Un YouTuber a îmbunătățit performanța pe MacBook Air M2 folosind un truc care costă doar 15$

21.07.2022

MacBook Pro și MacBook Air cu procesoare M2 abia ajung pe piață, însă cei care sunt în căutarea unui nou laptop Apple sunt puși într-o dilemă de noile modele. MacBook Pro vine cu un design învechit și mai multe dezavantaje, însă include un cooler activ, care asigură o performanță superioară susținută, în timp ce noul MacBook Air cu M2 vine cu un ecran nou, tastatură mai bună, MagSafe și un webcam superior, dar fără răcire activă. YouTuber-ul Max Yuriev de la MaxTech susține că a rezolvat neajunsurile modelului Air folosind un „truc” pentru răcire mai eficientă, care costă doar 15$.

MacBook Air M2 cu răcire îmbunătățită poate depăși chiar și performanțele MacBook Pro M2

Dezasamblarea MacBook Air M2 a demonstrat faptul că Apple nu a inclus niciun fel de răcire „serioasă” în carcasa acestui computer, lăsând  chiar un spațiu gol destul de mare. În lipsa unui radiator sau a unui ventilator care să preia căldura, laptop-ul, deși silențios, poate atinge limitele de temperatură în doar câteva minute de sarcini complexe, precum editare video. Desigur, acest laptop nu este destinat acestor cazuri de utilizare, însă procesorul M2 a demonstrat că este mai mult decât capabil să facă asta.

În urma testelor, YouTuber-ul Max Yuriev a decis să desfacă laptop-ul MacBook Air M2 și să încerce o soluție simplă și ieftină pentru îmbunătățirea răcirii acestui laptop. Se pare că simpla aplicare de pad-uri de transfer termic deasupra zonei unde este găzduită placa de bază a computerului este de ajuns pentru a transfera căldura degajată de procesor către capacul de jos al laptop-ului. Astfel, procesorul este mai bine răcit și poate susține performanța ridicată pentru mai mult timp.

macbook air m2 pads

Ba chiar în anumite teste, MacBook Air-ul modificat oferă rezultate chiar mai bune decât pe MacBook Pro-ul cu răcire activă, chiar și fără un ventilator și fără să producă niciun fel de zgomot. Desigur, această modificare este puțin riscantă. În primul rând, va duce la anularea garanției, întrucât capacul laptop-ului trebuie desfăcut. Apoi, căldura în exces produsă de laptop va fi transferată către exterior. Astfel, dacă folosești laptop-ul des în poală, acesta ar putea ridica nivelul de disconfort termic.

Din păcate, această soluție nu este una care poate rezolva toate problemele de căldură ale lui MacBook Air în aplicații foarte solicitante. Chiar dacă în testele de performanță de procesor, M2-ul pare că are destulă răcire pentru a nu scădea semnificativ performanța după 2-3 minute, în testele de GPU, după cam jumătate de oră, cipul începe să scadă din puterea oferită pentru a păstra temperatura scăzută. Astfel, MacBook Air, chiar și cu pad-uri de transfer termic, tot nu devine brusc un laptop potrivit pentru gaming.

sursa: Max Tech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult