Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro

09.04.2020
Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro

Deși dificil de crezut în urmă cu doar câțiva ani, tabletele iPad sunt atât de puternice în 2020 încât pot concura laptopurile MacBook Air. Dar cum se prezintă de fapt ce ele două portabile Apple și pe care al trebui să-l alegi pentru a duce cât mai rapid la bun sfârșit sarcinile pe care ți le-ai propus.

Apple a împrospătat luna trecută atât seria MacBook Air cât și iPad Pro, poziționându-l pe cel din urmă ca pe un potențial înlocuitor de computer. Oricât de ridicol ar părea, o tabletă iPad 2020 Pro chiar poate rivaliza un PC performantă, dacă incluzi în ecuație accesoriile potrivite.

În cazul de față, comparăm modelul de bază ‌iPad Pro de 12,9 inci și modelul de bază „MacBook Air” de 13 inci. Tableta ‌iPad Pro‌ de 12,9 inci dispune de un chipset Apple A12Z, cu CPU octa-core și GPU performant, 6 GB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare. Complicând alegerea, tableta vine cu un preț de 999 dolari, care însă nu include tastatură. Poți rezolva această „problemă” sacrificând încă 179 dolari pentru un exemplar Smart Keyboard Folio, accesoriu care îți adaugă o tastatură înghesuită pe care vei putea lucra relativ confortabil. În schimb, dacă vrei să rămâi fidel brandului Apple, o tastatură Magic Keyboard cu trackpad îți va „cheli” cardul bancar de încă 350 de dolari (300 dolari pentru modelul iPad Pro de 11 inchi).

Și cum prezența tastaturii confortabile este cerință obligatorie pentru orice utilizator de PC, ajungem și la noul MacBook Air 2020.

MacBook Air‌ de 13 inci de bază are un procesor Core i3 dual-core de 1.1 GHz și grafică Intel Iris Plus, dispune de 256 GB stocare internă și 8 GB RAM. Toate aceste caracteristici vor stârni zâmbete ironice pentru fanii laptopurilor non-Apple, mai ales după ce ajungem la aspectul prețului. Un exemplar MacBook Air‌ 2020 poate fi obținut la un preț începând de la 999 dolari. Dar spre deosebire de tableta menționată anterior, nu trebuie să păstrezi prea mult buget pentru achiziții suplimentare. Trebuie doar să alegi de la bun început configurația cu exact atâta putere de procesare și memorie cât ai nevoie, pentru că opțiunile de upgrade post-vânzare sunt ca și inexistente.

Vorbind strict despre nivelul de performanță, comparând scorurile Geekbench ‌iPad Pro‌ iese cu mult în fața modelului MacBook Air‌. Scorurile single-core pentru cipul i3 din ‌MacBook Air‌ sunt de obicei în jurul valorii de 1070, în timp ce scorurile multi-core sunt în jur de 2100. În schimb, deși punctajul iPad Pro pornește tot de la aproximativ 1100 de puncte in testul single-core, performanțele multi-core sunt mult mai impresionante, atingând 4670 puncte. Atenție însă la detalii. Ajutat OS-ul mai bine optimizat pentru dispozitive low-power, ‌iPad Pro‌ poate oferi mai multă performanță în termeni practici decât sistemul laptop.

Deși nu am crede asta privind stilul de interfață, macOS și iPadOS sunt platforme incredibil de diferite, a doua este mult mai limitată când vine vorba de multitasking și folosirea de periferice. ‌MacBook Air‌ are două porturi USB-C, în timp ce ‌iPad Pro‌ are doar unul. ‌IPad Pro‌ poate suporta afișaje 4K și 5K, în timp ce noul ‌MacBook Air‌ funcționează cu afișaje 4K, 5K și 6K, dar ‌iPad Pro‌ funcționează și cu Apple Pencil , în timp ce ‌MacBook Air‌, nu.

Ambele dispozitive sunt proiectate pentru multimedia și activități creative, dar nu sunt neapărat potrivite pentru cele mai intensive sarcini de care te poți lovi în activitatea ta profesională, precum redare 3D sau editare video.

Cu toate acestea, ambele dispozitive sunt capabile să acopere aceeași funcționalitate de bază – navigare web, conversia de fișiere video și imagini, trimiterea de e-mailuri, scrierea documentelor, jocuri etc. totuși, chiar dacă nu dispune de tastatură, ‌iPad Pro‌ va fi mai potrivit pentru jocuri, prin simplul fapt că majoritatea titlurilor care pot rula pe aceste dispozitive cu putere de procesare totuși limitată sunt create de la bun început pentru platformele mobile. Însă tableta ‌iPad Pro‌ are și alte caracteristici absente la modelul ‌MacBook Air‌, cum ar fi sistemul dual camera performant și senzorul LiDAR care poate fi folosit împreună cu aplicații de realitate augmentată.

În schimb, autonomia bateriei este comparabilă, ambele dispozitive promițând 10-11 ore de funcționare cu o singură încărcare.

În ce privește ergonomia, ambele portabile sunt ușor de transportat în deplasările de serviciu, dar există și o mulțime de diferențe de trebuie ținut seama. ‌MacBook Air este singurul care poate oferi întreaga versatilitate a unui laptop cu tastatură fizică și trackpad/mouse‌, iPad Pro‌ fiind la origini un dispozitiv gândit pentru interacțiune pur tactilă. Sigur, poți adăuga o tastatură detașabilă și alte accesorii, dar nu vei avea niciodată versatilitatea unui dispozitiv cu design monolit, proiectat de la bun început pentru a a oferi maximum de funcționalitate dintr-un pachet cât mai mic și eficient.

În plus, pentru veteranii care folosesc de zeci de ani sisteme laptop, curba de acomodare la o tabletă, oricât ar fi aceasta de performantă, va fi dificil de suportat. Dacă este posibil, încercă mai întâi experiența pe tabletă folosind un dispozitiv împrumutat, decizând singur dacă viitorul conturat de Apple este cu adevărat ceea ce îți dorești.

Cu suport pentru trackpad și mouse adăugat începând cu versiunea ‌iPadOS‌ 13.4, utilizarea unui iPad poate fi mai asemănătoare cu utilizarea unui notebook Mac ca niciodată, dacă te mulțumești cu un ecran mai mic și formatul mult mai înghesuit. Deși pare ușor să spunem că ‌iPad Pro‌ este acum mai bun pentru că poate face mai multe lucruri, în realitate acesta nu poate înlocui în mod practic funcționalitatea pe care o putem obține cu un ‌MacBook Air. Mai degrabă, ar trebui să așteptăm acum ca seria ‌MacBook Air să ajungă din urmă gama ‌iPad Pro‌, Apple cedând celor din urmă mai multe inovații decât am fi crezut.

Cel mai probabil, alegerea între ‌iPad Pro‌ și ‌MacBook Air‌ ca platformă principală pentru petrecerea timpului liber și îndeplinirea activităților de serviciu se va rezuma la preferințele individuale și stilul de viață, ‌MacBook Air‌ rămânând în continuare preferatul celor care doresc să dețină control deplin asupra activităților desfășurate, în timp ce ‌iPad Pro‌ se conturează ca o alegere mai comodă, potrivită celor care doresc să poată lucra de oriunde.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult