Review ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FE): Puternic, simplu și elegant

23.09.2021
Review ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FE): Puternic, simplu și elegant

Chromebook-urile reprezintă o alternativă solidă la computerele cu sisteme de operare Windows sau macOS, mai ales pentru elevi, studenți sau utilizatorii casual de internet. Însă chiar și unii utilizatorii avansați de PC pot să se descurce foarte bine în activitatea de zi cu zi cu un astfel de dispozitiv. ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FE) este unul dintre cele mai puternice modele disponibile pe piață.

Avem aici un dispozitiv 2-în-1 (laptop care se poate transforma în tabletă sau tabletă grafică), cu display tactil care a fost gândit pentru a fi folosit inclusiv cu stylus-uri.

Design de excepție și destule opțiuni de conectivitate

Laptopul atrage imediat atenția prin design-ul deosebit. Carcasa este realizată din plastic mat și aluminiu (spatele ecranului), albe, iar balamalele ErgoLift și logo-ul ASUS de pe spatele display-ului sunt argintii. Carcasa contrastează plăcut cu negrul mat de la interior și se potrivește cu tastele iluminate cu lumină albă.

Utilizatorul nu are acces la baterie. Dispozitivul pare foarte solid și nu se aud zgomote atunci când este manevrat sau transformat în tabletă. De altfel, Chromebook Flip CX5 are certificare MIL-STD 810H pentru durabilitate.

Chromebook-ul este echipat cu trei porturi USB, două USB-C și unul USB-A. Toate folosesc standardul USB 3.2 Gen 2. Porturile USB Type-C suportă funcțiile Power Delivery și DisplayPort via USB-C. Astfel, utilizatori au la dispoziție mai multe ieșiri video pe lângă HDMI. Dacă tot am ajuns la acest port, pot spune că nu are cea mai fericită poziție. Fiind în partea dreaptă, cablurile groase HDMI îi pot deranja pe cei care folosesc un mouse.

Chromebook Flip CX5 ascunde și alte surprize la capitolul conectivitate. Are cititor de carduri micro-SD și jack audio universal de 3,5 mm.

Citește și: Cum transformi un laptop vechi cu Windows în Chromebook, gratuit

Pe partea wireless, dispozitivul include cip WLAN care suportă standardele 802.11a/b/g/n/ac/ax și dispune de conexiune Bluetooth 5.0. Conectat la rețeaua wireless de la mine de acasă (Digi Fiberlink 1000), CX5 a atins o viteză maximă de descărcare foarte bună, de 390 Mbps. Viteza depinde, bineînțeles, de routerul folosit de utilizator, dar și de alți factori.

Laptopul mai include un element binevenit. Pe partea stângă, alături de butonul On/Off, există o bară de volum, care permite ajustarea rapidă a sunetului.

Tastatura este comodă și precisă, așa cum ne-a obișnuit ASUS de-a lungul timpului. Sistemul de iluminare al tastelor nu pare, însă, să fie uniform. De exemplu, tastele „i” sau „v” nu sunt la fel de bine iluminate ca tastele „p”, „g” sau „r”. Mai mult, utilizatorii nu au un buton din care pot opri lumina.

Touchpad-ul este mat, fiind acoperit cu o pulbere fină, plăcută la atingere. Nu m-am bucurat, însă, foarte mult de ea deoarece sunt un utilizator de mouse pe orice tip de computer.

Display-ul de 15,6” (rezoluție de 1.920 x 1.080 pixeli) are suprafață lucioasă, iar tehnologia IPS oferă unghiuri largi de vizualizare, de până la 178 de grade. Contrastul este foarte bun, dar luminozitatea maximă nu impresionează.

Ecranul poate fi operat cu degetele sau cu Asus Stylus Pen SA300, care trebuie achiziționat separat. Tododată, display-ul de pe CX5 are un raport screen-to-body de 81%, care îi conferă un aspect modern.

Laptopul este echipat cu difuzoare Harman Kardon. Acestea oferă sunet decent în utilizarea de zi cu zi și în videoconferințe, dar pasionații de muzică vor fi dezamăgiți de basul slab. Microfoanele încorporate oferă suport pentru Google Assistant.

Fiind un dispozitiv gândit pentru productivitate, Chromebook Flip CX5 include cameră HD (720p).

Cu o greutate de 1,95 kg, acest model nu excelează la capitolul portabilitate, dar compensează prin performanțele ridicate, după cum vom vedea mai jos.

Chromebook Flip CX5 oferă performanțe excelente

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FE) este bine „mobilat”. Sub carcasă se ascund: un procesor Intel Core i7-1165G7 „Tiger Lake” care operează la 2,8 GHz, 16 GB memorie RAM (LPDDR4X), grafică Iris Xe Graphics TGL GT2 și SSD cu capacitate de 256 GB (M.2 NVMe PCIe 3.0).

Configurația asigură performanțe excelente. Chrome OS este un sistem de operare fluid chiar și pe dispozitive mai slabe. În cazul CX5 utilizarea zilnică este o plăcere. Nu au existat blocaje, iar aplicațiile au pornit instant de fiecare dată. Mai mult, sistemul de operare pornește „de la rece” în câteva secunde.

Chrome OS este un sistem de operare ideal pentru cei care nu sunt gameri pasionați sau nu au nevoie de programe complexe, precum cele de editare foto / video și de proiectare. Pentru cei care doresc să se joace ocazional, platforma este compatiibilă cu servicii de streaming de jocuri video în cloud, precum Google Stadia sau Nvidia GeForce Now.

Citește și: Cum poți rula jocuri video pentru PC pe chromebook, inclusiv Fortnite

Sistemul de operare dezvoltat de Google suportă majoritatea aplicațiilor importante de Android. Cei care doresc să facă editare foto mai avansată pot folosi, de exemplu, Snapseed sau Adobe Photoshop Express.

Mi-a atras atenția faptul că atunci când sunt multe aplicații pornite, iar în browser sunt deschise zeci de file, sistemul de ventilație merge permanent. Zgomotul emis nu este, din fericire, supărător; se situează la un nivel apropiat de 42 dB(A).

Cu un sistem de operare fluid și componente competitive, CX5 nu are probleme cu supraîncălzirea. Nu veți avea nevoie, orice ați face cu el, de o placă de răcire pentru acest laptop. Cel puțin nu în primii ani de viață.

Autonomia bateriei este foarte bună. Cu 3-4 aplicații deschise permanent și 26 de tab-uri în browser, uneori am ajuns să folosesc laptopul până la 6 ore fără a-l conecta la priză. Chromebook Flip CX5 dispune de funcție de încărcare rapidă a acumulatorului (45 W).

Nu în ultimul rând, cei care sunt preocupați de securitatea datelor vor fi încântați să afle că laptopul include cip Titan C dezvoltat de Google. Acesta este pornit permanent și protejează identitatea utilizatorului dar și împotriva unor amenințări informatice precum cele de tip ransomware, phishing sau atacuri de tip brute force.

De ce Chrome OS și concluzie

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FE) este o alternativă excelentă pentru cei, ca mine, care s-au săturat de complexitatea Windows și de veșnicile probleme care vin aproape cu fiecare update software al sistemului de operare dezvoltat de Microsoft. Chrome OS este simplu de setat și folosit, este stabil și fluid.

Spre deosebire de alte platforme, care încorporează cât mai multe funcții (Windows 10 are câteva modalități diferite de a face capturi de ecran!), pe principiul de toate pentru toți, abordarea Google este diferită. Compania oferă un minim necesar de aplicații și unelte, lasând utilizatorii să descarce aplicații și extensii pentru browser pentru orice alte sarcini au nevoie. Vrei un program de tip Paint? Îl descarci din Google Play. Dorești o unealtă excelentă pentru a face capturi precise de ecran în browser? Instalezi Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder din Chrome Web Store.

Chromebook Flip CX5 este un laptop puternic, solid și cu design atractiv. Dispozitivul se mișcă excelent, include o tastatură foarte bună, vine cu securitate sporită, datorită cipului Titan C, și oferă o autonomie foarte bună a bateriei. Totodată, balamaua ErgoLift de 360 de grade permite transformarea dispozitivului în tabletă sau tabletă grafică, atunci când este nevoie.

Minusurile, majoritatea destul de ușor de trecut cu vederea, ar fi luminozitatea maximă nesatisfăcătoare a display-ului, sistemul de iluminare al tastaturii care nu pare uniform, greutatea destul de mare și poziția incomodă a portului HDMI.

Citește și: ASUS Flip CM5 este un chromebook, cu procesor Ryzen, orientat către gameri

Părţi pozitive

- Design reușit
- Rulează Chrome OS
- Este unul dintre cele mai rapide Chromebook-uri de pe piață
- Construcție solidă (certificare MIL-STD 810H)
- Autonomie bună a bateriei

Părţi negative

- Luminozitate maximă nesatisfăcătoare
- Portul HDMI are o poziție incomodă
- E destul de greu

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult