macOS Sonoma va permite rularea de jocuri video pentru Windows pe sisteme cu Apple Silicon

08.06.2023
macOS Sonoma va permite rularea de jocuri video pentru Windows pe sisteme cu Apple Silicon

Computerele Apple și jocurile video nu au făcut echipă foarte bună până acum. Câteva studiouri dezvoltatoare de jocuri au oferit titlurile lor pe macOS de-a lungul timpului, însă diferențele între platforme, publicul redus și puterea limitată a acestor computere pentru gaming a dus la evitarea acestei platforme. Apple dorește însă să crească numărul de jocuri disponibile pe macOS și a dezvoltat o suită software care permite rularea oricărui joc de Windows pe computerele Mac cu procesoare Apple Silicon, fără nevoia de a porta nativ respectivele titluri.

Game Porting Toolkit dorește să ofere dezvoltatorilor de jocuri o metodă rapidă pentru portarea pe macOS

Anunțul a fost făcut în cadrul prezentării noului macOS Sonoma de la WWDC¿, care va fi lansat la toamnă. Suita software se numește Game Porting Toolkit și oferă uneltele necesare pentru a rula un joc în format pentru Windows pe un computer Mac. Practic, software-ul transformă în timp real codul X86 și instrucțiunile DirectX 12 în cod care poate fi interpretat de către procesoarele Apple Silicon pe arhitectură ARM, iar instrucțiunile de grafică în Metal, API-ul grafic de la Apple.

Cu o singură comandă în Terminal, poți rula oricare joc de Windows dorești, prin îndrumarea software-ului către fișierul .exe. Desigur, această metodă nu este una completă sau permanentă, însă oferă dezvoltatorilor software o primă impresie despre felul în care jocurile lor pot rula pe macOS și pe diverse configurații hardware cu procesoare Apple Silicon.

Abordarea este similară cu cea de pe SteamOS

O soluție similară este folosită și de către Valve pe Linux în SteamOS, sistemul de operare de pe Steam Deck. Practic, poți rula cam oricare joc de Windows pe Linux în acest fel, folosind Proton, un strat de compatibilitate foarte eficient.

Apple pare să se concentreze din ce în ce mai mult pe gaming. Anul trecut, compania a anunțat parteneriatul cu Capcom pentru portarea Resident Evil Village pe macOS, iar anul acesta a fost anunțat un parteneriat cu Kojima Productions pentru portarea jocului Death Stranding.

Oferind o metodă simplă pentru portarea jocurilor pe macOS, fără eforturi foarte mari din partea dezvoltatorilor, Apple ar putea atrage în sfârșit mai multe titluri moderne pe platforma sa, transformând-o, în sfârșit într-una care este mai „prietenoasă” cu gamerii.

De asemenea, macOS Sonoma va integra și un „game mode”, care va oferi prioritate în utilizarea CPU și GPU către jocuri video, scăzând prioritatea proceselor care rulează în fundal, pentru a asigura o performanță cât mai bună. De asemenea, în Game Mode, accesoriile Bluetooth, precum căști wireless sau controller-e de jocuri, vor beneficia de latență de două ori mai mică.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult