Microsoft pregătește Surface Pro X 2, o nouă tabletă ARM care poate rula aplicații Windows pe 64 biți

17.09.2020
Microsoft pregătește Surface Pro X 2, o nouă tabletă ARM care poate rula aplicații Windows pe 64 biți

Cu ușurință, cea mai arătoasă tabletă Surface de până acum, prima generație Surface Pro X va avea un înlocuitor, Microsoft dezvoltând pentru aceasta un nou chipset bazat pe arhitectura ARM. Denumit SQ2, noul procesor probabil că va fi o adaptare a chip-ului Snapdragon 8cx Gen 2, recent anunțat de Qualcomm.

Comparat modelului actual, Surface Pro X 2 se va diferenția printr-un nivel de performanță crescut și prezența conectivității 5G, Microsoft alăturându-se producătorilor de laptopuri care oferă deja această opțiune în configurații bazate pe procesoare Intel.

Surface Pro X 2 va putea rula și aplicații Windows pe 64 biți

Încadrat la categoria portabile 2-in-1, dispozitivul ia forma unei tablete de 12.5 inch prevăzută cu suport retractabil pentru sprijinirea ecranului. Modul laptop este obținut cu ajutorul accesoriului detașabil Type Cover, prevăzut cu touchpad și stylus păstrat într-un compartiment dedicat.

Așteptat în luna octombrie, noul model probabil că va avea un preț apropiat sumei de 999 dolari, cerută și pentru modelul actual. Zvonurile vorbesc însă și despre o versiune low-cost, un laptop pe care Microsoft îl va oferi tot sub brandul Surface, la un preț mai mic de 600 dolari. Adresat în primul rând studenților, acesta va fi bazat tot pe hardware-ul Surface Pro X și va avea ecran de 12.5 inch.

Pe lângă performanțe crescute și opțiunea pentru modem 5G, noul chipset SQ2 adaugă și suport pentru folosirea de aplicații Windows x86 pe 64 biți, rulate cu ajutorul unei soluții de emulare. Microsoft rezolvă astfel principalul neajuns cu tabletele Surface Pro X, criticate pentru disponibilitatea redusă a aplicațiilor compatibile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult