ZenBook Pro UX550: ultraportabilul bun la toate [REVIEW]

ZenBook Pro UX550: ultraportabilul bun la toate [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

ASUS pare să deţină în oferta sa câte un laptop realizat pentru fiecare categorie de utilizator în parte, oferind atât modele pentru birou, modele pentru cei care sunt tot timpul în mişcare, computere portabile cu performanţă de top în gaming, cât şi câteva dispozitive „bune la toate”. ZenBook Pro UX550 poate fi încadrat în ultima categorie, fiind un laptop uşor de luat peste tot, echipat cu hardware capabil să îndeplinească aproape orice tip de rol, fie că vorbim despre munca la birou, în deplasare, editare de conţinut sau rularea de jocuri video.

Design, construcţie, ergonomie

Când vorbim despre laptop-uri capabile să ruleze jocuri video moderne, ne imaginăm imediat un computer cu design „agresiv”, cu luminiţe peste tot, dimensiuni considerabile şi greutate pe măsură. În cazul lui ZenBook Pro, treaba nu stă deloc aşa. Compania foloseşte acelaşi design „unibody” din aluminiu pe care l-am întâlnit şi pe alte modele din gama ZenBook, mărind doar foarte puţin dimensiunile faţă de dispozitivele ceva mai puţin performante.

Designul compact nu înseamnă însă că au fost făcute compromisuri la capitolul conectivitate. Pe lateralele laptop-ului găsim un port HDMI, două port-uri Thunderbolt 3 cu mufă USB Type-C, două port-uri USB 2.0, un jack audio şi nu în ultimul rând, un cititor de carduri microSD. Curioasă alegerea acestui format de card în locul SD-ului standard, întrucât grosimea laptop-ului sugerează că ar putea găzdui şi un cititor mai mare.

Modelul testat, de culoare neagră, reuşeşte să nu iasă foarte mult în evidenţă, singurul element de design care atrage puţin atenţia fiind marginea şlefuită, care reflectă lumina. Spre diferenţă de alte laptop-uri, marginile laptop-ului nu sunt deloc ascuţite, utilizarea lui pe perioade mai lungi de timp fiind confortabilă. Tastatura şi trackpad-ul sunt realizate la aceleaşi standarde pe care le-am întâlnit şi pe alte laptop-uri premium de la ASUS. Tastele sunt bine spaţiate şi destul de mari pentru a fi uşor de identificat fără să fii nevoit să te uiţi la tastatură atunci când scrii, iar trackpad-ul de dimensiuni medii beneficiază şi de un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello. Singurul lucru care pare să lipsească este un numpad, în special având în vedere că ASUS încearcă să vândă acest model către cei din mediul business.

Difuzoarele Harman/Kardon sunt poziţionate de-o parte şi de cealaltă a tasaturii, cu o serie de difuzoare secundare poziţionate în partea de jos. La o primă privire, nu există fante de aerisire pe carcasa lui ZenBook Pro, însă ASUS a folosit o metodă de răcire pe care o întâlnim din ce în ce mai des, aerul fiind tras şi evacuat pe la balamaua care conectează display-ul de restul computerului.

Pentru un laptop cu display de 15”, UX550 reuşeşte să fie destul de compact pentru a fi cărat peste tot, indiferent dacă vorbim despre drumul de la birou până acasă sau până la cafeneaua preferată. Acesta nu va „rupe spatele” utilizatorului şi nici nu prea are nevoie de curent continuu, întrucât acumulatorul poate oferi câteva ore bune de utilizare, chiar şi în condiţii mai solicitante.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS ZenBook Pro UX550
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i5-7300HQ (4-core, 2,50 – 3,50 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GTX 1050 4 GB GDDR5
 • RAM: 8 GB (2x 4GB DDR4)
 • SSD: Hynix 256 GB SATA-III (M.2)
 • Sunet: quad speakers (Harman/Kardon)
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, 2x USB 2.0, 2 x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, card reader microSD, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
 • Acumulator:  8 celule
 • Greutate: 1,8 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Aspect exterior plăcut
Construcţie de calitate
Autonomie ireproşabilă
Display anti-glare

Părţi negative

Nu are mufă Ethernet
Slot-ul de card este microSD
Putea fi mai performant în anumite cazuri
Nu are numpad pe tastatură

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult