Tips & Tricks – la ce să te uiţi când cumperi un laptop

04.04.2008
Tips & Tricks - la ce să te uiţi când cumperi un laptop
Procesorul. Memoria RAM.

Procesorul

Piaţa procesoarelor mobile este dominată la ora actuală de Intel şi ale lor Core 2 Duo. Soluţiile de la AMD au ajuns în segmentul entry level şi cred că va mai trebui să aşteptăm ceva timp o replică pe măsura chipurilor de la Intel. Raportându-ne exclusiv la situaţia actuală, recomandăm procesoarele Core 2 Duo din seriile T5000 sau T7000. În segmentul entry level, evitaţi laptopurile cu procesoare mai vechi Pentium M sau Celeron M, semnificativ mai lente decât noile Core Duo din seria T2000. Acestea din urmă ar fi soluţia optimă pentru cei cu bugetul limitat.

Asus X51 - dotat cu procesoare Intel din seria T2000

La polul opus, cei interesaţi de perfomanţă maximă ar putea să caute procesoare Intel Core 2 Duo T7000 la frecvenţe cât mai mari sau noile Intel Core 2 Extreme X9000. Ele vor fi găsite pe dispozitivele cu ecran de 17” şi doar pe câteva modele de 15.4”, precum Alienware Area-51 m15x. Indiferent de modelul şi seria din care face parte procesorul, diferenţa de frecvenţă va fi proporţională cu performanţa. Trebuie ştiut că între seria T2000 şi seria T5000 de la Intel există un spor de performanţă ceva mai semnificativ. Dacă ar fi însă să alegeţi între un laptop cu procesor T5000 şi unul cu procesor T7000, vă recomandăm să mergeţi pe soluţia care oferă o placă video mai bună, mai multă memorie RAM sau un harddisk mai mare.

Alienware Area-51 m15x

Memoria RAM

Memoria RAM se dovedeşte a fi în unele cazuri mai importantă pentru performanţa sistemului decât procesorul. Trebuie ştiut că majoritatea laptopurilor dispun de două sloturi pentru memorie la care are acces utilizatorul. Modulele iniţiale pot fi schimbate cu unele compatibile, iar la ora actuală memoria RAM pentru portabile este uşor de găsit şi nu costă foarte mult. Recomandăm celor care dispun de doar 512 MB de memorie RAM DDR2 să mai cumpere un modul de 1 GB sau 2 GB, sau să înlocuiască modulele vechi cu altele de capacitate mai mare.

Putem spune fără să greşim că 2 GB de memorie RAM sunt o cantitate optimă pentru cerinţele actuale. În cazul în care v-aţi speriat de Windows Vista sau probleme de incompatibilitate ale aplicaţiilor v-au reţinut să faceţi upgrade-ul de la Windows XP, 1 GB de RAM sunt suficienţi pentru acesta din urmă. Totuşi, mai devreme sau mai târziu va trebui să treceţi în tabăra modernă şi 1 GB nu va mai fi de-ajuns. Pentru cei care dispun de Windows Vista, nu au acces la modulele RAM fără să compromită garanţia laptopului şi au în dotare doar de 1 GB RAM, există soluţia numită ReadyBoost.

Windows ReadyBoostWindows ReadyBoost este o modalitatea de a îmbunătăţi într-o oarecare măsură performanţa per ansamblu a sistemului prin folosirea unei memorii flash externe. Cele mai uzuale dispozitive sunt stick-urile USB şi cardurile SD. După conectarea unuia din cele două, Windows Vista va realiza un test de viteză şi vă va anunţa dacă poate folosi acea memorie. ReadyBoost implică folosirea spaţiului de pe acel stick USB sau card pentru memoria virtuală. Aceasta este folosită de sistemul de operare pentru a stoca temporar datele cu care lucrează procesorul şi care nu au loc sau nu este necesar să fie încărcate în memoria RAM. Memoria virtuală este de obicei creată pe harddisk, pe partiţia sistemului de operare.

Din păcate, discul dur are o viteză de citire aleatorie mică, iar viteza de lucru cu datele din memoria virtuală este scăzută. Aici intervine memoria flash la care accesul aleatoriu se face instantaneu. Nu vă aşteptaţi la un spor de performanţă semnificativ dacă folosiţi ReadyBoost, dar el va exista. Cantitatea de memorie pentru stick-ul USB sau cardul folosit ar trebui să fie de 1 GB sau 2 GB. Mai trebuie ţinut seama de faptul că memoria flash are un număr limitat de rescrieri pentru fiecare bit de memorie, iar utilizarea ei în felul descris mai sus va scurta, poate chiar semnificativ, durata de viaţă a ei.

Alte componente şi dotări

Alte componente şi dotări

Printre dotările care au devenit standard la calculatoarele portabile se numără placa de reţea wireless. Cele mai populare standarde de transmisie de date în acest mod sunt 802.11b/g, iar majoritatea routerelor wireless le suportă. Un nou standard, 802.11n, va fi lansat oficial în aproximativ un an, dar producătorii au început să distribuie pe piaţă dispozitive compatibile de mai mult timp. Viteza oferită de 802.11n poate fi în multe cazuri de cel puţin 2 ori mai mare decât cea specifică lui 802.11g. Dacă nu aveţi neapărată nevoie de viteză mare de transfer de date prin reţeaua wireless, puteţi trece peste suportul pentru 802.11n. După standardizarea oficială a protocolului de transfer veţi putea achiziţiona o placă de reţea externă compatibilă care se poate conecta la un port USB.

În cazul în care dispuneţi de un sistem audio 5.1 pe care doriţi să-l conectaţi la laptop, asiguraţi-vă că portabilul dispune de ieşiri audio corespunzătoare. Majoritatea nu oferă decât două jack-uri audio standard de 3.5 mm pentru ieşire şi microfon. Unele modele mai includ şi mufa Line-in, iar cei trei conectori pot fi transformaţi prin aplicaţia plăcii de sunet în ieşiri pentru sistemul 5.1. O altă soluţie oferită de unii producători este mufa digitală S/PDIF, unele sisteme mainstream sau high end fiind dotate cu un astfel de conector.

Porturile audio ale unui laptop de la Apple

Cei care vor dori să conecteze laptopul la un alt monitor sau la un LCD TV, trebuie să se asigure că vor avea mufa video compatibilă. Cei mai folosiţi conectori video sunt VGA/D-Sub, DVI şi noul HDMI. Dacă primul se găseşte din ce în ce mai rar la monitoarele noi, cel de-al doilea este cât se poate de actual. Portul HDMI este de obicei oferit de laptop-uri cu placă video separată şi se poate dovedi foarte util atunci când veţi dori vizionarea unul film pe un LCD TV.

MSI GX600 - porturile video HDMI şi VGA

HDD. Bateria.

HDD

Cei mai mulţi spun că harddisk-ul este cea mai lentă componentă activă a unui sistem, iar în cazul laptopurilor ea este chiar mai lentă. Motivul este acela că majoritatea unităţilor de stocare de 2.5” folosite au platane care se rotesc cu 5400 RPM, faţă de 7200 RPM în cazul celor de 3.5” pentru desktop-uri. În ultimul timp însă au început să apară şi HDD-uri de 2.5” cu 7200 RPM, însă trebuie să ţineţi cont că pentru un spor de performanţă trebuie să suportaţi vibraţii mai puternice, un consum de curent ceva mai mare şi chiar un zgomot sesizabil în unele cazuri.

HDD Fujitsu de 2.5

Un alt parametru care influenţează viteza de lucru a HDD-ului este cantitatea de memorie buffer. Aceasta este de 2 MB, 8 MB sau 16 MB. Evident, ultimele două valori sunt recomandate, dar nu toţi vânzătorii specifică şi acest parametru. Majoritatea portabilelor actuale includ harddisk-uri cu interfaţă de conectare SATA sau SATA II. Evitaţi modelele cu interfaţă IDE, mai veche şi mai lentă.

Trebuie să amintim, măcar în treacăt, de harddisk-ul SSD. Datele sunt stocate pe memorii flash, iar dispozitivul nu conţine părţi în mişcare, ceea ce îl face rezistent la şocuri. De asemenea, aşa cum spuneam mai sus, viteza de acces mai mare a memoriei flash permite în unele cazuri o viteză de lucru mai mare în unele aplicaţii. Din păcate, tehnologia este încă la început şi îşi are dezavantajele ei. Primul ar fi preţul prohibitiv. Un SSD de 64 GB costă mai mult de 500 $. Un altul este cantitatea mică de memorie. Cele mai frecvente capacităţi la ora actuală sunt de 64 GB şi 128 GB. SSD-urile mai mari pot depăşi ca şi cost laptopul în sine. Putem menţiona şi viteza mică de scriere a unui număr mare de fişiere mici, problemă specifică memoriilor flash. Prin prisma acestor lucruri putem afirma că harddisk-ul SSD nu este la ora actuală o opţiune bună pentru utilizatorul de rând.

SSD de 416 GB de la BiTMICRO - doar pentru aplicaţii militare

Bateria

Unul din cele mai importante avantaje ale unui laptop este portabilitatea. Acelaşi calculator de la birou poate fi folosit în delegaţie, pe drum sau în oricare alt loc. Pentru a putea fi utilizat astfel cât mai mult timp are nevoie de o baterie eficientă. În principiu, autonomia unui portabil este direct proporţională cu capacitatea bateriei, măsurată în mAh, şi numărul de celule de care dispune. Un alt principiu este acela că autonomia este într-o oarecare măsură invers proporţională cu performanţa sistemului şi am menţionat acest lucru la discuţia despre procesoare şi plăci video.

MSI PR200 - un ultraportabil cu autonomie bună

Există, evident, excepţii de la regulă. Două configuraţii identice, cu baterii identice, dar de la producători diferiţi pot avea autonomii destul de diferite. Cei care vor să achiziţioneze un portabil ieftin nu trebuie să-şi facă mari speraţe în legătură cu autonomia. Bateriile incluse original în pachet au de obicei 6 celule şi o capacitate modestă. Achiziţionarea unei baterii mai puternice se poate dovedi o soluţie bună în majoritatea cazurilor.

O problemă mult discutată este cea legată de regimul de utilizare al bateriei. Unii susţin că atunci când utilizatorul lucrează la birou şi alimentează laptopul de la priză, ar trebui să scoată bateria din el pentru a o menaja. Noi recomandăm păstrarea bateriei chiar şi în cazul utilizării laptopului alimentat tot timpul. De asemenea, recomandăm descărcarea completă a bateriei de 2-3 ori pe lună. Mai multe teste au arătat că bateriile care nu au fost folosite perioade mai lungi de timp şi-au pierdut mai repede din capacitate decât cele ţinute conectate indiferent de regimul de lucru al calculatorului. În concluzie, alimentaţi laptopul de la priză de câte ori aveţi posibilitatea şi limitaţi numărul descărcărilor intenţionate la cel specificat mai sus.

Placa video

Placa video

Plăcile video pentru calculatoare portabile se împart în cinci categorii: integrate, entry level, mainstream, performante şi high end. Nu este greu de intuit că majoritatea portabilelor au plăci video integrate deoarece utilizatorii lor nu simt nevoia pentru ceva mai mult. Noi avem însă o altă părere. În limita în care bugetul vă permite, încercaţi să achiziţionaţi un laptop care are cel puţin o placă video separată din segmentul entry level. Motivele ar fi că o placă video separată are memorie RAM proprie şi nu mai trebuie să împrumute din cea a sistemului, iar Windows Vista, preinstalat pe cea mai mare parte a notebook-urilor vândute, va rula mai bine cu interfaţa Aero.

Plăcile video integrate, ordonate crescător în funcţie de performanţă:

– Intel GMA900
– Intel GMA950
– ATI Radeon Xpress 200M
– Nvidia GeForce Go6100/6150
– ATI Radeon Xpress 1100/1150
– ATI Radeon Xpress 1200/1250
– Intel GMA X3100
– Nvidia GeForce 7150M.

Adaptoarele grafice entry level sunt o soluţie bună pentru laptopurile ieftine datorită faptului că dispun de propria lor memorie, rulează în condiţii bune Windows Vista cu interfaţa Aero şi uneori pot executa o parte din munca procesorului de decodare a filmelor HD. Aceasta este lista modelelor ordonate crescător în funcţie de performanţă:

– Nvidia GeForce Go7200
– Nvidia GeForce Go7300
– ATI Mobility Radeon X1300
– ATI Mobility Radeon X1350
– ATI Mobility Radeon X2300.

Plăcile video mainstream sunt recomandate celor care doresc să se joace ocazional, dar care trebuie să se încadreze într-o limită de buget. Nu trebuie să vă aşteptaţi însă la performanţe spectaculoase. Când am spus jocuri, m-am referit la titluri cu cerinţe de sistem decente, pe care le veţi putea rula la nivelele de detaliu medii, în cel mai bun caz. Un laptop dotat cu o astfel de placă video se poate încălzi în timpul rulării jocurilor, iar autonomia va fi redusă când alegeţi să vă relaxaţi în acest fel. Lista chipseturilor grafice ordonată după acelaşi criteriu ca mai sus:

– Nvidia GeForce Go7400
– ATI Mobility Radeon X1400
– ATI Mobility Radeon X1450
– Nvidia GeForce 8400M-GS (suportă DirectX 10).

Cei care doresc un calculator portabil, cu diagonala ecranului cel mult egală cu 15.4”, dar în acelaşi timp sunt jucători împătimiţi trebuie să caute plăci video mai performante decât cele mainstream. Lista jocurilor care pot fi rulate se extinde chiar şi la titluri pretenţioase precum Crysis, dar nu trebuie să vă entuziasmaţi prea tare. Trebuie să înţelegeţi că aceste plăci video sunt echivalentele mobile ale celor mainstream din sistemele desktop. Aceasta implică faptul că performanţa lor este mai scăzută. Dacă încălzirea este mai mult sau mai puţin o problemă în funcţie de producător, autonomia în se reduce de cele mai mult ori la mai puţin de o oră de joacă. Plăcile marcate cu * din lista de mai jos sunt ceva mai vechi şi nu oferă suport DirectX 10.

– Nvidia GeForce 8400M-GT
– Nvidia GeForce Go7600*
– ATI Mobility Radeon X1600*
– ATI Mobility Radeon X1700*
– ATI Mobility Radeon X2500*
– Nvidia GeForce Go7600*
– Nvidia GeForce 8600M-GS
– Nvidia GeForce Go7600GT*
– ATI Mobility Radeon HD 2600 cu DDR2
– Nvidia GeForce 8600M-GT cu DDR2
– Nvidia GeForce 9500M-GS cu DDR2
– ATI Mobility Radeon HD 2600 cu GDDR3
– Nvidia GeForce 8600M-GT cu GDDR3
– Nvidia GeForce 8700M-GT
– Nvidia GeForce 9650M-GS

Aşa cum spuneam mai sus, performanţa extremă în domeniul mobil se poate obţine doar cu laptopuri de dimensiuni mari, care nu impun limite prea mari de spaţiu pentru componentele interne. Doar sistemele cu ecran de 17” pot adăposti una sau chiar două plăci video high end în configuraţie SLI. Printre cele mai cunoscute branduri sunt Alienware şi Dell XPS. Trebuie să vă aşteptaţi la laptopuri de până la 5-6 kg, cu o grosime considerabilă şi un transformator opulent alături de ele. Ideea de laptop, adică un portabil ţinut pe genunchi, trebuie să dispară. Greutatea şi căldura degajată nu recomandă plasarea lor decât pe un birou. Configuraţiile costă între 3.000 $ şi 10.000 $. Printre adaptoarele video din această categorie se numără şi unele din generaţia anterioară. Ele nu suportă DirectX 10, dar pot rula jocuri pretenţioase la un nivel de detaliu foarte ridicat. Pe acestea le vom indica cu *. Lista include şi configuraţiile SLI ce pot fi găsite pe unele laptopuri de top.

– Nvidia GeForce Go7800*
– ATI Mobility Radeon X1800*
– Nvidia GeForce Go7900GS*
– ATI Mobility Radeon X1900*
– Nvidia GeForce Go7800GTX*
– ATI Mobility Radeon X1800XT*
– Nvidia GeForce 8600M-GT SLI
– Nvidia GeForce Go7900GTX*
– Nvidia GeForce Go7950GTX*
– Nvidia GeForce 8700M-GT SLI
– Nvidia GeForce 8600M-GT SLI
– Nvidia GeForce 8800M-GTS
– Nvidia GeForce Go7950GTX SLI*
– Nvidia GeForce 8800M-GTX
– Nvidia GeForce 8800M-GTX SLI

Introducere. Ecranul LCD.

Nu putem spune sigur că viitorul sună portabil, dar trebuie să recunoaştem că laptopurile au depăşit la vânzări sistemele desktop la nivel mondial. Şi în România, portabilele s-au impus, dar cu inerţia specifică. Personal sunt susţinătorul sistemelor desktop deoarece ele pot fi îmbunătăţite în timp şi oferă un raport preţ/performanţă mai bun. Înţeleg însă nevoile de portabilitate ale celorlalţi şi recunosc că sunt situaţii când un laptop este mai elegant şi mai mult decât suficient.

HP Compaq 8510w

Acest articol nu este recomandat celor care se consideră cunoscători în domeniu. Dacă ai în lista de bookmarks din browserul web adresele a cel puţin trei site-uri de review-uri hardware, nu cred că ai nevoie să-ţi spună cineva că un procesor Intel Core 2 Duo este mai performant decăt un Intel Celeron M. Pe de altă parte, pe tema laptopului optim se pot scrie zeci de pagini. Nu ne permitem să intrăm foarte în detaliu, dar vom indica o serie de aspecte importante de care ar fi bine să ţineţi seama atunci când cumpăraţi un notebook.

Ecranul

Formatul calculatoarelor portabile este inflenţat în mod direct de dimensiunea ecranului. De departe cea mai răspândită diagonală la ora actuală este cea de 15.4”. Rezoluţia cea mai uzuală pentru dispozitivele entry level şi mainstream este 1280×800, identică pe lungime cu cea specifică monitoarelor LCD de 17” şi 19”. Din perspectiva aplicaţiilor multimedia, această rezoluţie va permite redarea filmelor HD 720p fără redimensionare. Datorită ieftinirii tehnologiei LCD, producătorii au început să introducă ecrane de 15.4” cu rezoluţii de 1440×900 şi chiar 1920×1200. În practică asta înseamnă că va putea fi afişată mai multă informaţie. Dezavantajul evident este scăderea dimensiuni pixelului şi, odată cu el, a dimensiunii textului.

Dell XPS 1530 - un laptop performant cu ecran de 15.4

Va trebui să vă gândiţi bine dacă aveţi într-adevăr nevoie de o rezoluţie mai mare de 1280×800. Studiile au arătat că utilizatorii de laptopuri tind să stea într-o poziţie nesănătoasă în faţa lor datorită dimensiunii textului afişat şi a faptului că ecranul este mai jos decât cel al monitoarelor standard. O soluţie la această problemă este un suport de notebook cu tastatură inclusă cum ar fi Logitech Alto sau Alto Cordless. Alături de faptul menţionat mai sus, un alt avantaj este tastatura integrală. Majoritatea laptopurilor de 15.4” nu dispun de pad-ul numeric din partea dreaptă a tastaturii.

Ecranele mai mici de 15.4” sunt de 12”, 13.3” şi 14”. Primele două dimensiuni se încadrează în clasa ultraportabilelor. Veţi dori notebook-uri de 12” sau 13.3” dacă portabilitatea este cel mai important aspect pentru dumneavoastră, dimensiunile şi greutatea fiind pe măsură. Portabilitatea nu este însă ieftină. Aceste laptopuri se situează în partea de sus a segmentului mainstream şi în segmentul high end. Ele îşi au latura lor fashion în cele mai multe cazuri, exemple în acest sens fiind Sony Vaio TZ şi Apple MacBook Air. Greutatea lor variază între 1 kg şi 2,5 kg.

Sony Vaio TZ - ultraportabilul de 12

Ecranele de 17” îşi găsesc locul pe laptopurile care poartă denumirea de „desktop replacement”. Performanţa lor îi poate convinge pe utilizatori că nu mai au nevoie de un sistem desktop acasă. Ecranul este destul de mare şi are rezoluţii de 1680×1050 sau 1920×1200. Ele sunt recomandate celor care pleacă rar sau deloc cu laptopul de acasă. Dimensiunile carcasei permit integrarea unor componente mai performante, dar care au un consum mai mare. Pasionaţii de jocuri sunt vizaţi în primul rând de notebook-urile de 17” care pot fi dotate cu plăci video high end şi harddisk-uri cu 7200 RPM.

Alienware Area-51 M9750 - un laptop de 17

Dacă fondurile de care dispuneţi nu sunt chiar limitate şi apreciaţi calitatea, căutaţi un laptop cu ecran iluminat cu LED-uri. Acesta va fi mai vizibil în lumină puternică şi va consuma mai puţin. Va trebui de asemenea să vă interesaţi dacă ecranul are un strat protector lucios. Acesta face ca culorile să fie mai vii, dar vine şi cu un dezavantaj. Lumina puternică din spatele utilizatorului se va reflecta şi va îngreuna foarte mult lucrul. În cazul în care veţi putea vedea pornit modelul de laptop pe care-l doriţi înainte să-l cumpăraţi, vă recomandăm să faceţi un mic test. Apăsaţi uşor pe carcasa externă a ecranului şi observaţi dacă apar urme suprafaţa de afişare. În cazul modelelor bine construite, nu ar trebui să sesizeze nimic pe ecran, chiar dacă apăsarea este mai puternică.