcul fiind decentă. Nu exageraţi totuşi. În carcasă se află un procesor ULV care trage, dar nu se apropie de performanţele unui procesor cu voltaj standard. Nu vă veţi putea baza nici pe o placă video dedicată.

PCMark 7 Basic – 3.127
PCMark 8 Home – 2.413
3DMark11 – E 1.647 / P 872 / X 268
3DMark 2013 Fire Strike – 603
3DMark 2013 Cloud Gate – 4.336
Cinebench R11.5 – 19,24 fps / 2,51 pts

Autonomie

Ultra-portabilul multifuncţional s-a comportat bine în testele de autonomie. Atunci când a fost folosit în mediul office, pentru redactarea documentelor, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio în fundal, bateria s-a descărcat în 5 ore şi 10 minute. Am folosit profilul de sistem Power Saver, iar luminozitatea ecranului a fost redusă la 60%.

Pentru testul multimedia am rulat un film la rezoluţie full HD, folosind acelaşi profil de sistem ca mai sus. De data aceasta luminozitatea ecranului a fost redusă la 70%. Cu placa de reţea wireless oprită, o pereche de căşti folosită pentru redare audio şi rulând filmul cu un player cu decodare hardware, autonomia lui Lenovo ThinkPad Yoga a fost de 5 ore şi 45 de minute.

ThinkPad Yoga - configuraţia are neapărată nevoie de un SSD

Alte aspecte

Cei ce sunt interesaţi de Lenovo ThinkPad Yoga trebuie să ţină cont de faptul că acesta este un ultrabook puţin mai greu decât altele de pe piaţă. Nu poţi construi un laptop la fel de subţire şi uşor, în condiţiile în care poţi să-l foloseşti în mai multe moduri decât unul obişnuit. Sistemul audio este decent până la un anumit punct. Trebuie să fim conştienţi de limitările unor difuzoare foarte mici. Volumul maxim este şi el decent, însă calitatea audio va varia în funcţie de modul în care este folosit ultra-portabilul şi implicit de direcţia în care sunt îndreptate difuzoarele.

Nu pot să spun că aceasta a fost neapărat o problemă, însă mi s-a întâmplat de câteva ori de-a lungul testului să apăs accidental butonul de pornire al lui ThinkPad Yoga. În principiu, acest ultrabook ar trebui să fie unul din cele mai potrivite pentru cei ce doresc să folosească un stilus. Unele versiuni cu ecran full HD sunt livrate cu digitizer Wacom. Din păcate, se pare că în ţara noastră nu ajung aceste versiuni. Dacă vă gândiţi la un upgrade pentru ultrabook-ul de la Lenovo, ţineţi cont că memoria RAM este lipită pe placa de bază, iar HDD-ul are profilul de 7 mm.

Preţ şi disponibilitate

Aşa cum am spus, configuraţia de mai sus nu este disponibilă pe piaţa românească. Pentru aproximativ 5.500 lei primiţi modelul cu procesor Intel Core i5-4200U, 4 GB RAM şi SSHD de 500 GB. Un model mai puternic, cu procesor Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB costă aproximativ 6.600 lei. Cele două configuraţii au ecran full HD sensibil la atingere şi cea mai scumpă vine cu un cititor de amprente.

Lenovo ThinkPad Yoga poate fi folosit pentru prezentări

Concluzie

Lenovo ThinkPad Yoga este un ultrabook foarte bine construit, capabil să ofere moduri de lucru specifice unei tablete cu stand. Utilizatorii ce apreciază aceasta vor trece cu vedere cele câteva sute de grame în plus. Îmi este greu să închei acest review fără să mai subliniez încă o dată calitatea construcţiei, robusteţea balamalelor şi inovaţia la nivel de tastatură. Aşa cum spuneau şi alţii, sistemul de aplatizare şi blocare a butoanelor ar putea fi folosit într-un format mai subţire, însă este apreciat şi aici, atunci când ThinkPad Yoga este folosit pe post de tabletă.

Cum modelele disponibile pe piaţa românească au ecran de 12.5” cu rezoluţie full HD, trebuie să ţineţi cont că pixelii vor fi foarte mici şi se impune mărirea fonturilor în desktop. Configuraţia de faţă nu a impresionat, însă înlocuirea HDD-ului cu un SSD ar trebui să schimbe radical lucrurile. Nu vă miraţi de preţurile mari. Acesta este un ultra-portabil din gama ThinkPad de la Lenovo, unde calitatea produsului este mai importantă decât preţul.

Părţi pozitive

carcasă solidă, utilizabilă în patru moduri
tastatură excelentă, cu blocare automată
autonomie peste medie
platformă performantă (cu stocare pe SSD)

Părţi negative

mai greu decât ultrabook-urile clasice
memorie RAM fixă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News