Asus VX7 Lamborghini – Domnilor, porniţi motoarele!

01.11.2011
Asus VX7 Lamborghini - Domnilor, porniţi motoarele!

Ca să înţelegeţi cum stau lucrurile cu Asus VX7 Lamborghini, vă rog să-mi permiteţi o analogie între automobilele performante şi PC-urile de top. Poţi să iei un sedan de clasă medie, să-i schimbi motorul, să-i adaugi două turbocompresoare, să-i schimbi suspensia şi să te duci apoi să te iei la întrecere cu un Lamborghini. Şi eventual să câştigi. Este posibil chiar să investeşti mai puţini bani în sedan şi în modificări decât ai da ca să cumperi Lamborghini-ul. Sau poţi să te duci să cumperi direct Lamborghini-ul pentru că ai fondurile necesare.

Asus VX7 Lamborghini - un bolid portabil

La fel stau lucrurile cu Asus VX7 Lamborghini. Există pe piaţă laptopuri ceva mai performante şi poate chiar mai ieftine. Din păcate, ele nu poartă sigla cu taurul din Sant’Agata Bolognese. În cazul în care contul din bancă are multe cifre şi pereţii camerei sunt decoraţi cu postere cu bolizi Lamborghini, Asus VX7 este o alegere uşoară. Vom vedea în continuare ce oferă această bestie portabilă.

Construcţie

Personal, sunt un fan al mărcii de automobile şi îmi plac foarte mult stopuri în forma literei Y. Ele decorează spatele lui Asus VX7. Din nefericire, ele nu se aprind. Poate că exagerez, însă un laptop la care aspectul are un rol foarte important ar fi putut fi dotat cu câteva LED-uri în partea din spate. Utilizatorul ar fi putut să le aprindă atunci când Asus VX7 era alimentat de la priză, pentru un efect vizual şi mai atractiv.

Asus VX7 Lamborghini - stopurile false

Laptop-ul VX7 iese oricum în evidenţă. El este construit pe platforma seriei G de la Asus, dedicată pasionaţilor de jocuri. În spate găsim două fante de aerisire impunătoare, ale unui sistem de răcire foarte efecient şi silenţios. Exclusivitatea portabilului este subliniată de restpad-ul îmbrăvat în piele fină. Pe butonul de pornire sunt inscripţionate cuvintele Start Engine.

Pentru seria G de laptopuri, Asus a schimbat plasticul lucios cu unul mat. Acesta din urmă nu se regăseşte la VX7 Lamborghini. La interior, mai multe suprafeţe sunt din plastic negru lucios, care nu ne-a încântat privirea. Nu acelaşi lucru se poate spune de capacul monitorului. El este vopsit cu o culoare uşor perlată, mult mai plăcută din punct de vedere estetic. Suprafeţele lucioase, atât la interior cât şi la exterior sunt un magnet pentru amprente.

Tastatura

Asus VX7 nu ne impresionează aici. Asus a folosit în repetate rânduri aceeaşi tastatură pentru mai multe modele. Cea lui VX7 pare să fie o versiune puţin mai lucioasă a celei întâlnite la Asus G53. Iluminarea tastelor este un plus, însă nu este plăcut felul în care lumina este vizibilă în jurul butoanelor. Tastatura flexeză foarte puţin în centru şi permite tastarea rapidă pentru cei cu dexteritatea necesară. Sunt nevoit să punctez şi de această dată faptul că tastele direcţionale nu sunt bine delimitate şi cu greu pot fi recunoscute exclusiv tactil.

Asus VX7 Lamborghini are tastatura iluminată

Ecranul

O rezoluţie mai mică de 1920×1080 pixeli ar fi fost greu de justificat pentru ecranul lui Asus VX7 Lamborghini. Am fost puţin dezamăgit de prezenţa filtrului lucios, ceea ce indică o reducere a costurilor. VX7 merita mai mult. Chiar şi aşa, calitatea imaginii este bună, iar matricea are unghiuri de vizibilitate decente.

Specificaţii

  • Ecran: 15.6″, 1920×1080, LED, filtru lucios
  • CPU: Intel Core i7-2630QM, 2 GHz, 6 MB cache, 2,9 GHz Turbo, HT, 45 W TDP
  • Chipset: Intel HM65 Express
  • GPU integrat:
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GTX 460M, 3 GB VRAM
  • RAM: 4 x 4 GB, DDR3, 1.333 MHz
  • HDD: 2 x 500 GB, 7.200 RPM, Seagate SSH
  • Unitate optică: Blu-ray Combo
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
  • Conectori: 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, VGA, 2 x audio
  • Altele: card reader, webcam 2 MP, tastatură iluminată
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate 64 bit
  • Baterie: 8 celule, 5.200 mAh, 75 Wh
  • Dimensiuni: 402 x 309 x 50-58 mm
  • Greutate: 3,82 kg

Asus VX7 Lamborghini - conectorii

Dotări

Asus a dezactivat placa video integrată în cazul lui VX7 Lamborghini. Probabil că potenţialii clienţi nu vor fi interesaţi de o autonomie foarte mare în mediul office. Laptopul a fost lansat în două versiuni, diferenţiate în mod special de placa video. Noi am primit la test modelul dotat cu Nvidia GeForce GTX 460M, dar VX7SX vine cu GeForce GTX 560M. Laptopul care a ajuns în ţara noastră este cel prezentat aici.

În carcasă, Asus VX7 dispune de patru slot-uri pentru memorie RAM şi două pentru harddisk-uri. Intel specifică o limită de 16 GB pentru controller-ul de memorie din procesor, ceea ce înseamnă că memoria instalată este cea maximă. Harddisk-urile din dotarea lui VX7 Lamborghini sunt SSH-uri de la Seagate, adică vin cu 4 GB de memorie flash. Ea stochează fişierele cele mai accesate, sporind performanţele sistemului. În PCMark Vantage, la testul pentru HDD, laptopul a obţinut aproape 7.500 de puncte.

Performanţe

Lista de specificaţii de mai sus ar trebui să fie îndeajuns pentru a sublinia performanţele lui Asus VX7 Lamborghini. Procesorul quad core poate ajunge a aproape 3 GHz, memoria RAM vine în cantităţi generoase, iar placa video face parte din segmentul high end. Chiar dacă există pe piaţă configuraţii portabile ceva mai performante, Asus VX7 este un mode de top. El se dovedeşte util atât pentru jocuri, cât şi pe post de staţie de lucru.

PCMark Vantage 64 bit – 9.489 (Productivity – 7.334)
PCMark 7 Basic – 3.119
3DMark Vantage Entry – 25.842 (GPU 30.887 / CPU 17.343)
3DMark Vantage High – 8.053 (GPU – 6.828 / CPU 17.436)
3DMark11 – E 2.952 / P 1.781 / X 578
3DMark06 – 12.576

Jocuri

Cum spuneam, configuraţia lui Asus VX7 este excelentă pentru rularea jocurilor. Am reuşit să testăm câteva titluri la rezoluţia nativă a ecranului şi mai jos găsiţi o listă cu performanţele laptopului.

CoD Modern Warfare 2 – Extra, AA 4x – 56 fps
NFS Shift 2 – Medium, No AA, V-Sync – 50 fps
Crysis 2 – Advanced, V-Sync – 27 fps

Asus VX7 Lamborghini - restpad îmbrăcat în piele

Autonomie

Nu aş fi crezut că bateria lui Asus VX7 permite trei ore de lucru în mediul office. Chiar şi două ore ar fi fost o performanţă pentru configuraţia de top a laptopului, în condiţiile în care placa video integrată era dezactivată. Am folosit profilul Power4Gear Quiet Office şi uminozitatea ecranului la 35% pentru a naviga pe Internet, a edita documente şi a asculta muzică folosind o pereche de căşti.

Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, redat folosind profilul Power4Gear Entertainment şi cu luminozitatea ecranului la 65%. Bateria s-a descărcat de această dată într-o oră şi 45 de minute. Sunetul a fost redat cu aceeaşi pereche de căşti.

Asus VX7 Lamborghini - versiunea portocalie

Alte aspecte

Asus VX7 Lamborghini cântăreşte aproape 4 kg, portabilitatea lui fiind foarte redusă. De asemenea, el este un laptop gros. A intrat cu greu într-o geantă obişnuită, destinată laptopurilor de 15.6″. Sistemul de răcire este impresionant. În timpul rulării jocurilor şi testelor de performanţă, obiectele din spatele laptopului s-au încălzit, însă zgomotul ventilatoarelor de-abia s-a auzit. Restpad-ul şi tastatura abia dacă au devenit călduţe.

Sistemul audio al lui Asus VX7 este dezamăgitor. Avem două difuzoare mici, poziţionate sub o grilă de plastic deasupra tastaturii. Volumul şi calitatea audio sunt slabe şi recomand folosirea căştilor sau a unui sistem audio extern.

Preţ şi disponibilitate

Asus VX7 Lamborghini este disponibil în ţara noastră la preţul de 9.000 lei, în configuraţia prezentată aici.

Asus VX7 Lamborghini poate fi cumpărat şi din România

Concluzie

Asus VX7 Lamborghini este un laptop high end, creat în special pentru pasionaţii de jocuri. Dacă sunteţi fani ai mărcii italiene de bolizi şi aveţi un cont generos în bancă, laptopul de faţă este o alegere uşoară. Sistemul este performant, iar calitatea construcţiei este bună. În plus, primiţi un restpad îmbrăcat în piele şi un sistem de răcire silenţios. Asus VX7 este un laptop de top, iar sigla Lamborghini îl face şi mai exclusivist.

Plusuri şi minusuri:

[+] configuraţie foarte performantă
[+] două harddisk-uri SSH
[+] construcţie bună
[+] design inspirat de bolizii Lamborghini
[+] restpad îmbrăcat în piele
[+] autonomie bună în modul office
[-] difuzoarele integrate sunt dezamăgitoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News