ZenBook 3 UX490UA: performanţă de top într-un ultraportabil „de lux” [REVIEW]

01.08.2017
ZenBook 3 UX490UA: performanţă de top într-un ultraportabil „de lux” [REVIEW]
Construcţie, design,ergonomie şi specificaţii tehnice

ZenBook 3 UX390 s-a dovedit a fi un laptop excelent pentru cei cu bugete mari care îşi doresc un laptop pe care să îl aibă aproape în orice moment, fiind unul dintre cele mai puternice laptop-uri ultraportabile de pe piaţă. Desigur, dimensiunile lui reduse duceau la o experienţă puţin „chinuită” pentru redactarea de texte, iar singurul său port USB Type-C s-a dovedit a fi insuficient pentru lucrul la birou. Se pare că ASUS a conştientizat aceste neajunsuri şi a încercat să le corecteze cu „fratele” mai mare, UX490, care deşi creşte în dimensiuni, păstrează portabilitatea extremă şi asigură performanţă de top într-un format atât de compact.

Construcţie, design şi ergonomie

La o primă privire, UX490 este aproape identic cu modelul UX390 lansat anul trecut. Vorbim despre un laptop foarte subţire şi uşor, realizat în totalitate din aluminiu, cu margini aurii şi cam puţine port-uri de conectivitate. O privire mai atentă dezvăluie însă faptul noul model de Zenbook 3 a crescut cu un inch în display, lucru care a dus la dimensiuni sensibil mai mari ale întregului dispozitiv. Ecranul de 14” este însă integrat într-un corp care ar găzdui în mod normal un laptop de 13”, lucru care ajută la păstrarea aspectului compact al laptop-ului.

Capacul display-ului este decorat cu logo-ul ASUS şi cu deja faimoasa textură „Zen” de cercuri concentrice caracteristice computerelor şi smartphone-urilor ale companiei. Partea de jos nu are decât două site decupate în carcasă, care nu sunt folosite pentru aerisire, ci pentru redarea de sunet, întrucât sub ele se află două difuzoare. Celelalte două sunt poziţionate deasupra tastaturii. Ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass 5 lucioasă, un dezavantaj pentru cei care lucrează în aer liber sau în spaţii cu iluminare puternică, însă ajută la îmbunătăţirea rezistenţei dispozitivului, întrucât este unul dintre cele mai subţiri laptop-uri echipate cu un procesor Core i7.

Tastatura nu pare mult diferită, însă odată cu dimensiunile crescute, ale întregului laptop, ASUS parcă a schimbat câteva lucruri. În primul rând, tastele de pe laterala din stânga (Tab, Caps Lock) par a fi supradimensiunate. Nu de puţine ori am apăsat pe una dintre acestea încercând să apăs pe literele de la margine (Q, A), însă cu timpul orice utilizator se poate obişnui. Tastele au o cursă foarte scurtă, dar satisfăcătoare, oferind un feedback sesizabil. Un lucru care ar putea să irite unii utilizatori este iluminarea tastaturii care nu pare să fie uniformă pe toată suprafaţa. Unele taste sunt iluminate doar parţial, problema fiind utilizarea unui singur LED pe fiecare tastă, indiferent de dimensiunea şi forma sa. Trackpad-ul este unul standard deja pentru categoria aceasta de computer, cu o suprafaţă medie, care asigură glisarea uşoară a degetelor (este realizat din sticlă) şi găzduieşte în colţul dreapta-sus un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello.

Conectivitatea a fost unul dintre aspectele negative ale lui UX390 în urmă cu mai multe luni, iar ASUS a încercat să remedieze problema pe UX490. Din păcate, compania a adăugat şi mai multe port-uri USB Type-C, pe care momentan nu putem conecta foarte multe accesorii fără adaptoare. Într-adevăr, multe camere foto, telefoane şi tablete se pot conecta la un computer prin Wi-Fi, iar serviciile cloud pot înlocui transferurile prin stikc-uri USB, însă în cazul multor tipuri de accesorii, adaptoarele sunt singurele soluţii. Cel mai mult se simte lipsa unui card reader, computerul fiind capabil de editare foto, însă fără posibilitatea de a copia pozele în mişcare fără un dispozitiv separat, este greu de recomandat pentru astfel de activităţi.  Cu trei port-uri Type-C (două cu suport pentru Thunderbolt 3) şi un jack audio, Zenbook 3 UX490 este bine echipat pentru viitor, însă nepotrivit pentru piaţa din prezent.

Tot aici este important de menţionat un aspect legat de poziţionarea mufelor. În timp ce port-urile USB Type-C de pe partea dreaptă nu prea se încurcă una pe cealaltă, pe partea stângă, port-ul USB este mai aproape de utilizator decât jack-ul audio. În momentul în care conectezi o pereche de căşti atunci când există un cablu conectat la USB, jack-ul de căşti se suprapune cu acesta. E o problemă minoră în utilizare, însă poate crea disconfort pentru o parte dintre utilizatori. Din fericire (?), nu mulţi au destule dispozitive pe USB Type-C pentru a umple toate cele trei port-uri disponibile.

Specificaţii tehnice

 • Nume model: UX490UA
 • Ecran: 14”, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 5 (glossy)
 • CPU: Core i7-7500U @  2,7 GHz (boost până la 2,9 GHz)
 • GPU: Intel HD Graphics 620
 • RAM: 8 GB DDR3
 • Stocare: SSD 512 GB Samsung PCIe 3.0 x4, conector M.2
 • Reţea: 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
 • Conectori: 1x USB-C, 2x Thunderbolt 3, jack audio combo 3.5 mm
 • Sunet: 4 difuzoare, certificare harman/kardon
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro 64 bit
 • Baterie: 46Wh, 4 celule, fast charging (0-60% în 49 minute)
 • Alimentare: 65W, 19V mufă USB Type-C
 • Dimensiuni: 329 x 210 x 12,9 mm
 • Greutate: 1,1 kg
 • Altele: tastatură iluminată, webcam VGA, senzor de amprentă

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

ZenBook 3 este o serie de computere realizată pentru utilizarea la birou, pe timp îndelungat şi exact aşa am testat şi modelul UX490. Acesta a fost cărat zilnic în ghiozdan alături de încărcătorul său, o pereche de căşti, un mouse „de lucru” (MX Master de la Logitech) şi încă un accesoriu foarte important: un adaptor de reţea pe USB, cu un adaptor de la USB Type-A la Type-C.

În mod normal, un adaptor de reţea Ethernet nu este util, însă modelul UX490 şi al său modul Wi-Fi de la Intel nu pare să se împace foarte bine cu reţeaua Wi-Fi din redacţia noastră. Ce-i drept, reţeaua noastră foloseşte un standard mai vechi, în timp ce laptop-ul ASUS beneficiază de tehnologia 802.11ac, mult mai rapidă. Cu toate acestea, în alte locaţii, inclusiv acasă, ZenBook 3 UX490 s-a conectat fără probleme la reţele wireless mai moderne.

Adevărul este că puteam lăsa liniştit adaptorul de priză acasă, întrucât în utilizare de birou, cu Word, Chrome şi poate puţină editare foto de bază, acumulatorul laptop-ului poate să ţină lejer peste 7 ore. ASUS recomandă acest model pentru nouă ore de autonomie, performanţă care poate fi atinsă cu display-ul pe o setare inferioară, Wi-Fi folosit selectiv şi rularea de conţinut care să nu solicite prea mult procesorul sau cipul grafic integrat.

Cursa tastelor de pe UX490 este ciudată la început pentru cei care nu au mai folosit un ultrabook atât de subţire, însă tranziţia de la un MacBook sau un model ZenBook mai vechi este foarte uşoară. Faptul că anumite taste sunt de dimensiuni ciudate afectează modul în care unii utilizatori lucrează. De exemplu, de multe ori combinaţia de taste CTRL + SHIFT + T, folosită în browser pentru deschiderea unui tab închis recent nu mi-a ieşit din prima încercare niciodată, întrucât obişnuiam să apăs pe tastele de control cu un singur deget. Tastele de pe UX490 necesită apăsare cu câte un deget pe fiecare tastă pentru rezultate consistente.

Fiind vorba despre un computer ultra compact, echipat cu un procesor Core i7 de la Intel (puternic chiar şi în varianta dual-core, având în vedere limitee de dimensiuni şi răcire) şi un SSD rapid, este normal ca sistemul de răcire să funcţioneze aproape non-stop în utilizare. În afară de momentele în care efectiv nu este nimic pornit pe laptop, cooler-ul se învârte constant. Din fericire, sistemul de răcire nu devine niciodată destul de zgomotos încât să deranjeze, însă temperaturile ridicate ar putea afecta performanţa în anumite situaţii.

Având însă în vedere faptul că UX490 nu este un laptop pe care să faci editare video decât în cazuri de urgenţă, iar majoritatea jocurilor video ies din discuţie pentru că nu avem de a face cu un cip grafic dedicat, nu pot fi întâlnite multe scenarii în care procesorul să intre în throttling.

Vorbeam mai devreme de autonomie, însă mai important decât aceasta este sistemul ASUS Battery Health Charging. Compania taiwaneză a integrat pe lângă bloatware-ul obişnuit care constă în antivirus, aplicaţii de productivitate şi divertisment, şi o aplicaţie utilă, care porneşte odată cu computerul. Aceasta oferă trei opţiuni de încărcare, utile în diverse scenarii. Full Capacity Mode încarcă bateria complet de fiecare dată şi este recomandat pentru cei care lucrează pe laptop fără să îl ţină conectat la priză, pentru cei care au un mod de lucru mixt, Battery Health Charging oferă modul balansat, care încarcă bateria până la 80% şi apoi o ţine între această valoare şi 78%. În cele din urmă, Maximum Lifespan Mode încarcă acumulatorul până la 60% şi îl ţine la o valoare între aceasta şi 58%.

De ce sunt importante aceste lucruri? Pentru că bateriile pe litiu îşi pierd din capacitate dacă sunt încărcate de repetate ori la maximum. Desigur, pentru situaţii în care ai nevoie de mai multă baterie la o utilizare prelungită, poţi încărca bateria la maximum, însă atunci când nu este necesar, este mai „sănătos” pentru laptop să nu fie încărcat complet. Acest lucru asigură rezistenţa în timp a capacităţii bateriei. Întrucât vorbim despre un laptop unibody, care nu oferă acces uşor la componentele interne, schimbarea bateriei ar fi problematică într-un caz de urgenţă. Sistemul Battery Health Charging ar trebui în teorie să amâne cât mai mult posibil operaţiunea de înlocuire a bateriei. Mi-aş dori să văd asemenea sisteme integrate şi în alte laptop-uri şi în special pe smartphone-uri, pe care majoritatea utilizatorilor le încarcă complet peste noapte.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

ZenBook 3 UX490 este cu siguranţă un laptop de birou, iar activităţile de acest gen sunt îndeplinite cu brio, testul de performanţă PCMark oferind un scor foarte apropiat în testul Creative de cel al unor computere portabile destinate gamerilor. Desigur, performanţa în editare video va fi afectată, însă mai degrabă randarea materialelor va fi anevoioasă, procesorul oferind scoruri de două ori mai mici decât un model i7 quad-core de laptop. La capitolul stocare însă, UX490 stă foarte bine.

SSD-ul Samsung pare să fie unul din gama superioară, cu viteze de scriere de peste 1 GB/s în mod secvenţial şi de până a 470 MB/s pentru fişiere multiple. Acest lucru asigură transferuri de date rapide, atât pe dispozitive conectate la mufele USB sau Thunderbolt 3, cât şi pentru upload-uri, în cazul în care avem de a face cu o reţea de viteză foarte mare.

La capitolul gaming am ales un singur test din 3DMark, Sky Diver, care este recomandat pentru laptop-uri şi computere cu putere limitată. După cum era de aşteptat, cipul grafic Intel integrat în procesor nu impresionează, însă ar putea fi util în jocuri mai puţin pretenţioase, titluri 2D sau jocuri mai vechi.

Test Scor
3DMark Sky Diver 3.938 puncte
PCMark Creative 4.558 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 40,40 FPS, CPU 320 cb
WinRar 4.203 KB/s
HDTune SSD 1.071,9 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 1.835 MB/s Write: 1.585 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 562,7 MB/s Write: 470,9 MB/s

Concluzii

ZenBook UX490 este încă un ultraportabil excelent de la ASUS, care vine cu micile lui probleme. Ecranul este acum destul de mare şi luminos pentru a putea fi folosit confortabil pentru lucrul la birou zi de zi, însă tastatura este puţin ciudată în utilizare, cel puţin la început. Lipsa port-urilor de conectivitate şi a unui card reader îi va ţine departe pe câţiva dintre cei interesaţi de un computer ultraportabil puternic, însă cel mai mult îi va ţine departe preţul.

UX490 are un preţ de listă de peste 7000 de lei, fiind comparabil cu modele din gama Apple la acest capitol. Cei care nu sunt interesaţi de portabilitate au alternative foarte puternice la preţuri similare, iar cei care nu îşi permit o astfel de „bijuterie”, pot apela cu încredere la gama de ZenBook-uri inferioare precum UX430, Zenbook Flip şi celelalte derivate. Cu siguranţă însă, UX490 are un public ţintă bine definit, care probabil că nu va sta prea mult pe gânduri atunci când va dori să îl achiziţioneze

Părţi pozitive

Design de excepţie
Autonomie foarte bună
Software de protecţie a acumulatorului integrat
Performanţă foarte bună având în vedere dimensiunile

Părţi negative

Tastatura nu este iluminată uniform
Nu are cititor de carduri sau mufe USB Type-A
Tastatura ar putea fi ciudată pentru o parte dintre utilizatori