Lenovo Yoga 3 Pro Review

30.11.2014
Lenovo Yoga 3 Pro Review
Prezentare, Tastatura şi touchpad-ul

Aproape la fel de portabil ca o tabletă, Lenovo Yoga 3 Pro-1370 este un laptop cu un aer de exotism, foarte elegant şi practic. Ieşind în evidenţă printre portabilele din categoria Ultrabook, Yoga 3 Pro atrage prin supleţe şi designul cu balama metalică inspirată de brăţările pentru ceas.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370

Privită din lateral, carcasa lui Yoga 3 Pro are exact grosimea conectorului USB şi devine chiar mai îngustă în partea din faţă. Ecranul de 13.3˝ cu rezoluţie 3200×1800 şi interfaţă touch este protejat cu un capac metalic şi scut din sticlă, ansamblul rezultat fiind surprinzător de rigid şi bine închegat. Construcţia metalică este păstrată şi pentru partea inferioară a carcasei, unde pot fi observate cele două fante pentru difuzoare. Chiar dacă designul nu prevede fante de aerisire la vedere, componentele aflate la interior sunt totuşi răcite cu ajutorul unui mic ventilator, silenţios şi discret, care evacuează aerul cald prin spaţiul lăsat în dreptul balamalei pentru ecran. Aşa cum era de aşteptat la un laptop atât de subţire, baza se încălzeşte simţitor în jumătatea posterioară. Chiar dacă temperaturile atinse nu sunt foarte mari, nu vă recomandăm să ţineţi laptopul pe picioare când rulaţi aplicaţii mai pretenţioase.

Privind de deasupra, observăm restpad-ul acoperit de un model cauciucat cu textură ce imită pielea naturală, durabil, aderent şi rezistent la murdărire.

Lenovo Yoga 3 Pro

Datorită modurilor multiple de utilizare, Lenovo Yoga 3 Pro are butoanele de pornire şi volum amplasate pe una din laturi. Conectorii sunt şi ei dispuşi tot pe laturi şi sunt puţini la număr. Alături de două porturi USB, unul dintre ele fiind de tip 3.0, mai găsim o ieşire video micro HDMI, o mufă audio cu suport pentru headset şi un cititor de carduri SD. Mufa de alimentare are aproape aceleaşi dimensiuni cu mufa USB alăturată şi în primele zile de utilizare s-ar putea să te chinui să conectezi un stick în ea, fără succes. Portabilul are două LED-uri de stare, amplasate pe şi lângă butonul de pornire. Niciunul nu va indica însă accesarea SSD-ului.

Dând un aer de exotism, balamaua ecranului realizată din componente folosite în mod normal la brăţările pentru ceasuri de mână este foarte fermă şi precisă. Ecranul stă fix, fără să oscileze în aproape orice poziţie. Sub ecran se găseşte o siglă Windows, sensibilă la atingere atunci când Lenovo Yoga 3 Pro este folosit în modul tabletă.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370

Tastatura şi touchpad-ul

Tastatura chiclet este iluminată, bine diferenţiată şi surprinzător de confortabilă, tastele având o cursă de apăsare nesperat de mare pentru un laptop atât de subţire. Butoanele au pereţii laterali albi şi LED-urile nu pot fi văzute direct de utilizator. Aşa cum ne-am obişnuit la portabilele producătorului din China, tastele F1-F12 au în mod implicit funcţii de comenzi rapide. Cu ecranul rotit în modul tabletă sau în modul stand, tastatura este dezactivată, interacţiunea fiind posibilă folosind exclusiv interfaţa touch.

Lenovo Yoga 3 Pro - tastatura şi touchpad-ul

Spaţios şi precis, touchpad-ul integrează butoanele pentru click stânga/dreapta, însă fără a îngreuna apăsarea.

 

Ecranul, difuzoare şi accesorii incluse

Ecranul

Cu rezoluţie impresionantă de 3200×1800 pixeli, ecranul de 13.3˝ încearcă să aducă experienţa Retina Display pe formatul unui laptop ultra-portabil. Teoretic, o densitate mare de pixeli ar trebui să facă imaginile mai clare şi detaliile mai fine. În practică, lucrurile nu stau chiar atât de bine, parte de software neţinând pasul cu pretenţiile unui astfel de ecran. Pixelii sunt extrem de mici şi nu poţi să lucrezi în desktop decât după ce ajustezi funcţia de scalare a textului şi elemente grafice la valoarea de minim 150%. Teoretic, asta rezolvă problema, numai că nu toate aplicaţiile reacţionează corect la folosirea funcţiei de scalare, anumite elemente de interfaţă apărând disproporţionate sau chiar inutilizabile. Din fericire lucrurile nu stau la fel atunci când folosim aplicaţii full screen, accesibile din ecranul de Start din Windows 8. Acolo elementele grafice sunt scalabile în cele mai multe cazuri, însă nu putem vorbi despre o experienţă perfectă.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370

O altă problemă a ecranului este aceea că matricea folosită este de tip Pen Tile. Privit de-aproape, se pot observa micile spaţii dintre subpixeli. Dacă ar fi avut o rezoluţie mai mare, ecranul acestui ultra-portabil nu ar fi fost potrivit pentru procesare grafică.

Deşi Microsoft susţine aplicaţiile native pentru Windows 8, în practică, ele nu sunt atât de populare. În mod special utilizatorii din mediul business şi-au format o rutină de lucru în desktop, în care aplicaţiile full screen nu prea îşi găsesc locul. Din păcate ecranul cu rezoluţie mare oferit de Lenovo Yoga 3 Pro nu este prea folositor acestei categorii de utilizatori, sistemul de operare Windows şi aplicaţiile pentru acesta fiind încă incomplet optimizate.

Din punct de vedere al calităţii imagini, panoul folosit de Lenovo este destul de bun. Paleta de culori este foarte plăcută privirii, iar unghiurile de vizibilitate sunt generoase. Totuşi, cei interesaţi de-o precizie foarte bună a redării culorilor vor trebui să apeleze însă la un colorimetru pentru calibrare manuală.

Lenovo Yoga 3 Pro - difuzoarele dispuse sub restpad

Sunet

Deşi este foarte subţire şi spaţiul disponibil incintelor acustice este limitat, Yoga 3 Pro reuşeşte să impresioneze cu fidelitatea audio şi spaţializarea stereo excelentă. Semnate de JBL Audio, difuzoarele sunt plasate sub restpad, aproape de marginile carcasei pentru a diminua riscul de a fi acoperite accidental. Totuşi, volumul sonor nu este foarte ridicat, aşa că la utilizarea în spaţii cu mult zgomot ambiant recomand folosirea unui set de căşti.

Accesorii

Producătorul a inclus în pachetul cu accesorii două adaptoare AC, unul pentru călătorii având aproximativ dimensiunile unui încărcător pentru smartphone şi altul pentru birou, mai rapid la încărcarea bateriei.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370 - livrat cu două adaptoare AC, unul fiind pentru călătorii

 

Performanţe şi specificaţii

Dotări

Yoga 3 Pro foloseşte noua platformă Intel Core M, având ca exponent un procesor dual-core cu consum TDP de numai 4.5W fabricat în proces pe 14nm. Memoria RAM de 8 GB este de tip DDR3L, funcţionând la frecvenţa de 1600Mhz în configuraţie dual-core cu latenţe CL12. Pentru stocare este folosit un SSD de 256GB produs de Samsung.

Numărul de conectori este destul de limitat datorită profilului subţire al portabilului. Utilizatorul ar putea să se gândească la un mouse cu conexiune Bluetooth pentru a nu ţine ocupat un port USB. Mufa USB 2.0 de pe latura dreaptă este activă şi poate fi folosită pentru încărcarea unui gadget portabil. Pentru ieşirea video aveţi nevoie de un adaptor, iar jack-ul audio poate fi folosit şi pentru un headset. Senzorul tactil al ecranului recunoaşte până la 10 degete simultan, iar deasupra afişajului se află o cameră web HD.

Lenovo Yoga 3 Pro

Performanţe

Pentru cei mai mulţi utilizatori, Lenovo Yoga 3 Pro va fi un ultrabook suficient de performant. Procesorul împreună cu SSD-ul de la Samsung permit obţinerea unor scoruri destul de bune în testele de performanţă. Unitatea de stocare impresionează şi ea, având viteze de comparabile SSD-urilor pentru PC. Pentru lucrul de zi cu zi, acest ultra-portabil este cât se poate potrivit. Chiar şi sarcinile ceva mai serioase vor fi uşor de suportat. Rezoluţia ecranului nu-l recomandă însă pentru procesarea imaginii sau clipurilor video. Puteţi să încercaţi, însă.

PCMark 8 Home: 1830
PCmark 8 Creative: 1875
PCMark 8 Work: 2208
3DMark Fire Strike: 313
3DMark Sky Diver: 1216
3DMark Cloud Gate: 2906
3DMark Ice Storm: 28858
Cinebench 11.5 OpenGL: 15,21 fps
Cinebench 11.5 CPU: 1,89 pts (1,01 pts single-thread)
WinRAR 4.0: 3489 KB/s
HDTune (min/max/avg): 43,3/432,5/345,2 MB/s

Comparat cu predecesorul său, modelul Yoga 2 Pro, noul portabil este totuşi mai lent. Aparent, procesorul Intel Core M optimizat pentru un consum TDP de numai 4.5W a sacrificat puţin din performanţa modelului Core i5-4200U cu TDP 15W. În practică, diferenţele resimţite vor fi minore, mai ales că SSD-ul instalat este considerabil mai performant decât cel oferit pentru modelul anterior.

Lenovo Yoga 3 - balamaua metalică

Specificaţii

 • Model: YOGA3 Pro-1370
 • Ecran: 13.3”, 3200×1800, IPS, PenTile
 • Chipset: Intel BDW GT2
 • CPU: Intel Core M-5Y70, 1,1 GHz, 4 MB cache, 2,6 GHz Turbo, dual core + HT, 14 nm, 4.5 W TDP
 • GPU integrat: Intel HD Graphics 5300
 • GPU dedicat: –
 • RAM: 8 GB
 • HDD: 256 GB SSD, Samsung MZNTE256HMHP
 • Reţea: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Conectori: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, micro HDMI, 1 x audio (headset)
 • Altele: webcam HD, suport Dolby Digital
 • Sistem de operare: Windows 8.1 64 bit
 • Baterie: 4 celule, Li-Polymer 44.8 Whr, nedetaşabilă

 

Autonomie, Preţ şi disponibilitate, Cocluzie

Autonomie

Ajutat de procesorul Intel pe 14nm al cărui consum nu trece de 4.5W în aplicaţiile uzuale, Lenovo Yoga 3 Pro obţine o autonomie decentă, chiar dacă acumulatorul de 44 Wh nu promite foarte multe.

Pentru testul de autonomie multimedia am ales un film Full HD, redat folosind profilul de sistem Balanced optimizat de producător pentru un echilibru optim între performanţele resimţite şi durata de utilizare a bateriei. Cu luminozitatea ecranului redusă la 80% şi având placa de reţea wireless oprită, Yoga 3 Pro a redat filmul timp de 5 ore şi 20 minute.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370 - ecranul cu rezoluţie 3200x1800 pixeli

Pentru testul de autonomie la navigare pe internet am folosit acelaşi profil Balanced, însă cu  luminozitatea ecranului  redusă la 60% şi placa de reţea activată. Autonomia oferită de ultra-portabilul Yoga 3 Pro a fost de 4 ore şi 30 de minute.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo Yoga 3 Pro-1370 poate fi găsit pe piaţa românească în configuraţia descrisă mai sus la preţul de aproximativ 6000 lei.

Concluzie

Cucerind prin flexibilitatea de care dă dovadă şi designul foarte reuşit, Lenovo Yoga 3 Pro îşi justifică fără probleme preţul oarecum piperat. Carcasa este bine realizată, iar tastatura a fost îmbunătăţită comparat cu predecesorul Yoga 2 Pro. Mulţumită folosirii unui procesor Intel pe 14nm, noul portabil reuşeşte de această dată să convingă nu doar prin performanţe, cât şi autonomia oferită. Merită menţionat şi SSD-ul cu viteze de transfer mult îmbunătăţite, aduse la nivelul soluţiilor pentru PC-uri desktop.

Lenovo Yoga 3 Pro-1370

Prezentat ca una din principalele atracţii, ecranul de 13.3˝ cu rezoluţie 3200×1800 uimeşte prin claritate şi paleta de culori oferită, dar în practică s-a dovedit a fi o piedică în calea productivităţii pentru cei care folosesc aplicaţii Windows în mediul desktop tradiţional. Din păcate ecranul nu poate fi folosit foarte bine la rezoluţia nativă decât cu mărirea fonturilor, riscând probleme de compatibilitate în multe dintre aplicaţiile pentru desktop. Dacă înţelegeţi aceste limitări şi le acceptaţi, atunci Lenovo Yoga 3 Pro este cât se poate de atractiv ca şi laptop multimedia, versatil şi uşor de transportat.

Părţi pozitive

laptop, tabletă, stand sau cort, în funcţie de nevoi
construcţie de calitate
calitatea ecranului, difuzoarele, tastatura şi touchpad-ul
autonomie bună, ţinând cond de supleţea carcasei şi capacitatea acumulatorului folosit

Părţi negative

ecranul cu rezoluţie 3200x1800 nu este ideal pentru folosirea în modul desktop

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult