Top 10 – cele mai tari laptopuri din 2011

29.12.2011
Top 10 - cele mai tari laptopuri din 2011

Anul 2011 a fost dominat pe segmentul portabilelor de modele cu procesoare Intel Sandy Bridge. Acestea includ în acelaşi chip unitatea de procesare, placa video şi controller-ul de memorie, procesul de fabricaţie fiind pe 32 nm. Faţă de modelele anterioare, acestea oferă o funcţie Turbo Mode îmbunătăţită şi consum mai redus în anumite scenarii.

Finalul de an a adus în lumina reflectoarelor primele ultrabook-uri. Aceste ultra-portabile subţiri, uşoare şi foarte performante sunt construite în jurul unor modele noi de procesoare de la Intel.

Mai jos am făcut o listă unele din cele mai importante portabile de anul acesta. Ea reflectă opiniile redactorilor Go4it.ro şi poate arăta total diferit dacă ar fi realizată cu voturile cititorilor.

10. Acer Aspire Ethos 8950G

Aşa arată în 2011 un înlocuitor de desktop. Acer Aspire Ethos 8950G este un laptop mare, care nu ar trebui să fie plimbat vreodată într-o geantă. Ecranul de 18.4″, procesorul Intel Core i7 quad core, 8 GB RAM, două HDD-uri cu o capacitate totală de 1,5 GB şi un Blu-ray combo sunt reţeta pentru un laptop foarte performant. Construcţia metalică şi tastatura deschisă la culoare îi conferă un aspect aparte. Pentru a vă convinge că este un portabil de birou, greutatea sa aproape că ajunge la 4 kg.

Acer Aspire Ethos 8950G

9. Dell XPS 15z

Dell ne demonstrează că poate să producă laptopuri cu un design original şi atrăgător. XPS 15z este subţire pentru un portabil de 15″ şi are elemente de design care ne aduc aminte de modelele Adamo. Deşi modelul testat de noi nu a avut o configuraţie extrem de performantă, utilizatorii îl pot comanda cu procesor Core i7 quad core şi ecran cu rezoluţie mai mare.

Dell XPS 15z

8. Asus Lamborghini VX7

Acest laptop cu sigla Asus este unul dintre puţinele modele exclusiviste de pe piaţă. Nu este cel mai performant şi placa video putea fi mai bună, însă pe capacul său tronează sigla producătorul italian de bolizi. Asus a folosit platforma seriei G de portabile pentru jocuri şi a adăugat mai multe elemente de construcţie aparte: piele naturală pe restpad, decoraţiuni în forma stopurilor unui Lamborghini şi o vopsea uşor perlată pentru carcasă. Asus Lamborghini este disponibil în România, la un preţ care nu prea contează.

Asus Lamborghini VX7

7. Sony VAIO SE

Să prespunem că ai neapărată nevoie de un laptop de 15″, dar eşti dispus să cari un dispozitiv mai greu de 2 kg. Răutăcioşii vor spune că eşti foarte pretenţios, însă inginerii de la Sony îţi vor prezenta un VAIO SE. Cu un profil de 24,5 mm grosime şi o greutate de 1,96 kg, vei fi surprins când îl vei lua în mână. Construcţia este excelentă, iar materialele folosite sunt de calitate. Nici preţul nu este stratosferic, în condiţiile în care vorbim despre un laptop dedicat mediului business.

Sony VAIO SE

6. Alienware M14x

Dacă eşti pasionat de jocuri, dar portabilitatea este importantă, experţii de la Alinenware au acum o soluţie pentru tine. Modelul M14x a fost lansat anul acesta şi te îmbie cu putere de calcul în formatul de 14″. Ce-i drept, M14x nu este un laptop subţire şi la aproape 3 kg îşi va face simţită prezenţa în geantă, însă geanta nu trebuie să fie prea mare. Configuraţia de top are la bază un Intel Core i7 şi o placă video Nvidia GeForce GT 555M, îndeajuns de puternică pentru titlurile actuale rulate pe rezoluţia 1366×768. Deoarece cumperi un Alienware, primeşti şi sistemul de iluminare pentru nouă zone ale carcasei, fiecare putând fi iluminată într-o altă culoare. Pentru gaming portabil, Alienware M14x este una din cele mai bune soluţii de pe piaţă.

Alienware M14x

5. Lenovo ThinkPad X1

Ultra-portabilul Lenovo ThinkPad X1 a venit pe piaţă înaintea ultra-book-urilor, însă nu trebuie să-l considerăm un precursor al lor. Producătorul asiatic ce a preluat divizia de PC-uri de la IBM a creat un laptop subţire, uşor şi performant pentru segmentul business. Pentru rezistenţă a fost folosită fibra de carbon la construcţia carcasei, iar ecranul este protejat de Gorilla Glass. SSD-ul Intel din carcasă asigură performanţe excelente. Preţul lui Lenovo ThinkPad X1 este prohibitiv, dar el contează mai puţin în segmentul în care se plasează.

Lenovo ThinkPad X1

4. Samsung Seria 9

Samsung ne-a uimit când a prezentat la începutul anului un ultra-portabil de 17 mm grosime ce cântărea 1,3 kg. Seria 9 se dorea a fi un concurent direct cu noile MacBook-uri Air, fiind oferită în versiunile de 11.6″ şi 13″. Carcasa este construită în mare parte dintr-un metal folosit în industria aeronautică, iar porturile sunt ascunse în două zone laterale. Arată bine? Noi spune că da.

Samsung Seria 9

3. Sony VAIO Z

Dacă nu apăreau ultra-book-urile, Sony VAIO Z avea o şansă foarte mare să fie numit laptopul anului. Chiar şi aşa, el este un ultra-portabil impresionant, poate singurul care a venit cu o inovaţie reală pe piaţă în 2011. Producătorul a scos din carcasă placa video dedicată, care ar fi consumat mult şi ar fi necesitat o răcire mai mare. A pus-o într-un Power Media Dock pe care l-a conectat la laptop folosind tehnologia Light Peak de la Intel. În deplasare, utilizatorul are parte de performanţele excelente ale lui Core i7 dual core la 2,7 GHz şi ale unui SSD foarte rapid. La birou, placa video dedicată acordă asistenţa necesară. Anul acesta, Sony VAIO Z a primit un binemeritat Premiu pentru inovaţie de la Go4it.ro.

Sony VAIO Z

2. MacBook Air 11.6″

Se poate spune că MacBook-ul Air lansat anul acesta a fost precursorul ultrabook-urilor. Apple a reuşit să obţină o perioadă de exclusivitate pentru procesoarele de la Intel ce urmau să fie introduse pe noile laptopuri subţiri şi uşoare. MacBook-ul Air de 11.6″ a devenit cel mai ieftin laptop de la Apple şi este considerat unul din cele mai bune ultra-portabile create vreodată. Touchpad-ul a fost uşor modificat, devenind mai silenţios, iar tastatura este acum iluminată. Utilizatorii pot alege între un CPU Intel Core i5 şi unul Core i7, ambele de tip ULV.

MacBook Air 11.6

1. Asus Zenbook UX31

Pentru cei care preferă laptopurile cu sistem de operare Windows nativ, Asus Zenbook UX31 este ultra-portabilul aproape perfect. Producătorul taiwanez oferă poate cea mai bună implementare de pe piaţă a noilor procesoare de la Intel. Noua serie Zenbook, formată din modelele de UX21 de 11.6″ şi UX31 de 13.3″, impresionează atât prin design, cât şi prin performanţele sale. Procesoarele ULV sunt combinate cu un SSD foarte rapid şi sunt momente în care nu-ţi vine să crezi că lucrezi pe un laptop cu o grosime de doar 17 mm. La toate acestea se mai adaugă funcţie Instant On, cu ajutorul căreia laptopul revine din modul Sleep în doar două secunde şi poate sta în acest mod timp de două săptămâni.

Asus Zenbook UX21 şi UX31

Urmărește Go4IT.ro pe Google News