VAIO TT – minunea de 11.1” de la Sony

07.01.2009
VAIO TT – minunea de 11.1” de la Sony
Construcţie şi dotări (II)

Ecranul este un alt element de construcţie care ne-a impresionat foarte plăcut. Deşi are o diagonală de 11.1”, rezoluţia oferită este de 1366×768. Ea ar putea fi considerată prea mare de unii, însă producătorul a dorit ca productivitatea să nu fie afectată de dimensiunile ecranului. Este adevărat că cei care au probleme cu vederea ar putea fi deranjaţi de pixelii minusculi, însă rezoluţia mare este absolut necesară pentru un portabil ce tinde spre mediul business. Ecranul în sine este foarte subţire, în mod special datorită iluminării cu LED-uri. Din păcate, el a lăsat impresia că ar fi destul de fragil.

Ecranul subtire, iluminat cu LED-uri

Iluminarea cu LED-uri are şi alte avantaje pe lângă faptul că permite construirea unui ecran subţire. Consumul de energie electrică este mai redus în cazul utilizării LED-urilor. Cel mai vizibil avantaj este însă legat de calitatea imaginii. Iluminarea cu LED-uri este mai uniformă, iar culorile par mai vii. De asemenea, unghiurile de vizibilitate sunt puţin îmbunătăţite, deşi avem de-a face tot cu o matrice TN. Nivelul luminozităţii ecranului poate fi setat manual prin taste rapide sau poate fi folosit senzorul situat deasupra tastaturii în partea dreaptă. În practică, luminozitatea considerată bună de calculator era puţin cam slabă pentru condiţiile unui birou cu sursă artificială de lumină.

Sony VAIO TT - mufa HDMI si cea LAN

Am fost puţin contrariaţi de logo-ul Full HD prezent pe carcasa laptop-ului. Rezoluţia ecranului nu este 1920×1080, însă cei care se uită pe latura din stânga a lui VAIO TT vor vedea o siglă HDMI. Sub un capac de plastic argintiu, pentru a nu afecta linia designului, se găsesc un conector video HDMI şi mufa LAN. Ultraportabilul nu este capabil să afişeze pe ecran conţinut full HD, însă îl poate transmite prin intermediul interfeţei HDMI către un LCD TV. Această facilitate face casă bună cu unitatea optică Blu-ray. Deşi ar putea fi trecute cu vederea de mulţi, portabilul dispune de două difuzoare ce se fac auzite prin patru fante subţiri de deasupra tastaturii. Calitatea sunetului poate fi considerată bună pentru dimensiunile difuzoarelor.

Doar doua mufe USB

Unul dintre capitolele la care VAIO TT nu vrea să iasă din tiparele ultraportabilelor este numărul conectorilor. Producătorul s-a limitat la minimul necesar şi aceasta a însemnat doar două porturi USB 2.0. Alături de ele, tot pe latura stângă, se găsesc cei doi conectori audio şi o mufă firewire. Portul HDMI şi mufa LAN au fost amintite deja. Latura dreaptă a ultraportabilului este dedicată aproape în întregime unităţii optice. Alături de ea mai are loc şi un conector video D-Sub. Pe muchia din faţă se găsesc, de la stânga la dreapta, cititorul de carduri, comutatorul pentru placa de reţea wireless şi cinci butoane mici. Dintre acestea, trei se ocupă de controlul volumului, unul este tastă rapidă pentru un meniu de control al lui VAIO TT, iar cel din urmă comandă deschiderea unităţii optice.

Performanţe, autonomie

Performanţe

Din imagini se poate observa un logo Centrino 2 aplicat pe carcasa lui Sony VAIO TT. Aceasta înseamnă că sub capota sa ar trebui să găsim tehnologie de ultimă generaţie de la Intel. Placa de bază a ultraportabilului este dotată cel mai proaspăt şi mai performant chipset mobile, GS45 Express. El aduce cu sine cea mai puternică placă video integrată de la Intel, GMA 4500MHD. Tind să cred că persoanele interesate de VAIO TT nu-l vor achiziţiona pentru a juca jocuri, placa grafică de faţă fiind încă sub nivelul uneia dedicate.

Butonul de pornire

Performanţa sistemului este dată în mod special de procesor, iar modelul testat de noi a fost dotat cu un Intel Core 2 Duo SU9300. Acesta este un CPU de tip ULV (ultra low voltage) ce rulează în mod standard la frecvenţa de 1,2 GHz. Sony a fost nevoit să apeleze la un astfel de procesor deoarece posibilităţile de răcire într-o asemenea carcasă compactă sunt limitate. Deşi nu ne aşteptam ca SU9300 să ofere o putere de procesare brută foarte mare, el s-a dovedit mai mult decât suficient pentru marea majoritate a aplicaţiilor. Una din surprizele configuraţiei a fost memoria RAM. VAIO TT a fost dotat cu 4 GB de memorie DDR3 la 800 MHz.

Cantitatea de memorie împreună cu performanţa procesorului facilitează lucrul în Photoshop. Deşi modelul primit la test nu a fost dotat cu unitate Blu-ray, ci un DVD writer comun, am rulat clipuri video la rezoluţie 1080p. Încărcarea procesorului a fost destul de mare, însă rularea a fost aproape perfectă. Pentru aplicaţiile menţionate este indicată folosirea profilului de sistem High Performance. Acesta supratacteaza procesorul în unele cazuri la frecvenţa de 1,6 GHz, dar va afecta în mod evident autonomia. Şi pentru că tot am menţionat-o să spunem că am fost destul de mulţumiţi de performanţa bateriei lui VAIO TT.

Fanta pentru ventilatie a sistemului de racire

La rularea unui DVD video din cu ajutorul unităţii optice, pe profilul Balanced, calculatorul s-a oprit după 3 ore şi 5 minute. Luminozitatea ecranului a fost setată la un nivel mediu pentru a putea viziona filmul în condiţii bune şi pentru a pune în valoare afişajul superb. Autonomia în mediul office a fost mai mare. Am folosit acelaşi profil Balanced deoarece un browser cu multe tab-uri deschise poate utiliza foarte mult procesorul. Cu reţeaua wireless activă şi folosită pentru navigare pe Internet, cu luminozitatea ecranului la nivel mediu şi cu Winamp-ul pornit, bateria a rezistat 3 ore şi 50 de minute. În acest timp, browser-ul a fost ţinut deschis tot timpul, alături de Microsoft Word. Probabil că s-ar mai fi putut stoarce cel puţin 30 de minute în plus dacă se folosea profilul Power Saver şi un nivel de luminozitate mai redus pentru ecran.

Sistemul de răcire face faţă chiar şi atunci când procesorul este încărcat la maxim, însă aerul degajat în partea dreaptă este destul de fierbinte şi trebuie avut grijă ca fantele de ventilare de sub laptop să nu fie acoperite. Surprinzător, căldura nu se transmite în zona tastaturii sau a restpad-ului. Zgomotul sistemului de răcire nu este sesizabil, însă cel al unităţii optice care funcţionează este. Butonul de deschidere al ei este mic şi destul de greu accesibil fără contact vizual direct. Însă producătorul probabil că a ştiut asta şi de aceea a adăugat un buton de Eject în partea din faţă laptop-ului.

Unitatea optica si butonul frontal Eject

Deşi nu are o indicaţie în acest sens, touchpad-ul permite scroll-ul vertical şi orizontal. Laptop-ul nu poate fi deschis cu o singură mână deoarece încheieturile ecranului sunt destul de ferme. Harddisk-ul cu care a fost dotat modelul testat a fost unul standard de 160 GB cu 5400 RPM, pe interfaţă SATA. Producătorul oferă însă celor care doresc viteză maximă posiblitatea de configurare a portabilului cu două SSD-uri în RAID. În acest caz, preţul lui VAIO TT tinde spre şi poate depăşi suma de 4.000 $. Experienţa lucrului cu laptop-ul a fost foarte plăcută, cu o singură menţiune. Dimensiunea ecranului şi rezoluţia mare îi poate face pe unii utilizatori, inclusiv pe subsemnatul, să se aplece pentru a sta mai aproape de afişaj.

Concluzie

Concluzie

Sony VAIO TT ne-a schimbat perspectiva asupra ultrpoartabilelor

Încadrarea lui Sony VAIO TT într-un singur segment în funcţie de domeniul de utilizare este dificilă. Deşi este un ultraportabil performant, nu ştiu cât de bine ar sta alături de Lenovo Thinkpad pe masa din sala de conferinţe. Pe de altă parte, designul nu se poate să nu-l facă remarcat oriunde, aceasta fiind unul din atuurile consacrate ale mărcii VAIO. Cu unitatea optică Blu-ray, rezoluţia ecranului şi portul HDMI, ultraportabilul atacă segmentul multimedia. Este normal să plăteşti mult pentru un model exclusivist, iar VAIO TT costă între 2.000 $ şi 4.000 $. Preţul se poate justifica însă şi prin dotări, ecranul superb, unitatea optică şi construcţie. Cei care doresc un ultraportabil performant şi nu sunt deranjaţi de preţ ar trebui să se uite neapărat şi la un Sony VAIO TT.

Plusuri şi minusuri:

[+] designul şi calitatea construcţiei

[+] greutate redusă – 1,3 kg

[+] ecran superb

[+] unitate optică

[+] performanţa

[+] autonomia peste medie

[] ecranul pare fragil

[] doar două porturi USB

Construcţie şi dotări (I)

Cu câţiva ani în urmă, dacă resursele
financiare
nu erau o problemă şi erai în căutarea unui
ultraportabil, trebuia să treci pe la o
reprezentanţă Sony şi să te joci puţin cu un
laptop
VAIO TZ
. Şansele erau foarte mari ca să pleci
cu el la pachet. Uşor, superb
construit
şi cu dotări mai mult decât decente, el se lăuda
cu o unitate optică şi ecran cu
diagonala de 11.1″. În luna
septembrie a anului trecut, Sony a scos la rampă,
urmaşul lui TZ, pe care l-a denumit din motive necunoscute

VAIO TT
.


VAIO TT - ultraportabilul de 11.1” de la Sony

După ce s-au potolit aluziile legate de maşina sport cu două
locuri de la Audi, s-a remarcat faptul că avem de-a face cu
cel mai uşor calculator din lume dotat cu o unitate optică
Blu-ray
. De asemenea, aluziile la numele unei maşini sport
nu sunt neapărat nefondate. Ca să ne exprimăm în termeni auto,
Sony VAIO TT are şasiul construit
din fibră de carbon, pentru greutate redusă şi
duritate în acelaşi timp. Mergând mai departe în lista de dotări,
am fost impresionaţi de ce ascunde în carcasă micuţul laptop de la
Sony.


Sony VAIO TT - tastatura

Construcţie şi dotări

Cu o greutate de doar 1,3 kg,
VAIO TT se încadrează perfect în clasa laptop-urilor
ultraportabile
. Dimensiunile sale sunt de 28×20
cm
, cu 2 cm mai lat şi mai lung decât un
MSI Wind
. La capitolul grosime, micuţul
portabil de la Sony nu vrea să se ia la întrecere cu
MacBook Air
, măsurând 2,36 cm. Producătorul a
ales să mai adauge nişte note argintii designului sobru al lui TZ.
Carcasa din plastic negru a lui VAIO TT este
decorată cu două benzi laterale argintii. Aceeaşi culoare se
regăseşte şi pe articulaţiile laterale ale ecranului şi pe
butoanele touchpad-ului.


Sony VAIO TT - touchpad-ul

Tastatura a fost unul din elementele de
construcţie pe care le-am apreciat foarte mult. În stilul deja
consacrat al portabilelor VAIO şi Apple, tastele sunt
separate
şi deşi sunt direct proporţionale cu dimensiunile
laptop-ului, ele sunt foarte uşor de apăsat. Trecerea de la o
tastatură normală Logitech la cea a lui VAIO TT s-a făcut foarte
uşor, iar testul de faţă a fost redactat pe aceasta din urmă.
Limitările există totuşi, iar în cazul de faţă
s-au tradus prin lipsa unor taste separate pentru Home,
End, Page Up şi Page Down
. Folosirea caracterelor
româneşti nu este însă împiedicată în vreun fel.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News