Oferta Back to School la laptop-uri cu GPU NVIDIA GeForce RTX 30: recomandări de laptop-uri performante pentru toate bugetele

29.09.2022
Oferta Back to School la laptop-uri cu GPU NVIDIA GeForce RTX 30: recomandări de laptop-uri performante pentru toate bugetele

Pe lângă toate rechizitele, manualele și restul de necesități pentru școală, probabil cel mai important lucru de care are nevoie un elev sau student în 2022 este un computer performant. Fie că este necesar pentru redactarea de lucrări, pentru a căuta materiale ajutătoare pentru cursuri sau pentru a dezvolta proiecte cât mai bune, viteza unui computer poate ajuta în economisirea de timp, dar și pentru a debloca creativitatea. Desigur, la finalul zilei, un computer poate fi și „stația” de entertainment pentru filme, seriale, muzică, sau, de ce nu, pentru jocuri video.

Astfel, pentru o experiență cât mai plăcută în toate aceste activități, acasă sau la cămin, este necesar un laptop de gaming echipat cu o placă grafică dedicată, iar seria GeForce RTX 30 de la NVIDIA oferă cele mai bune performanțe. Iată care sunt recomandările noastre de laptop-uri de gaming, potrivite pentru elevi și studenți, în programul Back to School de la PC Garage pentru mai multe praguri de performanță și buget.

Performanță ridicată și gaming fluid în jocuri eSports cu laptop-uri cu GeForce RTX 3050 și 3050 Ti

Acer Nitro 5 RTX 3050
Acer Nitro 5

Cel mai ieftin model din campania Back to School este un model Acer Nitro 5, care pornește de la 3.499 lei într-o configurație de bază destul de performantă pentru a oferi atât viteza necesară pentru aplicațiile office și chiar ceva editare video, dar și pentru jocuri din gama eSports, care sunt foarte populare printre cei tineri. Vorbim despre un GPU GeForce RTX 3050, bazat pe arhitectura Ampere, un procesor Intel Core i5 din generația a 10-a, cu 8 GB memorie RAM și SSD de 512 GB. Ecranul Full HD de 15,6” folosește un panel IPS la 144 Hz, fiind potrivit în special pentru jocuri de tip multiplayer, precum CS:GO, Valorant, DOTA2, LoL, sau Fortnite, jocuri în care GeForce RTX 3050 nu va avea niciun fel de problemă pentru a atinge framerate-uri înalte.

Cei care își doresc însă puțin mai multă performanță în jocuri, sau care lucrează des cu multe tab-uri în browser și cu aplicații multiple în fundal, se pot orienta către un model puțin mai performant, precum cel de la GYGABYTE. Modelul G5 GD  integrează un RTX 3050 Ti un, procesor i5-11400H (generația a 11-a), cu 15 GB memorie RAM și 512 GB stocare. Astfel, deschizi calea către jocuri cu grafică mai avansată pe detalii mai înalte, dar și către performanță mai bună pentru editare video și chiar proiecte în software de tip CAD la performanță mai înaltă.

Gigabyte G5 GD RTX 3050 Ti
Gigabyte G5

Productivitate la nivel profesional și Gaming AAA pe laptop-urile cu GeForce RTX 3060, 3070 și 3070 Ti

Am mai găsit pentru zona de sub 1.000 de euro un model care ar putea fi încadrat în zona best-buy pentru cei care își doresc un laptop foarte performant, în special în jocuri, fără să treacă la o zonă de preț mai mare. MSI Katana GF66 11UE cu RTX 3060 la bord și cu 6 GB memorie video (față de 4 GB pe celelalte modele), care integrează ecran de 15.6” la 144 Hz, același procesor i5-11400H, 16 GB RAM și 512 GB stocare, este o alegere foarte bună. Deja intrăm în zona de performanță în care titlurile AAA nu mai dau bătăi de cap unui sistem de acest gen nici pe detalii foarte înalte, iar efectele de ray-tracing încep să devină o opțiune viabilă, chiar și fără DLSS.

gaming-156-katana-gf66-11ud-fhd
MSI Katana GF66 11UE

Desigur, pe oricare dintre modelele deja menționate, poți apela la DLSS în jocurile compatibile pentru un boost de performanță în jocuri, iar nucleele RT vor ajuta la randări în software de grafică 3D sau CAD cu ray-tracing, pentru imagini cât mai realiste.

Legion 5 12ACH6H

Intrăm acum însă în zona de performanță peste medie cu un model de laptop care folosește un GPU foarte puternic: GeForce RTX 3070 și procesor AMD Ryzen 5 5600H, 16 GB memorie RAM și 512 GB SSD. Deja pe un astfel de sistem, poți lua în calcul utilizarea de software profesional de grafică și editare foto sau video, accelerarea în adăugarea de efecte în timp real fiind cu mult îmbunătățită. Modelul Legion 5 12ACH6H vizat beneficiază de un ecran IPS Full HD la 165 Hz cu G-Sync, numai bun pentru a oferi o experiență de joc fluidă, fără artefacte de tearing în timpul gameplay-ului. GeForce RTX 3070 este un GPU foarte performant în continuare și va rămâne în gama superioară de performanță pe laptop-uri câțiva ani buni de acum înainte. Pentru cei care au bugetul de peste 1000 de euro, acesta este o alegere bună pentru un computer pe care te poți baza în majoritatea cazurilor de utilizare.

Pentru zona de performanță extremă, avem câteva modele de la ASUS pe care le putem recomanda, din gama ROG. În primul rând, avem unul dintre cele mai noi modele din piață, ROG Strix G15 cu Geforce RTX 3070 Ti, care ar putea fi ideal pentru toți gamerii, indiferent de preferințe în materie de jocuri. Acesta include un procesor de top, Ryzen 9 6900HX, 16 GB DDR5 și 1 TB SSD, cu un ecran QHD la 165 Hz. Această combinație este ideală pentru detalii înalte și gameplay fluid în orice tip de joc, iar efectele ray-tracing și DLSS-ul vor ajuta în deblocarea detaliilor grafice realiste și framerate-urilor foarte înalte.

ROG Strix G15

Pentru productivitate, un computer precum ROG Strix G15 cu GeForce RTX 3070 Ti poate fi util chiar și pentru realizarea de jocuri video acasă, pe laptop, putând oferi timpi reduși de compilare pentru cei care scriu cod, performanță bună pentru modelare 3D și destulă putere pentru a putea testa jocurile în timp real direct pe laptop, fără a fi necesar un desktop puternic.

Desigur, există și un prag superior de performanță, pentru cei cu bugete aproape nelimitate, care vor cele mai înalte performanțe.

Performanța dusă la extrem: laptop-uri cu GeForce RTX 3080 și 3080 Ti, pentru studenții care își încep cariera în domenii creative

Deși am găsit în ofertă și alte configurații cu NVIDIA GeForce RTX 3080 și 3080 Ti, cele mai puternice cipuri grafice pentru laptop-uri din piață, am ales două laptop-uri tot de la ASUS pentru gama cea mai performantă. Studenții care nu au o limită de buget, care studiază în domenii creative și care își doresc și cea mai bună experiență de gaming, vor putea apela cu încredere la modelul imediat superior al lui ROG Strix G15, versiunea G513RS.

ROG Strix G15
ROG Strix G15

Acest model folosește un RTX 3080 cu 8 GB memorie, capabil să ruleze orice îi arunci în față la detalii maxime, procesorul Ryzen 9 6900HX și 32 GB memorie RAM, pentru proiecte foarte complexe. Stocarea se face pe un SSD de 1 TB. Prețul sare de 2.000 de euro, dar și performanța este pe măsură.

Desigur, mai există un singur prag de performanță mai înalt pe laptop-uri în acel moment, iar acela este o configurație cu GPU GeForce RTX 3080 Ti.

Pentru această zonă de preț și performanță am ales modelul ROG Strix SCAR 17 SE, un adevărat „monstru” de laptop cu ecran de 17,3”. Placa grafică GeForce RTX 3080 Ti cu 16 GB oferă mai multă memorie și decât versiunile desktop ale acestei plăci, care se opresc la 12 GB. În rest, configurația continuă cu cele mai puternice componente disponibile: procesor i9-12950HX, 32 GB RAM și 4 TB SSD (2X2TB în RAID0). Acest laptop, care sare de 4.000 de euro, îți poate oferi performanța unui desktop complet echipat într-un computer care poate fi mutat oriunde cu ușurință.

ROG Strix SCAR 17

Ecranul QHD la 240 Hz va fi cu siguranță pus la încercare de hardware-ul puternic în jocuri, iar spațiul extra de pe ecran va fi cu siguranță apreciat de cei care rulează mai multe programe avansate pentru realizarea de proiecte complexe, fără să pară aglomerat sau să simtă că sistemul „obosește”.

Fie că sunteți în căutarea unui laptop pentru un elev de generală sau liceu, sau pentru un student care are nevoie de un computer performant pentru a-și începe cariera într-un domeniu creativ, laptop-urile de gaming cu plăci grafice GeForce RTX 30 ar putea fi soluția la momentele de frustrare în care aștepți după un computer lent să finalizeze un proiect, sau la îmbogățirea momentelor de relaxare alături jocurilor preferate. Desigur, toate aceste laptop-uri sunt compatibile atât cu driver-ele pentru gaming de la NVIDIA, cât și cu cele Studio, optimizate pentru aplicații de productivitate și poți schimba între ele după necesități, pentru a asigura o experiență cât mai bună de utilizare în fiecare situație.

Puteți găsi laptop-urile menționate în acest articol, cât și alte modele comparabile în specificații și performanță, vizitând pagina Back to School de pe PC Garage.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult