Sony VAIO Duo 11 – ultrabook sau tabletă, în funcţie de nevoi

02.12.2012
Sony VAIO Duo 11 - ultrabook sau tabletă, în funcţie de nevoi

Oficial, Sony VAIO Duo 11 este un ultrabook hibrid. Practic, el diferă foarte mult de ultrabook-urile prezentate până acum. Producătorul a vrut să pună în valoare interfaţa grafică optimizată pentru ecran tactil a lui Windows 8, păstrând însă funcţionalităţile specifice unui laptop. Rezultatul este un dispozitiv care uneşte două lumi diferite. Vom vedea în continuare ce compromisuri a făcut Sony şi dacă VAIO Duo 11 poate fi folosit foarte bine atât ca tabletă, cât şi ca laptop.

Sony VAIO Duo 11 - la început, arată ca o tabletă

Construcţie

Sony a ales o construcţie de tip slider, nu tocmai nouă. Am văzut ceva foarte asemănător la tableta Asus Slider. De data aceasta, ecranul se ridică ceva mai mult, însă este departe de înclinarea optimă oferită de un laptop. Deşi are o diagonală de 11.6”, ultra-portabilul vine într-un format de 13”. Motivul este lesne de înţeles. În jurul ecranului erau necesare margini late, pentru utilizarea în modul tabletă.

Când este închis, Sony VAIO Duo 11 arată ca o tabletă mai groasă. Butonul cu noua siglă Windows iese imediat în evidenţă, însă el nu va trezi dispozitivul la viaţă. Adevăratul buton de pornire este amplasat în colţul de sus, pe latura din dreapta. Baza ultrabook-ul este sesizabil mai lată decât ecranul. Ceva mă face să cred că Sony a ales acest element de design pentru ca ecranul să se poată deschide mai uşor. Pe de altă parte, designul per ansamblu nu este chiar atât de bine închegat. Mi se pare că aceasta este versiunea 1.0 a unui dispozitiv ce urmează a fi rafinat pe viitor.

Să revenim la deschiderea lui VAIO Duo 11. Ea se poate realiza prin ridicarea muchiei din spate, în zona unei dungi ieşite în relief sau prin ridicarea colţurilor laterale de sus, în zone indicate de câteva protuberanţe. În funcţie de îndemânarea fiecăruia, deschiderea poate fi simplă sau dificilă la început. După ce te familiarizezi cu ultrabook-ul hibrid, mişcarea nu va mai pune probleme.

Sony VAIO Duo 11 - unghiul ecranului deschis

Nu ştiu pe ce studii de piaţă şi-au bazat decizia, însă inginerii de la Sony au păstrat portul VGA. VAIO Duo 11 devine astfel unul dintre puţinele ultrabook-uri de 11.6” sau 13” de pe piaţă care dispun de această ieşire video. Personal, aş fi preferat ca spaţiul respectiv să fie folosit pentru o mufă USB, în ciuda faptului că cele două ale hibridului sunt de tip USB 3.0, iar una din ele este activă. Ieşirea video HDMI nu putea să lipsească. O altă surpriză este prezenţa unei mufe LAN pe latura din spate. Cu astfel de dotări, Sony VAIO Duo 11 face un pas destul de mare spre segmentul business.

Cei care consideră tastatură prea plană pot deschide două picioruşe de pe spate. Ele inclină baza hibridului cu câteva grade. Tot pe spatele lui Sony VAIO Duo 11 se găsesc spaţii pentru fixarea unei baterii externe. Vom vedea mai târziu de ce ultrabook-ul are nevoie de aşa ceva. Difuzoarele şi-au găsit loc pe faţa inferioară, alături de patru butoane. Două dintre acestea controlează volumul, însă nu pot spune că sunt foarte uşor de accesat în modul tabletă. Bateria internă nu este accesibilă.

Tastatura şi trackpad

Aici apare primul compromis făcut de producător. Tastatura este absolut necesară pentru un nivel cât mai crescut de productivitate şi un ultrabook obişnuit oferă o soluţie cel puţin bună. Tastatura lui Sony VAIO Duo 11 are butoanele mici şi spaţii mari între ele. Fiind o persoană care tastează destul de repede fără să se uite la tastatură, m-am chinuit puţin cu ea. Nici după câteva zile de utilizare nu am reuşit să-mi creez un ritm destul de lent pentru a nu rata atât de des tastele dorite. Cei care tastează lent nu vor avea probleme.

Sony VAIO Duo 11 - tastatura nu m-a convins

Iluminarea tastaturii este plăcută, însă utilizatorul nu prea are control asupra ei. Ea este activată în funcţie de modul de alimentare şi de lumina ambientală. LED-urile de sub taste sunt vizibile când ultrabook-ul hibrid este utilizat precum un laptop. Nu pot să spun că asta ar fi deranjant, însă cu siguranţă nu este foarte estetic. Iniţial am crezut că butonul cromat din interiorul tastaturi este un trackpoint clasic. El este de fapt un senzor optic, direcţionat în sus. Acceptă atingere pe post de click, dar trebuie să ridici de cel puţin două ori degetul pentru a parcurge ecranul full HD de la o latură la alta cu cursorul.

Ecranul

Piesa de rezistenţă a ultrabook-ului hibrid este ecranul full HD cu matrice IPS. Sony a fost obligat să folosească o matrice foarte bună deoarece unghiurile de vizibilitate pentru o tabletă trebuie să fie mult mai mari decât la un laptop. Aşa se facă că, în ciuda înclinării atipice a ecranului atunci când este deschis, imaginea afişată se vede foarte bine. Pe de altă parte, un ecran full HD cu diagonala de 11.6” nu este pentru oricine. Pixelii sunt foarte mici şi chiar dacă poţi să afişezi multă informaţie pe ecran, productivitatea poate fi limitată. Luminozitatea maximă este bună pentru lucrul în lumină naturală, iar reflexiile ecranului tactil sunt limitate.

Sony VAIO Duo 11 - stilus-ul din pachet

Specificaţii

  • Ecran: 11.6”, 1920×1080, IPS
  • CPU: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, dual core, 22 nm, 17 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat:
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1600 MHz
  • HDD: 128 GB, SSD, Toshiba
  • Unitate optică:
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 3.0, HDMI, VGA, 1 x audio, stilus
  • Altele: card reader, webcam HD, NFC
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 39 Wh, 4.960 mAh
  • Dimensiuni: 320 x 199 x 18 mm
  • Greutate: 1,3 kg

Dotări

La fel ca celelalte ultrabook-uri actuale, Sony VAIO Duo 11 include o platformă Intel Ivy Bridge, cu procesor Core i5 în cazul de faţă. Configuraţia de top are în componenţă un procesor Intel Core i7, 8 GB RAM şi un SSD de 256 GB. Pentru cei interesaţi există şi suport pentru Intel WiDi. Sony se laudă şi cu tehnologia Dolby Home Theater Technology v4. Pe spatele tabletei se poate observa o siglă NFC, ce indică zona de contact cu dispozitivele compatibile. Despre performanţele camerelor foto vom vorbi ceva mai târziu.

Sony VAIO Duo 11 - mufă Ethernet şi ieşire VGA

PCMark 7 Basic – 4.755
3DMark Vantage Entry – 11.344 (GPU 12.976 / CPU 8.326)
3DMark Vantage Performance – 3.163 (GPU 2.629)
3DMark11 – E 1.182 / P 635
Cinebench R11.5 – 16,21 fps / 2,38 pts

Performanţe

Sony VAIO Duo 11 aduce o experienţă nouă, nu doar prin prisma formatului său. Ultrabook-ul hibrid rulează Windows 8 şi porneşte la rece în mai puţin de 10 s. De asemenea, el poate sta în Sleep Mode timp de mai multe zile, fiind disponibil pentru lucru în mai puţin de 3 s. Din păcate nu am reuşit să rulăm toate testele din PCMark Vantage pe acest sistem. Celelalte scoruri de performanţă le puteţi vedea mai sus. SSD-ul Toshiba din dotarea lui VAIO Duo 11 face o impresie bună în mod special. El oferă viteze medii de citire de 250 MB/s şi a obţinut peste 44.000 puncte în testul dedicat din PCMark Vantage.

Sony VAIO Duo 11 - destul de subţire şi uşor pentru formatul său

Camera foto

Am spus că VAIO Duo 11 poate fi considerat o tabletă şi integrarea celor două camere foto nu este o surpriză. Mai bine spus, cea frontală este uşor de justificat, însă cea de pe spate este o noutate pentru un ultrabook. Calitatea imaginii este sub medie. Pozele, realizate la rezoluţie de 1920×1080 pixeli, nu ştiu unde ar putea fi folosite. Filmarea este decentă, dacă veţi folosi camera pentru Skype.

Autonomie

Acest ultrabook hibrid nu vine cu o baterie prea mare. Performanţele la capitolul autonomie sunt bune în aceste condiţii, însă nu poţi să nu le compari cu ale unor ultrabook-uri de dimensiuni similare. Atât la testul office, cât şi la cel multimedia am obţinut o autonomie de patru ore. Pentru testul office am folosit profilul de sistem Power Saver, am redus luminozitatea ecranului la 35% şi am folosit placa de reţea wireless pentru navigare pe Internet. În cele patru ore am editat documente şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am redat un film 1080p folosind acelaşi profil de sistem şi luminozitatea ecranului redusă la 55%. Redarea audio a fost realizată cu o pereche de căşti, iar placa de reţea wireless a fost dezactivată. Pentru cele două teste, tastatura nu a fost iluminată.

Sony VAIO Duo 11 - flexibilitate de lucru

Alte aspecte

În timpul funcţionării, sistemul de răcire se descurcă destul de bine. Nu este foarte zgomotos şi menţine procesorul la o temperatură mai mică de 80 grade când VAIO Duo 11 este amplasat pe birou. Utilizat ca o tabletă, dispozitivul este destul de greu de susţinut în mână. Optim ar fi ca el să fie sprijinit pe o suprafaţă. Ecranul tactil este excelent şi combinat cu interfaţa grafică din Windows 8 permite folosirea uşoară cu degetul. Cu puţin excepţii, poţi lucra cu arătătorul la fel cum ai face-o cu un mouse.

Preţ şi disponibilitate

Sony VAIO Duo 11 este disponibil pe piaţa românească în configuraţia de mai sus la preţul de aproximativ 6.000 lei.

Concluzie

Din cele de mai sus reiese destul de clar faptul că Sony VAIO Duo 11 nu este un dispozitiv pentru oricine. Cei interesaţi trebuie să ţină seama de compromisurile făcute producător pentru a oferi facilităţi specifice tabletelor şi laptopurilor în acelaşi ambalaj. Acestea fiind spuse, ultrabook-ul hibrid are un ecran superb, cu o rezoluţie cam mare, ce-i drept. Tastatura nu promite o productivitate sporită, însă este îndeajuns pentru emailuri sau prezentări.

Sony VAIO Duo 11 - tabletă sau laptop, cu mici compromisuri

Hibridul Sony VAIO Duo 11 este bine construit, cu materiale de calitate, însă pare să fie o primă versiune a unui dispozitiv ce va fi îmbunătăţit în timp. Configuraţia este performantă, însă bateria oferă o autonomie modestă. Din fericire, utilizatorii pot achiziţiona o baterie externă. Din experienţa anterioară cu portabile exclusiviste de la Sony, mă aşteptam ca preţul lui VAIO Duo 11 să fie foarte mare. Ultrabook-ul hibrid costă însă ceva mai mult decât un ultrabook obişnuit cu o configuraţie similară.

Părţi pozitive

poate fi folosit atât ca tabletă, cât şi ca laptop
ecran IPS superb
construcţie de calitate
uşor şi subţire pentru formatul lui
configuraţie performantă

Părţi negative

tastatura lasă de dorit
utilitatea trackpad-ului optic este redusă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News