ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]

23.02.2017
ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii tehnice

Foarte multă vreme, display-urile CRT au fost cele mai apreciate de către gamerii profesionişti, întrucât erau singurele capabile să ţină pasul cu reflexele lor, oferind o rată de împrospătare a imaginii mult superioară panourilor LCD. În ultimii câţiva ani însă, producătorii de monitoare au început să ofere frecvenţe din ce în ce mai mari pe monitoarele dedicate gamerilor competitivi, multe modele fiind echipate cu panouri cu refresh rate de 120 sau chiar 144 Hz. Modelul de faţă, ASUS ROG Swift PG248Q, este un monitor pentru cei care vor puţin mai mult, însă se adresează unui public foarte bine definit.

Construcţie, design

Modelul ASUS ROG Swift PG248Q nu este cu mult diferit faţă de alte monitoare produse de ASUS în gama ROG. Acesta păstrează designul deja cunoscut, diferenţele între acesta şi alte modele similare fiind mai degrabă la interior. Monitorul vine echipat cu un picior cu pivot care oferă posibilitatea de a ridica sau coborî ecranul, posibilitatea de a ajusta înclinarea pe verticală, un suport rotativ iluminat cu LED-uri roşii pentru ajustare pe orizontală şi chiar posibilitatea de a fi orientat în modul portret, în cazul în care aveţi nevoie de aşa ceva.

În partea din dreapta a monitorului pot fi regăsite cele cinci butoane folosite pentru configurare. Acestea sunt în spatele display-ului, însă marcajele de pe faţă asigură găsirea lor rapidă. Primul de sus este butonul de meniu cu cinci poziţii. Acesta este folosit pentru navigare în cele patru direcţii normale (sus, jos, stânga şi dreapta), iar apăsarea sa în poziţia neutră are funcţie de „confirmare”. Sub acesta este poziţionat butonul de „anulare”, iar următoarele două sunt scurtături către funcţii speciale. Unul accesează meniul GamePlus, care poate afişa diverse elemente grafice deasupra imaginilor, iar celălalt este dedicat meniului GameVisual, pentru setarea diverselor profiluri, în funcţie de tipul de utilizare ales (jocuri, filme, etc.). În cele din urmă, butonul Power este amplasat pe ultima poziţie de jos.

La capitolul conectivitate avem de a face cu doi conectori semnal video, HDMI şi DisplayPort, un jack pentru căşti, două mufe USB 3.0 şi un port pentru conectarea acestora la un USB din PC. Swift PG248Q este compatibil cu tehnologia G-SYNC de la NVIDIA, însă aceasta este disponibilă doar prin intermediul DisplayPort. De asemenea, dintr-un motiv sau altul, ASUS a integrat tehnologia NVIDIA 3D Vision, însă cu greu mai putem găsi în magazine acum ochelari 3D compatibili sau jocuri care să ofere suport pentru aceasta.

Specificaţii tehnice

 • Panou: TN, diagonală de 24˝, Full HD (1920 x 1080 pixeli), 180 Hz
 • Tip iluminare: LED
 • Timp de răspuns: 1 ms GtG
 • Unghi de vizibilitate: 170°/160°
 • Dimensiune punct: 0,276 mm
 • Luminozitate maximă: 350 cd/m2
 • Contrast: 1000:1
 • Înclinare: -5/+20°
 • Reglaj înălţime – 120mm (-60/+60)
 • Rotire în mod portret – Da
 • Consum: 65W (normal), 0,5W (stand-by)
 • Motare perete: VESA 100 x 100 mm
 • Greutate: 6,6 Kg
 • Tehnologii: Overdrive, Adaptice Contrast Control, Blue Light Filter, Dark Boost, GamePlus, GameVisual
 • Conectori: HDMI, DisplayPort 1.2, jack audio 3,5mm , 2 x USB 3.0
Meniuri

Meniuri

ASUS nu a reinventat roata nici când vine vorba despre meniul lui ROG Swift PG248Q. Acesta foloseşte deja cunoscutul design pe trei coloane, cu o serie de particularităţi dedicate acestui model. Primul tab se numeşte Overclocking. În ciuda faptului că ASUS promovează acest model de monitor pentru rata de împrospătare a imaginii de 180 Hz, modelul PG248Q este de fapt un model cu panou de 144 Hz cu posibilitatea de a creşte această valoare până la 180 (ba chiar pot fi setate şi alte frecvenţe între 144 şi 180, în funcţie de preferinţele utilizatorului).

Activarea se face doar din meniul monitorului, iar ASUS cere o confirmare şi reporneşte monitorul după selectarea opţiunii. Mai mult ca sigur, nu este recomandat ca ROG Swift PG248Q să funcţioneze permanent la această frecvenţă, întrucât overclocking-ul panoului duce la încălzire peste limitele normale, lucru care poate duce la deteriorarea panoului. Probabil că nu va avea probleme atât timp cât se află în garanţie, însă cel mai bine ar fi să folosiţi această setare doar atunci când rulaţi jocuri online la nivel competitiv, fără G-SYNC şi cu un framerate de peste 180 de cadre pe secundă.

Cea de-a doua opţiune în meniu este Blue Light Filter, un soi de protecţie pentru cei care stau mult în faţa monitorului. Aceasta vine cu cinci setări, cu nivel de intensitate de la 0 la 4. Pentru o imagine cât mai naturală, este recomandată valoarea 0, întrucât eliminarea luminii albastre duce la îngălbenirea imaginilor.

Mai jos în meniu este listat „Color”, unde pot fi setate luminozitatea, contrastul, saturaţia, temperatura de culoare şi gamma. Acestea nu sunt setări tocmai avansate pentru profile de culoare, însă oferă opţiuni de bază pentru a putea calibra monitorul. Mai jos este listat tabul „Image”, care oferă setări pentru Overdrive (reducerea efectului de ghosting), cu opţiuni de configurare pe nivelurile Extreme, Normal şi Off. Consecinţa activării Overdrive este reproducerea unor culori mai puţin naturale, însă avantajul este reprezentat de afişarea de imagini clare în mişcare. Tot în la categoria Image este poziţionată şi opţiunea pentru contrast adaptiv, cât şi „Dark Boost”, utilizată pentru a lumina mai bine zonele întunecate ale imaginilor.

În cele din urmă, avem tabul pentru selectarea sursei video, iar jos de tot se regăseşte meniul „System Setup”, care este folosit pentru setarea limbii meniurilor, poziţia meniului pe ecran, transparenţa meniului, timpul după care meniul să dispară şi posibilitatea de a bloca butoanele de pe monitor pentru a evita apăsările nedorite în timpul utilizării.

Am amintit anterior despre butoanele GamePlus şi GameVisual. Acestea beneficiază de meniuri separate, care apar la apăsarea lor. Meniul GamePlus  vine cu posibilitatea de a afişa în centrul ecranului o ţintă pentru a ajuta în jocurile care nu au aşa ceva integrat, un cronometru, care poate fi setat să numere invers de la 90, 60, 50, 40 sau 30 de minute, FPS counter, care afişează în timp real câte cadre pe secunde sunt afişate în jocuri şi Display Allignment, funcţie care ajută la potrivirea mai multor monitoare în modul Surround.

O menţiune despre FPS Counter ar fi că în mod normal, această funcţie afişează permanent valoarea ratei de împrospătare aleasă (60, 120, 144, 180 Hz), însă atunci când G-SYNC este activat din NVIDIA Control Panel, valoarea afişată este egală cu cea a framerate-ului din joc.

GameVision este însă un buton dedicat unei liste de profile. Aici apar Scenery Mode, Racing Mode, Cinema Mode, RTS/RPG Mode, FPS Mode şi sRGB Mode. Diferenţele între ele sunt în general evidente la capitolul luminozitae şi contrast, modul sRGB oferind probabil cele mai naturale culori. Desigur, fiind vorba despre un panou TN, acestea nu vor putea fi niciodată comparabile cu cele de pe un monitor IPS sau VA. Din fericire, acest monitor nici nu doreşte să ofere acest lucru, ci încearcă doar să fie foarte rapid, pentru a ajuta gamerii „cu pretenţii” să atingă performanţă mai înaltă în jocuri competitive.

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda faptului că modelul Swift PG248Q beneficiază de un panou TN, acesta poate să afişeze imagini la o calitate acceptabilă, indiferent de tipul de conţinut redat. Cum jocurile video sunt motivul pentru care oricine şi-ar cumpăra acest monitor, ne-am rezumat la testarea sa în jocuri video. Culorile par a fi destul de naturale încă din momentul în care am scos monitorul din cutie, aşa că nu a fost nevoie de foarte multă configurare la acest capitol, iar monitorul oricum nu oferă prea multe setări avansate pentru îmbunătăţirea imaginii. În ciuda faptului că vorbim despre un monitor TN, unghiurile de vizibilitate s-au dovedit a fi destul de largi încât să nu fie inconfortabil de utilizat, chiar şi din poziţii nu tocmai „centrale” de vizionare.

Filtrul pentru lumina albastră a fost oprit, nivelul de luminozitate setat la 80, contrastul la 50, saturaţia la 50, temperatura culorii pe setarea„ Normal”, iar gamma la 2.5, întrucât oferă cel mai intens negru. De asemenea, funcţiile overdrive, adaptive contrast control şi dark boost au fost oprite, întrucât sunt setări pe care utilizatorii le vor porni doar dacă simt că au nevoie de ele. În utilizarea normală, alături de jocurile video pe care le folosim de obicei pentru testare, lipsa acestor funcţii avansate nu a fost simţită.

Întrucât am mai văzut monitoare la 144 Hz şi în trecut, iar marele avantaj al lui PG248Q este modul de funcţionare la 180 Hz, am decis ca testarea monitorului să fie făcută exclusiv în acest mod. Imediat ce funcţia de overclocking este activată, monitorul este repornit, iar calitatea imaginii devine instant mai slabă. Deşi nu este evident imediat în jocuri că monitorul afişează o imagine mai slabă, oricând este afişată pe ecran o culoare solidă, pot fi observate o serie de dungi orizontale pe întreaga suprafaţă a panoului. Deşi este un mod de funcţionare cu suport complet din partea ASUS, utilizarea lui pe termen îndelungat ar putea avea consecinţe neplăcute.

Şi totuşi, cum este exprienţa de joc la 180 Hz? Nu foarte diferită faţă de cea la 144 Hz. În primul rând, pentru a beneficia din plin de capabilităţile acestui monitor, este nevoie de un sistem care să poată rula jocuri la un framerate cel puţin egal cu frecvenţa de reîmprospătare a imaginii. Acest lucru este aproape imposibil de realizat în jocurile noi pe setări înalte, însă relativ uşor de dobândit în titluri de tip eSports cu hardware-ul adecvat.

După mai multe sesiuni de Counter-Strike: Global Offensive la un framerate peste 180 de cadre pe secundă, cu G-SYNC dezactivat şi pe profilul FPS setat din meniul GameVisual, cu greu putem spune că se simte o diferenţă notabilă între acest monitor şi altele cu frecvenţă de 144 Hz. Deşi diferenţa poate fi sesizată cu uşurinţă atunci când schimbi cele două moduri de funcţionare în NVIDIA Control Panel şi/sau Display Adapter Settings din Windows, după câteva secunde de acomodare, aportul de performanţă este practic infim. În jocuri, un utilizator obişnuit nu va vedea nicio diferenţă notabilă, iar investiţia de bani în plus pentru cei 36 de Hz pe care îi adaugă acest monitor faţă de unul de 144 HZ obişnuit, garantat nu va duce la o prestaţie mai bună în jocuri.

Cei care sunt într-adevăr jucători performanţi, pentru care fiecare milisecundă contează se vor bucura de timpul de răspuns mai mic şi îşi vor îmbunătăţi probabil cu foarte puţin prestaţia în jocuri copetitive. În alte jocuri însă, de genul celor single player, sau de curse, diferenţele sunt mult mai mici, în special în cele mai recente.

În ciuda faptului că nu dispunem de echipament dedicat pentru măsurarea timpului de răspuns, trebuie să recunoaştem că ASUS ROG Swift PG248Q este unul dintre cele mai rapide monitoare pe care le-am testat până în prezent. Acţiunile de pe ecran sunt înregistrate instant după apăsarea unui buton de pe tastatură sau mouse, însă şi aici sunt mai mulţi factori de luat în calcul. Pentru o performanţă cât mai bună, este recomandată utilizarea de tastaturi şi mouşi de „gaming” cu senzori rapizi şi timpi de răspuns mici, un PC performant şi nu în ultimul rând, jocuri bine optimizate pentru reducerea „lag-ului”. În general, producătorii de jocuri investesc timp în plus în dezvotlarea de jocuri pentru a oferi timp de răspuns cât mai mic doar în titluri competitive, care sunt jucate în general în modurile online sau LAN. Dacă nu jucaţi des titluri precum Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, League of Legends, World of Tanks şi alte titluri similare, probabil că nu aveţi nevoie de un monitor de acest gen.

Concluzii

Investiţia într-un sistem echipat cu un astfel de monitor nu este deloc neglijabilă. Un jucător care doreşte să beneficieze din plin de performanţa lui PG248Q are nevoie de un sistem high-end care să ţină un framerate de cel puţin 180 de cadre pe secundă (echipat cu plăci video high-end precum GTX 1070, sau GTX 1080 de la NVIDIA). Acesta trebuie să fie utilizat alături de periferice performante, deci mouşii şi tastaturile wireless ies din discuţie şi dacă luăm în calcul şi faptul că modul de funcţionare la 180 Hz poate duce la deteriorarea panoului, ajungem la concluzia că PG248Q de la ASUS este un produs foarte nişat, pe care nu mulţi şi-l permit, iar şi mai puţini îl vor putea aprecia la adevărata lui valoare.

Din fericire, cei care cumpără un monitor de acest gen ştiu cu siguranţă ce primesc, iar cei care sunt doar în căutarea unui monitor rapid şi fac doar tranziţia de la 60 Hz la ceva mai performant, probabil că ar trebui să se uite mai întâi la modelele cu 120 sau 144 Hz, care sunt mai ieftine decât modelul de faţă. Abia după ce vor începe să se simtă limitaţi de acele panouri ar fi indicată trecerea la un model de acest gen, sau, de ce nu, la proaspăt anunţatul ROG Swift PG258Q de la ASUS, cu rată de împrospătare a imaginilor de 240 Hz. 

Părţi pozitive

Timp de răspuns excelent
Panou TN de calitate (unghiuri largi de vizibilitate, culori naturale)
Meniuri intuitive

Părţi negative

Preţ ridicat
Diferenţe prea mici pentru majoritatea utilizatorilor faţă de un monitor cu 144 Hz