Platforma Windows on ARM va putea rula și aplicații Windows 10 pe 64 biți

03.10.2020
Platforma Windows on ARM va putea rula și aplicații Windows 10 pe 64 biți

Microsoft extinde compatibilitatea cu aplicații Windows 10 pe 64 biți și la sistemele laptop/tablete echipate cu procesoare ARM.

Unul din principalele neajunsuri ale platformei Windows on ARM, dezvoltată de Microsoft special pentru noua generație de portabile cu arhitectură ARM, este pe cale să dispară, odată cu extinderea suportului pentru emulare x86 și la aplicații pe 64 biți.

Mai multe aplicații pentru platforma Windows on ARM

Inițial, platforma Windows on ARM putea rula în modul pe 64 biți doar aplicații native create pentru arhitectura ARM, fapt care nu prea conta în ochii utilizatorilor, din moment ce oferta de aplicații native pentru noua platformă Microsoft este foarte săracă. Confruntați cu penuria de aplicații native, proaspeții posesori de portabile Surface Pro X și alte câteva portabile de nouă generații au descoperit în scurt timp că nu se pot baza nici pe ecosistemul de aplicații Windows 10, versiunile recente ale aplicațiilor desktop neputând fi rulate cu soluția de emulare x86 pe 32 de biți.

Disponibil deja prin canalul Windows Insiders, suportul pentru emulare x86 pe 64 de biți va fi adăugat în versiunea oficială a platformei Windows on ARM începând cu anul viitor. Pe lângă compatibilitate extinsă cu aplicațiile existente, noul emulator pe 64 biți ar trebui să aducă și unele creșteri de performanță, reducând decalajul față portabilele echipate cu procesoare x86 native, furnizate de Intel sau AMD.

Anunțul Microsoft a venit la scurt timp după primele zvonuri privind lansarea unei versiuni actualizabile a portabilului Surface Pro X, echipată cu noul chipset SQ2, pregătit de Microsoft ca o versiune personalizată a chip-ului Snapdragon 8cx Gen 2, recent anunțat de Qualcomm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult