Samsung va lansa mai întâi un laptop cu chipset Exynos și GPU AMD

25.02.2021
Samsung va lansa mai întâi un laptop cu chipset Exynos și GPU AMD

Așteptările fanilor pentru lansarea unui telefon Samsung prevăzut cu accelerare grafică Radeon nu vor fi respectate întocmai, parteneriatul cu AMD fiind fructificat mai întâi prin lansarea unui model laptop.

Samsung a anunțat în luna iunie 2020  un parteneriat foarte promițător cu AMD vizând licențierea nucleului grafic RDNA și includerea acestuia în chipseturi de creație proprie, istoric adresate dispozitivelor din categoria tablete și smartphone. Așteptările erau ca acordul să permită „împerecherea” de către Samsung a procesoarelor din propria gamă Exynos cu unități GPU dezvoltate de AMD, substituind soluțiile ”Mali” folosite până atunci pe cipurile Samsung.

Samsung Radeon

Alimentate de entuziasm mai mult sau mai puțin justificat, speranțele fanilor se opreau la următorul model Galaxy Note sau Galaxy Z Fold. Cu toate acestea, noi zvonuri lansate din surse apropiate Samsung indică o abordare mult mai prudentă, producătorul sud-coreean urmând să folosească nucleul Radeon dezvoltat inițial pentru PC și console, exact în modul intenționat de AMD. Astfel, în loc de smartphone-uri prevăzute cu accelerare AMD Radeon vom avea laptopuri cu Windows 10 rulând pe arhitectura ARM, folosind chipseturi Exynos augmentate cu accelerare grafică RDNA.

Deși, Exynos și Radeon sunt branduri arhicunoscute, conceptul Windows on ARM este încă departe de notorietatea dorită de Samsung. Parte din vină cade pe Microsoft, dezvoltatorul Windows 10 nereușind să umple golul uriaș existent între arhitecturile X86 și ARM, problema accesului la aplicații compatibile și deficitul de performanță raportat la soluțiile X86 rămânând factori descurajanți. Nici faptul că Apple a venit deja cu o alternativă competentă, sub forma platformei M1, nu este de prea mare ajutor pentru Samsung, eforturile pentru stabilirea unei zone de influență în ecosistemul Windows on ARM părând nejustificate, raportat la posibilele beneficii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult