LG Gram 16″ review: cel mai „mic” laptop mare

30.11.2021
LG Gram 16

LG Gram în varianta de 16” este un produs foarte neobișnuit pe piața de laptop-uri. Acesta include un ecran imens, însă vine într-un corp destul de compact și cu o greutate de invidiat, chiar și pentru modele cu ecrane mai mici. Este foarte posibil ca acesta să fie cel mai mare computer ultra portabil din piață, cu specificații destul de atractive pentru cei care sunt tot timpul în mișcare și au nevoie de un computer cu un spațiu generos de lucru.

LG Gram este foarte subțire și extrem de ușor pentru dimensiunile sale

Computerele LG Gram sunt cunoscute pentru faptul că sunt ușoare. De aceea producătorul sud coreean a și ales acest nume. Modelele cele mai compacte, cu ecrane mai mici, au o greutate în jurul a 1 kg, uneori sub această valoare, uneori puțin peste. Desigur, cu un corp mai mare, care ascunde și o baterie de capacitate foarte mare, era greu pentru un LG Gram de 16” să coboare sub 1 kg. Totuși, LG a atins performanța de a păstra acest model sub 1,2 kg. În comparație, MacBook Air de la Apple, un model cu ecran de 13”, cântărește 1,29 kg. Iar acela este cel mai compact computer produs de Apple.

LG Gram 16 back side right

Cum reușește însă LG să reducă greutatea lui Gram? Printr-un design foarte inteligent și materiale alese special pentru asta. De exemplu, carcasa lui LG Gram este realizată în totalitate din aliaj de magneziu. Acesta este un material mult mai ușor decât aluminiul, însă oferă rezistență foarte bună. În același timp, este ceva mai „moale”, iar faptul că este subțire înseamnă că vei putea „flexa” componentele computerului. Totuși, acesta nu ar trebui să pățească nimic la transport, întrucât carcasa sa este oricum mai rigidă decât cea a unui computer realizat 100% din plastic, de exemplu. De asemenea, laptop-ul a trecut testele standardului MIL-STD-810G, care asigură rezistență la șocuri, vibrații, temperaturi extreme și praf.

Design-ul foarte subțire contribuie de asemenea la reducerea greutății, necesitând mai puține materiale. Și chiar dacă avem de a face cu un computer foarte subțire, acesta nu renunță la port-uri de conectivitate. Avem un HDMI de mărime completă, două port-uri USB 4 cu mufă Type-C (compatibile de asemenea cu Thunderbolt), jack pentru căști, cât și două port-uri USB 3.2 și chiar și un slot pentru card-uri microSD. Aș fi preferat un slot SD complet, dar și microSD-ul poate avea avantajele lui, dacă faci transferuri des dintr-un telefon, dintr-o dronă sau dacă folosești card-uri microSD cu adaptor în camere foto.

LG Gram 16 ports left

Computerul este livrat și cu un adaptor de priză compact și ușor, pentru a fi mai simplu de transportat, pentru că acesta este unul dintre computerele făcute special pentru a fi luate într-o geantă sau ghiozdan. S-ar putea însă ca adaptorul de priză să nu fie necesar în toate situațiile, având în vedere bateria mare.

Specificații

Modelul testat, LG Gram 16Z90P, este construit în jurul unui ecran IPS de 16” cu rezoluție 2K în format 16:9 (2.560 x 1.600 pixeli), folosește un procesor Intel Core i7-1165G7, una dintre cele mai puternice configurații pentru computere ultra portabile, 16 GB memorie RAM, 1 TB stocare și include o baterie de 80 Wh. Multe laptop-uri mai mari și mai grele rămân pe la 60-70 Wh, iar limita maximă pentru laptop-uri, impusă de companiile aeriene este de 100 Wh.

  • Ecran: 16″, 2.560 x 1.600 pixeli, IPS, 60 Hz
  • Procesor: Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, boost 4,7 GHz)
  • GPU: Intel Xe, integrat în procesor
  • RAM: 16 GB LPDDR4X-4266 MHz (on board)
  • Stocare: SSD 1 TB NVMe PCI-Express 3.0 (+un slot liber)
  • Port-uri: 2 X Thunderbolt 4/USB 4 (USB-C), HDMI 2.0, 2 x USB 3.2 Gen 2×1 (USB-A), jack 3,5mm combo, card reader microSD
  • Wireless: WiFi 6, Bluetooth 5.1 (Intel AX201)
  • Baterie: 80 Wh, alimentator USB-C 65W
  • Sunet: stereo 2 x 2.0 W
  • Altele: tastatură iluminată, senzor de amprentă în butonul Power, webcam HD
  • Greutate: 1,19 kg

LG Gram este unul dintre cele mai silențioase laptop-uri

Trebuie să recunosc faptul că nu mă așteptam ca un computer ultra portabil să poată fi atât de mare. LG Gram are dimensiunile unui laptop de 15”, deci ar trebui să aibă loc în majoritatea ghiozdanelor cu spațiu dedicat de laptop. De asemenea, dimensiunile mari asigură faptul că avem de a face cu o tastatură de dimensiuni mari, dar și de un trackpad de dimensiuni generoase. Acesta este unul dintre cele mai mari trackpad-uri de pe un computer cu Windows pe care le-am folosit până acum, iar întreaga suprafață se apasă într-un mod plăcut. Aș vrea să văd asemenea trackpad-uri și pe alte laptop-uri cu Windows în viitor.

LG Gram 16 trackpad

Tastatura are butoane mari și un răspuns tactil bun, cu o cursă nici foarte mare, nici foarte mică. Tastatura este iluminată cu LED-uri albe cu două trepte de luminozitate și are destul spațiu pentru a găzdui și un numpad în partea dreaptă, care va fi cu siguranță apreciat de către cei care lucrează mult în Excel, de exemplu. Nu în ultimul rând, butonul Power are și el ceva „special”: un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello. Amprenta este citită în momentul în care butonul este apăsat și nu mai necesită atingerea sau introducerea parolei în Windows.

Cât despre Windows, LG Gram vine cu Windows 11 Home preinstalat. Asta înseamnă două lucruri: în primul rând, este un computer foarte modern și va primi actualizări multă vreme de acum înainte. În al doilea rând, este necesară configurarea lui cu un cont online la prima pornire. Windows 11 Home nu poate fi folosit cu un cont offline decât după prima configurare.

LG Gram 16 keyboard

LG include câteva aplicații, care pot fi considerate bloatware, însă cel mai „grav” ar fi antivirusul McAffee, care poate fi dezinstalat fără probleme. Aplicațiile LG însă, sunt chiar utile. Există LG Update Center, care face exact ceea ce promite numele: caută cele mai noi versiuni de drivere pentru componente sau cel mai nou BIOS și permite instalarea rapidă a acestora. Aplicația LG Virtoo, în schimb, permite conectarea la un smartphone și interacțiunea cu el direct de pe ecranul laptop-ului. Este o alternativă la Your Phone de la Microsoft și Samsung.

Ceva ce mi s-a părut interesant la acest laptop este faptul că este extrem de silențios. Asta pentru că LG a pus accent pe portabilitate și nivel de zgomot redus în fața performanței. Sigur, are un procesor Intel Core i7 sub carcasă, însă acesta este răcit un ventilator care trebuie să încapă într-un computer foarte subțire. LG a preferat să nu îl „tureze” foarte tare, acesta fiind aproape complet silențios în utilizare.

LG Gram 16 screen

La capitolul „upgrade”, avem atât vești bune, cât și vești proaste. Laptop-ul este livrat cu un SSD NVMe M.2 PCI-Express 3.0, cu viteze de peste 3 GB/s și există încă un slot liber, pe care îl poți popula foarte simplu, dacă scoți capacul din partea de jos. Totuși, memoria RAM nu poate fi schimbată sau upgradată, întrucât este lipită pe placa de bază.

Ecranul de 16” are o rezoluție înaltă și alături de formatul 16:10 oferă destul spațiu pentru productivitate. Rama extrem de subțire pe toate părțile face ecranul să pară mai mic decât dacă te-ai uita pe lista de specificații, iar deasupra sa a avut loc chiar și un webcam HD.

LG Gram 16 ports right

Sistemul audio nu este extrem de performant, însă face o treabă foarte bună având în vedere spațiul mic pe care laptopul îl are disponibil la interior pentru incintele difuzoarelor. Sunetul redat este cald, însă nu poate reda foarte mult din frecvențele joase. Totuși, mediile și înaltele sunt bine separate, iar la volum maxim, difuzoarele nu creează vibrații în carcasă și nici nu distorsionează sunetul.

Performanța oferită este de ajuns pentru activități office

Așa cum era de așteptat, însă, LG Gram, nu este un computer extrem de performant. Sigur, va putea rula toate aplicațiile de productivitate extrem de bine. Dacă tot ce faci cu laptop-ul este browsing, muncă de birou, puțină editare foto sau chiar și video la nivel de bază, acesta își va face treaba cu brio. Totul va fi rapid, și ai destul RAM și stocare destul de performantă pentru a deschide rapid aplicațiile și pentru transferuri de date rapide. De altfel, conectivitatea WiFi 6 asigură și navigare pe internet la cea mai bună viteză posibilă în acest moment.

Procesorul, în utilizare, rareori atinge însă cei 2,8 GHz de bază promiși de Intel, însă aici LG a făcut prioritar zgomotul produs față de răcirea acestuia. Aș spune că pentru tipul de utilizator pe care LG îl vizează, este mai importantă portabilitatea și zgomotul redus decât performanța brută. De asemenea, funcționarea la un consum redus de energie asigură și o autonomie mult mai bună. La 22 de ore de redare video, te poți aștepta la aproximativ 10 ore de utilizare de productivitate mixtă de la LG Gram.

LG Gram 16 front closed

Benchmarks

Cinebench R23

  • Multi-Core: 2.877
  • Single-Core: 1.272

CrystalDiskMark

  • SEQ1M Q8T1: Read: 3.447 MB/s / Write: 2.514 MB/s
  • SEQ1M Q1T1: Read: 1.761 MB/s / Write: 2.447 MB/s

PCMark 10 Extended

  • Essentials: 9.373
  • Productivity: 6.830
  • Digital Content Creation: 4.352
  • Gaming: 2.989

Nu am rulat teste de gaming, însă testul PCMark 10 spune, că cipul grafic Intel Xe integrat în procesorul Core i7 de la Intel, poate rula jocuri de bază. Nu m-aș aventura însă mai mult de câteva jocuri indie, sau titluri mai vechi, sau jocuri eSports pe setări scăzute, în 1080p sau chiar mai jos. Rularea de jocuri la rezoluția nativă a ecranului nu va fi posibilă în condiții bune pe acest model. Totuși, niciun alt laptop de 1,19 kg nu va putea rula jocuri în condiții mai bune, deci nu este vorba despre o scăpare a LG, ci o limitare a tehnologiei din prezent.

Concluzii

LG Gram în varianta de 16” se află într-o poziție foarte bună. Este unul dintre puținele modele disponibile în variantă cu ecran atât de mare și construcție atât de ușoară, care oferă și performanță bună pentru tipul de activități pentru care a fost construit, dar și autonomie peste media din piață.

Ajută și faptul că are o construcție solidă, tastatură și trackpad de dimensiuni generoase, dar și un ecran de rezoluție înaltă cu un panel IPS de calitate. Dacă ar fi ceva de reproșat, este utilizarea unui slot microSD în locul unui SD de dimensiuni normale, întrucât poți adapta carduri micro la SD complet, dar nu și invers.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult