Sony VAIO 13 Pro – ultrabook-ul de 13” ce cântăreşte 1 kg

12.06.2013
Sony VAIO 13 Pro - ultrabook-ul de 13” ce cântăreşte 1 kg

Platforma Sandy Bridge de la Intel a adus o schimbare importantă pe piaţa portabilelor. Odată cu ea au apărut ultrabook-urile. Subţiri, uşoare şi cu performanţe bune, ele au fost promovate de Intel şi au ajuns destul de populare. Ivy Bridge a adus o îmbunătăţire a performanţelor şi eficienţei, însă ne aşteptam ca platforma Haswell să reprezinte o mică revoluţie în domeniu. A făcut-o şi acum vă prezentăm cu multă plăcere o primă implementare. Sony VAIO 13 Pro se poate lăuda, cel puţin pentru o perioadă de timp, că este cel mai uşor ultrabook touch de 13” de pe piaţă. Cântarul a indicat 1,06 kg şi când îl iei în mână, laptopul este ireal de uşor.

Sony VAIO 13 Pro - ultrabook cu platformă Intel Haswell

Construcţie

Tabletele se puteau lăuda până acum cu o astfel de greutate. Aici avem un ultrabook, poate puţin mai subţire decât cele din generaţiile anterioare, pe care nu-l vei simţi într-un rucsac. Pentru asta, Sony a folosit materiale pe care le-am văzut până acum la modelele de top, cum ar fi VAIO Z. Ceea ce poate părea plastic pe ambele feţe ale lui VAIO 13 Pro este de fapt fibră de carbon. Ea ajută foarte mult la obţinerea acestei greutăţi de un kilogram şi un pic. Este posibil ca materialul în care este integrată tastatura să fie plastic, el contrastând plăcut cu tastele uşor lucioase. Restpad-ul este din aluminiu şi are în centru un touchpad generos.

Butonul de pornire al lui VAIO 13 Pro are un design familiar. LED-ul verde integrat este vizibil chiar şi atunci când ecranul este închis. Porturile se află pe latura din dreapta. Sony oferă două mufe USB 3.0, din care une este activă, o ieşire video HDMI şi o mufă jack pentru headset. În pachet este oferit şi un adaptor HDMI-VGA. Nu ştim sigur cum funcţionează acesta, deoarece portul HDMI oferă doar semnal analogic. Era clar faptul că un port pentru cablul de reţea nu şi-ar fi găsit locul pe latura lui VAIO 13 Pro. Fiind un laptop dedicat mediului business, Sony trebuia să ofere însă această facilitate. A făcut-o într-un mod elegant.

Sony VAIO 13 Pro - carcasă din fibră de carbon

Soluţia aleasă a inclus folosirea încărcătorului. El dispune de un port USB ce poate fi folosit pentru încărcarea unui telefon mobil. Curentul oferit de port este de 1 A. La acest port USB se conectează un router wireless portabil. El este construit în aşa fel încât să se potrivească cu carcasa încărcătorului. Atunci când ajungi acasă ori la hotel, introduci cablul de reţea în mufa router-ului şi ai propria ta reţea wireless în cameră. La ea poţi să conectezi oricând un alt laptop, un smartphone sau o tabletă. Dimensiunile router-ului sunt atât de reduse încât el poate fi ignorat de un ochi mai puţin atent.

Ultrabook-ul Sony VAIO 13 Pro nu are o baterie detaşabilă. Pe spatele său nu sunt vizibile nici măcar şuruburile cu care se desface capacul. Micul capac din plastic amplasat central ascunde un conector pentru o baterie externă. Celelelalte orificii din zona balamalelor sunt puncte de prindere. Datorită greutăţii reduse, am crezut iniţial că ultrabook-ul nu va oferi o autonomie prea bună. Testele mi-au demonstrat că am gresit.

Sony VAIO 13 Pro permite ataşarea unei baterii externe

Tastatura şi touchpad-ul

Ultima experienţă cu tastatura unui laptop foarte subţire de la Sony nu a fost una plăcută. VAIO Z avea butoane cu o cursă foarte scurtă, iar feedback-ul la apăsare mai mult lipsea. VAIO 13 Pro nu calcă pe urmele vechiului top de gamă. Tastele au dimensiunea potrivită şi o cursă bună, aşa încât primeşti un feedback bun atunci când scrii repede. Sistemul de iluminare este vizibil în jurul tastelor de pe rândurile superioare, însă nu este deranjant. Am apreciat tastele direcţionale diferenţiate, în ciuda faptului că sunt cam mici. La o apăsare fermă, tastatura ultra-portabilului flexează puţin în zona centrală.

Pe tastele F1-F7 se găsesc butoane rapide pentru dezactivarea touchpad-ului, controlul volumului, controlul luminozităţii şi activarea ieşirii video. Din păcate lipseşte un buton pentru placa de reţea wireless. Ea poate fi controlată doar software. O altă mică problemă pe care am întâlnit-o a fost lipsa controlului pentru sistemul de iluminare. Nu există niveluri diferite de intensitate a iluminării, iar sistemul se activează şi se dezactivează automat, în funcţie de anumite condiţii. Utilizatorul trebuie să acceseze VAIO Control Center pentru a le modifica.

Sony VAIO 13 Pro are o tastatură bună

Aşa cum am spus, touchpad-ul lui Sony VAIO 13 Pro este generos ca şi dimensiuni. Butoanele nu sunt diferenţiate, iar suprafaţa se apasă în întregime, latura fixă fiind cea superioară. Precizia este bună, însă gesturile ar trebui să fie puţin rafinate. Un gest de la stânga spre dreapta, fără a pleca de la marginea suprafeţei, a activat funcţia de trecere de la o aplicaţie la alta. Scroll-ul cu două degete este posibil, însă funcţionează ciudat în unele cazuri. Atunci când merge bine, scroll-ul este precis.

Ecranul

Nici nu ne aşteptam ca Sony să folosească altceva decât un o matrice IPS full HD pentru un astfel de laptop. Ceea ce aşteptam cu adevărat ca să vedem era panoul de tip Triluminous cu care Sony s-a lăudat. VAIO 13 Pro este primul laptop de pe piaţă cu această tehnologie de iluminare. Performanţele la nivel de redare a culorilor nu au fost cu mult peste ce am văzut până acum la alte laptopuri cu ecran IPS. Este posibil ca stratul exterior sensibil la atingere să fie de vină. Un colorimetru ar fi putut să confirme performanţele subliniate de producător. Ecranul s-a remarcat însă prin luminozitatea maximă, care este foarte bună. Unghiurile de vizibilitate sunt şi ele pe măsura panoului.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1920×1080, IPS, Triluminous, touch
  • CPU: Intel Core i5-4200U, 1,6 GHz, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, dual core, HT, 15 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4400
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB DDR3 on board
  • HDD: 128 GB, A-Data NGFF SSD, SATA600
  • Unitate optică:
  • Reţea: 802.11a/b/g/n dual band, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 3.0, HDMI, 1 x headset, SD card reader
  • Altele: HD webcam, NFC, router
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: Li-polimer, 4.740 mAh, 4.690 mAh externă
  • Dimensiuni: 322 x 216 x 17,3 mm
  • Greutate: 1,06 kg

Dotări

Încărcătorul şi router-ul ataşat

Platforma Haswell de la Intel a fost introdusă oficial la începutul acestei luni şi ultrabook-ul de la Sony este unul dintre primele modele anunţate care o integrează. 4 GB RAM sunt suficienţi, însă parcă am fi vrut o cantitate mai mare pentru un ultrabook de top în 2013. Ceea ce mai iese în evidenţă în lista de specificaţii este SSD-ul. Nu vorbim despre un model standard cu conector mSATA. VAIO 13 Pro este dotat cu un SSD în format NGFF (Next Generation Form Factor). Vom explica ulterior ce înseamnă asta. Memoria RAM este lipită pe placa de bază şi nu există un alt slot disponibil.

PCMark 7 – 4.297 (Productivity – 2.612)
3DMark Vantage Entry – 9.195 (GPU 10.400 / CPU 6.824)
3DMark Vantage Performance – 2.445 (GPU 2.014)
3DMark11 – E 1.048 / P 681 / X 194
Cinebench R11.5 – 11,19 fps / 0,86 pts

SSD NGFF

La început, SSD-urile aveau forma unul HDD obişnuit pentru laptop. În ciuda faptului că ele puteau fi oferite într-un pachet mai mic, ele aveau o carcasă standard. Ea nu a putut fi păstrată pentru ultrabook-uri şi aşa a apărut conectorul mSATA şi SSD-ul similar cu un modul de memorie RAM. Din păcate, conectorul nu era standardizat şi unii producători au început să profite de asta. Apple a fost primul care încercat să stoarcă ceva mai mulţi bani de la clienţii care doreau un SSD mai rapid pentru MacBook-ul lor. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe cu NGFF.

Specificaţiile standardului NGFF

Acesta este un nou format propus pentru standardizare. El vine cu un conector puţin mai mic decât mSATA, posibilitatea de-a monta cipuri pe ambele feţe şi cinci dimensiuni diferite, în funcţie de capacitate. Modulele NGFF vor putea folosi interfeţele SATA, PCIe x2 sau PCIe x4. Aceasta din urmă va oferi o lăţime de bandă de până la 4 GB/s (rată de transfer efectivă). SSD-urile actuale suportă viteze de transfer de 400-500 MB/s. Modelul de faţă de la A-Data a avut un comportament bun, aşa cum vedeţi şi in imaginea de mai jos.

Performanţele SSD-ului

Performanţe

Nu am sesizat o diferenţă de performanţă între VAIO 13 Pro şi alte ultrabook-uri testate la începutul anului sau la finalul anului trecut. Am crezut că diferenţele vor putea fi observate în testele sintetice de performanţă. Din punct de vedere al lucrului de zi cu zi, ultra-portabilul acesta se mişcă foarte bine. De aceea am fost puţin surprins să observ că diferenţele de performanţă faţă de un ultrabook Ivy Bridge cu specificaţii similare sunt mici şi sunt în defavoarea platformei Haswell.

Cea mai relevantă comparaţie am făcut-o cu modelul Sony VAIO Duo 11. Acesta era dotat cu un procesor Intel Core i5-3317U, tactat la 1,7 GHz şi având frecvenţă Turbo de 2,6 GHz. Cu aceeaşi cantitate de memorie RAM şi un SSD în carcasă, VAIO Duo 11 s-a comportat mai bine în teste decât VAIO 13 Pro. Pe de altă parte, deşi ultrabook-ul convertibil a avut o baterie puţin mai mare, autonomia obţinută de noul model a fost cu aproape 50% mai bună. În condiţiile în care puterea de calcul mi s-a părut suficientă, balanţa se înclină în favoarea lui VAIO 13 Pro. Sunt sigur că Intel va lansa în curând şi alte procesoare Haswell, ce vor avea performanţe superioare, păstrând nivelul de consum redus.

Ecranul full HD are tehnologie Triluminous Display

Autonomie

Sony se laudă cu o autonomie de 6,5 ore. În ultimul timp, aceste specificaţii oficiale au fost destul de precise. Aşa se face că la testul nostru de autonomie multimedia am obţinut o performanţă de cinci ore şi 40 minute. Pentru redarea unui film la rezoluţie full HD am folosit profilul de sistem Power Saver şi am redus luminozitatea ecranului la 70%. Sistemul a fost pus în Airplane Mode şi sunetul a fost redat cu o pereche de căşti. Pentru un laptop atât de subţire şi uşor, Sony VAIO 13 Pro primeşte un premiu. Bateria externă are o capacitate  similară, aşa încât autonomia combinată ar trebui să ajungă la aproximativ 11 ore.

Alte aspecte

Difuzoarele lui VAIO 13 Pro sunt amplasate la baza ecranului. Ele m-au surprins plăcut cu claritatea şi nivelul de volum oferite. Într-un fel sau altul, muzica se auzea bine dintr-o carcasă foarte subţire. Sistemul de răcire nu pare să funcţioneze când este activ profilul de sistem Power Saver şi lapoptul nu are nicio sarcină de realizat. În timpul utilizării în mediul office, ventilatorul îşi face simţită prezenţa, însă este uşor de ignorat. El a devenit doar uşor zgotomotos în timpul testelor de performanţă.

Fantele de admisie de la baza ecranului

Restpad-ul nu se încălzeşte aproape deloc, iar carcasa rămâne în general destul de rece. Ca şi în cazul altor portabile Sony, numărul de programe preinstalate de producător este prea mare. Un alt lucru care a deranjat puţin şi care poate fi legat de software-ul menţionat a fost acela că pe SSD-ul de 128 GB, partiţia de Recovery ocupă 14 GB. Pe de altă parte, sistemul de operare porneşte la rece în doar 17 s şi poate fi lăsat mult timp în stand-by.

Preţ şi disponibilitate

Nu ştim momentan când va intra Sony VAIO 13 Pro pe piaţa românească. Preţul versiunii testate mai sus ar trebui să fie de aproximativ 1.250 €.

Sony VAIO 13 Pro - conectorii

Concluzie

Unul din primele ultrabook-uri de pe piaţă ce integrează o platformă Haswell a reuşit să impresioneze. Atuurile sale sunt carcasa extrem de uşoară şi autonomia excelentă. Chiar dacă performanţa nu pare să fi fost îmbunătăţită, cel puţin pentru acest model de procesor, avantajele noii platforme de la Intel sunt vizibile. Atunci când un ultra-portabil de 13.3” ajunge să cântărească 1 kg, mult mai mulţi vor fi tentaţi să-l poarte în geantă peste tot. În cazul lui VAIO 13 Pro, Sony surprinde şi prin integrarea unui router compact în pachet. Fiind dedicat mediului business, acest ultrabook poate fi dotat cu o platformă TPM.

 

Sony VAIO 13 Pro - laptopul este susţinut de baza ecranului

Sony VAIO 13 Pro este un ultrabook din gama premium, însă ne aşteptăm ca Haswell să aducă îmbunătăţiri şi în celelalte game. Performanţa brută a sistemului nu este momentan un indicator pentru întreaga platformă de la Intel. Vom vedea în curând şi alte opţiuni de procesoare pe piaţă. Preţul lui VAIO 13 Pro este uşor de justificat dacă ne gândim la specificaţiile ecranului şi la materialele folosite pentru construcţia carcasei.

Părţi pozitive

carcasă foarte uşoară
construcţie de calitate, cu materiale foarte bune
ecran IPS cu rezoluţie full HD
autonomie foarte bună şi baterie externă opţională
tastatură bună

Părţi negative

ecranul tactil lucios
tastatura flexează în zona centrală

Urmărește Go4IT.ro pe Google News